Dodaj do ulubionych

torbiel a ciąża

08.02.07, 12:00
Dziewczyny mam pytanko czy torbiel może blokować zajście w ciążę.
Wykryto u mnie torbiel na lewym jajniku a w prawym było czysto i tam odbyła
sie owulacja. czy jest szansa na zapłodnienie czy nie?czy bede musiała
najpierw zlikwidować tą małą torbielkę??
czy miala któraś z was taką przypadłość?
Obserwuj wątek
    • pkmk3 Re: torbiel a ciąża 08.02.07, 12:49
      Cześć.Ja miałam bardzo podobnie.Miałam 3 pęcherze,1 zniknął po owulacji a z
      tych dwóch zrobiły sie torbiele bo nie pękły.Ja miałam jeden na lewym jajniku a
      drugi na prawym.Jak je zobaczyłam na usg to się załamałam bo myślałam ze z nimi
      nie można mieć dzieci i lekarz też mi tak mówił.Byłam przygotowywana do
      laparoskopii ale nie musiałam jej mieć bo zaszłam właśnie w tym cyklu co miałam
      torbiele w ciążę.Teraz jestem w 15 tygodniu ciąży.Życzę powodzenia.
      • dominiczka11 Re: torbiel a ciąża 08.02.07, 13:13
        dziękuje ci bardzo za odpowiedź..a ile się starałaś o dziecko?
        u mnie to już 7 cykl leci..dziś mam 21 dc. babeczka dala mi skierowanie na
        jeden cykl tabletki Gravistat na zbicie tej torbieli.A ja się łudzę że MOŻE nie
        zdążę brać bo fasolka się zadomowi???
        • pkmk3 Re: torbiel a ciąża 08.02.07, 13:59
          1,5 roku się starałam i ciągle powracały te nieznośne torbiele i tak na zmianę
          tabletki antykoncepcyjne żeby zniknęły a później CLO na wywołanie owulacji i
          znowu tabletki anty........i wrwszcie zmieniłam lekarza na dr Sobkiewicza i on
          poszedł na całość i dlatego mnie przestymulował ale dostałam jeszcze leki na
          powiększenie endometrium żeby mogła sie fasolka zagnieździć i duhpaston na
          podtrzymanie i udało się...chociaż powiem Ci że nie liczyłam na to bo jak
          zobaczyła te torbiele to płakałam całą noc.Dla mnie to był największy CUD i
          Tobie też życzę tego z całego serca bo to jest wspaniałe uczucie zobaczyć 2
          kreski.Trzymam kciukiwink)) tylko nie myśl o tym cały czas bo psychika blokuje
          wszystko.
          • dominiczka11 Re: torbiel a ciąża 08.02.07, 14:34
            o.k u mnie już po owulacji ..teraz pozostaje mi czekać.
            Ja odstawiłam tabletki ponad rok temu ..wszystko było o.k. na usg ale wtedy się
            nie starałam o dziecko.wyszłam za mąz i chcieliśmy dziecko od razu i jakoś nam
            nie wychodzi.I w końcu jak poszłam do pani doktor spytac dlaczego to tak długo
            trwa to okazało się że mam małą torbiel. Kurcze coś czuję ze się nie uda że ta
            torbiel blokuje zapłodnienie. no nic dziekuję ci bardzo za odpowiedź.podniosłas
            mnie troszkę na duchu ( i znowu bede miala nadzieje ...) poczekamy zobaczymy.
    • maretina torbiel byla w tym samym cyklu co owulacja? 08.02.07, 15:10
      tak zrozumialam. jesli tak, to nic nie stoi naprzeszkodzie ciazy. ja w ciazy
      mialam dwie mega torbiele. mniejsza miala 7.5 cmsmile
    • edytka45 Re: torbiel a ciąża 10.02.07, 21:17
      No właśnie a ja się tak zamartwiam!!Pisałam już o moim problemie.No więc mam
      torbiel na jednym jajniku!!! Ponoć 7 cm! Lekarz nr 3 (bo byłam w sumie u trzech
      w styczniu) powiedział mi,że szans na ciąże nie mam żadnych, tylko trzeba ją
      wyciąć i mam odczekać jeszcze jeden cykl i zrobić badanie CA 125!!! i przyjść
      raz jeszcze do niego i zobaczymy!Lekarz nr obserwował tą torbiel a ona sobie
      rosła i rosła (az urosła do tych 7 cm)aż w końcu przepisał mi Pregnyl w 3 dc i
      Parloder bo prolaktyne sobie zrobiłam i wynik 34,4ng/ml. Wzięłam Pregnyl i
      biorę Parloder!!Lekarz nr 1 przepisał PROVERĘ!Ale ja wybrałam leczenie u
      lekarza nr 2!To co można zajść w ciąże czy nie? I nie wiem czy cykle są
      owulacyjne czy nie ;-(Bo lekarze cały czas obserwowali tą torbiel i jak nie
      pękła tzn że nie było owulacji?A inne pęcherzyki dojrzeć nie mogły??Tylko ten
      duży gdzie powstała ta torbiel? Jestem skołowana!Miałyście taki przypadek??
      • maretina Re: torbiel a ciąża 10.02.07, 21:24
        z tego co pisalas, to nie bylo owulacji. z torbielami nie miewam na codzien do
        czynienia, ale ucieklabym od lekarza, ktory chcialby je leczyc pregnylem. mamma
        mia!
        • edytka45 Re: torbiel a ciąża 10.02.07, 21:50
          No ale skąd wiesz że nie było tej nieszczęsnej owulacji??Dzisiaj mam 9 dc i to
          znaczy ze w tym cyklu też jej nie będzie?W ogóle próbować zachodzić czy lepiej
          nie?I dlaczego byś uciekła od tej lekarki??Serio to bardzo dobry, znany i
          ceniony lekarz. Zrobiłam wywiad przed pójściem do niej i wszytsko ok. Miałam
          mnóstwo wątpliwości z tym Pregnylem (bo o tym leku przeczytałam po wizycie u
          niej a nie mogłam sie skontaktować z lekarką i się upewnić bo wyjechała i
          dlatego poszłam do lekarza nr 3) ale wzięłam i nic mi chyba nie jest bo nic nie
          czuję ;-()A co mogło mi się stać?
        • edytka45 Re: torbiel a ciąża 10.02.07, 22:06
          a poza tym czy naprawde muszę coś robić z ta torbielą?Nie mogę po ciąży?
          • mila_do_nieba Re: torbiel a ciąża 10.02.07, 22:35
            Nie chce cie straszyć, ale torbiel która rośnie nie jest bezpieczna. Trzeba ja
            obserwować i czekac czy pod wpływem leków się nie wchłania. Dobrą propozycją
            była provera, sama brałam i cysta wchłonęła sie po 1 cyklu. Pregnyl nie jest
            dobrym pomysłem zwłaszcza na cos co ma rozmiar 7 cm!!!

Co ci grozi?? Cysta może pęknąć, może pęknąć jajnik, może dojśc do zapalenia
            otrzewnej, a jeżeli z cystą zajdziesz w ciąże to tym bardziej. Hormony
            wytwarzane w trakcie ciąży mogą napędzić jeszcze torbiel do wzrostu!!! Jeżeli to
            cysta endometrialna, a zapewne to lekarka podejrzewa (CA125) to i tak szanse na
            ciąże są niewielkie. Wylecz cyste, najlepiej u jednego gina a nieu 3!!!
            • malutka1939 Re: torbiel a ciąża 11.02.07, 11:14
              dziewczyny ja mam torbiel w prawym jajniku juz 5 m-cy ona nie rośnie ale tez nie
              zmniejsza się często kłuje mnie ten jajnik ale mój lekarz nic z tym nie robi.
              Owu mam z lewego jajnika. Powiedzcie mi czy prawy jajnik nie pracuje przez tą
              torbiel? Czy dlatego mogę mieć wysokie FSH czy to nie ma związku?
            • maretina Re: torbiel a ciąża 11.02.07, 18:52
              watpie by od pregnylu torbiel w ogole pekla. pregnyl zawiera beta hcg a to
              stymuluje torbiel do wzrostu.
              kidy mialam torbiele w ciazy ( mniejsze 7 cm druga jeszcze wiecej) to
              powiedziano mi, ze do tak gwaltownego wzrostu stymuluje je horomon ciazowy beta
              hc. bylam wnikliwie obserwowana, rozwazano operacje.
    • optymist1 Re: torbiel a ciąża 12.02.07, 08:11
      Cześć smile
      Torbiel powstaje wtedy kiedy pęcherzyk, w którym znajduje sie komórka jajowa
      nie peknie. Jajeczko się wtedy nie "wyjajeczkuje" czyli nie dochodzi do
      owulacji i komórka jajowa obumiera. Co sie dzieje z takim pęchęrzykiem ? otórz
      zazwyczaj peka w późniejszym czasie, albo sie wchłania. Z tego co powiedziała
      mi moja lekarka, to przy pęcherzykach do 2,5 cm, w ogóle nie mozna jeszcze
      mówic o torbielach. Są to niegroźne pęcherzyki czynnościowe. O ile są
      pojedyncze i nie są wypełnionę jakąś treścią (co mogłoby świadczyć np. o
      endometrii) to są zupełnienie niegrozne. O ile wiem, to, ze na jajniku jest
      torbiel nie hamuje powtstawania kolejnego pęcherzyka i moze dojsc do owulacji.
      Sam fakt jednak, ze te torbiele wystepuja swiadczy o tym, ze niektóre cykle są
      bezowulacyjne. Co jest zresztą tez raczej norlmalne smile
      Ja miałam torbiele na obu jajnikach, ok. 5 cm i musiałam je miec usunięte
      laparoskopowo. W tym czasie nie starałam sie o zajście w ciąże ale póxniej
      udało sie od razu smile Teraz znowu jestem w ciązy, po 10 miesiącach starań i w
      tym czasie tez miałam torbielki. Równo dwa mies. przed zajsciem w ciąże, były
      widoczne na usg a później samoczynnie znikneły.
      Wiec głowa do góry smile Dowiedz się jakie duże były te torbiele i czy sa
      wypełnione płynem (torbiele proste) i czy nie jest ich duzo (duzo torbielek
      moze swiadcvzyć o zespole policystycznych jajników, ale to zupełnie inna bajka)
      Pozdrawiamsmile
      • bo76 Re: torbiel a ciąża 15.02.07, 23:40
        Ja miałam torbiel, akurat, kiedy miałam usuwać podczas laparo, w tym cyklu
        zaszłam w ciążę. Torbiel była nierosnąca. Wchłonęła się podczas ciąży.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka