Gość: aja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.07, 11:09 Czy jadąc do Laosu i Kambodży trzeba profilaktycznie brać środki przeciwmalaryczne? Jakie? Czy skuteczne są środki np. w sprayu przeciw owadom? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mrybinski68 Re: Malaria 06.10.07, 16:27 wwwn.cdc.gov/travel/regionSoutheastAsia.aspx Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kama Re: Malaria IP: *.chello.pl 06.10.07, 20:39 Ja bralam Malarone. Drogie, ale wolalam nie ryzykowac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krafla Re: Malaria IP: 217.96.126.* 08.10.07, 10:19 brac. w tych rejonach wystarczy doxycyclina choc ma wiele wad. Malarone jest na pewno lepsza opcja. Odpowiedz Link Zgłoś
smeja Re: Malaria 17.10.07, 09:24 Byłam w Tajlandii w styczniu tego roku na wycieczce objazdowej Niczego nie bralam i powiem Ci szczerze ze nie znalazlam tam ani jednego komara Pozdr. Milego wypoczynku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artur Re: Malaria IP: *.kdpw.com.pl 08.10.07, 14:08 Cześć, W Laosie i Kambodży zarodźce malarii są szczególnie wredne. Wszelkie strony medyczne zalecają profilaktykę, choć podczas mojego pobytu w Laosie (lipiec, czyli początek pory deszczowej) komarów nie było wcale. Profilaktykiem, który zapewne poleconoby w Instytucie Chorób Tropikalnych na Wolskiej w Warszawie, byłby lariam. Raz brałem ten specyfik i nie polecam, ze względu na duże skutki uboczne (silne działanie psychotropowe). W zależności od długości trwania wyprawy polecam doxycyklinę (stosunkowo tani antybiotyk, nie powinno się go stosować dłużej niż 3 tygodnie). Przy dłuższych wyprawach polecany jest malarone, którego wadą jest przede wszystkim cena. Jeśli chodzi o repelenty, polecam zakupy w Tajlandii. Tamtejszy Autan zdecydowanie lepiej radził sobie z owadami od polskiego odpowiednika. Polecam dział poświęcony malarii na naszej stronie internetowej. Pozdrawiam, Artur www.flaczynscy.art.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oranjefanka Re: Malaria IP: *.spray.net.pl 09.10.07, 23:09 arturze, w instytucie, o ktorym piszesz aktualnie nie poleconoby lariamu; poleconoby wybrac sobie pomiedzy doxy a malaronem przedstawiajac wady i zalety; Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artur Re: Malaria IP: *.kdpw.com.pl 10.10.07, 11:09 Miło mi to czytać. Cieszmy się z każdej zmiany na lepsze. Choć byłoby jeszcze lepiej, gdyby do dwójki doxy, lariam dołączono malarone. Pozdrawiam, Artur Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artur Re: Malaria IP: *.kdpw.com.pl 10.10.07, 11:11 Miło mi to czytać. Cieszmy się z tego co zmienia się na lepsze. Pozdrawiam, Artur Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aja Re: Malaria IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.07, 20:25 Dzięki za porady. W biurze podróży, powiedzieli mi, że nie wiedzą, czy branie czegokolwiek jest konieczne i żeby ewentualnie skontaktować się z lekarzem. Ale ja nie sądzę, żeby lekarz rodzinny wiele na ten temat wiedział. W tej sytuacji pójdę do niego tylko po receptę na Malarone. Odpowiedz Link Zgłoś