Gość: Nela IP: *.rmf.pl / *.rmf.pl 01.09.04, 17:32 Poszukuję wszelkich informacji o Wietnamie: kiedy jechać, jakie są ceny, co zobaczyć itd. Mam mnóstwo pytań , bo nigdzie nie mogę kupić przewodnika. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
masterfan Re: wietnam 03.09.04, 15:19 Czesc Nela, jeśli chodzi o termin to proponuję coś pomiędzy styczniem a czerwcem, wtedy są tam pory suche. Co do cen to dobry obiad z piwkiem kosztuje w granicach 5$, a hotele z klimatyzacją (2 osobowe) w granicach 10-18$. Co zobaczyć, to zależy od tego jaką ilością czasu dysponujesz i również od tego czy zamierzasz przemieszczać się pociągiem czy samolotem. Np. z Sajgonu do Hanoi jadąc pociągiem stracisz 3dni koszt około 30$, a samolotem niecałe 2 godziny a bilet w obie strony około 200$ oczywiście kupowany na miejscu. Jeśli będziesz miała inne pytania to oczywiście służę pomocą. Pozdrawiam. Marcin Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzys-hh Re: wietnam IP: *.adsl.hansenet.de 21.09.04, 18:37 a ile kosztuje bilet samolotowy z Polski do Wietnamu? Prosze odpowiedz na email: chris.frag@gmx.de Odpowiedz Link Zgłoś
malawi3 Re: wietnam 21.09.04, 19:17 ja tez sie tam wybieram, przewodnik zdobylam dopiero w londynine, nie wiem skad jestes, ale ostatni widzialam w empiku w domach centrum w warszawie - ale ten rowerowy (co w wiekszosci przypadkow pokrywa sie z normalnym). ceny biletow lotniczych sprawdzilam - mam rezerwacje na swieta (ok 4500) w innym okresie najtaniej znalazlam za 3500. tanszy jest aeroflot, ale jakos teraz nie mam ochoty z nimi leciec. poprobuj rezerwacji na samoloty.onet.pl marzena Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gacuś Re: wietnam IP: *.net.autocom.pl 21.09.04, 22:36 piracki przedruk przewodnika LP po Wietnamie sprzedają niemal na każdym rogu. Cena wywoławawcza to 10$, ja wziąłem za 5$,można spokojnie za 3, a koledze oferowano nawet za jednego!!! WIem, że to nieładnie,ale jak nie skorzystać z okazji;/ aeroflot to koszt okolo 3000zl,moze teraz troche taniej, samoloty OK, ale lotnisko w moskwie srednio bezpieczne. Stefki czasem olewka, ale cena bezkonkurencyjna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gacuś Re: wietnam IP: *.net.autocom.pl 21.09.04, 22:32 Chciałbym zdementować niektóre dziwne informacje. Jechać można praktycznie cały rok, na południu klimat jest zawsze gorący i wilgotny, jedyny problem jest na wybrzeżu, kiedy od listopada do stycznia jest po prostu brzydko,zimno i deszczowo. Oczywiście prawie zawsze jest cholernie wilgotno, nie licząc gór, ale taki urok tego klimatu.Dobry obiad można kupić już za 3$, a praktycznie potrawy którymi można się najeść są dostępne za 1$ (np zupa z makaronem i kawałkami wołowiny).Piwko w granicach 2/3-1$,sikacz,ale nawet smaczny.Ceny tu podawane są brane z bardzo przyjemnych restauracji z największych miast wietnamu.Hotel z klimą (dwójka),bardzo dobry standard,kablówka,lodówka,łazienka, to wydatek od 6,7$. Trójki czy czwórki często niewiele droższe , bo przynoszą np dostawkę. Jeśli chodzi o transport, to jeśli chcesz przemieścić sie wzdłuż całego wietnamu najwygodniejszy jest Open Ticket. Polega to na tym, że kupujesz go w Hanoi lub Sajgonie i jedziesz odpowiednio do drugiego lub pierwszego z tych miast. Po drodze zatrzymujesz sie w poszczególnych miastach (Dalat,Nha Trang,Hoian,Hue) i ruszasz dalej kiedy masz na to ochotę. Cena za przejazd jest śmiesznie niska (21$ za 1700 km),ale czasami szlag trafia człowieka, kiedy po drodze autobus zatrzymuje się w setkach zaprzyjaźnionych knajpek,pamiątkarni i innych pierdół. Podwozi też zawsze pod swoje hotele, ale te są akurat dość przyzwoite.Osobiście polecam również samolot, bo tak na prawdę najciekawsze w wietnamie są północ i południe. Bilet to koszt 100$ ONE way, do kupienia w prawie każdej agencji.Na prawdę nie warto tracić czasu i pieniędzy na przejazd z góry na dół. Odpowiedz Link Zgłoś
larson Re: wietnam 25.09.04, 08:15 na pewno bedziesz w Sajgonie (Ho Chi Minh), wyskocz stamtad na jednodniowa wycieczke do Delty Mekongu - jest naprawde super. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gacuś Re: wietnam IP: *.net.autocom.pl 25.09.04, 16:19 Nie wiem, czy jednodniowe organizują. Z sajgonu do Delty "chwilę" się jedzie,tyle też wraca, a gdzieś po drodze trzeba upchnąć zaprzyjaźnione sklepy i restauracje. Mają chyba dwu,trzy,czterodniow w ofercie,ale mogę się mylić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: masterfan Re: wietnam IP: *.rybnet.pl / *.rybnet.pl 25.09.04, 17:01 Witam, organizują, organizują, wycieczki takie są śmiesznie/potwornie tanie. Jednodniowa wycieczka z Sajgonu do Delty Mekongu klimatyzowanym busem (Mercedesem) połączona z obiadem w cenie wycieczki kosztuje 8$ od osoby- polecam. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś