Dodaj do ulubionych

Prolaktyna i progesteron

28.04.03, 12:12
Dzieki badaniom hormonow w 22. dc wiem juz, ze mam podwyzszona prolaktyne (26
przy normie max 18), a progesteron rowny w zasadzie dolnej normie. Pozostale
OK. Podobno ten zestaw hamuje owulacje i odpowiada za zle samopoczucie przed
okresem. Probuje zajsc w ciaze 8 miesiecy.
Lekarz kazal mi na razie brac przez 3 miesiace Castagnus na obnizenie
prolaktyny. Czy to cos da? CZy nie ma czegos, co zadzialaloby mocniej i
szybciej umozliwiloby zajscie w ciaze?
Obserwuj wątek
    • Gość: misia.j Re: Prolaktyna i progesteron IP: *.chello.pl 28.04.03, 12:57
      Witaj Tino!
      Podwyższona prolaktyna może byc odpowiedzialna za brak owulacji, a jak nie dochodzi do owulacji, to i progesteron będzie niski. Castagnus jest lekiem ziołowym, zazwyczaj za wysoką prolaktynę zbija się bromokryptyną (Bromergon, Parlodel itp.), a to są już leki hormonalne, czyli bardziej radykalnie działające. Twoja PRL nie jest jakoś drastycznie wysoka, więc może wystarczy Castagnus, zwłaszcza, że ma też kilka innych pozytywnych działań. I pamiętaj, że jedną z przyczyn podwyższonego poziomu prolaktyny jest stres, więc spróbuj się wyluzować na te trzy miesiące. Wiem, dobrze wiem, że łatwo się mówi, ale to często działa, niestety nie w moim przypadkusad Ale może Tobie się uda...
    • Gość: nimka Re: Prolaktyna i progesteron IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 30.04.03, 13:35
      Tina, sposoby radykalniejsze i może (niekoniecznie) szybsze bywają, jak pisała
      misia, ale one mają poważniejsze skutki uboczne. A ponieważ nie masz aż tak
      strasznie podwyższonej PRL więc wydaje mi się, że to bardzo dobrze, że lekarz
      zastosował Castagnus, kilku dziewczynom z forum pomógł, więc może Tobie też.
      Problemem są raczej lekarze którzy od razy walą drastyczne środki, mimo że te
      mniej drastyczne mogłyby też pomóc. Więc spokojnie, daj sobie czas, dziecka nie
      da się mieć na wczoraj sad, choć chyba właśnie tego bardzo byśmy chciały.
    • joaz Re: Prolaktyna i progesteron 05.05.03, 11:01
      Hej Tino.
      Ja miałam podobne wyniki jak Ty, tzn. poziom prolaktyny podwyższony,
      progesteron w normie. Od jakiegoś czasu myśleliśmy o rodzeństwie dla naszej
      córeczki, ale nic nam nie wychodziło. Objawy owulacji wcześniej b. dobrze
      widoczne teraz jakby zniknęły, ponadto w jednej piersi pomimo,że nie karmiłam
      już kilka miesięcy ciągle pojawiało się mleczko. Lekarz przepisał mi bromergon.
      Miałam generlanie brać po jednej tabletce. Ze względu na możliwe skutki uboczne
      (mdłości, bóle głowy itp. proponował zacząć od 1/4, potem przez jakiś czas po
      1/2 i dojśc do całej i brać wieczorem przed pójściem spać). Jak się jednak
      okazało nic mi nie było. Bromergon nie powodował u mnie żadnych dolegliwości.
      Pierwszą dawkę wzięłam 5 lutego, 21 lutego spodziewałam sie owulacji. Po 2
      tygodniach zrobiłam test i wynik pozytywny. Niestety 2 kwietnia poroniałam
      (początek 6 tygodnia), prawdopodobnie było to puste jajo płodowe. Teraz znowu
      łykam Bromergon i mam nadzieję.
      pozdrawiam
      Joanna
    • Gość: asja Re: Prolaktyna i progesteron IP: 139.0.121.* 05.05.03, 11:18
      ja mając prolaktynę w wys. 29, po trech dniahc łykania 1/2 bromergnu miałam juz
      nieco za niski poziom, więc lekarz kazała zejśc do 1/4;

pozdr.
    • lidek0 Re: Prolaktyna i progesteron 06.05.03, 13:30
      Ja na obniżenie prolaktyny brałam Parlodel, a na podniesienie progesteronu
      Duphaston. Poza tym może powinnaś zrobić inne badania.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka