elza303 18.07.05, 14:32 czy któraś z was zaszła w ciążę po zabiegu konizacji szyjki macicy?jak długo po zabiegu?jakie są problemy z ciążą? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mama38 Re: konizacja a ciąża 19.07.05, 14:18 zaszłam rok po konizacji, niestety ciąża zakończyła się za wczesniej, ale nie z winy szyjki. przed konizacją starałam się długo bez skutku, więc może trochę pomaga, przynajmniej nic się nie paparze cały czas na szyjce. Powodzenia Ania Odpowiedz Link Zgłoś
wandana Re: konizacja a ciąża 19.07.05, 15:18 Ja zaszlam w ciaze 2 lata po konizacji a w pierwszym cyklu po poszerzeniu szyjki (niestety po konizacji powstaly spore blizny i zrosty ktore jak się okazało uniemozliwiały zaplodnienie). Niestety ciąża obumarła w 10tc, ale z szyjka nie miało to nic wspólnego. Pytałam mojego gina o ewentualne skutki konizacji dla bardziej zaawansowanej ciąży, to powiedział, że trudno cokolwiek przewidzieć, ale trzeba będzie częściej ją kontrolować. Może być problem ze skracaniem lub rozwieraniem się przed czasem, ale wtedy można założyć szew na szyjke. Może tez byc odwrotnie, czyli blizna na szyjce może się nie rozciągać, przez co szyjka nie będzie się rozwierać w czasie porodu i będzie potrzebne cc. A może też być tak, że nic się nie będzie działo. Trudno przewidzieć, trzeba to na bieżąco obserwować już w czasie ciąży i w razie czego działać. Nie ma co się martwić na zapas. Są ogromne szanse, że nic złego nie będzie się działo, czego Tobie życzę. Pozdrawiam cieplutko Odpowiedz Link Zgłoś