Dodaj do ulubionych

Jest fasolka!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

IP: *.legnica.cvx.ppp.tpnet.pl 13.11.03, 20:05
Widziałam dzisiaj moją małą fasolkę, a właściwie pęcherzyk ciążowy. Lekarz
powiedział, że jeszcze nie widać za wiele w srodku i że to normalne. Jednak
się udało!!!!!!!!! Dziękuję Wam dziewczyny za wsparcie.
Za 2 tygodnie mam przyjść na kolejne usg i powinno by ć już widać bijące
serduszko. Martwi mnie to że lekarz nie dał mi nic wspomagającego, np
dufastonu albo luteinę. Nie chciał też dać zwolnienia lekarskiego, bo mówił,
ze teraz są ostre kontrole z zusu, jak ktoś bierze zwolnienie na wczesną
ciążę. A mnie tak strasznie męczy astma, co podobno jest normalne u
astmatyków na początku ciąży. Jestem w tak ciężkim szoku, ze jestem w ciąży,
że nie mogę sobie nigdzie znalezc miejsca. Przecież mówiono mi, że nie będę
miała nigdy dzieci, że moje jajniki są zdewastowane. To wszystko kotłuje mi w
głowie. I denerwuje mnie to, że tak źle się czuję i muszę chodzić do pracy,
mimo że moje koleżanki nigdy nie miały problemu z zajściem i donoszeniem
ciąży i od razu szły na zwolnienie. Jestem taaka zmęczona, ale szczęśliwa.
Gdy modlę się o zdrowie mojego dzidziusia, w którego ciągle nie mogę
uwierzyć, proszę Boga o dar maleństwa dla Was, wspaniałych, dzielnych
dziewczyn. Pozdrawiam Was wszystkie i proszę , nie wierzcie we wszystko złe,
co mówią Wam lekarze, bo ja jestem dowodem na to, jak natura potrafi zadrwić
z medycyny.
Obserwuj wątek
    • Gość: martka_k Re: Jest fasolka!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.acn.waw.pl 13.11.03, 20:10
      Kasa,
      tak strasznie Ci gratuluje... Mowilam, ze sie uda!!! Teraz nie masz wyjsca,
      musisz sie meldowac i wszystko opowiadac, bo zwracam uwage, ze jako pierwsza
      mowilam caly czas, ze bedzie dobrze!!! (ale mam farta swoja droga do trafiania
      na Twoje posty) Trzyamjs ie cieplutko, niczym nie denerwu, co tam praca, masz
      to, co najwazniejsze, reszta sie nie przejmuj, bo i po co.
      Ciesze sie strasznie, ze wszystko dobrze, ale przyznam, ze troszke Ci jednak
      zazdroszcze...
      Duzo, duzo buziakow dla Ciebie i fasolki
      M
      • Gość: kisa Re: Jest fasolka!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.legnica.cvx.ppp.tpnet.pl 13.11.03, 21:39
        Dzięki Ci kochana Martko.Zobaczysz, że Tobie też się uda. Ja to wiem. pa.
    • Gość: sylwiakrol Re: Jest fasolka!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.vline.pl / 172.16.3.* 14.11.03, 08:13
      Wielkie gratulacje! Bardzo się cieszę. Niedługo już oswoisz się z sytuacją,
      zobaczysz. A jeżeli rzeczywiście źle się czujesz i wolałabyś zostać w domku to
      idź poprostu do innego lekarza. Co z tego, że są kontrole z ZUSu. Przecież nie
      musisz już iść na całe 9 miesięcy na zwolnienie tylko np. na dwa tygodnie. Jak
      poczujesz się dobrze to wrócisz do pracy a potem za jakiś czas znowu możesz
      iść na zwolnienie.
      • beata5555 Re: Jest fasolka!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 14.11.03, 08:53
        GRATULUJE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
        Jak źle się czujesz to idż do lekarza pierwszego kontaktu i on wystawi ci
        zwolnienie z powodu astmy, ja rok temu w pierwszych tygodniach dostałam
        zwolnienie z powodu ciąży i choć pna się nie utrzymała to nikt do ZUSu mnie
        nie wzywał, ale mój dr mówił że gdybym dostała wezwanie to mam przyjść do
        niego on wystawi zaświadczenie że nie mogę iść na badanie do ZUSu więc myślę
        że to zależy od lekarza.Do dr chodzisz prywatnie czy na kasę chorych?
        Dbaj o siebie i o swoje maleństwo bo ono teraz jest najwarzniejsze, jeszcze
        raz gratuluje.
        • Gość: monia Re: Jest fasolka!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.03, 09:04
          Gratulujęęęęęęęęęee i dziękuję, że modlisz się za nas!!!
          • Gość: Jols Re: Jest fasolka!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.eskadra.com.pl 14.11.03, 09:09
            Ja również gratuluję! Mam identyczną sytuację, też czekam na moment kiedy
            zobaczę bijące serduszko.Ten czas wlecze się w nieskończoność.
            Jola
    • Gość: Dotti Zwolnienia lekarskie we wczesnej ciąży IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.03, 09:35
      Pytam z ciekawości, chociaż w ciązy nie jestem jeszcze.. ale kto wie, może już
      niedługo smile
      Jaką pensję się dostaje w przypadku zwolnienia lek. we wczesnej ciąży? Czy 100%
      obowiązuje kobiety w ciąży także w I trymestrze?
      Kiedy powiedzieć o ciąży pracodawcy?
      • buba1 Re: Zwolnienia lekarskie we wczesnej ciąży 14.11.03, 11:09
        Zasiłek chorobowy w ciaży (przez cały jej okres) stanowi 100% średniego
        miesięcznego wynagrodzenia z 6 miesięcy poprzedzających ten zasiłek, tak samo
        liczy sie zasiłek macierzyński.
        • Gość: Jola Re: do kisy! IP: *.tomaszow.mm.pl 14.11.03, 13:44
          I ja, i ja gratuluję z całego serca, wiem jaka to radość połączona z szokiem i
          strachem o zdrowie maleństwa... A powiedz, gdybyś mogła, który to tydzień
          ciąży? U mnie był 5 kiedy lekarz jeszcze nie widział zarodka, też kazał
          przyjechać za 2 tygodnie, to u mnie wypada we wtorek, to pewnie już będzie coś
          widać!Proszę napisz, który to tydzień u Ciebie, że lekarz powiedział, że to
          normalne, ten brak zarodka w pęcherzyku. Aha, i jeszcze napisz, ile mm. miałaś
          pęcherzyk, ja 10. Pozdrawiam i czekam z niecierpliwością na odpowiedź!!!!
          • ewa.analityk1 Re: do kisy! 14.11.03, 20:13
            Ja dzisiaj byłam, dokładnie minęło 6 tygodni (43 dzień) od okresu i widziałam
            bijące serduszko.
    • Gość: agaga Re: Jest fasolka!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.168. / *.internetdsl.tpnet.pl 14.11.03, 15:19
      WIELKIE GRATULACJE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      Na Twoim miejscu poczłabym do inego lekarza po zwolnienie, ten wydaje mi się
      trochę dziwny.
      Wiesz zazwyczaj to lekarz boi się nie dać zwolnienia kobiecie ciężarnej,
      szczególnie jak ta się źle czuje, bo boi się negatywnych konsekwencji tego złego
      samopoczucia ,a nie ZUSu.
      Serdecznie pozdrawiam Ciebie i Twoje Maleństwo.
      Agaga
    • Gość: kasialu Re: Jest fasolka!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.mofnet.gov.pl 14.11.03, 15:22
      Wieeeelkie gratulaaacje ;o))))))))))
    • Gość: mika52 Re: Jest fasolka!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.wloclawek.cvx.ppp.tpnet.pl 14.11.03, 22:13
      Wielkie gratulacjeeeeeeee!!!!!!! i biegnij koniecznie po zwolnienie,
      • Gość: Jola Re: jeszcze o zwolnieniach lekarskich IP: *.tomaszow.mm.pl 15.11.03, 07:45
        hej dziewczyny, mnie też lekarz nie chciał dać zwolnienia. Powiedział że
        przecież ciężko nie pracuję, więc po co? A to że dojeżdżam codzoiennie 12 km.,
        że muszę wstawać o 5 rano, żeby dotrzeć do szkoły, (bo pracuję na wsi gdzie
        autobusy rzadko dojeżdżają), to już mało ważne... że zbliża się zima, śniegi,
        mrozy... Powiedział, że zwolnienie damy bliżej rozwiązaniasad No i teraz nie
        wiem, kiedy on to zwolnienie planuje, w lipcu???? Jeśli przechodzę do pracy
        całą zimę i nic mi się nie stanie, a przeze mnie i dziecku, to już w
        czerwcu,maju, mogę pracować, wpadnę w rutynę....
        • kisa5 Re: jeszcze o zwolnieniach lekarskich 15.11.03, 19:25
          Dziękuję Wam Dziewczyny za ciepłe słowa i gratulacje. Jesteście bardzo, bardzo
          kochane. Odpowiem na pytania Joli. Nie wiem, w którym jestem tygodniu, bo nie
          wiem, kiedy miałam owulację. Ja podejrzewam, ze jestem w 4. Lekarz jakoś liczył
          na 5 i powiedział, że to całkiem normalne, ze nie widać jeszcze zarodka w
          pęcherzyku. Na badaniu mam GS 8,0 mm. Nie wiem, czy to wielkość pęcherzyka, bo
          wydawało mi się, że on mówił coś o 5 mm. Wiesz, ja również pracuję w szkole i
          dojeżdżam na wieś i nie wiem, czy dostanę zwolnienie czy nie. Bulwersują mnie
          tacy lekarze. A to, że dziecko, które stoi 0,5 metra ode mnie i oznajmia mi, że
          jego rodzeństwo jest chore na jakąś chorobę zakaźną, to mało ważne, że
          większość dzieci jest przeziębiona albo chora i może zarazić, to też nic
          takiego, że pracuję w dużym stresie i mam ciągłe ataki astmy, to też nic.
          Jednak nie mam pewności, czy gdybym wzięła teraz zwolnienie, dostałabym jakieś
          pieniadze. Jestem zatrudniona od 1 września a zus podobno może nie płacić
          świadczeń, jeśli zwolnienie ciążowe jest wzięte przed upływem 3 miesięcy od
          zawarcia umowy.
          • kisa5 Re: jeszcze o zwolnieniach lekarskich 15.11.03, 19:42
            Jolu, dodam jeszcze, że tygodnie ciąży, które Ci podałam, to liczyłam od
            zapłodnienia, bo jeśli mam liczyć od daty miesiączki, to byłby to 6 tydzień.
            Okres miałam 4 października a na usg byłam 13 listopada. Nie martw się,
            wszystko będzie dobrze.
          • wodniczek11 Re: jeszcze o zwolnieniach lekarskich 28.11.03, 10:24
            Kisa,
            jeśli pójdziesz teraz na zwolnienie lekarskie to będziesz otrzymywać pieniądze.
            Najpierw wynagrodzenie za czas choroby, płatne 100%, a potem zasiłek chorobowy
            płatny też 100%. Z tymi trzema miesiącami chodzi moim zdaniem o coś
            innego "umowa o pracę zawarta na czas określony lub na czas wykonywania
            określonej pracy albo na okres próbny przekraczający jeden miesiąc, która
            uległaby rozwiązaniu po upływie trzeciego miesiąca ciąży, ulega przedłużeniu do
            dnia porodu"
            pisałaś: "jeśli zwolnienie ciążowe jest wzięte przed upływem 3 miesięcy od
            zawarcia umowy" - tu chodzi o okres wyczekiwania, który wynosi 30 dni, ale od
            tego są pewne wyjątki, ale one Ciebie nie dotyczą więc nie będę zanudzać.
            Mam nadzieję, że troszkę pomogłam, jeśli jest coś niejasnego to pytaj śmiałosmile

• valkiria11 Re: Jest fasolka!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 15.11.03, 22:35
      gratulacje!!!!!!!!!życze powodzenia !!!!!!!!!!!!!!!!!!
    • ewurek Re: Jest fasolka!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 16.11.03, 21:52
      Wielkie gratulacje kiso.Nie masz pojęcia jak bardzo sie cieszymy Waszym
      szczęściem.
    • Gość: aneta Re: Jest fasolka!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: 62.233.177.* 28.11.03, 09:37
      Czesc! Trzymam za Ciebie kciuki i mimo wszystko oszczedzaj sie w pracy!
      • Gość: voila1 Re: Jest fasolka!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 28.11.03, 09:48
        koniecznie zadbaj o siebie !!!! Musisz to zrobić bo ryzyko jest zbyt wielkie,
        zmień lekarza, wszystkie jesteśmy tego zdania, wykombinuj zwolnienie.
        liczy się tylko spokój ,zwłaszcza w 3 pierwszych miesiącach. Potem poczujesz
        się lepiej i pójdziesz do pracy.

Gratuluję serdecznie,
        Ja dopiero czekam na test, w poniedziałek
        mam nadzieję ....

pozdrawiam
    • Gość: vikas Re: Jest fasolka!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 28.11.03, 13:42
      Gratulacjeeeeeeeeee!!!!!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka