meryli 27.10.06, 09:48 Robiłam badanie prolaktyny w odpowiednich dc w dwóch różnych laboratoriach i jeden wynik mam podany w jednostkach mlU/l a drugi w jednostkach uIU/ml. Jestem zaniepokojona czy te jednostki to jedne i te same??? Proszę o wyjaśnienie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
meryli Re: Jednostki PRL - pytanie 27.10.06, 09:55 Dodam, że wyniki kształtują się następująco: 3dc - 263 mlU/l 25dc - 239,3 uIU/ml Odpowiedz Link Zgłoś
alinka761 Re: Jednostki PRL - pytanie 27.10.06, 10:41 Prl mierzy się w różnych jednostkach w 1-3 dniu cyklu.Twój wynik z 3 dc jest jak najbardziej prawidłowy.A dlaczego pobierałaś też w 25 dc? Odpowiedz Link Zgłoś
meryli Re: Jednostki PRL - pytanie 27.10.06, 11:06 Alinko jesteśmy z mężem na etapie szukania naszej przyczyny niepłodności także na razie robimy grzecznie wszystkie badania jakie lekarz zasugeruje. Kazałzrobić PRL w drugiej fazie cyklu więc zrobiłam. Odpowiedz Link Zgłoś
meryli mlU/l = uIU/ml ??? 27.10.06, 11:17 Tylko teraz mam dylamat czy jednostka mlU/l to to samo co jednostka uIU/ml I bądź tu mądrym ... już nie pójdę do tego labu. Odpowiedz Link Zgłoś
tymonka30 Re: Jednostki PRL - pytanie 27.10.06, 11:03 Przelicznik: 1 ng/ml = 20 mIU/l Odpowiedz Link Zgłoś
meryli Jestem zakręcona :( 27.10.06, 11:13 Hej Tymonka. Wiem, że stosuje się niekiedy jeszcze jednostki tradycyjne czyli właśnie ng/ml i jednostki układu czyli mlU/I A ja dostałam drugi wynik jeszcze w innych jednostkach - uIU/ml. Laborantka twierdzi że to są te same jednostki co mlU/I lecz jakoś nie jestem tego pewna ... miałam już przeboje z tym lab. bo najpierw w ogóle nie napisali w jakich jednostkach jest wynik więc musiałam ponownie się tam udać po poprawiony wynik ... Odpowiedz Link Zgłoś
alinka761 Re: Jestem zakręcona :( 27.10.06, 11:15 Taki przelicznik jak podała Tymonka to też znam ale te twoje normy z 25 dc sa jeszcze inne... Odpowiedz Link Zgłoś
meryli Re: Jestem zakręcona :( 27.10.06, 11:19 no właśnie ... Dziś popołudniu ide na USG to wypytam się lekarza ale wiecie jak to jest chciałabym wiedzieć już teraz o co tu chodzi... Odpowiedz Link Zgłoś
tymonka30 Re: Jestem zakręcona :( 27.10.06, 11:38 Wiem wiem Ale na razie ufaj laborantce. Odpowiedz Link Zgłoś
meryli Re: Jestem zakręcona :( 27.10.06, 11:47 na jednym z forum znalazłam info, że 1 ng/ml = 20 ulU/ml czyli wynikałoby z tego że mlU/l to to samo co ulU/ml także troszke się uspokoiłam i może ta laborantka miała racje ... kurcze jakie to wszystko skomplikowane Odpowiedz Link Zgłoś
gg24 Re: Jestem zakręcona :( 27.10.06, 12:15 W którym dniu cyklu zrobić badanie prolaktyny z obciążeniem. Lekarz mi nie powiedział, tylko zlecił badanie. Słyszałam, że w 2 fazie cyklu, czy to prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
meryli 3dc i 25dc 27.10.06, 12:18 Mi lekarz kazał zrobić prolaktyne z obciążeniem właśnie w 3 dc i w 25 dc. Odpowiedz Link Zgłoś
meryli mlU/l = uIU/ml To to samo 28.10.06, 16:59 Za szybko się wysłało... Byłam dziś w Invicta i wypytałam się lekarza o te jednostki prolaktyny. Lekarz wytłumaczył mi wyczerpująco ... ale koniec końcem jednostka 1 mlU/l = jednostce 1 uIU/ml )) Odpowiedz Link Zgłoś