Dodaj do ulubionych

Nasza lista- kto jak długo się stara

08.12.11, 09:01
Może dla ułatwienia wpiszemy nasze przeboje staraniowe - kto jak długo się stara, ew. z jakim problemem się boryka, jakie leki bierze itd? Zaczynam pierwsza:

Za mną dopiero 2 cykle starań, na koncie jedno poltoraroczne dziecko.
Mierzę temp., mam dość późne owulacje, trochę za niski progesteron, biorę Luteinę od 3 dnia po owulacji do zrobienia testu. Poprzednia ciąża donoszona, ale na Luteinie do 30 tc, przedwczesne skurcze, nadciśnienie indukowane w III trymestrze.
Idę jeszcze skonsultować TSH do endokrynologa.
Obserwuj wątek
    • kasiunia.1808 Re: Nasza lista- kto jak długo się stara 08.12.11, 09:11
      13 cykl starań, ale w sumie dopiero 5 taki pełna para. Wczesniej mąz był na kursie 6 miesięcy i tylko na weekendy w domu. Mam córkę 3 latka, ciąża ksiązkowa, bez najmniejszych problemów. Teraz luteina od 16 dnia (ale nie wiem czy nie za wczesnie) no i próbuje ziółka. Po nowym roku planuje wizyte u endokrynologa.
      • martusia67 Re: Nasza lista- kto jak długo się stara 08.12.11, 10:12
        9 cykl starań, na razie bez leków, wyniki wspaniałe....
        po nowym roku idę na monitoring cyklu
        • migotka.s Re: Nasza lista- kto jak długo się stara 08.12.11, 10:38
          16 miesiecy starań
          w tym czasie dwie ciąże (jedna po 2 cyklach druga po 4) dwa poroniena dwa zabiegi
          w badaniach wychodzi tylko (lub aż) hashimoto z niedoczynnością
          biore eutyrox50/75, acard , poł tabletki bromergonu, folik
          w ciązy bede brac clexan (wiecie, ze do konca roku jest na recepte za darmo - wczoraj byłam w aptece i juz mam)
          • mewa000 Re: Nasza lista- kto jak długo się stara 08.12.11, 11:02
            11 miesiąc starań, PCO, hiperprolaktynemia czynnościowa, mały problem z tarczycą. Biorę-Bromergon, Metformax, Euthyrox, Luteine na wywoływanie @ bo owulacji nie mam, drugi cykl Clo-bez rezultatu.
            Mam już ponad 2-letniego synka o którego staraliśmy się ponad 1,5 roku.
            • elunia29 Re: Nasza lista- kto jak długo się stara 08.12.11, 11:37
              Drugi cykl starań po poronieniu biorę clo, estrofen, i luteinę i dostinex - leki wspomagające ze względu na wiek i historię zaciążania.
              Trzy ciąże; pierwsza z drugiej inseminacji, przebieg książkowy, druga naturalnie po 5 nieudanych inseminacjach - przebieg książkowy, trzecia wspomagana lekami w trzecim cyklu naturalnie - od początku krwiak, w 12 tyg wszystko ok, w szesnastym chwilowa żywa krew, szpital- ciąża obumarła, wywołany poród i zabieg.
              Jeśli chodzi o diagnozy, wysoka prolaktyna, być może wrogi śluz (choć się nie sprawdziło) i psychika (za bardzo chciałam smile)
              • kasia-rybka Re: Nasza lista- kto jak długo się stara 08.12.11, 13:02
                Prawie 42 cykle starań,najpierw u mojego miejskiego lekarza,a od dwóch lat u super człowieka,specjalisty,który pozwolił mi uwierzyć.Córcia ma juz 5,5 roku.teraz ,podejrzenie niedroznych jajowodów i zaburzenia owulacj.Po pierwszym cyklu na podwójnej dawce clo i pregnylu cud-w Mikołajki dowiedziałam się ,że będe mamą>pierwszy test z blada kreseczka druga ,dzisiaj obie tak samo intensywne i grube.Wizyta 19.12smile
                I Wam sie Kochane udasmileWierze w tosmile
                https://suwaczki.maluchy.pl/ci-56171.png
                • marta-1807 Re: Nasza lista- kto jak długo się stara 08.12.11, 18:26
                  u mnie cykli nie wiem ile, bo policzyc sie nie da. ponad 3 lata. nie biore zadnych lekow, bo wszystko wychodzi dobrze. owu jest, wyniki w normie. tylko maz ma teratozoospermie, ale male odejscia od normy. w styczniu bedzie powtarzal badanie, bo tamto troche "po terminie". a ja bede od nowa robic prolaktyne + test.
              • elunia29 Re: Nasza lista- kto jak długo się stara 08.12.11, 22:37
                Zapomniałam napisać, że w wieku 15 lat straciłam lewy jajnik (torbiel), ale prawy działa za dwa (ciekawe jak długo smile)
    • justyna3003 Re: Nasza lista- kto jak długo się stara 08.12.11, 18:27
      11 miesiąc starań, PCO, hiperprolaktynemia czynnościowa-ale nie wielka(lek.każe się nie przejmować tym), mały guzek na tarczycy. Biorę-, Euthyrox 25, Luteine po owu, 3 cykle z Clo.
      W tym czasie 2 ciąże-pierwsza w czerwcu zakończona w 7 tyg poronieniem samoistym całkowitym w domu bez hospitalizacji, druga w październiku zakończona przed 5 tyg też poronieniem samoistym w domu.W obu ciążach słaba Beta...Teraz 19.12 mamy wizytę u genetyka na śląsku-gin nie określił przyczyny poronień, endokrynolog mówi, że to nie tarczyca...więc już nie wiemy...ciężko, coraz ciężej nam z mężem w tych staraniach.
    • helloania Re: Nasza lista- kto jak długo się stara 08.12.11, 20:16
      Ja niby niedługo 6 mies ale z racji wieku niestety mam mało czasu, wiec nie mogę tak zrobić, jak normalnie mówią młodym dziewczynom, po roku bezskutecznych prób iść dopiero do lekarza. Na razie prolaktyna ponad normę i anty tg też trochę podwyższone. No i idę do specjalisty.
    • marzena604 Re: Nasza lista- kto jak długo się stara 08.12.11, 20:55
      U mnie to wygląda tak, że staramy się od 6 cykli na pewno, ale chyba był jeszcze jeden cykl przed tym bez mierzenia tempki. Zanim zaczęliśmy się starać zdiagnozowano u mnie hiperprolaktemię czynnościową. Biorę Bromergon (1/2 tabletki) i prolaktyna jest obecnie nawet poniżej normy. Od 16 do 25 dc biorę Duphaston (1 tabletka dziennie) i Mastodynon (2x dziennie po tabletce).
      Z badań robię co jakiś czas prolaktyne, na Bromergonie jest poniżej normy i niedawno robiłam TSH-mam w najlepszej normie na ciążę.
      Mam prawie siedmioletniego syna-wtedy zaszłam w ciążę w drugim cyklu starań, ciąża bezproblemowa.
      Możliwe, że nie zachodzę w ciążę, bo źle do tej pory diagnozowałam sobie termin owulacji-w tym cyklu byłam na USG w 13 dc i wyszło, że jestem po owu. Do tej pory myślałam, że mam owu 14-15 dc.
      Jutro będę miała wyniki nasienia męża-tu też może leżeć przyczyna.
    • 1aleks1 Re: Nasza lista- kto jak długo się stara 08.12.11, 22:58
      Ja mam juz jednego syna Mały ma juz 3.5 roku. Poczęty naturalnie po 12 latach od momentu kiedy zaprzestaliśmy leczenia i pogodziliśmy sie ze nie będziemy mieć dzieci. Na początku nie miałam żadnych objawów test zrobiłam w 2 trymestrze ciąży bo trochę więcej siusialam a testy moczu wychodziły w normie . Ciaza i poród bezproblemowe.
      Teraz staramy sie o rodzeństwo dla Małego juz 8 miesiąc. Mieszkam w UK wiec dostęp do specjalistów miałam utrudniony. Tutaj lekarze mnie obejrzeli i stwierdzili ze wszytko jest ok i wykluczyli wszytko co mi zdiagnozowali w PL czyli mam PCO, niedoczynność tarczycy i problemy z nadprodukcja insuliny. Biorę Euthyrox ,Glucophage mam zapisany Duphaston którego jeszcze nie udalo mi sie wziąć, biorę selen na obniżenie przeciwciał tarczycowych
      • migotka.s Re: Nasza lista- kto jak długo się stara 08.12.11, 23:14
        aleks jaki bierzesz selen?

wiesz, ze ostanie badania pokazały, ze to pic na wode fotomontaż w tym selenem... i moze miec zbyt duzo skutków ubocznych ....
        • migotka.s Re: Nasza lista- kto jak długo się stara 08.12.11, 23:16
          www.endokrynologia.net/tarczyca/selen-w-chorobach-tarczycy
          przykładowo
      • 1aleks1 migotka.s 09.12.11, 13:43
        Kochana dziękuje za troskę ja nie biorę dużych dawek selenu nawet moja gin powiedziała ze selen można brać sa lekarze co przepisują nadal dawki końskie pewnie na zasadzie mniejszego zla ja borę 60 wiec dawka całkiem bezpieczna
        U mnie anty TG przekroczone strasznie max 40 a jak mam 325
        • hortensja_1 Re: migotka.s 10.12.11, 08:21
          migotka.s napisałam Ci wiadomość na pocztę gazetową wink mam nadzieje, ze ją masz smile
          • migotka.s Re: migotka.s 12.12.11, 13:33
            hej, nie było mnie, juz patrze smile
    • jomi81 Re: Nasza lista- kto jak długo się stara 10.12.11, 08:09
      U nas starania od czerwca, czyli pół roku już minęło. Bardzo wcześnie zaczęłam nas diagnozować, bo miałam jakieś przeczucie że coś jest nie tak. Okazało się, że u męża są kiepskie wyniki nasienia (spowodowane najprawdopodobniej niskim testosteronem i przeciwciałami asa w surowicy), ja mam monitoring, który mam nadzieję, że pokaże co i jak ze mną (wyniki badań krwi póki co w normie, poza niskim estradiolem). Do końca grudnia powinniśmy być po wszystkich badaniach i zaczniemy leczenie, więc mam nadzieje że rok 2012 okaże się dla nas szczęsliwy smile
      • asiaimaja Re: Nasza lista- kto jak długo się stara 10.12.11, 11:35
        My mamy jedną córkę 3,5 letnią i o drugiego bąbla staramy się od 1,5 roku no i tak się staramy,że już dwa razy poroniłamsad.
        teraz znów mamy zielone swiatło na starania,mąż ma wyniki na granicy, u mnie niby wszystko ok, gin twierdzi,że mieliśmy po prostu dwa razy pecha-łatwo mówić.
        w nastepnej ciaży mam brać clexane, i ew encorton. gin z kliniki niepłodnosci powiedział,że są nowe badania w których wychodzi,że acard nie działa w takich sytuacjach, wiec juz sama nie wiem, a tego encortonu to się troche boję. czy któraś z Was go brała?
        pozdrawiam i życzę Nam Wszystkim powodzenia, byle krótkie te starania były.
        Asia
        • kolejna-staraczka Re: Nasza lista- kto jak długo się stara 15.12.11, 16:17
          My zaczęliśmy się starać w czerwcu, więc prawie pół roku, ale po 5cs zrobiliśmy dwa miesiące przerwy bo okazało się, że mam niedoczynność tarczycy. Biorę codziennie letrox 50, we wtorek idę do endokrynologa, żeby zobaczył wyniki po dwóch miesiącach.
          • kotkowa Re: Nasza lista- kto jak długo się stara 16.12.11, 09:17
            A jakie mialas wyniki tarczycowe? Ja mam TSH 2.76, reszta w porzadku. W najblizszy czwartek ide do endokrynologa, bo nie wiem, czy cos sie z tym wynikiem robi, czy nie.
    • rannala Re: Nasza lista- kto jak długo się stara 17.12.11, 22:48
      Witam na Forum,
      pierwszy mój głos tutaj.

Staramy się od ok. 1,5 roku, zdaje się, że od września 2010 r. Ciąży zero.
      Męża nie mogę zagonić na badanie nasieniasad

Mam 34 lat, mąż o rok starszy, może w tym problem?
      • jomi81 Re: Nasza lista- kto jak długo się stara 18.12.11, 07:53
        rannala napisała:

> Witam na Forum,
        > pierwszy mój głos tutaj.
        >
        > Staramy się od ok. 1,5 roku, zdaje się, że od września 2010 r. Ciąży zero.
        > Męża nie mogę zagonić na badanie nasieniasad
        >
        > Mam 34 lat, mąż o rok starszy, może w tym problem?

Myślę, że to nie wiek jest problemem. Obecnie wydłuża się wiek rodzenia dzieci i mój gin twerdzi że po 30tce ma się realne szanse na posiadanie dzieci, ale czasem trzeba troszkę pomóc naturze. Problem jest w tym, że mąż się nie zbadał, ponieważ nie ma sensu zaczynać leczyć kobiety jeśli nie wiadomo jak wygląda sytuacja u drugiej strony. Przecież nniepłodność czy też obniżenie płodności równie często dotyka nas jak i facetów, więc nie ma na co czekać tylko trzeba poważnie pogadać z mężem i namówić go na badanie. Ty też oczywiscie zbadać się powinnaś, bo po co czekać dłużej. My z mężem zaczęliśmy się badać po pół roku starań i bardzo dobrze, bo dziś już wiemy na czym stoimy i że potrzebujemy pomocy.
    • canela06 Re: Nasza lista- kto jak długo się stara 30.12.11, 19:06
      13 miesięcy starań, 2 ciąże (każda po 1 cyklu), 2 poronienia (6 i 14 tydzień). Pierwsze poronienie w szpitalu bez zabiegu (nie wyraziłam zgody na zabieg), drugie w domu. Po drugim poronieniu zabieg w szpitalu. Od ostatniego poronienia minął dokładnie miesiąc, ciągle czekam na pierwszą @. Podjęliśmy z mężem decyzję, żeby spróbować jeszcze raz na wiosnę, jeżeli po wykonaniu zalecanych badań nie będzie przeciwwskazań do kolejnej ciąży. Choruję na niedoczynność tarczycy (biorę euthyrox 125). Jestem pod stałą opieką dwóch lekarzy specjalistów: ginekologa i endokrynologa, ale bardzo przykre doświadczenia z endokrynologiem skłoniły nas do zmiany lekarza. Tym razem będzie to ginekolog ze specjalnością – endokrynolog (dr Andrzej Szymczyk z Wałbrzycha). Podobno wersja 2 w 1 w przypadku problemów z tarczycą bardzo się sprawdza.
      Życzę wszystkim aby 2012 przyniósł nam upragnione ciąże ze szczęśliwym zakończeniem smile
      • migotka.s Re: Nasza lista- kto jak długo się stara 02.01.12, 15:11
        Canela, bardzo Ci wspołczuje Twoich strat sad Twoja historia jest bardzo podobna do mojej (masz wyzej) życzę CI, aby rok 2012 okazał sie szczesliwy i żebys urodziła upragnione dziecko pozdrawiam
        • canela06 Re: Nasza lista- kto jak długo się stara 03.01.12, 16:29
          Migotka, rzeczywiście nasze historie są podobne. U Ciebie jest Hashimoto a ja nie mam w ogóle tarczycy. Chorowałam wiele lat na Gravesa-Basedowa i zdecydowałam się na operację usunięcia tarczycy, żeby w ogóle móc starać się zajść w ciążę. Otworzyłam o tym nowy wątek na tym forum-zapraszam i liczę na wsparcie bardziej doświadczonych dziewczyn. Dziękuję za życzenia noworoczne i również bardzo mocno trzymam kciuki, żeby w tym roku Twoje starania miały bardzo szczęśliwe zakończenie smile
          • migotka.s Re: Nasza lista- kto jak długo się stara 05.01.12, 14:58
            fajnie masz, ze juz nie masz tej cholernej tarczycy - przynajmniej dawkę ustawisz i dawaj - mozna działac
            a u mnie to jest cyrk na kółkach

a Wy macie jakies plany co do dalszych staran ?
            • canela06 Re: Nasza lista- kto jak długo się stara 05.01.12, 16:19
              migotka.s napisała:

> fajnie masz, ze juz nie masz tej cholernej tarczycy - przynajmniej dawkę ustawi
              > sz i dawaj - mozna działac
              > a u mnie to jest cyrk na kółkach
              >
              > a Wy macie jakies plany co do dalszych staran ?

To prawda, że odkąd nie mam tarczycy żyje się lepiej. Wcześniej moje życie uzależnione było od lekarzy, badań, pobytów w szpitalu …jednym słowem koszmar. Leki, które brałam wyniszczały mój organizm i uniemożliwiały zajście w ciążę. Mamy zamiar spróbować jeszcze raz na wiosnę. Na razie niecierpliwie czekam na pierwszą od zabiegu @ i chyba jestem jedyną osobą na tym forum, która nie może się doczekać @.
              • migotka.s Re: Nasza lista- kto jak długo się stara 05.01.12, 16:56
                Zatem trzymam kciuki za szybki okres, owocną wiosnę i porodówkę w grudniu/styczniu smile

wiesz, czas szybko leci, ja nie moge uwierzyć ze poroniłam 2 miesiące temu...
    • katharin Re: Nasza lista- kto jak długo się stara 30.12.11, 19:26
      Ja już 4 latacrying
    • zawsze.czarna.mamba Re: Nasza lista- kto jak długo się stara 03.01.12, 17:07
      Właśnie mija szósty cykl. Mam regularną owulację, miałam robiony monitoring. Wyniki męża w porządku, nie rewelacyjne, ale w normie. Ustaliłam z lekarzem, że damy sobie jeszcze jeden cykl i potem zaczniemy dokładniejsze badania, następne prawdopodobnie na drożność jajowodów.
    • ardea_1 Re: Nasza lista- kto jak długo się stara 05.01.12, 09:52
      Witam, podczytuję Was Dziewczyny od jakiegoś czasu i w końcu się ujawniam.
      W kupie raźniej.
      Tak w tonie powitalnym napiszę, że trzydziestkę mam skończoną, z małżem staramy się o Fasolkę nr 1. Starania krótko – 8 cykli mniej lub bardziej precyzyjnych za nami. Na razie bez termometru. Wg gina jestem zdrowa, małż oswaja się z myślą o badaniu nasienia. Na razie dajemy sobie jeszcze trochę luzu.

pozdrawiam,
      ardea
    • nika206 Re: Nasza lista- kto jak długo się stara 24.01.12, 19:17
      Witam na Forum smile

Staram się - mniej więcej - od trzech lat. Raz staram się bardziej a raz zupełnie odpuszczamwink
      Przyznam, że bardzo bym chciała mieć drugie dziecko, ale dopuszczam też możliwość, że to się może nie spełnić. Tak też bywa...
      Tymczasem są już za mną/ za nami: badania nasienia, cykle stymulowane ( bezowocne) a teraz czekam na laparoskopię.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka