Dodaj do ulubionych

Gwatemala, Meksyk, Belize

IP: *.tnp.pl 29.06.06, 15:45
Witam wszystkich podróżników. Niedawno wróciłam z podróży po tych 3
państwach. Była to moja pierwsza tego rodzaju podróż, jako backpackersa.
Muszę przyznać, że po czymś takim wie się już po co żyć. Podróżowałam z
dwojgiem znajomych, bo bałam się, że sama to niebezpiecznie i wogóle nie
wiadomo co. Dziś już wiem, że nie ma się czego bać. Owszem, wypadki chodzą po
ludziach, ale tego nikt nie uniknie. Jeśli ktoś chciałby jakieś info co warto
zobaczyć w tych krajach, gdzie się zatrzymać lub jak przygotować się z kasą -
służę skromnym (narazie) doświadczeniem :)
Obserwuj wątek
    • tierralatina Re: Gwatemala, Meksyk, Belize 07.07.06, 13:29
      Tak z czystej ciekawosci: Gdzie bylas w Gwatemali i jakie sa Twoje wrazenia?
      • Gość: Piotrek Re: Gwatemala, Meksyk, Belize IP: 192.11.185.* 11.07.06, 16:37
        Hej, prosil bym o kilka slow na temat przemieszczania sie po poszczegolnych
        krajach. Gdzie wyladowalas i skad wracalas. Jak tam z noclegami: bukowac za
        wczasu przez internet czy szukac na biezaco po dotarciu do kolejnych "stacji".
        Jak wygladala wasz podroz, mam na mysli kolejne miejsca A do Z. Dzieki za info.
        Pozdrawiam
        • Gość: lolo07 Re: Gwatemala, Meksyk, Belize IP: *.icpnet.pl 11.07.06, 22:26
          bylem tam w marcu... wyladowalismy w cancun a pozniej: paya del carmen - tulum -
          chetumal - belize city - caye caulker - san pedro - chetumal - san ceistobal -
          puerto escondido - mexico city....wszedzie jezdzilismy altobusami ( procz wysp)
          ominelismy gwatemale ale wiem ze spokokojnie dostaniesz sie z belize city do
          flores i tical...sa dwa autobusy z water terminal w belize city do palenque w
          meksyku przez flores jeden o 9.00 drugi o 14.00 ( jakos tak...)... procz tego
          sa jeszcze inne polaczenia z dworca do granicy belize-gwatemala... ogolnie nie
          ma problemow... z noclegami rowniez.... nic nie rezerwowalismy i zawsze sie cos
          znalazlo....pozdrawiam
          • kreola Re: Gwatemala, Meksyk, Belize 14.07.06, 12:07
            Tylko trzeba pamietac, ze obywatele polscy musza miec wizy i do Gwatemali i do
            Belize. Mozna je uzykac w Mexico City a kiedys mozna bylo tez w Chetumal.
            No chyba, ze sie cos zmienilo....
            • kreola Zmienilo sie :))) 14.07.06, 12:10
              Przepraszam, sprawdzilam i juz nie potrzebujemy wizy.
              Ja bylam w 2000 roku, wowczas wizy byly konieczne.
              Dla ciekawych tu mozna sprawdzic wszystkie kraje pod wzgledem "wizowym"
              www.msz.gov.pl/Opisy,Krajow,1807.html
              • Gość: lolo07 Re: Zmienilo sie :))) IP: *.icpnet.pl 15.07.06, 13:43
                no tak... zmienilo sie ale nie wszyscy celnicy na granicy meksyk - belize to
                wiedza... nam sie udalo ale podobno jak trafisz na debila to sie uprze i mu nie
                wytlumaczysz.... na caye caulker spotkalem Polakow, ktorzy przed wyjazdem
                korespondowali z ambasada Belize w austrii pytajac jak to jest z tymi wizami i
                wyobrazcie sobie ze urzednik panstwowy odpowiedzial im ze moga jechac bez wizy
                ale nie gwarantuje ze przejda granice bo celnik moze chciec wize albo nie !!!
                jestes zdana na jego łaske... jak u nas w urzedzie skarbowym :)))
    • Gość: Bigos Re: Gwatemala, Meksyk, Belize IP: *.bulldogdsl.com 14.11.06, 12:56
      No to mnie pocieszylas. Obecnie siedze w Londynie, chce zarobic kase i jakos w
      czerwcu, wyruszyc w podobna trase. Szczytem marzen byloby przejechanie od
      Meksyku az do Ameryki Poludniowej pod granice z Kolumbia (bo cala trase bez wiz
      mozna pokonac). Pytanko mam: na stronce MSZ napisane jest ze na wjezdzie np do
      Gwatemali, wymagany jest biltet powrotny lub uprawniajacy do dalszej podrozy?
      Czy to prawda?
      • paco_75 Re: Gwatemala, Meksyk, Belize 14.11.06, 23:56
        Bylem w całej Ameryce Środkowej w 2004 roku. Z Gwatemala nie ma problemu
        (przejechalismy przez nia 2 razy). Ale zeby wjechac do Panamy musisz miec bilet
        powrotny (i to z Panamy). Jako, ze my mielismy wylot z Cancun w Mexico,
        musielismy kupic tzw. open ticket na autobus z granicy panamsko-kostarykanskiej
        do San Jose.... Takze, wszystko i tak zalatwiasz na granicy bez problemu.

Z ciekawostek - jak wjezdzalismy do Hondurasu z Nikaragui musielismy zostawic
        swoje odciski palcow, a granica przypominala raczej taka jaka spotyka sie w
        krajach trzeciego swiata:D

Pozdrawiam:)
    • Gość: adam Re: Gwatemala, Meksyk, Belize IP: *.aster.pl 19.11.06, 21:27
      witaj

bylem w mexico, belize, honduras, guatemala w tym roku w marcu - tez polecam i
      zapraszam jak ktos ma pytania

zentrader@op.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka