rutkam Re: Październikowe testowanie :) 17.10.12, 13:28 Witajcie. To czekanie jest najgorsze, staram się, próbuję o tym nie myśleć , zajmować się czymś ale to i tak na nic, dopatruję się u siebie jakiś objawów, jednego dnia wydaje mi się że to dobrze że nie ma żadnych oznak, drugiego znowu że źle, jak tu nie zwariować, a do tego testowania jeszcze tak daleko . Myślę jeszcze o tych zaleceniach gina, czy to dobrze że on od początku do końca cyklu każe mi się wspomagać, w sumie wydaje mi się że jeśli coś mi niedomaga to lutealna, bo objawy owulacji odczuwam w każdym miesiącu, zresztą potwierdziło to usg że ładny dojrzały pęcherzyk w jednym jajniku, nie wiem tylko co się dzieje dalej czy pęka no i potem lutealna, ale czy właśnie nie można by zrobić monitoringu od momentu owulacji i tu się wspomóc tym Pregnylem i luteiną, czy muszę od początku brać norpolac, a potem clo? Doświadczone wytłumaczcie mi to? Poszłam na pierwszą wizytę do nowego gina i w sumie dobrze że od początku ma plan, tylko tak naprawdę nie zna mojego organizmu, nie chodzę do niego dłuższy czas żeby wiedział gdzie leży problem, chyba potraktował mnie rutynowo i pewnie co drugiej pacjentce daje taki zestaw. Ech... Mam nadzieję że rozumiecie o co mi chodzi, nie chcę bez potrzeby ładować w siebie hormonów i boję się żebym nie pogorszyła sytuacji... Pozdrawiam Odpowiedz Link
ka_si_ca wyniki badan 17.10.12, 17:51 dziewczyny, co powiecie o tym/ to sa wyniki z 8dpo: Estradiol....................931,18 interpretacja wyniku: f.f. - 12,5-166,0 f.o.- 85,8-498,0 f.l. - 43,8-211,0 ciaza 1 try. - 215,0 - >4300,0 menop. - <5,0-54,7 Progesteron...........45,46 interpretacja wyniku: f.f - 0,15-1,40 f.o. - 1,60-21,00 f.l. - 5,2-21,3 menop. - 0,11-0,90 co znacza tak wysokie wyniki? ktoras z was miala podobnie? ostatnio jak badalam estrodial (15dc) tez byl taki wysoki, dzisiaj mam 25dc, robilam test - oczywiscie negatywny Odpowiedz Link
jessica1986 Re: temperatura wprawia mnie w dobry nastrój :D 18.10.12, 09:46 Dlaczego tak to już jest, że jak temperaturka szybuje w górę po dniach płodnych, to z automatu zaczynam dzień z Cudownym nastawieniem i wszystko jest piękne, od razu powraca nadzieja... dziś 24 dc i temperaturka 36,74 *C - dla mnie to baaardzo wysoka temperatura (w zeszłym cyklu NAJwyższa wynosiła 36,67*C i to tylko jedna jedyna taka) zbadałam dziś ponownie progesteron i estradiol. Zobaczymy co pokaże w tym miesiącu wynik, tylko znowu muszę tydzień czekać na wynik... ehhh Odpowiedz Link
jessica1986 Re: temperatura wprawia mnie w dobry nastrój :D 18.10.12, 10:00 No i seksowanie było w sam raz (szkoda, że na wykresie w podglądzie nie widać tych serduszek). Przytulanie było: 7 dc, 8 dc, 12 dc, 13 dc, 15 dc,16 dc,17 dc Łudzę się jeszcze, że może zakończona prawie dwa tyg. temu kuracja trzy-miesięczna z „Castagnusem" zaowocuje ciążą, tylu dziewczynom się po „Castagnusie” udało... tak strasznie bym chciała być w tym gronie szczęściar. Sorki kochane, że Wam tak marudzę ale nie mam z kom pogadać Odpowiedz Link
niunka221 Re: Październikowe testowanie :) 18.10.12, 08:49 hej mam pytanie .Jezeli w danym cyklu nie ma owulacji to jak to jest z okresem bo nigdzie nic nie moge znalesc.Przychodzi w normalnym terminie czy jak?? Odpowiedz Link
jessica1986 Re: Październikowe testowanie :) 18.10.12, 09:38 niunka221 tak, okres przychodzi w normalnym terminie, czasami organizm zachowuje się jakby owulacja była (bój jajników, śluz płodny) a do owulki mogło nie dojść, miesiączka raczej normalnie powinna przyjść, no chyba, że organizm dwa razy się "przymierza" do owulki i może wystąpić później, to i miesiączka się wtedy przesunie Odpowiedz Link
niunka221 Re: Październikowe testowanie :) 18.10.12, 10:19 dzieki za odp a wiec czekam jeszcze kilka dni i sie okaze .niby swiadomie nastawiona jestem ze meisiaczka przyjdzie jak co miesiac ale w glebi serca ciche slowa mowia mi a mzoe akurat tym bardziej ze dziwnie piersi mnie bola no i czasem prawy jajnik kluje .No ale pewnie jak co miesiac kazda z nas wmawia sobie ze cos jest inaczej Odpowiedz Link
jessica1986 Re: Październikowe testowanie :) 18.10.12, 10:23 możemy sobie podać rączki Mam tak samo,piersi bolą mnie tak, że nie mogę się dotknąć, są nabrzmiałe i napięte, że mi skóry zaraz zabraknie, nawet podczas przekręcania się w nocy przez sen potrafi mnie obudzić ten dyskomfort. Jdnak już kiedyś tak miałam i okres przychodził, więc to nic nowego, poza tym niski progesteron w zeszłym miesiącu nie pozostawia złudzeń, (wizytę mam za tydzień w środę)... a jednak w głębi serca... ah, chcę wierzyć, że wszystko się cudownie samoistnie poukładało w tym miesiącu i, że jednak może się uda... Odpowiedz Link
niunka221 Re: Październikowe testowanie :) 18.10.12, 10:31 jakie my kobiety naiwne no ale jak sie czegos chce to wiele potrafi sie sobie wmowic zobaczyc . ja okres przewidywany mam na 21ego .Jezeli tym razem nic nie wyjdzie to chcialam udac sie do elpszego lekarza pojde prywatnie no i mam ponownie pytanie kiedy moglabym sie umowic na wizyte aby mogla mi okreslic kiedy mniejwiecej bd owulacja ? Ah ostatnio zakupilam na allegro mikroskop owulacyjny wylicytowalam za 24zl mam nadzieje ze moze z nim sie uda Odpowiedz Link
ka_si_ca Re: Październikowe testowanie :) 18.10.12, 10:38 ehhh dziewczynki... chyba wszystkie tak mamy, a juz najgorsze sa te 2-3 dni przed @ wszystko wskazuje ze tym razem sie udalo, piersi bola jak zwykle ale jakby inaczej, brzuch boli jak zwykle ale jakby inaczej, nawet denerwuje nas wszystko tak samo ale jakby inaczej... wszystko dzieje sie tak samo a jakby inaczej, zeby tylko byla iskierka nadziei, zeby tylko chociaz poczuc sie troche lepiej najgorsze jest kiedy @ przychodzi... zycze wszystkim wam i sobie oczywiscie zeby wszytko bylo tak samo ale jakby inaczej.... rzeczywiscie inaczej (mi nawet moje wyniki badan mowia ze jest inaczej, oby) pozdrawiam Odpowiedz Link
niunka221 Re: Październikowe testowanie :) 18.10.12, 10:45 kiedys napewno bedzie tak samo ale naprawde inaczej :dkiedys kazda z nas doczeka tej chwili . szkoda ze swiat jest tak nie sprawiedliwy i nie obdarza dziecmi tych co naprawde je chca .. Odpowiedz Link
jessica1986 Re: Październikowe testowanie :) 18.10.12, 10:29 niunka221 tak teraz patrzę, że my testujemy dzień po dniu Powiedz skąd wiesz, że nie miałaś owulki? miałaś monitoring? Robisz wykres? Odpowiedz Link
niunka221 Re: Październikowe testowanie :) 18.10.12, 10:35 jessica1986 napisała: > niunka221 tak teraz patrzę, że my testujemy dzień po dniu Powiedz ską > d wiesz, że nie miałaś owulki? miałaś monitoring? Robisz wykres? Teoretycznie nie mam takiej pewnosci jedynie ze swoich obserwacji .Nie mialam tyle sluzu jak w poprzendich cyklach a jak byl to jednego dnia byl szklisty w duzej ilosci na drug dzien brak i za 2 dni ponownie wylew jednorazowy .Takze ten cykl byl barzoo dziwny wiec jakos tak go skreslilam moze nie powinnam nie wiem .Pozatym bylam przeziebiona akurat w tedy kiedy powinna byc owulacja .Po tyg dostalam jakiegos zapalenia lecze je wlasnie .Kurcze ostatnie zapalnenie jakie mialam to bylo ponad 3lata temu gdy bylam w ciazy .Ostatnim czasy napatoczylam sie w necie na artukul ze infekcja grzybica pojawia sie gdy w ciaze sie zajdzie wiec .........wiem glupia jestem Odpowiedz Link
ka_si_ca Re: Październikowe testowanie :) 18.10.12, 10:55 w tym miesiacu juz dwie usmiechniete buzki sa... moze bedzie ich jeszcze wiecej, moze nawet nasze a moze juz wszystkie dopisza sobie poki nie ma @ jest nadzieja... Odpowiedz Link
niunka221 Re: Październikowe testowanie :) 18.10.12, 11:00 dokladnie poki nie ma @jest nadzieja niestety nadzieja gasnie jak @przychodzi chodz ja na 2dzien juz jestem pozytywnie nastawiona na dalsza walke Odpowiedz Link
ka_si_ca Re: Październikowe testowanie :) 18.10.12, 11:22 dokladnie 2 dni zalamki, depresji... a potem znow nadzieje ze moze to jest ten jeden jedyny cykl, znow sila do dzialania, leki, badania... i to chole.ne oczekiwanie, moze sie uda... i tak w kolko - ja juz 23 cykl Odpowiedz Link
jessica1986 Re: Październikowe testowanie :) 18.10.12, 11:10 ka_si_ca napisał(a): > w tym miesiacu juz dwie usmiechniete buzki sa... > moze bedzie ich jeszcze wiecej, moze nawet nasze > a moze juz wszystkie dopisza sobie > poki nie ma @ jest nadzieja... AMEN! zerkniecie na mój wykres? ładny czy nieładny Odpowiedz Link
niunka221 Re: Październikowe testowanie :) 18.10.12, 11:21 wykres ladny ladny ja sie na tym osobiscie nie nam ale widze ze temp ladnie rosnie wiec jestes na dobrej drodze :d 3mam kciuki zeby tak sie urzymalo juz przez 9m Odpowiedz Link
ka_si_ca Re: Październikowe testowanie :) 18.10.12, 11:32 ja tez sie na tym nie znam, bo sama nie mierze tempki, ale czytalam ze jak rosnie to dobry, nawet bardzo dobry znak, tak wiec trzymam kciuki ps gdyby te kciuki mialy taka moc to juz dawno wszystkie mialybysmy cale gromady dzieci... ;p Odpowiedz Link
niunka221 Re: Październikowe testowanie :) 18.10.12, 11:37 jeju no kazda mialaby po kilkanascie dzieci he he .Mi wystarczy 2ka Tak sobie mysle ze jak do konca roku sie nie uda to chyba sobie odpuscimy starania moze za kilka lat sie uda jak corcia bd starsza kto wie .Musze to obcje przedstawic mezowi ciekawe co powie .... Jeju ty 23cs czemu tyle to trwa leczysz sie czy jak?? Odpowiedz Link
ka_si_ca Re: Październikowe testowanie :) 18.10.12, 11:41 a moze potraficie powiedziec cos tym? to sa wyniki z 8dpo: Estradiol....................931,18 interpretacja wyniku: f.f. - 12,5-166,0 f.o.- 85,8-498,0 f.l. - 43,8-211,0 ciaza 1 try. - 215,0 - >4300,0 menop. - <5,0-54,7 Progesteron...........45,46 interpretacja wyniku: f.f - 0,15-1,40 f.o. - 1,60-21,00 f.l. - 5,2-21,3 menop. - 0,11-0,90 co znacza tak wysokie wyniki? ktoras z was miala podobnie? Odpowiedz Link
jessica1986 Re: Październikowe testowanie :) 18.10.12, 12:35 kochana ja to wiem tylko, że za niski progesteron => problem w fazie lutealnej ale tak wysoki... no normalnie ciśnie mi się na usta "Ciąża jak nic! " Jednak spotkałam się z postami dziewczyn z wysokim prog. co oznacza prawidłową jego produkcję i tyle, a okres dostawały. Tak na prawdę może on oznaczać wszystko i nic. Szczerze Tobie powiem, że za bardzo się nie znam, bo sama nie dawno zaczęłam przygodę pt.:"badania hormonalne" - ale może bardziej doświadczone dziewczyny się wypowiedzą... Odpowiedz Link
ka_si_ca Re: Październikowe testowanie :) 18.10.12, 13:17 jessica dzieki za odpowiedz i danie nadziei, jak ja bym chciala zebys miala racje... Odpowiedz Link
jessica1986 Re: Październikowe testowanie :) 18.10.12, 13:55 rutkam haha, ja mam tak samooo! Tylko ja mówię, że nie jestem w ciąży, bo zawsze staram się wizyty umawiać tuż po miesiączce, gdy wiem, że będę potrzebowała znieczulenia. Też teraz śmigam co rusz do dentysty, leczę sobie ząbki, nawet usunęłam trzy ósemki - Straszne to było, ale na szczęście mam to za sobą... ehh wiele się naczytałam, że warto jest poleczyć zębuchy przed ciążą. ... a z Tą patologią, to weź nic nie mów, ostatnio stała przede mną w sklepie śmierdząca petami z brzuchem "pod nos" ciężarna młoda (ok. 30stki) kobieta i kupowała WÓDKĘ! Po wyjściu ze sklepu dołączył do niej inny Patol (zapewne partner) i podążyli w stronę starych kamienic. Aż mnie w sercu ścisnęło! brak słów. ka_si_ca też bym chciała wywróżyć Tobie i wszystkim dziewczynom na forum Happy End!!! Odpowiedz Link
silvanana jesica 18.10.12, 16:38 Masz sliczny wykres trojfazowy, jakie zdarzaja sie w ciazy i bardzo bym chciala, zebys w niej byla. u mnie 2dc, waham sie, czy brac od 5 dc Clomifen. Chyba ostatni stymulowany cykl, potem odpuszczamy. Odpowiedz Link
jessica1986 Re: jesica 18.10.12, 20:23 silvanana jejciu dziękuję za te miłe słowa-kochana jesteś Sorki, że pytam ale co oznacza, że wykres jest trójfazowy?? Odpowiedz Link
jessica1986 Re: jesica 18.10.12, 20:31 kurczę czytam o tych wykresach trójfazowych u wujka googl'a i nie kumam nadal, gdzie ta 3-cia faza się zaczyna?? Pfff - blondyna ze mnie oświećcie mnie silvanana ja bym jeszcze ten cykl brała Clo. Trzymam za Ciebie kciuki i nie odpuszczaj! Słyszysz! Tylko wytrwali zostaną ukoronowani Odpowiedz Link
jessica1986 Re: jesica wykres trójfazowy :) 18.10.12, 21:36 ufff znalazłam "[...]czasami daje się na wykresie zauważyć implantację, czyli zagnieżdżenie się jajeczka w macicy. Może to występować na dwa sposoby: albo będzie to jednodniowy spadek temperatury jakiś tydzień po owulacji (czasami mniej lub więcej) lub wręcz przeciwnie: jej wzrost i powstanie wykresu trójfazowego. Wykres trójfazowy charakteryzuje drugi skok temperatury, wykres to wtedy takie schodki. Oczywiście żadne z tych objawów na wykresie nie są pewne. Jedynie dają pewne prawdopodobieństwo. Im lepiej wiemy, co charakterystyczne dla naszego cyklu, tym większe prawdopodobieństwo, że nietypowe objawy tego typu oznaczają ciążę[...]" Odpowiedz Link
silvanana Re: jesica wykres trójfazowy :) 18.10.12, 22:52 O widzisz, dokladnie o to chodzi Odpuszczam w sensie: we wtorek badamy nasienie, robię sobie wymaz na Ureaplasme/Mycoplasme, biore w tym cyklu Clomifen i Duphaston, a jeśli sie nie uda: koniec, po prostu bzykamy sie bez zabezpieczenia, ale bez presji. I za rok zobaczymy, co dalej (jesli nie wyjdzie). Bo ja od tych lekow i lekarzy mam cyrk z cyklami, wszystko mi sie pochrzanilo zdrowo. Odpowiedz Link
jessica1986 Re: jesica wykres trójfazowy :) 19.10.12, 10:11 wczoraj radość i nadzieja, a dziś przygnębienie i utrata energii. Brzuch zaczyna ciągnąć na okres i przed chwilą byłam w toalecie, a tam jedna brązowa plamka na bieliźnie... i tak pewnie będzie ze trzy dni i dostanę okres... znam już ten schemat na pamięć i co z tego, że tempka ładnie w górze się na razie utrzymuje, jak organizm daje znać co się święci i na dniach pewnie temperatura poleci w dół na łeb na szyję. Odpowiedz Link
silvanana Re: jesica wykres trójfazowy :) 19.10.12, 14:47 Jess, kiedy testujesz? Bo jutro juz teoretycznie sa szanse. A te plamienia... Ja bym chyba sie zdecydowala na jakis wspomagacz typu duphaston. Poza tym, nie pamietam, badalas partnera? Bo wiem, ze wy juz dlugo sie staracie... Odpowiedz Link
jessica1986 Re: jesica wykres trójfazowy :) 19.10.12, 21:43 silvanana testować chcę w dniu spodziewanej miesiączki. Czyli wtorek środa. Mąż badał nasienie, kiedyś o tym pisałam - choć od lekarza usłyszałam: "Wyniki męża, że się tak wyrażę nie rzucają o glebę. Proponowałbym Państwu inseminację" ja szok?!? tu link gdzie pisałam Wam o wynikach męża: ( forum.gazeta.pl/forum/w,19585,138464003,138859033,Re_Wyniki_meza_zna_sie_ktos_.html?wv.x=1 Kochana - mam umówioną wizytę w klinice leczenia niepłodności w środę, już zbyt wiele czasu i kasy straciłam na lekarzy, którzy nie widzą problemu, gdzie Progesteron gołym okiem jest za niski, specjaliści z kliniki na pewno raz dwa znajdą dla mnie pomocną receptę silvanana napisała: > Jess, kiedy testujesz? Bo jutro juz teoretycznie sa szanse. A te plamienia... J > a bym chyba sie zdecydowala na jakis wspomagacz typu duphaston. Poza tym, nie p > amietam, badalas partnera? Bo wiem, ze wy juz dlugo sie staracie... Odpowiedz Link
jessica1986 Re: jesica wykres trójfazowy :) 20.10.12, 09:06 zrobiłam test... NEGATYW nie pozostawiający złudzeń, choć to dopiero 10 dpo... od rana bardzo brzydki brązowy śluz, troszkę plamiący tempka się utrzymuje w trzeciej fazie mojego trójfazowego wykresu hyhy nic tylko czekam na okres, ale znowu fl będzie za krótka. czekam z niecierpliwością na wizytę środową. Odpowiedz Link
silvanana Re: jesica wykres trójfazowy :) 20.10.12, 10:13 Szkoda Ale fakt, że tobą się nikt rzetelnie nie zajął. A historię o wynikach małżonka już pamiętam! My planujemy badanie nasienia na wtorek, tylko dziś jeszcze trzeba odbyć stosunek (hłe, hłe), co by nie było "za stare" W koncu nam sie uda. Przeciez nawet ja, posiadaczka jednego dziecka, wiec teoretycznie "mogaca", juz 7 cykl mam w toku!! Mimo lekow. Wiec niecierpliwie czekam, az toba w klinice sie ktos zajmie, bo to po prostu skandal, zeby tak dlugo nikt nic. Odpowiedz Link
rutkam Re: Październikowe testowanie :) 18.10.12, 13:12 Ja wczoraj byłam u dentysty, pyta się mnie zrobić pani znieczulenie? ja mówię tak, a ona miała pani już kiedyś znieczulenie u dentysty? ja: tak, w ciąży pani nie jest? a ja : nie wiem!, no bo co miałam odpowiedzieć, dała mi jakieś słabsze, a powiem wam że bardzo chciałam powiedzieć że tak jestem w ciąży i być dumna jak paw . Dlaczego, właśnie to tak jest że dzieci się rodzą w patologicznych środowiskach, a tam gdzie są oczekiwane i upragnione to są problemy. Smutki mnie dopadają. Odpowiedz Link
niunka221 Re: Październikowe testowanie :) 18.10.12, 18:39 kurcze dziewczyny ta moja infekcja mi cos nie przechodzi bo nadal czuje swedzenie niby juz nie mam tych uplawow ale pieczenie jest .Gina przepisala mi cos takiego Macmiror complex, maść dopochwowa, no ale raczej tego czegos juz nie ma we mnie bo juz nawet nie wyplywa .Kosztowalo mnie 50pare zl a nie pomoglo !!I nie wiem co dalej bo na wizyte moge jechac znowu w pon .Mam w domu Iladian plus i nie wiem czy zaczac brac .Cholerka Odpowiedz Link
rutkam Re: Październikowe testowanie :) 19.10.12, 10:31 Poleciałam dzisiaj na badania, miałam zrobić DHEA, E2,Prog, a tam jeszcze na skierowaniu było dopisane SHBG, facet się pyta czy robimy?, ja że tak, ale za chwilę szczęka mi opadła przy płaceniu bo cena tego badania 42zł, szok jaka drożyzna i tak naprawdę to do końca nie wiem w jakim celu gin zapisał mi zbadanie tego SHBG, miałyście to robione? jessica, przytulam, znam to uczucie zwłaszcza przed terminem @, obsesyjnie zaglądam sobie w majtki czy coś się tam nie pojawia . Odpowiedz Link
jessica1986 Re: Październikowe testowanie :) 19.10.12, 10:56 Dżizas nie mam pojęcia co to za badanie... Ale pewnie jakieś ważne No, masz rację latam co chwilkę sprawdzać jak tylko zrobi się troszkę wilgotniej. Ale na razie jednorazowy incydent, włożyłam wkładkę i czysta, podcieram i czysto. Zobaczymy co przyniesie "przyszłość" (kolejne 2 dni), a najlepsze jest, że jutro i pojutrze mam dwie rodzinne imprezy i wiecie jak to jest!!! ?! Pić? -> nie pić? będzie okres? -> nie będzie okresu? i 1000.000 "pytań do...".! Odpowiedz Link
miau0 Re: Październikowe testowanie :) 19.10.12, 13:44 No wlasnie tak latalam przez ostatnie dwa dni sprawdzajac co chwila... no i wlasnie @ przyszla. Smutno I mimo pobolewajacego mnie od wczoraj podbrzusza (niezawodny u mnie znak nadchodzacej @) caly czas mialam nadzieje.. Ech, przechodze na listopad. Odpowiedz Link
jessica1986 Re: Październikowe testowanie :) 19.10.12, 14:09 szkoda ... <ściskam> nie martw się, penie niedługo i ja dołączę za jakieś 3-4 dni Czuję się MEGA okresowooo Odpowiedz Link
poziomka_84 Re: Październikowe testowanie :) 19.10.12, 17:01 Jess, nie trać nadziei! ja na wszelki wypadek po owulce nie tykam alkoholu. może się jednak udało? trzymam za ciebie mocno kciuki! Odpowiedz Link
jessica1986 Re: Październikowe testowanie :) 19.10.12, 21:47 poziomka_84 dziękuję Ci z całego serducha i całuję oczywiście ja za Ciebie również trzymam kciki!!! MOCNO! też nie trać nadziei Odpowiedz Link
silvanana shgb 19.10.12, 14:49 shgb fajnie jest oznaczyć, bo : portal.abczdrowie.pl/shbg Odpowiedz Link
poziomka_84 tempka pnie się do góry 19.10.12, 16:59 dziewczyny, u mnie tempka dzisiaj wystrzeliła, ale boję się myśleć, że może się ktoś tam zagnieżdża.... może serduszko 13 jednak nie będzie pechowe?! boże, nie wiem... ale nie mam żadnych objawów, piersi miękkie jak zwykle... może za wcześnie. powtarzam sobie, żeby się nie zakręcać, ale i tak co chwila oglądam ten wykres. enpr.pl/4329 Odpowiedz Link
silvanana poziomka 19.10.12, 17:38 Spokojnie, to dopiero 4 dni wyższych Pociesz się, że za 6 dni możesz spróbować zrobić test Ja muszę czekać aż 25 dni jeszcze. Odpowiedz Link
poziomka_84 Re: poziomka 22.10.12, 09:29 no i miałaś rację, że na spokojnie trzeba do tego podejść... bo teraz mam jakieś góry i doliny na tym moim wykresie. pierwszy raz mierzę tempkę i nie wiem zupełnie, co to znaczy? progesteron mi tak szaleje? już nawet nie o ciążę chodzi, tylko czy to prawidłowe jest? Odpowiedz Link
poziomka_84 Re: poziomka 22.10.12, 10:52 no i się naczytałam, że takie skoki w fazie lutealnej mogę być spowodowane zbyt wysoką prolaktyną... cholercia Odpowiedz Link
cibeles Re: Październikowe testowanie :) 21.10.12, 20:03 rutkam, ja mialam robione DHEA-S i SHBG przy podejrzeniu hiperandrogenizmu. SHBG robi sie gdy wyniki "zwyklego" testosteronu sa w normie, ale objawy swiadcza co innego. Testosteron w organizmie wystepuje w postaci zwiazanej i wolnej. Badanie samego testorenu pokazuje wartosc calkowita, ale bez rozroznienia na poszczegolne formy. Jesli stezenie SHBG jest za niskie o znaczy, ze w organizmie jest za duzo wolego tetsosteronu. Mi akurat SHBG wyszlo w porzadku, ale DHEA-S jest za niskie. Do tego mam LH/FSH = 1.7 i 9-krotny skok prolaktyny po obciazeniu, na szczescie TSH i USG tarczycy w porzadku. Ginekolog wyslala mnie do endokrynologa na konsultacje z sugestia USG nadnerczy, wizyte mam w wtorek... Odpowiedz Link
rutkam Re: Październikowe testowanie :) 20.10.12, 17:28 Dziewczyny powiedzcie, czy te wyniki nie świadczą o tym że kiepsko u mnie z lutealną? Zrobione w 20dc: estradiol 87 pg/ml 21-312 progesteron 14,90 ng/ml 1,2-15,9 Odpowiedz Link
andzia207 Re: Październikowe testowanie :) 20.10.12, 20:59 Witam staraczki, chcę się tylko upewnić czy mam rację, a mianowicie wg moich spostrzeżeń październikowy cykl był bezowulacyjny, czy potwierdzacie moje spostrzeżenia???? enpr.pl/3525 Odpowiedz Link
silvanana Re: Październikowe testowanie :) 20.10.12, 21:18 A on sie juz skonczyl? Bo moze jeszcze cos z tego bedzie? Poki co raczej owulacji nie bylo, sadzac po temp. Odpowiedz Link
andzia207 Re: Październikowe testowanie :) 20.10.12, 21:29 Tylko niestety skończył się śluz płodny i objawy jak w drugiej fazie cyklu Zobaczę co jeszcze będzie się działo, na razie nie tracę nadziei - choć czasem z nią krucho. Odpowiedz Link
gkoz Re: Październikowe testowanie :) 21.10.12, 17:55 Wczoraj rano test negatywny, dziś 28 dc w dzień też negatywny, temp wysoko, ale karmie więc nie wiem czy to coś może znaczyć i tracę nadzieję, bardzo bolą mnie piersi i czekam na okres Odpowiedz Link
gkoz Re: Październikowe testowanie :) 22.10.12, 07:06 Dziś temp spadła, więc się żegnam i życzę powodzenia Odpowiedz Link
niunka221 Re: Październikowe testowanie :) 22.10.12, 07:56 hej ja jestem juz po terminie spodziewanej .W sumie moge miec male opoznienie patrzac na moje cykle w kratke . Ale od wczoraj brzuch ciagnie kloje w samym dole przy spojeniu lonowym a tak to ja naprawde nigdy nie mialam .badajac szyjke jest bardzo wysoko musze gleboko wsadzic paluch zeby ja poczuc a w tym dniu cyklu czyli w 32powinna raczej byc juz niziutko prawda??kurcze szkoda ze temp nie zmierzylam rano .Co wy na to?? "cipke"w srodku ma bardzo czerwona!!co miesiac podgladam lusterkiem i taka tez nigdy nie byla . Nie chce kupowac testu bo boje sie zawiesc ale sama teraz nie wiem .. Odpowiedz Link
ka_si_ca Re: Październikowe testowanie :) 22.10.12, 12:17 czesc dziewczyny, zegnam sie z wami, bo dzis przyszla @, tak wiec lece zapisac sie na listopad powodzenia, trzymam kciuki i sciskam Odpowiedz Link
gkoz Re: Październikowe testowanie :) 22.10.12, 13:36 Kup test u mnie szyjka wysoko a dostałam okres Odpowiedz Link
rutkam Re: Październikowe testowanie :) 22.10.12, 13:50 U mnie jeszcze 6 dni do @, ale już dziś czuję się mega okresowo i wiem że już się czai żeby się za kilka dni pojawić , martwię się tymi wynikami estradiolu i progesteronu, że są za niskie na lutealną, sama nie wiem co mam robić niby miałam sobie dać na luz do końca roku, ale z drugiej strony ma receptę na leki do stymulacji, może je wykupić, ale czy jest sens jeśli mąż nie zbadany? Ech... dobrze że jest to forum, jest gdzie to z siebie wyrzucić bo inaczej to można jakąś deprechę złapać jeszcze z taką pogodą za oknem. Odpowiedz Link
jessica1986 Re: Październikowe testowanie :) 23.10.12, 08:51 Silvana dziś badacie męża? Trzymam kciuki, by jego wyniki były Super! "rzucające o glebę"! Rutkam zerknęłam na ten prog. i estrad. u Ciebie i ten progesteron to taki ledwo ledwo, a estradiol chyba za niski z lekka... Kotkowa pisała kiedyś, że taki prawidłowy progesteron to ok. 18 jednostek... 15 można uznać - ale tak wiesz w naciąganiu. Choć mój gin mówił mi, że 15 to idealny wynik (ja miałam w poprzednim cyklu 7,1-więc w ogóle tragedia) a z tego cyklu w 7dpo robiłam i jutro będzie wynik. U mnie dziś 29 dc. 13 dfl, temperatura dziś MEGA niziutka więc może w końcu wyłoni się zza rogu normalna miesiączka, bo plamię od ładnych kilku dni, okres nie może się porządnie rozkręcić. Myślałam, że mnie wczoraj zaleje, ale jednak tylko po wizytach w toalecie pojawiała się krew na papierze, więc jeszcze oznaczam jako plamienie bo okres to nie jest, Może mnie w końcu dziś krew zaleje, bo już męczące to jest... od trzech dni łażę z podpaską i porządnego, jednoznacznego krwawienia brak! Odpowiedz Link
silvanana jess 23.10.12, 15:59 No mielismy badac, zawiezlismy nawet pobrany material do labu, gdzie dowiedzielismy sie, ze "na to badanie trzeba sie wczesniej umawiac i juz nie ma miejsc", Fuck. Darujemy sobie poki co (bo zaczyna mi sie czas plodny), nastepna proba moze za miesiac. Oby nie za to ja jestem po wymazie na ureaplasme/mycoplasme, wyniki kolo piatku... Odpowiedz Link
kotkowa rutkam 24.10.12, 14:41 A robilas te badania w 7 dpo? Bo to, ze w 20 dc to nie znaczy, ze 7 dni po owu, a powinno sie badac wtedy. Zarowno prg jak i estradiol po owulacji sa najwyzsze wlasnie okolo 7 dnia, dlatego wtedy robi sie badanie. Prg stopniowo rosnie po owulacji i w 7 dpo powinien wynosic min 18 ng/ml, choc poziom ok 15 jest dopuszczalny, wysokosc prg to troche cecha osobnicza, sa kobiety z nizszym progesteronem i ciaza sie utrzymuje. Takze wynik nie jest ani bardzo zly, ani bardzo dobry. Moj gin dalby Ci Luteine na podniesienie prg. Druga sprawa jest taka, ze prg lubi sie wahac i mogl byc akurat dolek - dlatego warto badanie powtorzyc w 3-4 cyklach. Estradiol z kolei po owulacji gwaltownie spada z poziomu minimum 200-300 pg/ml. Wraz z rozwojem cialka zoltego jego poziom rosnie i maksymalny jest w ok. 7 dpo, potem znow spada jesli nie ma ciazy. Prawidlowy estradiol w 7 dpo to ok 180 pg/ml (powiedzmy 150 tez bylby ok), ale 87 to malo - ja mam podobny poziom i to na lekach, bez lekow mam nawet ok 50 w 7 dpo, to duzo za malo. Ja prawdopodobnie bede miala uzupelniany ten estradiol od tego cyklu. Mysle, ze dobrze, zebys powtorzyla te badania w nastepnym cyklu dokladnie w 7 dpo. Jesli znasz swoje cykle i mierzysz temp, to mozesz zbadac estradiol ok 3-4 dni przed przewidywana owulacja. Poziom min. 250 pg/ml swiadczy o dobrym dojrzewaniu komorki. Jesli po takim poziomie w 7 dpo estradiol wyniesie tylko 87, to problem jest po prostu z praca cialka zoltego, czyli tak jak u mnie. Odpowiedz Link
jessica1986 Re: Październikowe testowanie 23.10.12, 11:42 Oficjalnie przechodzę na Listopadową listę, Zalało mnie morze czerwone - tak bardzo mnie przeraża rozpoczęcie kolejnego 17 (już!) cyklu starań, że "mała bania!" Jutro wizyta w klinice leczenia niepłodności w razie jak będą kazali coś zbadać, to akurat jutro będzie 2dc, więc nie ma tego złego... Odpowiedz Link
rutkam Re: Październikowe testowanie :) 23.10.12, 12:32 jessica, wszystko będzie dobrze, głowa do góry, życzę żebyście trafili na super specjalistów którzy będą wiedzieli co robić i już wkrótce przy twojej dacie testowania pojawi się pełno . U mnie 11dfl, czekam na @, oczywiście licząc na to że nie przyjdzie. Odpowiedz Link
jessica1986 Re: Październikowe testowanie :) 23.10.12, 12:46 rutkam dzięki Ja za Was też trzymam kciuki, W ogole za wszystkie testujące jeszcze w październiku - aby już nie przyłączały się na listopad 2012, tylko na lipcową mamusię 2013 Super byłoby miec wakacyjnego szkraba, ahhh oby mi się udało, by początkiem sierpnia tulić swoje upragnione maleństwo... Odpowiedz Link
poziomka_84 Re: Październikowe testowanie :) 23.10.12, 19:08 Jess, kurde no! bardzo jest mi przykro te pierwsze dni okresu są okropne ale nie możesz się poddawać! w klinice na pewno się wami profesjonalnie zaopiekują i niedługo zamieszka u ciebie maleńka Kropeczka. życzę ci tego z całego serca! i trzymam mocno kciuki za wizytę i wszystko inne! a u mnie jak widać jakieś wariactwo na wykresie... lata tempka w tę i z powrotem, ale nastawiam się na okres, "nie czuję" się jak na ciążę. jeszcze najgorsze z tego wszystkiego, że chodzę niewyspana strasznie, bo mam ostry nawrót atopii (nie lubię jesieni ) i całe noce się drapię zamiast spać mam całą szyję i twarz i ręce w ranach czerwonych, okropność. i nie mogę się nafaszerować tabletkami ani zasmarować sterydem, no bo przecież się tli nadzieja, że Kropeczka się zagnieździła. o głupia ja! to się wygadałam.... Odpowiedz Link
silvanana Re: Październikowe testowanie :) 23.10.12, 19:11 a Lipikar Baume AP? Świetne na atopię, bez sterydu, a łagodzi świąd. Odpowiedz Link
poziomka_84 Re: Październikowe testowanie :) 23.10.12, 19:24 Silvanana, dzięki, sprawdzę ten Lipikar. teraz smaruję się Pharmaceris Baby, ale mam wrażenie, że tylko mnie nawilża i nic więcej. Odpowiedz Link
silvanana Re: Październikowe testowanie :) 23.10.12, 20:07 Poproś o próbkę w aptece, tam gdzie mają kosmetyki LaRoche. Powinni mieć. Ja uważam, że jest bardzo dobry. Odpowiedz Link
poziomka_84 Re: Październikowe testowanie :) 24.10.12, 18:39 Silvanana, po kolejnej prawie bezsennej nocy kupiłam Lipikar Baume i od pierwszego posmarowania kocham ten balsam! świetnie nawilża i jakby odrobinę mniej się drapię dzięki ogromne, że mi to poleciłaś! jest rzeczywiście bardzo dobry. gupi ten mój wykres ech, gdybym nie mierzyła tempki, to po prostu bym miała nadzieję na zaciążenie i tyle, co najwyżej bym macała piersi (które jak zwykle są miękkie, nawet przed okresem nie mam bolących). a tak wpatruję się i wpatruję, że może jednak jest jeszcze nadzieja... smutno mi dzisiaj. Odpowiedz Link
rutkam kotkowa 24.10.12, 18:14 niunka gratulacje, ciesz się i odpoczywaj, a w którym cyklu wam się udało? kotkowa dzięki za szczegółowe wyjaśnienia, wiem że najlepszym dniem jest 22 dc, ale mi akurat wypadał w niedzielę, więc zrobiłam w piątek czyli 20dc, kurczę tylko że gin mi powiedział że można zrobić między 18-22 dc, ale ok, nie badałam jeszcze estradiolu przed owulacją, muszę to zrobić , ale mi się wydaje ze akurat tu nie ma problemu, tylko jak coś to problem jest z lutealną, myślałam właśnie że może dostanę na początek luteinę od gina, a on od razu chce mnie stymulować od pierwszego dnia cyklu norpolac - clo - pregnyl (jak będzie potrzeba) - luteina, zastanawia mnie to i cały czas o tym myślę czy nie wystarczyłaby sama luteina na początek? , ale w linku poniżej co nieco doczytałam, więc może tak trzeba. parenting.pl/portal/zaburzenia-fazy-lutealnej jessica opowiadaj jak po wizycie w klinice? Odpowiedz Link
niunka221 Re: kotkowa 24.10.12, 20:00 w 4 cyklu .Chodz nie raz pisalam ze uznalam go za skreslony bo jakos nic nie odczuwalam an owulke a tu prosze dzis takie zaskoczenie . Bylam u giny zrobila mi usg endometrium bardzo duze macica rowniez wszysko jak na ciaze ale dopiero cos sie tworzy bo pecherzyka nie widac jeszcze bylo ale powiedziala ze za wczesnie . Kazakka porobic badaniai za 2 tyg na wizyte ale nie wiem czy tyle wytrzymam pojade chyba prywatnie w nastepnym tyg po to aby dostac zwolnienie jak najszybciej Odpowiedz Link
niunka221 Re: kotkowa 25.10.12, 09:14 czyje sie dobrze ale mam prace w ktorej jestem non stop 8godz na nogach i msze dzwigactakrze boje sie troche bo moglabym unikac dzwigania ale co powiem przeciez nie bede wiecznie sie wymigiwac bo tak sie nie da przeciez ,pozatym wszysty musieli by robic wszystko za mnie . Odpowiedz Link
jessica1986 rutkam 25.10.12, 08:34 rutkam napisała: > jessica opowiadaj jak po wizycie w klinice? rutkam w listopadowym staranku" napisałam jak po wizycie. Odpowiedz Link
kasiapastel Re: Październikowe testowanie :) 29.10.12, 14:58 Witajcie ponownie Kochane Jakiś czas mnie nie było z Wami bo miałam przedślubną gorączkę w domu ale juz ponad tydzień po weselu więc wróciłam oczywiście w przedślubnym czasie mieliśmy czas na małe figle tym razem bez jakiegokolwiek monitorowania wiec jeśli by się udalo w tym cyklu bylby to dlla nas szok!! jedyne co wiem, że tym razem szybko zaczęly mnie bolec piersi jakieś 2tyg przed okresem. mimo, że testowanie 2.11.2012 (3cs) to zapisuje sie do Was pozdrawiam cieplutko Odpowiedz Link
ekra35 Re: Październikowe testowanie :) 30.10.12, 10:23 doopa, że tak powiem przechodzę na listopad. życzę Wam więcej powodzenia niż sama mam Odpowiedz Link
iwo.nka Re: Październikowe testowanie :) 30.10.12, 19:40 Nie wpisywałam się na październik bo musiałam odpocząć a jednak muszę napisać i proszę o pomoc. Cyklę mam zazwyczaj 28 - 29 dni dzisiaj jest 30 dc - robiłam już 2 testy sikane i byłam dzisiaj na becie - niesety też negatywna. Sama nie wiem co myśleć czuję się dziwnie, mam dużo białego śluzu gęstego miesiączki ani widać, brzuch pobolewa ale tak dziwnie. Czy możliwe że jestem w ciąży ?? Okres nigdy mi się nie spóźniał - jedynie przy pierwszej ciąży Odpowiedz Link
silvanana Re: Październikowe testowanie :) 30.10.12, 20:47 Ale skąd wiesz, że on ci się spóźnia? Moim zdaniem, jeśli testy są negatywnem, beta też - to nie jesteś w ciąży. Odpowiedz Link
iwo.nka Re: Październikowe testowanie :) 31.10.12, 19:13 stąd wiem, że powinnam okres dostać w niedzielę a dzisiaj jest już środa. Dzwoniłam do swojego lekarza i kazał mi zrobić ponownie betę w piątek jeśli nadal nie będę mieć okresu. Mówił że może owulację miałam późno i może jedak jestem w ciąży stąd to opóźnienie. To czekam do piątku i zaciskam kcuki Odpowiedz Link
shi.raz aktualizacja listy 31.10 31.10.12, 20:36 kopciuszek126.......10cs.............01.10 ban_na_forum........6cs.............02.10 somuelson.............5cs..............06.10 ona2804................14cs............06.10 mel-a28.................6cs.............07.10 malpkap...............12cs.............07.10 lilka26lipiec.............12cs...........08.10 kobietaznadmorza....17cs..........10.10 malenstwo2013.......3cs.............10.10 smile tralala81..................4cs............12.10 natalia288................4cs............13.10 gromola...................13cs..........14.10 bombaa0..................6cs...........14.10 smile ilidan1111.................1cs...........17.10 aneczkaaa111985.......27cs.........17.10 miau@................1cs.................18.10 niunka221................................. 21.10 smile ka_si_ca....................23cs..........22.10 jessica1986..............16cs...........22.10 blackdahlia35..............2cs...........23.10 zoja86.......................3cs............24.10 rutkam.......................6cs............27.10 shi.raz..........................12 cs.......27.10--- njut.........................41cs.............30.10 andzia207 .................5 cs............30.10 ekra35 ....................12 cs........... 30.10 poziomka_84.............5 cs.............31.10 Odpowiedz Link
iwo.nka Re: aktualizacja listy 31.10 01.11.12, 10:41 Niesety @ przyszła dzisiaj więć nadzieja się skończyła. Odpowiedz Link
agacia999 Re: Październikowe testowanie :) 23.11.12, 19:43 Witam! mam problem i bardzoooo proszę o pomoc. Otoz to dostałam okres co prawda z 2 dniowym spoznieniem ale był normalny jak zwykle 4 dni i 5 słabiutki, następnego dnia zaczoł sie wydobywaz sluz taki przezroczysty czy to normalne? nigdy go tak wczesniej nie miałam, dodam ze jeszcze mam bardzo silne bole podbrzusza trwaja one około 1,5 tygodnia juz od czasu zakonczenia okresu. Dzis zrobiłam az 3 testy ciazowe bo nie wytrzymałam, pierwszy około 13 wyszła jedna kreska wiec schowałam go spowrotem jednak po godzinie wyszła drug bladziutka ale wyszła, kupiłam jeszcze 2 i zrobiłam około 17 i drugi 19, na obu testach wyszły po jednej grubej czerwonej kresce przy C wiec negatywny, takze nie wiem dlaczego na pierwszym wyszła ta druga blada??? pomozecie? Odpowiedz Link
tasiorek68 Re: Październikowe testowanie :) 26.11.12, 11:55 A nie chciałabyś się z tymi bólami wybrać do lekarza? Na to, niestety, nie mam innego pomysłu... Jeśli natomiast chodzi o testy ciążowe, to generalna zasada jest taka, że wynik sprawdzamy po 2-5-max. 10 min. Zawsze jednak po takim czasie, jaki jest określony na samym teście. Zaznaczone tam jest bardzo dokładnie, że nie należy sprawdzać wyniku po czasie dłuższym niż określony w instrukcji. Myślę zatem, że skoro kolejne dwa testy pokazały jedną kreskę, to ten pierwszy (na początku negatywny) sprawdzony po godzinie (i wtedy pozytywny) nie jest wiarygodny... Tym bardziej, że piszesz o normalnie trwającej miesiączce. Nie podałaś tylko w którym dniu cyklu jesteś, bo od tego zależy czy test mógł być zrobiony za wcześnie... Bardzo mi przykro, że się nie udało. Wybierz się do lekarza, wtedy będziesz pewna i spokojna. Pozdrawiam Odpowiedz Link
agacia999 Re: Październikowe testowanie :) 27.11.12, 08:40 Dziękuje za odpowiedz! Jestem w 14 dni cyklu, okres miałam 3 dni 4 juz bardzo mało na 5 w ogole, dodam że odbywałam stosonek podczas dni połodnych lekarza mam umowionego niestety dopiero na piątek bo bole brzucha nie ustaja, czasem są silne czasem lekkie tak jakby Mnie coz rozrywało od srodka, a od 2 dni wieczorami mialam dziwne brązowe plamienie eh oby wszystko było w porządku. Pozdrawiam! Odpowiedz Link