IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.04, 00:19
Cześć! Planuję wybrać się w najbliższym czasie, na jakieś 5-7 dni. Wiem, że
to ciekawe miasto i okolice, może ktoś był i podzieli się ciekawymi
informacjami. Szukam też namiaru na tani hotel oraz możliwość dojazdu - na
razie myślę o PKP i ceny są porażające!!!
dzięki za pomoc!:)
Obserwuj wątek
    • sana Re: Drezno 08.02.04, 14:01
      Wreszcie ktos sie zainteresowal tym rejonem swiata!!!! ;)))
      Ja jestem zakochana w Saksonii od kilku lat i ilekroc tam jechalam, nie moglam
      uwierzyc, ze mimo iz jest tam tak blisko i tak pieknie, malo ktory Polak wie,
      ze warto tam pojechac. Nie bede pisala o samym Dreznie ale moge polecic
      miejsca w ktore warto pojechac.
      Mowisz, ze jedziesz na tydzien - to wystarczy zeby zwiedzic cale miasto,
      galerie i zobaczyc wszystko,co jest tego warte. Ale Drezno to nie wszystko!!!
      Jesli pojedziesz pociagiem, polecam przewodnik Pascala o Niemczech, tam masz
      podane dobre polaczenia. Nie mozesz nie zobaczyc Misni i fabryki porcelany -
      po prostu bajka! Ja zawsze smialam sie z cen tej porcelany i uwazalam ja za
      szczyt kiczu. Po wycieczce i opowiesci przewodnika (po polsku!!!) zapragnelam
      miec chociazby naparstek z tejze poorcelany ale jego cena mnie zabila ;)))
      Po drodze do Drezna (jadac przez Jedrzychowice) masz Budziszyn. Miasteczko
      jest tak piekne, ze mozna tam oszalec ze szczescia. Juz z autostrady widac
      mase wiezyczek w roznym stylu, a jak wjedziesz do miasta - widzisz same
      absurdy. Stoi tam krzywa wieza, jest tez krzywy koscol - autentycznie ma
      zakrzywiona os i "skreca" - niesamowite wrazenie. Idziesz dalej, a tam w nawie
      staego romanskiego kosciola, a wlasciwie jego ruinach stoi cmentarz, nawet
      przewodniki pisza o tym cmentarzu, ze jest to jeden z piekniejszych punktow
      widokowych Budziszyna.
      Sakosonia to tez piekne zamki i palace. Jest ich bardzo duzo, ale nie mozna
      nie zobaczyc twierdzy Koenigstein i zamku Stolpen. Koniecznie jedz do kurortu
      Rathen - tam sa takie dziwne gory, ktore przypominaja Wielki Kanion (tam
      zreszta krecili Winetou). Jest jeszcze wiele innych bajecznych miejsc.
      Najlepiej usiadz z przewodnikiem i zaplanuj jakas wycieczke objazdowa - Drezno
      to nie wszystko ;)))
      Jesli chodzi o noclegi, raczej Ci nie pomoge bo ja mialam szczescie nocowac u
      znajomych. Raczej musisz sie nastawiac na duzy wydatek, bo Niemcy to pod
      wzgledem turystycznym bardzo drogi kraj. Pozdrawiam.
      • Gość: dhaula Re: Drezno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.04, 18:57
        Super!!! piękne dzięki za te informacje - coraz bardziej chcę tam jechać:))
        Właśnie przystępuję do planowania podróży. Mam jeszcze jedno pytanie do
        Ciebie - jak Ty tam przyjeżdzałaś - zastanawiam się też nad samochodem,wtedy
        łątwiej też przedostać się z miejsca na miejsce, sama jestem z W-wy. A jeśli
        jednak zdecyduję sie na pociąg, to powiedz mi proszę jak tam komunikacja
        między miastami? Możesz podzielić się doświadczeniami?

Dziękuję i pozdrawiam serdecznie:) Sylwia
        • sana Re: Drezno 09.02.04, 11:22
          Ja jezdzilam samochodem, jesli planujesz taka wycieczke, dobrze sie zatankuj w
          Polsce ;)))
          Wspomnialam juz o przewodniku Pascala, tam masz podane polaczenia kolejowe i
          nawet zaplanowana trase takiej wyprawy. Zerknij - Pascal "Niemcy".
          Ciesze sie, ze moglam Ci pomoc. Jesli masz jakies pytania, polecam sie.
          Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka