Dodaj do ulubionych

jakie badania przed planowaniem ciąży

17.02.13, 21:35
Witam
Potrzebuję Waszej pomocy. Od ponad roku staramy się z mężem o dzidziusia i zanim udam się do ginekologa chciałabym wykonać sobie odpowiednie badania krwi i moczy tylko nie wiem dokładnie co mam sobie zbadać. Proszę o informację co Wy miałyście badane.
Obserwuj wątek
    • railly Re: jakie badania przed planowaniem ciąży 18.02.13, 09:57
      Absolutna podstawa wg mnie to TSH, Toxoplazmoza, Prolaktyna i ogóle badanie krwi i moczu.
      Poza tym dobrze jest zbadać: progesteron, cytomegalię, jeśli jesteś starsza niż rocznik 1978 to przeciwciała różyczki jeśli jej nie przechodziłaś (od tego rocznika zaczęły się obowiązkowe szczepienia), ew. żelazo w kierunku anemii.
    • prosumentka zacznij też obserwować cykl 18.02.13, 14:57
      Lekarz Ci te badania zleci na wizycie:
      morfologia, ogólne badanie moczu
      3-5dc estradiol, FSH, LH
      do owulacji: prolaktyna
      7 dni po owulacji: progesteron
      TSH - każdy dzień cyklu jest dobry.

Problem jest tylko z ustaleniem dnia owulacji, kiedy się nie chodzi na monitoring. Może Ci w tym pomóc prowadzenie obserwacji według metody rozpoznawania płodności - tu badanie progesteronu robi się 6-8 dnia wyższych temperatur na wykresie. Jeśli chcesz się dobrze nauczyć robić wykresu tak, by miały wartość naprawdę diagnostyczną, to naucz się metody z podręcznika z konsultacją doradcy NPR: Konsultacje NPR
      • oby.sie.udalo do prosumentki 20.02.13, 09:04
        prosumentka napisała:

> naucz się metody z podręcznika z konsultacją doradcy NPR: Konsultacje NPR

Nie to, żebym była złośliwa, ale cytując Twoją wypowiedź pod moim adresem "weź pod uwagę to, że większość Polaków zarabia poniżej średniej krajowej...bla bla bla".
        W prawie każdej swojej wypowiedzi reklamujesz pewną Panią, która za doradztwo bierze pewne konkretne pieniądze. Może czas z tym skończyć? I z hipokryzją? To tyle w temacie.
        • malpkap Re: do prosumentki 20.02.13, 09:37
          Dokładnie, mam takie same skojarzenia. To jest jawna reklama usług i powinno się to wywalić z forum. Zamiast wydawać kasę na konsultację, lepiej ją spożytkować na wizytę u sensownego specjalisty. Obserwacja własnego organizmu jest ważna, ale na pewno nie zastąpi diagnostyki.
    • 1klara79 Re: jakie badania przed planowaniem ciąży 19.02.13, 16:36
      Mnie lekarz kazał zbadać w 2, 3 dniu cyklu zrobić estriadol, tsh, lh. Do tego jeszcze tsh, prolaktyne. A około 7 dni po owulacji progesteron (często lekarze mówią żeby zbadać w 21 d.c., ale to tylko założenie ze owulujesz w 14 d.c. - ja np. mam normalnie mialam owu w 21 d.c. wiec ja badalam progesteron dopiero w 28 dniu cyklu.). No i zacznij zapisywać swoje cykle, żeby pojsc juz do lekarza z czymś (ja korzystam z ovufriend.pl - b polecam)
      • 3magda1979 Re: jakie badania przed planowaniem ciąży 20.02.13, 11:46
        wielkie dzięki za wpisy,
        dziś robiłam te badania: prolaktyna THS T4,T3 IL, cukier, żelazo, morfologia i mocz - ogólne badanie. Zobaczymy co z tego wyjdzie wink
        Zaczęłam mierzyć temperaturę i obserwuję śluz. zapisuję to na OvuFriend, ale nie bardzo tego rozumiem bo cykle mam średnio co 35dni, wykres wskazał, że owulację będę miała w dniach od 21 - 23. 02 a ja od wczoraj jak zauważyłam mam płodny śluz.
        Czy któraś może mi to wytłumaczyć
        • 1klara79 Re: jakie badania przed planowaniem ciąży 21.02.13, 11:43
          Zrób sobie jeszcze koniecznie FSH i LH. Możesz sobie zrobić też AMH - rezerwę jajników. To jest drogie badanie, ale bardzo akuratnie pokazuje jak funkcjonują Twoje jajniki.

Odnosnie OvuFriend u mnie pokazuje bardzo dobrze, generalnie to działa tak że im dłużej tam jesteś tym lepiej się ciebie system "uczy" i trafniej ocenia cykl - pierwszy cykl to zazywczaj jest taki sobie, ale u mnie chyba o ile pamietam juz od pierwszego cyklu dobrze pokazało.
          To co widzisz pod wykresem to oznacza kiedy przewiduje Ci system owulacje (te zielone kwadraty) to tylko przewidywany termin owulacji na podstawie długości Twojego cyklu - to jest tylko statystyka twoich cykli. jesli mierzysz tempke i sprawdzasz sluz to system dokladnie powie Ci kiedy byla owulacja. A swoja drogą jesli pokazal Ci ze owulke będziesz miec 21-23 luty i masz teraz sluz płodny (i zapalilo ci sie swiatlo zielone) to dzialaj, bo moze akurat dzis sa Twoje dni płodne - pamietaj ze system owulacje zaznaczy Ci dopiero po wzroscie temperatur, czyli de facto po wystapieniu owulacji.. tylko tak ponoc mozna miec pewnosc, ze owulka wystapila, no i na dzialanie jest juz za pozno. a robilas testy owulacyjne? wrzuc linka do swojego wykresu to ci spojrze jesli chcesz. bo w sumei sie rozpisalam, a nie wiem czy wogóle coś mozna z tego zrozumie wink
          • 3magda1979 Re: jakie badania przed planowaniem ciąży 21.02.13, 12:57
            zrobiłam sobie badanie po kątem TSH, T3 i T4 są w normie, za to prolaktynę mam za dużą tzn górna granica to 26,53ng/ml a ja mam 29,39ng/ml niby to nie dużo ale jednak granica została przekroczona. W następny piątek idę do ginekologa zobaczymy co na to powie. Wykres ci prześlę jak ich stronka będzie działać ( mają jakąś przerwę) Dzięki za pomoc pozdrawiam smile
            • 3magda1979 Re: jakie badania przed planowaniem ciąży 21.02.13, 13:16
              tak teraz myślę, że ta podwyższona prolaktyna może być powodem brania leków, ostatnio brałam leki przeciwbólowe i przeciwzapalne bo zaczął szwankować mi kręgosłup. odstawiłam je niecały tydzień temu a brałam przez około 2 tygodnie.
          • 3magda1979 Re: jakie badania przed planowaniem ciąży 21.02.13, 18:13
            to jest moja obserwacja na ovufriend
            ovufriend.pl/biezacy-cykl.html
            • nadzieja1984 Re: jakie badania przed planowaniem ciąży 21.02.13, 18:32
              3magda1979,

idź do endokrynologa koniecznie. Masz hiperprolaktynolemię. Nie jestem lekarzem, nie wiem czy te leki mogły mieć na to wpływ.

wynik prolaktyny najlepszy jest do 15
              15-20 - wynik dobry, do leczenia tylko w wyjątkowych przypadkach
              20-25 - łagodna hiperprolaktynolemia
              25 - hiperprolaktynolemia

www.staramysie.pl/staramy-sie-o-dziecko/22-sprawdz-wyniki-badan.html
              napisz czy masz regularne cykle. Dobrze byłoby zbadać progesteron 7-8dni po owulacji. Taka wysoka prolaktyna powoduje jego niski poziom, przez to może nie dochodzić do zagnieżdżenia się zarodka, albo poronień w pierwszych dniach po zagnieżdżeniu.

• 3magda1979 Re: jakie badania przed planowaniem ciąży 21.02.13, 21:12
                ja już nic z tego nie rozumiem. Na moich wynikach jest norma do 26,53ng/ml. W 2007r. miałam też badaną prolaktynę ( wynik 40,18ng/ml) i tam podają normę do 35,0ng/ml. Z tego co pamiętam lekarz nie panikował przepisał mi jakieś lek i po dwóch tygodniach powtórzyłam badanie - miałam ją w wysokości 24,58ng/ml, a ty podajesz, że do 15. Chyba poczekam na piątkową wizytę u ginekologa i może póki co nie będę się denerwować. Pozdrawiam
                • lidek0 Re: jakie badania przed planowaniem ciąży 21.02.13, 21:20
                  Często jest też tak, że to co dla kobiety nie starającej się jest w normie dla starającej się już nie. O tym trzeba pamiętać. Poza tym nie wiem czy to ja nie doczytała ale chyba progesteronu nie badłaś a przy podwyżonej prolaktynie lubi być za niski./no i wszystkie badania hormonalne w jednym i tym samym cyklu/ A jak nasionka?
                • nadzieja1984 Re: jakie badania przed planowaniem ciąży 21.02.13, 21:21
                  Oczywiscie, przeciez napisalam ze lekarzem nie jestem. Najważniejsze żeby wyniki zob lekarz, najlepiej endo. Napisałam ci normy, bo sama niepokoje sie o moje prolaktyne, czy nie trzeba jej będzie bro... zbic przed IUI bo mam 15,9. Jutro 8 dzień po owulacju u mnie. Podobno najlepszy na badanie progesteronu i prolaktyny też, choć prolaktyna generalnie w całym cyklu sie podobnie zachowuje. Pozdrawiam i mam nadzieję, że to fałszywy alarm, ale nie zaniedbaj tego.
                  • 3magda1979 Re: jakie badania przed planowaniem ciąży 21.02.13, 22:06
                    właśnie progesteronu nie zrobiła i to był błąd. Nasienie nie jest za dobre, a lekarz u którego był mąż to jakiś dziwny, kazał mężowi jeść marchewkę, por i lubczyk. Powiedział, że na poprawę nasienia nie ma żadnych leków - witaminy to można włożyć między bajki, trzeba się starać może w końcu się uda. Zakasował 200zł i koniec wizyty, Mam nadzieję, że mój ginekolog powie więcej.
                    Ja to w ogóle jestem odrębny przypadek od I/2006r. starałam się z mężem o dzidziusia, przeszłam HSG ( prawy jajnik niedrożny), inseminację ( nieudana), test penetracji ( 37%), monitorowanie jajeczkowania ( co 3 dni wizyta u gin) i jeszcze wiele innych badań w końcu w XI/2007 zaszłam w upragnioną ciążę smile. Teraz to staramy się już 2,5 roku i nic jestem podłamana. Słyszałam też , że mogę mieć blokadę psychiczną ale ja myślę, że to nie to, przecież już to najbardziej wyczekiwane leży w swoim pokoju i smacznie śpi. Więc co jest nie tak?
                    • nadzieja1984 Re: jakie badania przed planowaniem ciąży 21.02.13, 22:25
                      Jeśli raz sie udało to na pewno znowu sie uda, zobaczysz. My staramy sie 4,5roku i tylko raz byłam w ciąży - pozamacicznej. 2hsg, 9 stymulacji, nasienie ok, laparo - usunięcie przegrody w macicy i prawego jajowodu. Niedoczynność tarczycy i guz do punkcji. W nast cyklu mamy iui zaplanowane, dlatego do tego czasu próbuje wykluczyć wszystkie inne wątpliwości. Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka