Dodaj do ulubionych

Pęcherzyki ????

01.06.07, 12:59
W 9 dniu cyklu gin zrobił usg i hsg, z usg wyszło, że w ob jajnikach bardzo
liczne, drobne pęcherzyki, rozieszcone na obwodzie - pcd susp. w jajniku
prawym jeden większy, wiodący pęcherzyk śr. do 22 mm. Zatoka Duoglasa ze
śladowa ilością płynu. Matko co to znaczy ż jest tyle pęcherzyków i jeden
duzy? Czy to dobrze? Po co sa tak właściwie te pęcherzyki? Nierozumiem.

Obserwuj wątek
    • kalinka28 Re: Pęcherzyki ???? 01.06.07, 13:05
      Witaj! Nie martw sie - ważna że masz pęcherzyk dominujący a to duza szansa na
      owulacje. Drobne pęcherzyki mogą sugerować (ale nie muszą)że masz PCO. W
      pęcherzyku dojrzewa komórka jajowa - w momencie owu zostaje wyrzucona z
      pęcherzyka który pęka i może być zapłodnona (pęka przy wielkości ok 25 mm) w
      którym d.c miałaś robione usg?
      • kalinka28 Re: Pęcherzyki ???? 01.06.07, 13:06
        smile przepraszam już doczytałam że w 9- jak na ten dzień cyklu pęcherzyk jest
        duzy , ile dni trwaja Twoje cykle?
        • martyna_ajp Re: Pęcherzyki ???? 01.06.07, 13:12

Biorę dephuston-5 miesięcy, bromergon-1 cykl oraz clo-pierwszy cykl
          Cykl trwa 26 dni -dzięki defastonikowi bo tak to miałam cykle nawet 50 dniowe,
          niewiem dlaczego nie moge zajśc w ciążę

kalinka28 napisała:

> smile przepraszam już doczytałam że w 9- jak na ten dzień cyklu pęcherzyk jest
          > duzy , ile dni trwaja Twoje cykle?
        • martyna_ajp Re: Pęcherzyki ???? 01.06.07, 13:23
          Matko olśniło mnie!!!!!!
          Jeżeli w 9 dniu cyklu pęcherzyk wiodący jest to znaczy że mam owulacje i trzeba
          działąć, matko!!!! Zrbię tak, że w tym cyklu czyli za trzy dni (jestem w 9
          dniu cyklu) będe męczyć męża.Może się uda smile:smilesmilesmilesmilesmile
      • martyna_ajp Re: Pęcherzyki ???? 01.06.07, 13:09
        usg+hsg miałam robione w 9 dniu cyklu

kalinka28 napisała:

> Witaj! Nie martw sie - ważna że masz pęcherzyk dominujący a to duza szansa
        na
        > owulacje. Drobne pęcherzyki mogą sugerować (ale nie muszą)że masz PCO. W
        > pęcherzyku dojrzewa komórka jajowa - w momencie owu zostaje wyrzucona z
        > pęcherzyka który pęka i może być zapłodnona (pęka przy wielkości ok 25 mm) w
        > którym d.c miałaś robione usg?
    • j_o_asia Re: Pęcherzyki ???? 01.06.07, 13:07
      Drobne liczne pęcherzyki ułożone obwodowo mogą wskazywać na PCO - ale tylko
      mogą! I nie jest to najlepsza wiadomość. Ale żeby zdiagnozować PCO trzeba
      jeszcze innych badań. A może jest to po prostu taka Twoja uroda.

Pęcherzyk wiodący (dominujący) jest pęcherzykiem z którego podczas owulacji
      "wychodzi" jajeczko (komórka jajowa), która jest zdolna do zapłodnienia.

Generalnie to co napisałaś świadczy o tym że własnie, albo miałaś albo zaraz
      będziesz miała owulację. I to jest jak najbardziej prawidłowe.
      • martyna_ajp Re: Pęcherzyki ???? 01.06.07, 13:15
        dziekuję co ślicznie

ale tak sobie myślę - lekarz powiedziłą, że owulacja jest po 10 dniu w cyklu-
        zawsze wtedy męczyłam męża
    • edytka45 Re: Pęcherzyki ???? 01.06.07, 13:22
      Martynko, wszystko ok!!!! Każda kobieta rodzi się z pewną ilością pecherzyków
      pierwotnych - ale tylko około 400 pęcherzyków (z 2 mln z okresu płodowego
      kobiety) osiąga stadium owulacyjne.I te pęcherzyki są w jajnikach. Co miesiąc u
      kobiety jeden z pęcherzyków - pod wpływem różnych hormonów dojrzewa, potem
      pęka - I TO JEST OWULACJA i wydala komórkę jajową zdolną do zapłodnienia!Jeżeli
      komorka nie zostanie zapłodniona to znowu pod wpływem licznych hormonow (nie
      chce Ci zagmatwać już jakie ile co i jak) błona wew,macicy złuszcza sie i
      wydala na zew - czyli miesiączka!.Więc im więcej masz tych pęcherzyków w
      jajnikach to generalnie lepiej, bo są większe możliwości owulacji i dłużej
      możesz być płodną (ale to tez nie jest regułą)Więc sama widzisz masz liczne
      drobne pęcherzyki plus jeden dojrzał i powinna nastąpic owulacja! Wszystko ok.
      My tu na forum mamy problem właśnie z OWULACJĄ a co za tym idzie z
      zapłodnieniem i dlatego się wspieramy i wymieniamy doświadczenia wink
      • martyna_ajp Re: Pęcherzyki ???? 01.06.07, 13:25
        Dziękuję ci Edytk jesteś kochana smilesmilesmile:smilesmile
      • martyna_ajp Re: Pęcherzyki ???? 01.06.07, 13:26
        tak naprawdę to wczesniej czy poźniej będziemy w ciąży, najważniejsze są
        pęcherzyki, czy ja dobrze myślę smilesmile:
    • edytka45 Re: Pęcherzyki ???? 01.06.07, 13:28
      Jeszcze jedno, bo jak pisałam Ci post w między-czasie inne odp Twoje
      nadchodziły, teoretycznie owulacja powinna być po 10 dc ale u każdej kobiety
      jest to indywidualne i może byc wcześniej - nie ma reguł na to. Piszesz ze w
      9dc miałaś duzy pęcherzyk i śladową ilośc płynu w zatoce - a to może świadczyć
      o rozpoczęciu już owulacji - więc bierz się do roboty z mężem zaraz wink))
      Powodzenia!!!!!!!
      • edytka45 Re: Pęcherzyki ???? 01.06.07, 13:32
        Jeszcze jedno komórka jajowa po owulacji średnio żyje tylko ok. 12 godzin , a
        plemniki jeżeli są zdrowe silnie i mają odpowiednie warunki mogą przeżyć nawet
        kilka dni!Więc bierz się do roboty zaraz jutro i pojutrze! Próbujcie - bo ten
        śladowy płyn w zatoce Douglasa wskazuje na rozpoczetą owulację!
        • martyna_ajp Re: Pęcherzyki ???? 01.06.07, 13:41
          O MATKO!!!!!!
          dopiero teraz przestałam być zielona smilesmile

od poniedziąłku edytko dziąłm na maksa, zobaczymy
          niewiem czy to stres czy co ale boli mnie w podbrzuszu-chyba owulacja się
          zbliża albo jest (ale raczej nie jest bo to 6 dzień cyklu)
          • edytka45 Re: Pęcherzyki ???? 01.06.07, 13:54
            Ej bo się zakręciłam - ja myślałam że teraz - dzisiaj masz 9 dc i pęcherzyk
            taki duży + ten płyn?? Czy to było USG z tamtego cyklu?
            • martyna_ajp Re: Pęcherzyki ???? 01.06.07, 13:58
              tak usg było z tamtego cyklu i robił mi 9 dnia, dziś jest 6 dzień cyklu -
              jezeli założę, że w tym cyklu dostanę owulację za trzy dni tak jak w tamtym
              cyklu to powinnam być w ciązy - teoretycznie, a jak w praktyce????? Hmmm .... o
              matko az się tego boje
              • edytka45 Re: Pęcherzyki ???? 01.06.07, 14:03
                Kochana i to jest właśnie to - że nikt nie wie jak będzie wyglądał cykl
                następny, jakbyśmy wiedziały to dawno dzidzię byśmy miały! Ja w tamtym miałam w
                11 dc duży pecherzyk a w tym cyklu dopiero w 15 dc! Wiec niestety tak łatwo to
                nie jest!A tez moje cykle są 26 dniowe! Jak chcesz wiedzieć idz w 9 dc do
                lekarza na USG i będziesz wszystko wiedziec! A tak nikt z nas tego Ci nie
                powie! Musisz poobserwować swoje cykle na USG i to nie tylko 1 raz. Warto też
                zbadać nasienie męża - bo też może być tu problem! Pozdrawiam i trzymam kciuki.
                Jak jakieś pytania to pytaj śmiało!
            • martyna_ajp Re: Pęcherzyki ???? 01.06.07, 14:00
              wiesz tak sie zastanawiam nad tym czy zacząć chodzić na usg w kadym cyklu i
              zawsze 9 dnia, myslisz, że to miałoby sens?
              • kalinka28 Re: Pęcherzyki ???? 01.06.07, 14:06
                takich spraw nie można "zakładać", jeżeli zażywasz CLO czyli jestes na cyklu
                stymulowanym powiennaś mieć robione USG co najmniej 2 w cyklu :1 by sprawdzić
                czy pęcherzyk roścnie i stwierdzic zasadność podania pregnylu - jeśli pęcherzyk
                jest dojrzały czyli ma ok 20 mm, 2 by stwierdzić czy owulacja była!!(by nie
                doprowadzic do powstania torbieli). Nie można na podstawie 1 cyklu stwierdzić
                że owulacja w następnym bedzie!!!
                • kalinka28 Re: Pęcherzyki ???? 01.06.07, 14:10
                  przeczytaj sobie ten artykuł www.storktest.pl/index.php?
                  option=content&task=view&id=36&PHPSESSID=e580803efa1f6c11896b140b9f7a8c8b, z
                  Twoich pytań wynika że nie do końca jests świadoma tego co dzieje się z Twoim
                  ciałem w trakcie cyklu, mam nadzieje ze po przeczytaniu troche Ci sie sytuacja
                  rozjaśni. Pozdrawiam i życze miłej lektury
                  • martyna_ajp Re: Pęcherzyki ???? 01.06.07, 14:14
                    Wiesz co Kalinko ja jestem zielona i wiesz co jest w tym najsmutniejsze, że
                    ginekolog nie powiedział mi o tym i że sam tego nie kontroluje, chyba w dupe go
                    kopne - chodzę do niego 7 lat
                    • kalinka28 Re: Pęcherzyki ???? 01.06.07, 14:21
                      koniecznie przeczytaj ten artykuł- wiele Ci wyjaśni!!poza tym musisz się
                      zastanowić nad lekarzem - bo jeśli to nie jest specjalista od niepłodności to
                      szkoda na niego czasu, pewnie dział po omacku i udaje że pomaga - ja tez do
                      takiego chodziłam! Nie naspisałaś na jak długo starasz sie o dzidziusia??bo to
                      równiez bardzo istotne. Uważam także że lekarz powienien ci wszystko dokładnie
                      wyjaśnić bo Ty masz prawo wiedzieć co dzieje się z Twoim ciałem, a pamiętaj o
                      tym że lekarze to tylko ludzie i że nie wszyscy tak naprawde sa powołani do
                      tego zawodu!
                      • kalinka28 Re: Pęcherzyki ???? 01.06.07, 14:22
                        tytuł artykułu -Cykl miesiączkowy - hormonalnie
                      • martyna_ajp Re: Pęcherzyki ???? 01.06.07, 14:25
                        Do gina chodzę od 7 lat, to mój znajomy smile, o dzidzię staramy się od 14
                        miesięcy, od 6 miesięcy biorę dephuston cały czas, folik od 14 miesięcy,
                        bromergon i clo od tego cyklu, to jest lekarz ginekolog-połoznik z Centrum
                        Zdrowia Matki Polki -z kadry od profeora Malinowskiego. Niewiem co o tym mysleć.
                        • kalinka28 Re: Pęcherzyki ???? 01.06.07, 14:33
                          trudno powiedzieć, ja tego dr nie znam, może spróbuj o niego zapytać na forum
                          niepłodność - kliniki- być może ktoś go zna...16 miesięcy strań bez efektu
                          (zakładając że przytulanie było regularne tzn w okreśie okołoowulacyjnym co
                          najmnuiej co 2 dni) to powód do niepokoju.

1 cykl na CLo to naprawdę niewiele, musisz wypróbować lek ale koniecznie
                          monitorując cykl, czyli konieczne jest usg by sprawdzać czy pęcherzyki rosna i
                          pękają!!To bardzo istotne ponieważ zażywanie CLO bez sprawdzenia jak działa
                          może Ci zaszkodzić(ja np wyhodowałam 6 cm torbiel kiedy leczyłam się u Pani
                          która podawała sie za specjalistkę i której głupio wierzyłam). nie chce burzyc
                          Twojego zaufania do lekarza , musisz byc jednak świadoma tego co się z Toba
                          dzieje by nie dać sobie zrobić krzywdy! Życze powodzenia i pozdrawiam
                          -
                        • martyna_ajp Re: Pęcherzyki ???? 01.06.07, 14:34
                          Przeczytaj wcześniejszy wpis
                          W poprzednimcyklu miałam usg i hsg robione i powiedział mi, że dwa cykle mam
                          brać clo i mam do niego przyjechać, a tak wogóle to on mi wszytsko do września
                          powie co i jak. Matko chyba zobie strzelę w łeb
    • tessie124 Re: Pęcherzyki ???? 01.06.07, 14:35
      Kochana, a co ze śluzem i temperaturą? Są jeszcze testy owulacyjne, ale zanim
      rozgryziesz o co w nich chodzi to cykl minie... (No ale wtedy to w następnym już
      wiesz o co chodzi) Jeżeli płacisz za usg to takie testy wiadomo są o wiele
      tańsze... Mnie kiedyś ginka powiedziałą, że najepiej się starać od 10dc do 22dc
      co drugi dzień. Jeżeli u M wszystko ok to nie powinnaś wtedy przegapić owulacji.
      Natomiast jak nie jesteś pewna a bardzo bardzo bardzo chcesz to staraj się tuż
      po @ do 20dc. Njlepiej sprawdzić tempką czy owulacja już była i wtedy M może
      hodować spokojnie plemniczki na następny cykl...Trzeba ustrzelić to jajo no nie?

Powodzenia, trzymam kciuki.

Tess.
      • martyna_ajp Re: Pęcherzyki ???? 01.06.07, 14:38
        Wiesz co ja chyba kone go w dupe tego gina - nie powiedział mi nic o mierzeniu
        temperatury i obserwacji, matko ale jestem zła, aaaaaaaaaa yyyyychhh
      • martyna_ajp Re: Pęcherzyki ???? 01.06.07, 14:40
        Mi też ten dupek powiedział, że po 10 dniu cyklu mam owulacje, czyli ok

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka