15.11.04, 21:43
Witam,
dowiedziałam sie dzisiaj, ze w pochwie mam polipa, którego trzeba bardzo
szybko usunąć. Możecie cos więcej na ten temat powiedzieć, jak wygląda taki
zabieg, a może polecacie kogos w KRakowie??Prosze o odpowiedz bo sie
strasznie denerwuje.
m

Obserwuj wątek
    • emka1974 Re: POLIP 15.11.04, 22:08
      Podejrzewam, że chodzi o histeroskopię. W moim przypadku planowano
      histeroskopię diagnostyczną (czyli obejrzenie wnętrza macicy w króciutkiej,
      parominutowej pełnej narkozie) i ew. usunięcie, jesli tam bedzie polip. Nie
      przerabiałam tego (jeszcze), więc dokładnie Ci nie opiszę. Lekarz mi mówił, że
      mam przyjść dzień wcześniej i wyjdę w dniu zabiegu lub dzień po, jesli się będę
      gorzej czula. Najlepiej zrobić badanie/zabieg zaraz po miesiączce, bo
      endumetrium jest wtedy cienkie. Plamienie może trwac do 2 tygodni. W kolejnym
      cyklu można sie starać o dzidziusia.
      Tyle mojej teorri. Wrzuć "histeroskopia" i "polip" w wyszukiwarkę, duzo tego
      jest.

Pozdrawiam,
      Emka
    • mamaszyma Re: POLIP 16.11.04, 10:56
      Jka byłam w 5 miesiącu ciąży lekarka d0jrzała u mnie polipa, Szybko skierowała
      mnie do szpitala, gdzie powiedziali, że to w zasadzie nic takiego i przy
      porodzie samo sie oderwie czy jakos tak. Zostałam więc z tym polipem, a teraz
      juz go nie ma.
      • emka1974 Re: POLIP 16.11.04, 11:11
        Mi tez lekarz powiedział, że w ciąży nic nie będą robić, jesli sie pojawi. Ale
        polip może utrudniać zajście w ciążę.
        Poza tym są polipy typu "pojawiam sie i znikam". Ja w jednym cyklu miałam i
        miałam powtórzyć USG za miesiąc; wtedy już go nie było.
    • anetka.sk Re: POLIP 16.11.04, 11:17
      Sprawdz czy ten Twój polip to nie ciałko żółte, bo bardzo często sie tak
      zdarza. ja tez tak miałam, ale na szczęście okazało się, że to właśnie ciałko
      żółte.
      Wszytsko będzie OK. Pozdrawiam
      Aneta
    • abra111 Re: POLIP 16.11.04, 12:56
      hej - miałam usuwanego polipa 3 lata temu. Zabieg odbył się rano na Kopernika -
      trwał jakieś 30-40 minut. miałam znieczulenie ogólne. PO zabiegu połozyli mnie
      na sali a wieczorem jeszcze tego samego dnia mąż zabrał mnie do domu. Wszystko
      odbyło się gładko, szybko, bez bólu i bez dalszych konsekwencji. Przez dzień
      trochę plamiłam. Nie miałam później żadnych powikłań, ani przykrych
      niespodzianek. Nie miałam też "nawrotów" - od 3 lat - odpukać - nic takiego
      więcej mi nie urosło. Na zabieg skierował mnie dr Ludwin - przyjmuje w
      ScanMedzie na alei pokoju. powodzenia
      • wmika Re: POLIP 16.11.04, 13:45
        Abra,
        mam kilka pytan
        otóż mój lekarz też pracuje na kopernika i powiedz, czy twój robił ci to
        osobiście, czy dostałaś skierowanie i poszłas tak poprostu??Mój zaproponował mi
        wczoraj ze moze mi to zrobić osobiście (prywatnie, ale na kopernika) albo dac
        mi skierowanie do szpitala. Sama nie wiem co zrobić zeby było dobrze. Czy
        płaciłaś cos za to??? No i zapomniałam wczoraj spytać, na jaki okres odłożyc
        starania. Wiesz coś moze o tym?? Dzięki bardzo za infosmile
        • abra111 Re: POLIP 17.11.04, 12:56
          mój lekarz robił zabieg osobiście. Musiałam niestety zapłacić za anastezjologa,
          bo zabieg odbył się "poza kolejnością". Musiałam mieć szybko usuniętego polipa -
          a na kasę chorych (wtedy jeszcze) to czekałabym chyba pół roku. Nie miałam
          żadnych powikłan po zabiegu (nawet wcale nie bolało), i miałam odczekać tylko 1
          cykl w staraniach. Nic się nie bój - będzie dobrze! pozdrawiam - trzymaj się
          • wmika Re: POLIP 17.11.04, 13:40
            Wielkie dzięki za słowa otuchysmile
            Juz jestem troche spokojniejsza, ale bez zabiegu się nie obejdzie. Tez jednak
            zrobie na kopernika.
            Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka