Dodaj do ulubionych

gorąca prośba o interpretację wyników

06.05.06, 13:36
Bardzo proszę o pomoc w interpretacji wyników,zwłaszcza LH - 35 lat, 5 lat
nieudanych starań. Z góry wielkie dzięki.
4 d.c.
FSH 6.21 mIU/ml (2,8-11,3)
LH 13,7 (1,1 - 11,6)
Estradiol 109 (do 587)
Prolaktyna 657 (40-530)
Prolaktyna 1 h po MTC 2947
22 d.c
LH 26,2 (do 14,7)
Progesteron 27,9 (15-57)
Była monitorowana owulacja w tym cyklu w 15 dc pęchrzyk 18 mm, w 18 dc
poowulacyjny.
Obserwuj wątek
    • dagps Re: gorąca prośba o interpretację wyników 06.05.06, 14:26
      wyglada na to ze prolaktyna podnosi lh - jesli wykluczony jest zespol pco - wskazywalby na takie podejrzenie stosunek lh do fsh - to jej obnizenie moze doprowadzic wszystko do porzadku. wysoka prl moze powodowac skoki lh, a wtedy nawet jak jest owulacja, to pecherzk moze zawierac slabej jakosci komorke. ten cykl wyglada ladnie mimo podwyzszonego lh, ale jaka byla jakosc komorki? pozostaje niewyjasnine. ladne fsh i progesteron. jesli byly starania to moze nawet warto miec nadzieje w tym cyklu. to sa fajne wyniki, porzadna owulacja.
      • iza99991 Re: gorąca prośba o interpretację wyników 06.05.06, 14:55
        Wielkie dzięki! W USG nigdy nic nie wskazywało na PCO, poza tym nie wiem jak
        jeszcze można to diagnozować. W przyszłym miesiącu HSG - nie wiem co jeszcze
        będą ze mną robić...
    • to-ja-007 Re: gorąca prośba o interpretację wyników 08.05.06, 14:15
      Na pewno prolaktyna do obnizenia.
      Ja bym jeszcze zbadala tsh.
      • dagps Re: gorąca prośba o interpretację wyników 08.05.06, 19:13
        popieram tsh
    • korlewna Re: gorąca prośba o interpretację wyników 09.05.06, 11:12
      ja bym najpierw zabrała sie za obniżenie prolaktyny. Jesli nie masz obrazu PCO
      na usg, to prawdopodobnie ona robi zamęt. Po obnizeniu prl zbadaj jeszcze raz
      lh i fsh (ok. 3 dnia cyklu).
      Dziewczyny piszą o tsh... i mają rację, zawsze zbadać warto. Tyle tylko, ze
      niekoniecznie ten hormon i prl muszą byc ze soba powiązane. prl jest hormonem
      przysadki i zazwyczaj taka niewielka nadwyżka skutkuje jak skutkuje, czyli
      unieelastycznia scianki jajnikow, hamuje owulację..., ale tez jest na ogol
      latwa to wyleczeniasmile
      cium
      • to-ja-007 Re: gorąca prośba o interpretację wyników 09.05.06, 11:33
        TSH TEZ jest hormonem przysadki. Produkcja prolaktyny i tsh jest powiazana w
        sesie: jesli masz wysokie tsh to masz tez wysoka prolaktyne.

Natomiast wysoka prolaktyna nie powoduje wysokiego tsh. Nie zaszkodzi sprawdzic
        tsh - badanie kosztuje tylko 20 zl a jesli z tarczyca jest cos nie tak (tsh
        zwiazane z praca tarczycy) to obnizanie prolaktyny niewiele da.

pozdr.
        ula
        • iza99991 Re: gorąca prośba o interpretację wyników 11.05.06, 01:23
          Dzięki dziewczyny za wszystki rady! Do tej pory TSH było zawsze w normie, ale
          też było badane w cyklach kiedy i prolaktyna była niższa, ponowię. Póki co
          czekam na HSG i trochę się boję...
    • tymonka30 Re: gorąca prośba o interpretację wyników 11.05.06, 08:38
      Moja koleżanka zaszła w ciążę z za wysoką prolaktyną!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka