Gość: ola IP: 212.244.46.* 01.02.02, 08:29 W wątku o "czarodziejskich ziołach" pojawiła się wzmianka o badaniu kariotypu. Co to jest za badanie, gdzie się je wykonuje? Czy ktoś wie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: tosca Re: kariotyp IP: 212.160.141.* 01.02.02, 09:19 w przychodni genetycznej - przeprowadzony jest dość szcz. wywiad rodzinny ( czasem te info są zaskakujace dla drugiej strony..) i na tej podstawie jest wykonywane badanie z krewi obydwojaga, okreslające prawidłowośc chromosomów męskich i żeńskich. wynik po ok 14 dnaich - można postarać się o skierowanie od lek. 1 kontaktu albo prow. ginekologa - wskazania: leczona nieplodnośc, wiek itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: kariotyp IP: 212.244.46.* 04.02.02, 16:15 Dziękuję za odpowiedź. Miałaś coś takiego, powiedz jakie mogą być wyniki takiego badania i co one wróżą? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tosca Re: kariotyp IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 04.02.02, 22:53 odpwoiedz jest : kariotyp żeński ( lub meski) badany metoda prążkową (?) jest prawidłowy i tyle.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zosia Re: kariotyp IP: 195.82.160.* 11.02.02, 10:20 Mój mąż dostał od naszego lekarza skierowanie na badanie kariotypu i CFTR. Dzisiaj chciał się umówić, ale okazało się, że skierowanie gdzieś wsiąkło... Czy któraś z Was ma może namiary na laboratorium które wykonuje takie badania w Krakowie? I czy wiecie co takie badania wykazują? Czy mogą wpłynąć na decyzję o ICSI? Pozdrawiam, Zosia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asiaw Re: kariotyp IP: 212.160.138.* 11.02.02, 10:33 Jasne,że może mieć wpływ na decyzję czy robić icsi czy nie u nas wyszedł jakis pokopany kariotyp męża. Istnieje podwyższone ryzyko wad genetycznych u dzidzi i być może gdybyśmy nie byli w trakcie procedury ivf w związku z wynikiem zdecydowalibyśmy się na adopcję nie in vitro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zosia Re: kariotyp-do AsiW IP: 195.82.160.* 11.02.02, 10:53 Dzięki! robiliście kariotyp oboje, czy tylko mąż? A wiesz coś na temat tego drugiego badania CFTR, czy coś takiego? Podobno chodzi o mukowiscydozę...(jeśli nie przekręciłam). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asiaw Re: kariotyp-do AsiW IP: 212.160.138.* 11.02.02, 14:18 Robiliśmy oba badania w Novum i faktycznie ten CFTR wykrywa mukowiscydozę.....oba badania to znaczy CFTR i cytogenet sa z krwi i cytogenet robią oboje partnerzy a C..... tylko facet. A i strasznie długo sie czeka na wynik 5 tyg........koszmar Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tosca Re: kariotyp-do AsiW IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 12.02.02, 10:47 ja robiłam w przychodni geneetycznej na kasprzaka i za darmo tj. z ubezp., ze skierowania lek 1 kontaktu ( moze tez byc gin)- nie chcieli zzrobić CTFR , bo mąz mial stosunkowo dobrewyniki nasienie - robią to w standarcie osobom, kt. maja oligosepre? w kazdym rzie min. ilosc plemnkikow lub wcale tez czekalam na badania - ale umwilma sie na list, jakby przejechac sie po odbior to juz po 2max 3 tyg są - polecam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Libra Re: kariotyp IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 11.02.02, 19:27 Ja te badania robilam w Novum i nie wiem , czy da sie je zrobic w Krakowie. Moze Prokocim, ale tam sa i limity, i bardzo dlugir terminy, moze Fertility Clinic (plac Szczepanski, tel 4295645, 4225774), moze Centrum Badan Mikrobiologicznych (Slawkowska 17, tel. 4217836, 4227714), moze Slawkowska 1 (nie znam nr tel). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kinga Re: wyniki męża IP: *.protektor-direct.pl 11.02.02, 11:03 Czy to możliwe,że badanie nasienia po 3 miesiacach brania różnych witamin (mąż leczy się w Novum) są jeszcze gorsze niż przed leczeniem.Będę wdzięczna za odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Malina Re: wyniki męża IP: 157.25.86.* 11.02.02, 12:45 Niestety tak i tez z tego nic nie rozumiemy. Ponoc na wynik ma tez wplyw pora roku - zima i jesienia gorsze. U mojego meza wiosna bylo 40 mln i dosyc duzo dobrych a teraz jest tylko 11 mln i b. malo prawidlowych. Malina Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asiaw Re: wyniki męża IP: 212.160.138.* 12.02.02, 09:42 Kinga to mozliwe mój miał przed witaminkami 40 mln a po zaledwie 15 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hathor Badanie genetyczne w Krakowie - Do Zosi IP: *.avamex.krakow.pl 13.02.02, 23:15 Zosiu - mozna bad genetyczne i CFTR wykonac w Krakowie w szpitalu w Prokocimiu, tel w ksiazce tel trzeba prosic z pracownia genetyczna, mozesz sie starac o skierowanie od lekarza rodzinnego bo niestety CFTR jest w Krakowie drozsze niz w Novum (460zl vs 280)ale z koleji na wyniki czeka sie krocej (zazwyczaj) i bada sie 12 mutacji w genie CFTR a nie 6 jak w Warszawie. Mnie zalezalo na czasie wiec robilam je w Krakowie Odpowiedz Link Zgłoś