Dodaj do ulubionych

max. ile inseminacji?

28.08.06, 21:47
jw, po ilu probach dac sobie spokoj z ta metoda? leczymy sie w Invimedzie u
dr Niemoczynskiego; jestesmy po 1 nieudanej probie.
Obserwuj wątek
    • 56at Re: max. ile inseminacji? 29.08.06, 08:01
      miałam 8 IUI
      Pierwsza bardzo często jest nieudana.
      • magasi9 Re: max. ile inseminacji? 29.08.06, 08:41
        Ja mialam 2 w ciagu pol roku ( powinnam miec 3, 1 raz nie moglam zaczac
        stymulacji i iui sie nie odbyla)
        u mnie robia tylko 3-4 max
        jesli ta 2 sie nie uda, podchodze do in vitro zgodnie z zaleceniem lekarza

Pozdrawiam

• aga43214 Re: max. ile inseminacji? 29.08.06, 08:54
          moja kolezanka urodzila corke po 11 UI
    • sun32 Re: max. ile inseminacji? 29.08.06, 09:32
      My mamy problem ze słabym nasieniem. Lekarz zalecił nam max 3 IUI.
    • aggaxx Re: max. ile inseminacji? 29.08.06, 09:51
      Mój lekarz uważa, że jeżeli pierwsze trzy nie przyniosą efektu to nie ma sensu
      robić dalej. Należy szukać przyczyny dlaczego nie dochodzi do zapłodnienia.
      Wiadomo, że koszt in vitro jest o wiele większy niż koszt iui. Ale jak zsumować
      koszt stymulacji przed iui np. gonadotropinami i koszt samej iui i przemnożyć
      to przez np. 6 (tyle razy czasem dziewczyny miały robioną iui) to myślę że
      jedno in vitro by już było. A przecież prawdopodobieństwo zajścia w ciążę przy
      iui to tylko 10% (niektórzy optymiści twierdzą że 15-20%)
    • ivoral Re: max. ile inseminacji? 29.08.06, 10:41
      Ja tez robie iui w Invimedzie. Powiedziano mi, ze ksiazkowo powinno sie zrobic
      przed in vitro 5-6 iui, ale czas leci, ja jestem co miesiac starsza i co
      miesiac mam mniejsze szanse na powodzenie w in vitro. Oczywiscie namawiaja nas
      na jak najszybsze in vitro.
      Poniewaz mamy zroznicowane nasionka (raz lepsze raz gorsze), to dr okresla
      prawdopodobienstwo w konkretnej iui w zaleznosci od jakosci nasionek przy danej
      iui. Przy pierwszej dala nam 7% (bo byly fatalne nasionka). Patrzac na
      najlepsze jakie kiedykolwiek mielismy powiedziala, ze przy takich ok. 20%.
      Ja bede robic (jesli bedzie trzeba i jesli to wytrzymam psychicznie) te
      wszystkie iui, bo moze wreszcie trafimy na swoj dzien (tj. te dobre nasionka).
      Ta sama dr przy in vitro dala mi 25% szans, wiec roznica nie jest tak ogromna.

• dziubania Re: max. ile inseminacji? 29.08.06, 10:52
        My z Mężem tez się leczymy w Invimedzie u dr Rokickiego. Mieliśmy 6
        inseminacji 2x in vitro. Po 2 razie ciaża-stracona w 10tyg. i zostały nm
        jeszcze 2 mrozaczki.Może potem zrobimy znowu inseminację-tym razem dawcy.
      • weronusia Re: max. ile inseminacji?-do ivoral 29.08.06, 10:53
        Ivoral czy mogę zapytać jaki to jest wiek, który kwalifikują w Invimedzie jako
        wiek przy któym co meisiac jest co raz trudniej o in vitro. Ja jestem po 30-
        stce i 1 nieudanej IVI. Myslę nad wizytą w Invimedzie lub Novum.

Nota bene moja koleżanka 33 lata urodziła dziecko po 11 IVI.
      • magasi9 Re: max. ile inseminacji? 29.08.06, 10:55
        ja mam niestety inne dane, iui to 7 % (i tylko jak cykl jest stymulowany) a in
        vitro (30-40%), a moje trzy iui to cena jednego in vitro
    • ivoral Re: max. ile inseminacji? 29.08.06, 11:18
      Ja mam 35 lat. Z tego co wiem prawdopodobienstwo w in vitro zalezne jest m.in.
      od wieku kobiety i doswiadczenia kliniki. W Novum, na podstawie danych
      historycznych za zeszly rok dla pacjentek w podobnym wieku dr Wojewodzki
      okreslil moje szanse na powodzenie w in vitro na 30%. W Invimedzie - jak
      pisalam. Dlatego robie iui w Invimedzie (dzien robienia iui jest wazny, a oni
      robia to tez w soboty i niedziele), ale jesli bede robic in vitro, to bedzie to
      w Novum - maja lepsze laboratorium, wieksze doswiadczenie i prawdopodobnie
      srednio lepsze wyniki.
    • ivoral Re: max. ile inseminacji? 29.08.06, 11:42
      Chcialabym jeszcze dodac, ze dla mnie cena nie jest tak wazna (sama na to
      pracuje) jak ostateczne szanse powodzenia.
      Te wielokrotne proby iui, a potem in vitro, a potem icsi czasem niestety sie
      nieudaja (coraz rzadziej, bo kliniki maja coraz lepsze wyniki i mam nadzieje,
      ze kazdej z nas w koncu sie uda), a ja mam sasiadke i 2 kolezanki, ktore widze
      na codzien, ktorym suma sumarum sie nie udalo i juz sie poddaly, strasznie mnie
      to doluje i okropnie sie tego boje. Dlatego robie wszytsko po kolei, robie
      wszystkie mozliwe badania, bo wierze, ze 6 iui + 3-4 pelne in vitro to w sumie
      wiecej szans.
      Jest jeszcze 1 czynnik, co do ktorego nie wiem czy nie obniza szans w in vitro -
      endometrioza (zdania sa podzielone). Ja mialam ja stwierdzona 6 lat temu,
      teraz nie mam zadnych objawow.
      • weronusia Re: max. ile inseminacji?-do ivoral 29.08.06, 11:57
        ja też mam niestety podejrzenie endometriozy ale póki co nie robia laparoskopii
        bo torbiele na jajnikach za małe ich zdaniem.
        Dlatego myślę o konsultacji w bardziej renomowanym ośrodku.
        Polecałabyś do IVI Novum czy Invi-med?
    • ivoral Re: max. ile inseminacji? 29.08.06, 12:40
      Napisalam tak dlugi post, ze w koncu wygaslo mi haslo i go stracilam - pisze
      wiec jeszcze raz.
      Obie kliniki i Novum i Invimed sa bardzo dobrymi, profesjonalnymi klinikami,
      stosuja rozwiazania na swiatowym poziomie.
      Invimed- przemila, kameralna atmosfera, pracuja jesli potrzeba rowniez w
      weekendy, prowadzi Cie stale ten sam lekarz. Jesli jest potrzeba, to mozesz sie
      umowic z dnia na dzien - jesli potrzeba zostana dla Ciebie troche dluzej.
      Istnieja chyba od 4 lat, ale nie zajmuja sie wylacznie bezplodnoscia - prowadza
      rowniez ciaze. Nie publikuja statystyk, ale z tego co wyciagnelam od mojej gin
      maja gorsza skutecznosc niz Novum.
      Novum - wielka fabryka, istnieja od 12 lat. Ostatnio przyjeli mnostwo nowych
      lekarzy. Na prawde dobrych i bardzo doswiadczonych jest 2-3. Publikuja wyniki
      na swojej stronie internetowej - z roku na rok maja coraz wieksza skutecznosc.
      Dziewczyny narzekaja, ze za kazdym razem szly do innego lekarza (Moj M. mowi,
      ze to dobrze, bo opinie sa mniej subiektywne). Maja bardzo dobre laboratorium
      (co tez ma znaczenie dla skutecznosci, zarowno w iui i in vitro, a szczegolnie
      ICSI.) Nie pracuja w niedziele i nie wiem czy robia iui w soboty.
      Musisz sama wybrac.
    • ivoral Re: max. ile inseminacji? 29.08.06, 12:44
      I jeszcze o endometriozie. - Mialam duza torbiel 6 lat temu i robione laparo.
      Wielu lekarzy bardzo skrytykowalo to, ze w ogole to laparo wtedy robiono.
      Znalazlam na forumginekologicznym wyniki badan wg ktorych robienie laparo przed
      iui lub in vitro nie ma wplywu na ich skutecznosc, z wyjatkiem pacjentek z PCO.
      • weronusia Re: max. ile inseminacji?-do ivoral 29.08.06, 12:49
        wyslałm zapytanie na priv.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka