Dodaj do ulubionych

Mierzenie temperatury

31.05.16, 09:50
Pytanie do zaawansowanych mierzaczek mam smile
Kupiłam termometr, żeby zacząć od tego cyklu mierzyć temperaturę i zobaczyć, czy coś się da wyłapać. Wieczorem postanowiłam go przetestować. Pomiar w ustach: 36,4 Pomiar pod pachą: 35,6 (tak mało??? To normalne w ogóle?). Drugi pomiar w ustach: 36,1.
I teraz nie wiem:
Czy ja mam jakieś badziewny termometr? W aptece kupiony za 20 zł.
Czy takie pomiary w ogóle mają sens, jeśli są tego rodzaju różnice?
Czy to nie jest niepokojące, że mam tak niską temperaturę? Chyba 36,6 to jest norma. Dziś rano zmierzyłam pod pachą i wyszło 36,1
Obserwuj wątek
    • jscibor Re: Mierzenie temperatury 31.05.16, 10:10
      Ja mierze tempke od 5 cykli. Mam ładne skoki i u mnie da sie z tych danych duzo wyczytac.
      Po pierwsze mam normalny termometr (nie elektroniczny). Dokładność do 1 miejsca po przecinku.
      temperature mierze w pochwie.
      Wstaje o 5 rano. Budzik nastawiam 10 minut wczesniej i mierze temperature.
      Czas pomiaru to wlasnie 10 minut.
      W sobote i niedziele nastawiam budzik o tej samej porze, mierze tempke i spie dalej.

W Twoim przypadku uważam, że aby porównać temperatury to pomiar zawsze musi trwac tyle samo (np.10 minut).
      Termometry elektroniczne są słabe. Bardzo często dają niepowtarzalne wyniki.
      No i powinnaś wybrać jedno miejsce pomiaru (jakieś błony śluzowe - pochwa lub usta).
      • vaikiria Re: Mierzenie temperatury 31.05.16, 10:18
        Kurde, to wygląda na to, że 20 zł wywalone w błoto sad A normalne termometry to jeszcze można kupić? Z tego co czytałam to pod pachą można mierzyć, byle za każdym razem, a nie raz pod pachą a raz w ustach... No nic, chyba zacznę nanosić wyniki na wykres i zobaczymy w tym cyklu.
        • jscibor Re: Mierzenie temperatury 31.05.16, 11:29
          Można kupić normalny termometr, ale on nie ma już słupka rtęciowego tylko jakiś alkoholowy.
    • rb_111222333 Re: Mierzenie temperatury 31.05.16, 13:32
      Z tego co pamiętam to do wyznaczania owulacji potrzebny jest termometr z dokładnością do 2 miejsc po przecinku, bo wahnięcia temperatury nie muszą być duże. Ja mierzyłem elektronicznym.
      • packa_89 Re: Mierzenie temperatury 07.07.16, 20:29
        JA mierze temperature od 7 cyklów, pierwsze dwa na termometrze rteciowym pod pacha - niestety daje bardzo niedokładne pomiary - wykres jakis dziwny powychodził, podejrzewam ze wina termometra. Pózniej zakupiłam termometr elektroniczny z dokładnoscia do dwoch miejsc po przecinku i zaczełam mierzyc temperature w ustach. Codziennie o 7:00. wyniki bardzo wiarygodne, niestety niedobre dla mnie - brak skoku temperatury w momencie spodziewanej owulacjisad Najlepiej naniesc wyniki na wykres to od razu mozna zobaczyc czy sa wahania czy ich nie ma..
        • anabel27 Re: Mierzenie temperatury 26.07.16, 22:16
          zdecydowanie odradzam mierzenia pod pachą (maskaryczne wahania i byłam pewna, że coś jest ze mną nie tak hehe) potem przestawiłam się i mierzyłam dopochwowo. Zdecydowanie bardziej wiarygodne

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka