IP: *.eskadra.com.pl 07.11.03, 10:13
czy ktoś z was brał we wczesnej ciąży Ackard czyli aspirynę? Lekarz kazał mi
go barć raz dziennie, na opakowaniu pisze ,ze nie wolno brać w ciąży. Nie
wiem co robić. Mnie tłumaczył ,ze pomaga utrzymac się zarodkowi w macicy.
Jolka
Obserwuj wątek
    • Gość: sylwiakrol Re: Ackard IP: *.vline.pl / 172.16.3.* 07.11.03, 10:34
      Z jednej strony wiem,że w ciąży nie powinno się brać aspiryny bo rozrzedza
      krew, ale z drugiej właśnie nie dawno gdzieś czytałam,że aspirynę bierze się
      we wczesnej ciąży i profilaktycznie z powodów takich jak Ci powiedział lekarz.
      Byłam tym zdziwiona, ale widocznie tak się robi. Jak nie jesteś pewna to może
      spytaj się jeszcze innego lekarza.
    • asja2 Re: Ackard 07.11.03, 14:08
      ja brałam acard przed zajściem w ciązy (podczas stymulacji do ivf) , a obecnie
      biorę od dwudziestego któregoś tygodnia ciązy do konca 34-go, u mnie jest to
      spowodowane podwyższonymi przeciwciałami antykardiolipinowymi, które moga
      doprowadzic do obumarcia płodu, wczesniej brałam clexane w zastrzykach, obecnie
      acard-jedna tabletka dziennie po sniadaniu w dawce 75 mg, tez czytałam ultoke i
      pytałam lekarza-niestety prawie wszystkie leki zawieraja takie ulotki, a wiele
      z nich można , a anwet nalezy brac, w tej dawce na pewno nie zaszkodzi, a
      jedynie może pomóc, zastanawiam się tylko, czy u Ciebie były jakies wskazania
      do przepisdania tego leku

pozdr.
      • agaa5 Re: Ackard 07.11.03, 14:30
        Witaj
        Obecnie leczy się aspiryną tzw poronienia nawykowe. Z tego co wiem małe dawki
        aspiryny (rzędu 80mg/dobę) podaje się takim ciężarnym we wczesnej ciąży aby
        doszło do prawidłowej implantacji i utrzymania zarodka, bo m.in aspiryna
        powoduje lepsze ukrwienie macicy.
        ''Lekiem z wyboru u kobiet z dodatnim mianem przeciwciał antyfosfolipidowych i
        nawracającymi poronieniami jest aspiryna i heparyna. Randomizowane prospektywne
        badania wykazały, że leczenie małymi dawkami aspiryny poprawia rokowanie ciąży,
        natomiast połączenie aspiryny i heparyny w sposób istotny zwiększa szansę
        urodzenia zdrowego dziecka. Odsetek żywych urodzeń przy leczeniu tylko aspiryną
        wynosił 42, podczas gdy przy połączeniu aspiryny i heparyny wzrósł aż do 71
        proc. [51]. Taka kombinacja umożliwia prawidłową implantację zarodka we
        wczesnym okresie ciąży i zapobiega zmianom zakrzepowym w naczyniach macicy i
        łożyska [...]'' Profilaktyka poronień-Jan Skrzypczak

Z drugiej strony prawdą jest, że większe dawki aspiryny (kilkaset mg/dobę)nie
        są wskazane w ciąży (szczególnie w 1 i 3 trymestrze). W 1 trym. mogą powodować
        wady wrodzone, w trzecim trymestrze przedwczesny poród. Tyle wiem. Więc jeśli
        bierzesz nie duże dawki aspir. i czasowo to nie powinnaś się obawiać.
        Pozdrowienia
        Aga

• agaa5 Re: Ackard 07.11.03, 14:35
          ....
          Jan skrzypczak prof dr med. Kierownik Katedry Ginekologii i Położnictwa
          Klinika Rozrodczości Katedry Ginekologii i Położnictwa Akademii Medycznej
          im. K. Marcinkowskiego w Poznaniu.
          • Gość: Jols Re: Ackard IP: *.eskadra.com.pl 07.11.03, 14:53
            bardzo, ale to bardzo dziekuję Ci za taką wyczerpującą i konkretną odpowiedź.
            Ja mam brać po jednej tabletce dziennie czyli 75mg. Chyba taka dawka nie
            zaszkodzi. Jeszcze raz dzięki.
            Jolka
            • agaa5 Re: Ackard 07.11.03, 15:40
              Nie ma za co:>)
              Pozdrawiam
              Aga
    • Gość: Alpianka Re: Accard IP: *.tele2.pl 07.11.03, 14:18
      Tez lekarz przepisal mi Accard. Codziennie jedna tabletke. Podobno pomaga w
      zagniezdzenieu sie zarodka. Rozrzedza krew. Jak zaszlabym w ciaze to mialabym
      brac do jej konca. Jakos nie bardzo mnie to przekonuje. Nie wiem czy brac.

pozdr.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka