Dodaj do ulubionych

Zacisze - Stegna

09.04.13, 11:06
Zwiedziłam w wakacje przez ostatnich kilka lat prawie całe wybrzeże od Helu po Międzyzdroje, (nie zawitałam jeszcze tylko do Świnoujścia) więc w te wakacje postanowiłam z rodzinką zwiedzić Mierzeję Wiślaną. Znalazłam dość ciekawe miejsce w Stegnie, choć praktycznie w każdej miejscowości był przynajmniej jeden obiekt warty zainteresowania. Ale rodzinka chciała Stegnę. Miejsce ciekawe a przynajmniej tak wygląda. Pokój z łazienką i aneksem, na miejscu obiady i w cenie basen oraz rowery.
I tu mam pytanie do osób które w Stegnie były a może mieszkają: gdzie zjeść dobrą rybkę, pizzę i gdzie jest kawiarnia z dobrze przygotowaną kawą.
A jeśli ktoś zna obiekt (Zacisze, ul. Nowa) to też proszę o opinię.
Oczywiście po powrocie jak zawsze podzielę się informacjami co do obiektu jak i samej miejscowości.
Obserwuj wątek
    • andy810 Re: Zacisze - Stegna 09.04.13, 14:15
      Z ul.Nowej będziecie miec chyba z kilometr do plaży najlepiej jest mieszkać w ośrodkach zlokalizowanych w lesie a z samej Stegny bedziecie musieli chodzić wąską uliczką po której wiecznie jeżdżą samochody dopiero ok 500 m od plaży położone sa krzywe chodniki ,chyba że coś się tam zmieniło.Mnie osobiście Stegna do gustu nie przypadła ale każdy ma swoje zdanie.Parkingi bliżej plaży są ale płatne.Nie polecę smażalni czy pizzerii bo mieliśmy wyżywienie na miejscu.Odwiedziliśmy Krynicę Morską i muzeum w Sztutowie.W Stegnie mieszkaliśmy w ośrodku Iwona.
      • ania-bell Re: Zacisze - Stegna 09.04.13, 16:52
        Dzięki za informacje.
        1 km do plaży nie jest już problemem bo jadę z trochę starszymi dziećmi a i tak mamy zamiar chodzić ścieżkami po lesie. Z tego co mi wiadomo główna droga, chyba Morska jest wyremontowana ale oczywiście na miejscu zobaczymy. Też chciałabym zwiedzić Krynicę Morską i popłynąć do Fromborka. Pozdrawiam.
    • xyzdoda1967 Re: Zacisze - Stegna 12.04.13, 21:43
      Byliśmy w Stegnie w ubiegłym roku u Manueli, warunki super jedyna wada obiekt utytułowany przy głównej ul. Gdańskiej samochody jeżdżące praktycznie przez całą noc no i to było mączące dało się odczuć często się wybudzaliśmy. W Stegnie życie zamiera po 21szej, miasto dla rodzin z małymi dziećmi. Zdecydowanie polecam Krynicę każdy znajdzie coś dla siebie, miasto tętniące życiem, wynajmowaliśmy pokoje gościnne Beata warunki rewelacyjne łazienka, aneks na korytarzu można przygotować obiad lub gorący posiłek właścicielka sympatyczna
      • ania-bell Re: Zacisze - Stegna 13.04.13, 18:13
        Dziękuję za informacje. Nam zależało na spokoju co nasza uliczka powinna gwarantować a Krynicę Morską oczywiście zamierzamy odwiedzić. Fakt, że miasteczko zamiera nocą jest mi całkiem na rękę, ponieważ nie jestem zwolenniczką wychodzenia do klubów w nocy a raczej spokojnego snu i odpoczynku.
    • ania-bell Re: Zacisze - Stegna - po powrocie 13.08.13, 11:29
      Właśnie wróciłam i dodaje opinię.
      Sam obiekt bardzo ładny, zadbany z różnymi pokojami. My mieszkaliśmy w takim dużym pokoju (ponad 30 m, łazienka, aneks kuchenny, wi-fi, TV) po schodkach na górze nad rowerami, które można wypożyczyć. Właściciel pokazał nam na mapce gdzie warto się udać , którymi ścieżkami i ogólnie był bardzo miły i życzliwy dla gości. Otoczenie zadbane pełne kwiatów, małych drzewek do tego super basen podzielony na część płytszą i bardziej głęboką. Przy basenie na podeście rozłożone leżaki, można się poopalać. Na miejscu są obiady - pyszne i duże porcje, szczególnie naleśniki zrobiły furorę. Na terenie ośrodka jest też ping-pong na zewnątrz pod dachem i bilard. Do morza jest około 1 km - można iść ładnym chodnikiem wzdłuż drogi a potem w lesie ostro pod górkę i w dół na plażę po drodze z płyt albo całkiem przez las z podejściem po schodach zrobionych z piasku i belek.
      Co do miejscowości to zadbane drogi i chodniki (choć nie wszędzie) rzucały się w oczy. Natomiast rozczarowałam się brakiem koszy (jest ich bardzo mało) i dlatego wszędzie można spotkać jakieś papierki. Sama miejscowość jest tak rozciągnięta, że nie ma tłoku, dopiero jak się wyjdzie na plażę to widać ilu jest turystów.
      Plaża szeroka, niestety trochę brudna ale to już wina turystów, którym się nie chce zbierać śmieci po sobie a na plaży kosze są. Woda była bardzo ciepła około 21-22 stopnie, atrakcje w postaci pływającego banana i skutera wodnego też są. Trochę zaskoczyły nas algi wszechobecne w wodzie ale tylko przy brzegu a dalej to czysty piasek i jest płytko dość długo w głąb podobnie jak w Karwi. Plaża jest praktycznie bez kamieni, czasem można znaleźć patyki i całe mrowie muszelek a czasem i bursztyny malutkie. Największy tłok panuje oczywiście na plażach strzeżonych czyli wyjście 68 i 69. My najczęściej wypoczywaliśmy przy wyjściu 70 i 71 co dawało całkiem spory kawałek plaży dla siebie.
      Teraz coś o jedzeniu: obiady w ośrodku, więc rybka na kolacje. Według nas najlepsza w Krewetce, Zagłobie i u Pirata. Bardzo nie smakowała nam rybka w polecanym barze Bosmańskim - koszmarna panierka praktycznie zabijająca smak ryby.

Ogólnie polecam Stegnę dla osób które nie boją się chodzić, dla zmęczonych są meleksy które dowiozą blisko głównej plaży (wejście 68) gdzie ogólnie jest takie centrum z barami i sklepikami oraz lodami (jak dla mnie bardzo głośne). Można pochodzić po lesie (wiele ścieżek), pojeździć rowerem czy przelecieć się samolotem wycieczkowym w locie widokowym a startującym niedaleko Stegny.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka