nadia781 14.04.05, 08:14 jak już pisałam mój progesteron w 24 dc. wyniósł 7,24 a prolaktyna 21,68 .Prol zbija bromek a co podwyższa progesteron? I czy oba leki jeżeli mi je przepisze lekarz bierze się od 1 dc. ?? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
annalalik Re: co może podwyższyć progesteron ???? 14.04.05, 08:15 Progesteron podwyższa duphaston lub luteina. Ja biorę duphaston (od 16 dc przez 10 dni) Odpowiedz Link
agak14 Re: co może podwyższyć progesteron ???? 14.04.05, 08:22 Mi luteina podwyższyła progesteron z 2.2 na 6.3. To za mało. Dostałam zastrzyki progesteron ale nie wiem czy mogę równocześnie równocześnie z zastrzykami brać luteinę czy jest to tylko zaminnik? Poradźcie, proszę. Odpowiedz Link
nadia781 Re: co może podwyższyć progesteron ???? 14.04.05, 08:23 A dlaczego od 16 dc bierzesz duphaston ? A bromek od którego dnia należy brać? Odpowiedz Link
annalalik Re: co może podwyższyć progesteron ???? 14.04.05, 08:26 Nie wiem jak jest z bromkiem bo nie brałam. Duphaston biore od 16 dc poniewaz przez ostatnie dwa cykle przez niedobór progesteronu (0,3 po owulacji) nie miałam praktycznie II fazy. Cykle trwały 21, 15 dni. Dlatego biorę od 16 dc by wydłużyć II fazę. I to pomaga - dziś już 24 dc ) Odpowiedz Link
badarka Re: co może podwyższyć progesteron ???? 14.04.05, 10:28 A jesteś pewna, że miałaś owulację? Przy tak niskim prg ja bym stawiała, że jej w ogóle nie było. Odpowiedz Link
tola79 Re: co może podwyższyć progesteron ???? 14.04.05, 08:24 Z tym akurat jestem od wczoraj w temacie Na zbicie PRL (podstawową mam 12,1 ng/ml, ale po MTC 274) biorę bromek (najpierw Bromocorn, teraz Bromergon) po 1 tab. na noc, a na podwyższenie progesteronu 10,8 ng/ml dostałam właśnie wczoraj Duphaston, od 16 do 25 dc 1 tab. rano i 1 na noc. Bromergon zaczęłam brać od 11 dc, bo tak wypadło, to chyba nie ma znaczenia. Odpowiedz Link
invicta1 Re: co może podwyższyć progesteron ???? 14.04.05, 09:15 progesteron po "pełnowartościowej" owulacj jest odpowiednio wysoki jak macie za niski, to znaczy, ze z owulacja cos nie tak, albo ciałko żółte niedomaga mimo,ze owu była luteina i duphaston, to suplementacja: czyli łykasz organizm "myśli", ze progesteron jest wyższy i tak reaguje (sluzówka w macicy rośnie), ale po zaprzestaniu brania progesteron nadal będzie za niski, jeśli nić w organizmie nie "zaskoczy" mam to samo, ale nie miałamwcale owulacji, teraz mi wywołują, ale duphastonmam jeść nadal badanie progesteronu podczas brania suplementów jest zafałszowane-nie ma sensu tego robić a bromergon bierze sie non stop i dzien cyklu nie ma znaczenia, masz recepte, bierzesz i tak kilka miesiecy minimum a najczesciej do zajscia i w trakcie ciazy tez kilka tygodni Odpowiedz Link
kruszyna75 Re: co może podwyższyć progesteron ???? 14.04.05, 10:24 Nadia, może się okazać, że jak zbijesz prl to progesteron ładnie Ci urośnie. Wysoka prolaktyna blokuje owu, a jak nie ma owu to i niski prg będzie. Bromergon można zacząć brać w dowolnym dniu cyklu. Odpowiedz Link
sonique Re: co może podwyższyć progesteron ???? 14.04.05, 10:46 Ja tez mialam bardzo niski progesteron. Przyjmowalam duphaston w 16-25 dc i juz w drugim cyklu udalo mi sie zaciazyc. NIestety poronilam w 7 tygodniu. Teraz sie zastanawiam czy przez ten progesteron? Od 33 dc bralam 2x1, ale jak widac nie pomoglo. Prolaktyne mam na dobrym poziomie. NIe wiem od czego zalezy poziom progesteronu, czy mozna jesc jakies witaminy czy inne preparaty, zeby to jakos unormowac? Czy przyjmowalam za niska dawke duphastonu? Mam nadzieje, ze przynajmniej na czesc pytan znajde oodpowiedz na kontrolnym badaniu za tydzien. Odpowiedz Link
invicta1 Re: co może podwyższyć progesteron ???? 14.04.05, 10:52 przykro mi, bo sama bym sobie tego zyczyła, ale nie ma zadnej diety, która by podniosła poziom progesteronu a poronienia przy suplementacji też są, bo np zarodek był wadliwy i nie rozwijał się jak trzeba-przyczyn może być niestety milion Odpowiedz Link
nadia781 Re: co może podwyższyć progesteron ???? 14.04.05, 11:49 Kruszyna75 było by super gdyby bromek wystarczył bo może rzeczywiście jedno blokuje drugie.Niemniej może rzeczywiście u mnie nie wystąpiła owu. bo dzisisj w 27 dc dostałam @. Dzisiaj idę na konsultację do nowej pani dr.i to na NFZ. Nie ide do mojego lekaża do którego chodziłam prywatnie bo ten powiedział ,że prl mam w normie i to może leżeć wina po str mojego męża. Zobaczę co ta pani mi dzisiaj powie jutro WAM napiszę pozdrawiam Odpowiedz Link
tola79 Re: co może podwyższyć progesteron ???? 14.04.05, 12:19 Nadia, nie wiem, czy może mierzysz temperaturę? Bo mnie ginka wczoraj powiedziała, że wykres (nawet ten 27 dni) wygląda na dwufazowy, dosyc wyraźnie widać fazę niższych i wyższych temp., czyli owu powinna być. Mnie poprzedni lekarz też powiedział, że moje wyniki PRL są "rewelacyjne" i też znalazłam sobie nową panią Pozdrawiam! Odpowiedz Link
nadia781 Re: co może podwyższyć progesteron ???? 14.04.05, 13:11 Tola , szczerze to nie mierzę temp.bo tak do końca to trudno jest mi się d tego zabrać gdyż nie wiem czy będę potrafiła poprawnie tą temp. zinterpretować tzn.czy znajdę na wykresię moją owulację może to śmieszne, ale tak jest. Odpowiedz Link
tola79 Re: co może podwyższyć progesteron ???? 14.04.05, 13:21 Spoko, ja też nie wiedziałam na początku, jak to ugryźć Zresztą wcale nie jestem żadną specjalistką od wykresów, dopiero 3 miesiące mierzę tempkę, codziennie rano o 6 godz. i zapisuję na formularzu, ot i tyle. Też mi się zdawało, że nic z tego nie wyczytam, ale jednak coś widać i można wyciągnąś jakieś wnioski, jak u mnie z tą krótką II fazą - powiedziałam o tym gince, pokazałam wykresy i dlatego poszłam zbadać progesteron - i wyszło, że faktycznie trochę za niski, choć owu prawdopodobnie jest (prawdopodobnie, bo to najlepiej byłoby widać na monitoringu, a tego nie miałam). Może warto spróbować? To nic takiego, a może pomóc. Pozdrawiam )) Odpowiedz Link
kruszyna75 Nadia 14.04.05, 19:10 Czy masz owu czy nie można stwierdzić przez monitoring (to najpewniejsze ale też nie 100%), ale przez mierzenie tempki.Możesz korzystać z programu fertility friend, podajesz temperaturę i program sam robi wykres, ale możesz korzystać z testów owu żeby zobaczyć, czy występuje u Ciebie pik LH. Prolaktynę masz zawyżoną, ale ona naprawdę ładnie się zbija. Ja uważam, ale jest to moje skromen zdanie, nie medyczne, że regulację cyklu powinno się zaczynać od początku, czyli sprawdzenia estrogenów i owu, a nie od końca czyli od podania sumplementacji progesteronu. Wiesz co, moja ginka też powiedziała, że jeżeli się nie uda po kilku cyklach to należy też zbadać nasienie Męża. Problem nie zawsze jest po stronie kobiety, nawet jeżeli mam coś nie tak np. z hormonami. Odpowiedz Link
nadia781 Re: co może podwyższyć progesteron ???? 15.04.05, 07:32 Dziewczyny załamałam się !! Wczoraj jak już pisałam wyżej poszłam do gina o ona jak to PANI na NFZ wyniki dobre ja nic nie zalecam - dowidzenia. Załamana szybko umówiłam się do prywatnej przychodni .Wchodzę po krótkiej prezentacji mojego problemu lekarz ogłąda moje wyniki po czym mówi one są w normie prl. można się martwić jak jest powyżej 30 zalecił monitoring , ale co z tego jak on przyjmuje tylko raz w tygodniu . Może ja powinnam lepiej udać się do psychiatry i leczyć się na głowę bo niedługo zwarjuję. Odpowiedz Link
tola79 Re: co może podwyższyć progesteron ???? 15.04.05, 07:51 Nadia, doskonale Cię rozumiem. Gdybym chodziła do poprzedniego lekarza, który tez stwierdził, że wyniki są ok, to dalej siedziałabym i czekała, ale czułam że cos jest chyba nie tak i muszę cś z tym zrobić. Sama musiałam wyciagnąć pewne wnioski i zrobić badania hormonów. Okazało się, że trafiłam w sedno. Lekarka, do której teraz chodzę - gin.-endokrynolog, wcale nie uważała, że moje wyniki są "rewelacyjne", jak powiedział tamten, nie są złe, ale jednak trzeba je wyrównać. Kto wie, może i o to chodzi u Ciebie? Jak to ktoś na forum trafnie ujęł: normy są by przeżyć, a nie aby zachodzić w ciążę. Nie poddawaj się i poszukaj lekarza, który zrozumie, że to dla Ciebie ważne. Pozdrawiam Odpowiedz Link
kruszyna75 Re: co może podwyższyć progesteron ???? 15.04.05, 08:25 Nadia, nie wiem co powiedzieć. Czy oni uważają, że prg też jest w normie? Wiem, że co do prl to są różne szkoły, niektórzy lekarze jak mają wątpliwości zlecają powtórzenie badania, ale prg ok.7 w 24 dc????? To nie jest norma. Zlecanie monitoringu to trochę nabijanie sobie kasy, może nie we wszystkich przypadkach, ale w zachowaniu lekarza nie ma logiki. Nadia, spróbuj znaleźc jeszcze jednego lekarza, wiem, że się można wk......, ale chyba nie ma innego wyjścia. Odpowiedz Link
nadia781 Re: co może podwyższyć progesteron ???? 15.04.05, 09:10 A może znacie jakiegoś "normalnego" lekarza z okolic Poznania ? Bo ten u krórego byłam prywatnie stwierdził ,że testy owul. wcale nie są takie dobre i nie zawsze określają owul . Ja naprawdę pomału odchodzę od zmysłów. Odpowiedz Link
kruszyna75 Re: co może podwyższyć progesteron ???? 15.04.05, 09:24 ja jestem z Warszawy więc Ci nie pomogę w tym względzie. Oczywiście, że testy owu nie mają 100% gawarncji, tak naprawdę ma ją monitoring, tyle, że on kosztuje. Spróbuj znaleźć na białej liście kogoś forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=18090 Odpowiedz Link
tola79 Re: co może podwyższyć progesteron ???? 15.04.05, 12:57 Zgadzam się z Kruszyną, monitoring jest niestety dość drogi, a testy owu choć pewności nie dają, to jednak mogą Cię troszkę uspokoić, będziesz wiedziała, co i jak. U mnie np. wyniki testów potwierdziły to, co pokazywała temperatura. Odpowiedz Link
alok1 Re: co może podwyższyć progesteron ???? 15.04.05, 14:46 Twój progesteron wcale nie jest taki tragiczny. Przy takim poziomie bardzo prawdopodobne jest że była owu. Ja miałam wynik 8,80 ng i też pobiegłam do ginekologa. Ten stwierdził, że jest przyzwoity i że w dniu badania mógł być taki , a np 2 dni później mógł być już 15 ng. Mierzę temperaturę i wykres był wyraźnie dwufazowy - co też potwierdza owu. Dla sprawdzenia czy owu występuje prawidłowo zaprosił mnie na USG ok 12 dnia następnego cyklu. Więc nic się nie martw, a dla spokoju zrób sobie USG w okolicach owu. Pozdrawiam. A Odpowiedz Link
martha95666 Re: co może podwyższyć progesteron ???? 20.09.17, 23:27 a dlaczego macie niski progesteron? Stwierdzono u Was jakąś konkretną przyczynę? Odpowiedz Link
lidek0 Re: co może podwyższyć progesteron ???? 25.09.17, 06:34 Sądzisz, że po 12 latach ktoś Ci odpowie? To chyba lepiej nowy wątek założyyć Odpowiedz Link