Dodaj do ulubionych

minelo dwa tyg po laparo i

04.11.05, 20:04
dzisiaj poszlam na pierwsza wizyte do mojego lekarza. Ucieszyla mnie wiadomosc ze wszystko jest dobrze, ale jednak przepisal mi tabletki ktore maja mi pomoc zajsc w ciaze. Trzy rodzaje tabletek i kazde musze zazywac w okreslony sposob. Luinac(chyba dobrze napisalam bo zabardzo nie potrafie odczytac tych recept) przez 28 dni i pozniej 28 dni przerwy, Estrofem od 5 dnia @ przez 10 dni, potem przez kolejne 10 dni Luteine. I tak przez 3 cykle chyba ze uda sie po pierwszej kuracji. Dostalam nawet wytyczne co do wspolzycia z mezem od 10 do 25 dnia cyklu liczac od pierwszego dnia @. W internecie przejzalam sobie wlasciwosci tych lekarstw i jeden wzbudzil moja watpliwosc-Estrofem,przeczytalam ze"Estrofem może być stosowany u kobiet w okresie przekwitania w celu substytucji niedoboru endogennych estrogenów w okresie menopauzy. Zastosowanie przez Novo Nordisk specjalnej mikronizacji oraz formulacji estradiolu, zapewnia jego optymalne wchłanianie i odpowiedni czas działania w małych dawkach.Wskazania

Estrofem znajduje zastosowanie w leczeniu zespołu niedoboru estrogenów. U kobiet, które nie mają usuniętej macicy należy w czasie stosowania preparatu Estrofem wziąć pod uwagę konieczność zastosowania progestagenów jako osłony." Troche mnie zdziwilo ze lek ma zastosowanie w menopalzie a nie ma nic na temat nieplodnosci,jedynie tyle ze w leczeniu niedoboru hormonow. Czy ktoras z was miala i zazywala ten lek? Mam watpliwosci, a z drugiej strony lekarz chyba nie przepisalby mi nic co mogloby mi zaszkodzic tym bardziej ze jest dobrym lekarzem i wielu kobietom pomogl zostac mama. Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • harpun22 Re: minelo dwa tyg po laparo i 16.11.05, 20:17
      Witam

Jak tak dokładnie sprawdzasz lekarzy mogłaś też doczytać że 17b-etradiol (jak
      słusznie zauważyłaś w tym preparacie mikronizowany) jest identycznym hormonem
      jak ten ,który wydzielają Twoje jajniki (to powinno wystarczyć) - w menopauzie
      suplementuje się jego niedobory aby kobieta nie miała tzw objawów wypadowych-
      Tobie też się przyda .

życzę powodzenia

Amelia
      • harpun22 Re: minelo dwa tyg po laparo i 16.11.05, 20:21
        zapomniałem dodać ,że przyda się właśnie przez te dziesięć dni, a wstawka
        gestagenowa byłaby niezbędna przy przyjmowaniu przez pełny cykl

Amelka
    • asiaku Re: minelo dwa tyg po laparo i 16.11.05, 21:11
      Estradiol wytwarzają rosnace w jajnikach pęcherzyki i to on stymuluje wzrost
      endometrium w macicy przed owulacją. Jeśli go nie ma to endo nie rośnie i
      ewentualny zarodek nie może się zgnieździć.
      Więc jest on jak najbardziej potrzebnysmile
      Tylko trochę dziwne, ze faszerujesz się hormonami bez bieżącej kontroli ich
      poziomu. Lepiej najpierw sprawdzić poziom e2 i w razie czego uzupełniać, a nie
      tak w ciemno.
      No ale może to kuracja szokowa w celu uzyskania szybkiego efektu... nie wiem.
      • yv4 Re: minelo dwa tyg po laparo i 16.11.05, 23:54
        Dziękuję za informacje. Moje wątpliwości zostały rozwiane. Wszystko jest na dobrej drodze i mam nadzieję że się uda. Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka