yv4
04.11.05, 20:04
dzisiaj poszlam na pierwsza wizyte do mojego lekarza. Ucieszyla mnie wiadomosc ze wszystko jest dobrze, ale jednak przepisal mi tabletki ktore maja mi pomoc zajsc w ciaze. Trzy rodzaje tabletek i kazde musze zazywac w okreslony sposob. Luinac(chyba dobrze napisalam bo zabardzo nie potrafie odczytac tych recept) przez 28 dni i pozniej 28 dni przerwy, Estrofem od 5 dnia @ przez 10 dni, potem przez kolejne 10 dni Luteine. I tak przez 3 cykle chyba ze uda sie po pierwszej kuracji. Dostalam nawet wytyczne co do wspolzycia z mezem od 10 do 25 dnia cyklu liczac od pierwszego dnia @. W internecie przejzalam sobie wlasciwosci tych lekarstw i jeden wzbudzil moja watpliwosc-Estrofem,przeczytalam ze"Estrofem może być stosowany u kobiet w okresie przekwitania w celu substytucji niedoboru endogennych estrogenów w okresie menopauzy. Zastosowanie przez Novo Nordisk specjalnej mikronizacji oraz formulacji estradiolu, zapewnia jego optymalne wchłanianie i odpowiedni czas działania w małych dawkach.Wskazania
Estrofem znajduje zastosowanie w leczeniu zespołu niedoboru estrogenów. U kobiet, które nie mają usuniętej macicy należy w czasie stosowania preparatu Estrofem wziąć pod uwagę konieczność zastosowania progestagenów jako osłony." Troche mnie zdziwilo ze lek ma zastosowanie w menopalzie a nie ma nic na temat nieplodnosci,jedynie tyle ze w leczeniu niedoboru hormonow. Czy ktoras z was miala i zazywala ten lek? Mam watpliwosci, a z drugiej strony lekarz chyba nie przepisalby mi nic co mogloby mi zaszkodzic tym bardziej ze jest dobrym lekarzem i wielu kobietom pomogl zostac mama. Pozdrawiam