Dodaj do ulubionych

dr Rokicki odradzam !!!!!

16.11.06, 12:28
Dziewczyny nie wiem co robic , jestem po dzisiejszej wizycie w Invimedzie
załamana podejsciem lekarzy z tej kliniki do pacjentki, a najgorsze jest to
że nie mamy przecież zbyt duzego wyboru bo coraz wiecej par ma problemy z
płodnościa a lekarzy i klinik specjalizujacych sie wtym niestety nie przybywa.
Ale do rzeczy, w jakims wczesniejszym watku pisalam juz ze trafilam do dr
Rokickiego z lux medu gdzie rozpoznano u mnie PCO.
Rokicki nie zlecil mi zadnych badan hormonalnych, oparł sie na wcześniejszych
badaniach i dal do zrozumienia ( BO PRZECIEZ ON NIGDY NIE MOWI NIC
WPROST !!!!) ze to nie jest problem z PCO.
Byłam u niego na 2 monitoringach cyklu gdzie jego zdnaiem była prawidłowa
owulacja, pęcherzyk pękł ale niestety test PCT ( dwukrotnie zrobiony )
wykazał problem z wrogościa sluzu. Co do parametrów nasienia nie było zadnych
uwag. Rokicki nie zlecil mi zadnych innych badan w tych nie zlecil tez HSG,
zero pytan na temat jakis chorób u mnie czy w rodzinie od razu propozycja IUI
na naturalnym cyklu. Troche mnie to zdziwiło tym bardziej ze z jego strony
nie ma zadnej inforamcji ani wyjasnien, wiadomo on nigdy nic nie mówi wiec
postanowilam skonsultowac sie z innym lekarzem , wybralam dr Karwacka ( wasze
opinie na jej temat byly bardzo pozytywne ). Dzis bylam na wizycie, umowiona
bylam pierwotnie na godz 9 ale zadzwoniono do mnie czy moge przyjsc na 10 bo
dr. cos wypadlo , co prawda kolidowalo mi to z praca ale coż? Poszlan na 10
na miejscu okazalo sie do dr Karawckiej oprocz mnie na te sama godzine jest
jeszcze jedna pacjentka umowiona a oprocz tego kilka czeka poza umowionymi
terminami jednym slowem dziki tłum !
Dr Karwacka na wstepie przeprosila mnie za spoznienie oraz ze ma dla mnie
tylko 10 min mimo ze moja wizyta byla u niej pierwsza wiec powinna to byc
wizyta znacznie dluzsza mni 40 min ale co robic , Pacjenci czekaja dr widac
ze jest w wielkim pospiechu, troche mnie to juz zmartwilo bo przeciez w koncu
chcialam sie czegos dowiedziec . No i dowiedzialam sie ze o dziwo parametry
nasienia w cale sie na sa O.K jak twierdzil Rokicki, ze ona oczywiscie nie
zrobi zadnej inseminacji bez HSG i jeszcze kilku innych badan o ktorych
Rokicki jakos dziwnie '' zapomnial'', a najgorsze bylo to ze dzis mimo ze to
jest moja II faza cyklu to ona wcale nie widzi aby z owulacja bylo wszystko
o.k , nie podala mi zadnych parametrow, nie wiem jaki byl pecherzyk, nic ,
tylko tyle ze chyba sa jakies zaburzenia owulacji. Pytanie po co do cholery w
takiej sytuacji Rokicki chcial mi robic IUI w tym cyklu i to naturalnym !?
Stwierzdam ze czas jaki poswiecilam na wizyty u tego lekarza byly czasem
straconym , o pienaidzach nie wspomne . Ale co by bylo gdybym rzeczywiscie
zdecydowala sie na te inseminacje , przeciez dr Karwacka jednozacznie
powiedziala ze to nie mialoby sensu. Poza tym w kolko powtarzala ze ja chyba
rozumiem ze to jest jej szef, kierownik tej kliniki i ona nic nie moze.
Wyszlam od niej zaplakana z lista badań ktore musze zrobić ( dodam ze u
Rokickiego bylam na pierwszej wizycie w maju, ). Zreszta widzialam go w
klinice , siedzial u siebie i jakos o dziwo nie bylo do niego kolejki.
Nie wiem co dalej robić , nie chce tego tak zostawic ze on czuje sie w tej
klinice jak ''pan i wladca '', przeciez on te klinike i pacjentki nie
prowadzi najlepiej moim zdaniem . Poza tym jak mi zlecil od razu z marszu IUI
smiem twierdzic ze im zalezy tylko na kasie , pewno po kilku nieudanych IUI
bylby jednoznaczny wniosek ze tylko in vitro.
Nie wiem jak wasze doswiadczenia z tym lekarzem i w ogole z Invimedem, ale
moje sa w tej chwili jak najgorsze, najgorsze jest to ze Novum podobno jest
jeszcze gożej i gdzie tu sie leczyć ?
Ja zamierzam z mezem cos z ta sytuacja zrobic, nie wiem jeszcze co ale na
pewno tego tak nie zostawie. Ja po prostu nie mam juz zaufania do tych
lekarzy. Przeciez sa chyba jakies sposoby na tego Rokickiego, mozna zlozyc
jakas skarge . Pozatym to jakas paranoja ze do Karwackiej jest tlum ludzi (
widocznie jest dobra) ale biedna nie ma dla nich czasu a on sobie siedzi a
jak mu sie trafi pacjentka to po 5 minutach on juz nie ma nic do powiedzenia .
Sorki ale musialam sie wyżalić, teraz jestem w pracy i zamiast pracowac
siedze i sie martwie , smutno mi i to bardzo !
Obserwuj wątek
    • egoscicka Re: dr Rokicki odradzam !!!!! 16.11.06, 12:40
      Ja jestem w ciąży i dr Rokicki na prawdę mi pomógł. Nie mogę zabronić ci mieć
      własnego zdania , bo każdy może... ale jeżeli chodzi o te kolejki to był
      przypadek , ja robiłam ivm i w klinice byłam często i do dr Rokickiego czesto sa
      spore kolejki, a w cale nei do innych lekarzy.To zalezy którego dnia
      przyjdziesz, więc nei wyciągaj pochopnych opinii. Ja byłam u róznych lekarzy nie
      tylko w wawie i nikt wcześniej tak sie mną nie zajął, jak dr Rokicki.
      Po za tym dr.K , ma jedną zalete i dlatego wiele osób do neij chodzi. Jest
      kobietą....a dla niektórych to jest istotne.

Dr R. dał mi na prawdę wiele, ale przedewszystkim otoczył mnie opieką, jakiej
      się nie spodziewałam. I bynajmniej nie polecam go dlatego ,że mi się udało,
      tylko nigdy nikt nie okazał mi takiego zaangażowania.....

Zyczę ci powodzenia, wierzę że ci się uda.Każdy z nas jest inny i potrzebuje
      czegoś innego.

Acha najważniejszym wskazaniem do inseminacji ( a wiem bo mialam ich 7) jest
      gorsza jakość nasienia i wrogi śluz.

Więc postępowanie wg mnie jest jak najbardziej prawidłowe
      • ir_76 gratuluję fasolki 16.11.06, 13:50
        Przede wszystkim gratuluje Wam ciazy, a co dr Rokickiego to na razie nie chce
        mi sie juz o nim pisac. Nie chcialabym miec jednak robionej IUI jesli i tak nie
        ma szans na powodzenie bo np jest cos nie tak z owulacja albo z jajowodami.
        Czy mozesz coś wiecej napisac o tej ksiazce ktora polecalas w innym watku .
        Pozdrawiam i trzymam kciuki.
        A tak w ogole to juz mi troche przeszla cala ta zlosc ale nadal nie wiem co
        robic,u kogo sie leczyć...
      • hamaa Re: dr Rokicki odradzam !!!!! 16.11.06, 13:51
        No niestety ir_76 ma racje. Rokicki jest bezbadziejny. Ja tylko załuje ze
        skusiłam sie dobrymi opiniami o nim. Wykonane iui bez badań, wykonanie icsi też
        bez wielu badań. Ja juz pisałam moja historie.
        Zmieniłam lekarza na dr Karwacja nie dlatego ze jest kobieta, tylko dletego ze
        tłunaczy i widać ze chce pomóc. Ja tez zauważyłam ze do niej sa tłumy.
        Ir ja też chce złozyc na niego skarge, tylko gdzie? Bo jak ma to trafić w jego
        ręce to dziekuje, jest przecierz dyrektorem, to kto go skrytykuje?
        • majorka79 Re: dr Rokicki odradzam !!!!! 16.11.06, 14:00
          Ja się dołączam, niestety dr Rokicki też mnie zawiódł, nic nie mówi, nie
          tłumaczy, nie pyta, a raczej pyta: na pierwszej wizycie zadal mi pytanie: I co
          Państwo teraz zamierzają?
          byłam na dwóch wizytacj i zmieniłam go na dr D., jest o niebo lepiej, ale
          również ma mnóstwo pacjentek, w ciągłym pośpiechu, na szybko, to nie tak miało
          być! płącimy im ogromne pieniądze, pewnie na początku kiedy klinika wyrabiała
          sobie opinię, to się starali i przykładali. a teraz? nie powinni umawiać wiecej
          pacjentek niż są w stanie porządnie obsłużyć, a jeśli już, to niech zatrudnią
          więcej lekarzy.
          zastanawiam się czasem, czy oni czytają to forum. może w ramach skargi
          zbiorowej jakoś im podsunąć lekturę - na przykład przesłać do recepcji Inviemdu?
          • ir_76 Re: dr Rokicki odradzam !!!!! 16.11.06, 14:26
            Powiem Wam szczerze ze ja to moze bym i odpuscila ale moj maz stwierdzil (jak
            zadzwonilam dzis do niego zaplakana) ze tak nie moze byc i cos trzeba zrobic.
            Moze gdybysmy wlasnie w jakiejs formie zbiorowej, wspolnie cos sprobowali
            zrobic to by poskutkowało, przeciez ktos go wybral na tego kierownika kliniki
            wiec chyba komus podlega czy nie ? Jest mi po prostu bardzo przykro ze nas tak
            traktuja. Maz w ogole sie zdziwil ze ja normalnie zaplacilam za te dzisiejsza
            wizyte bo na takie traktowanie to co najwyzej mozna sobie pozwolic w publicznej
            sluzbie zdrowia a nie tu , jak moga nam robic łaske ze nas przyjmuja i
            cokolwiek raczą objaśnić.
            Martwie sie. Mam do was pytanko bo juz jestem skolowana, chodzi mi o moj cykl i
            owu. Jesli bylam 2-krotnie na monitoringu cyklu Rokicki podawal mi parametry
            pecherzyka, ktory normalnie pekl i bylo wg niego wszystko o.k z OWU a dzis
            Karwacka mi mowi ze jest cos nie tak jak na II faze cyklu ale wiecej juz mi nie
            zdazyla powiedziec , czy jest sens sie teraz zadreczac? Do tej pory muslalam ze
            chodzi glownie o ten nieszczesny sluz .
            Nawet przez moment zaczelam myslec czy nie pojsc do novum i zaczac wszystko od
            nowa ale tam to chyba jeszcze wieksza jest '' fabryka''.
            Po co mi kazali dzis przyjsc na wizyete skoro nie miala dr czsu, tylko mi
            namieszala w glowie , niczego konkretnie nie wytlumaczylam . Efekt jest tylko
            taki ze przyszlam spozniona i zaplakana do pracy i teraz caly czas o tym mysle.
            Poza tym boje sie ze np moja IUI mogłaby wygladac takl jak jednej z Was , nie
            pamietam nicka ale to bylo w piatek jak przyjechala ta durna TV z POLSATU. W tv
            tez zamiast ciagle robic durnowate programy o aborcji, becikowym to mzoe ktos
            by sie zajal problemem nieplodnosci i tym ze nie ma lekarzy specjalistow a jest
            bardzo duzo chorych par. Ze za wszystko musimy placic prywatnie i na dodatek
            odbywa sie to w takich warunakach.
            • tekla12 Re: dr Rokicki odradzam !!!!! 16.11.06, 14:41
              Ja bym na twoim miejscu złożyła zażalenie sama na siebie. Wydałaś kasę, nic nie
              wiesz, nie zapytałaś, jesteś skołowana. Mogłaś zażądać konsultacji u dr R. i
              wyjaśnienia tego dziwnego zdarzenia. Jaki sens pytać na forum o swój cykl skoro
              informacjami dysponują lekarze. Któryś z nich zachował się niepoważnie i
              nieprofesjonalnie ale nie wiem czy to na pewno był dr R.
              • chrumpsowa Re: dr Rokicki odradzam !!!!! 16.11.06, 14:52
                Co do stwierdzenia:

Acha najważniejszym wskazaniem do inseminacji ( a wiem bo mialam ich 7) jest
                gorsza jakość nasienia i wrogi śluz.

Byc moze to jest WSKAZANIE do wykonania tego badania. Natomiast nie ma ono
                sensu, gdy nie bylo laparoskopii. Przeciez nie mozna stwierdzic, ze na 100%
                jajowody sa drozne. Przed stymulacja CLO i inseminacjami powinno byc zrobione
                HSG czyli wykluczenie niedroznosci jajowodow.

IR wspolczuje. Widocznie lekarz potraktowal Cie tendencyjnie... A ja nie
                rozumiem jak to mozliwe, ze placac grube pieniadze niei informuje sie pacjentki
                o jej stanie zdrowia??????? Mieszkam za granica i lekarze, do ktorych trafialam
                wyjasniali wszystko. Jakie badnie wykonuja, po co, co sie dzieje z moim
                organizmem, a chodze panstwowo. Kiedy nastawienie do pacjenta sie zmieni w Polsce?
            • hamaa Re: dr Rokicki odradzam !!!!! 16.11.06, 14:52
              Ja chyba nie odpuszcze i napisze skarge, bo jak sobie pomysle o 10 tys wydanych
              w błoto, to mnie krew zalewa. Jak poszłam do karwackiej po nieudanym icsi to
              sie za głowe złapała ze nie mam wiekszosci badań, a po zrobieniu dodatkowych
              wyszło ze na powodzenie były bardzo małe szanse, i powinnam byc inaczej leczone.
              Ir, ja tez mam wrazenie ze dr Karwacka troche przesadza (chociarz w moim
              przypadku okazało sie to uzasadnione), ale moze to lepiej niż olewactwo R..Moze
              idz do novum, zreszta ja już sie tam zapisałam. Ja wiem ze tam jest fabryka,
              ale trudno. A to co mówił Rokicki, to, w to zabardzo bym nie wierzyła bo w moim
              przypadku co innego mówił a co innego wpisywał do komputera.
            • pusia76 Re: dr Rokicki odradzam !!!!! 16.11.06, 14:56
              Czesc, ja tez byłam pacjentką dr Rokickiego.Podchodziłam w Invimedzie do in-
              vitro, podczas stymulacji doktor zapewniał, że wszystko jest super, pobrano mi
              8 dojrzałych komorek zapłodniła sie 1. W dniu transferu okazalo sie ze jest
              problem z wprowadzeniem zarodka, transfer przełożono na dzień nastepny,gdyż
              potrzebny był anastazjolog a w tym dniu nie było go w klinice. Przyjechaliśmy z
              mężem następnego dnia ,podano mi narkoze i kazano czekać 2 tygodnie. Niestety
              tes po 2 tgodniach negatywny.
              Jakie było nasze zdziwienie kiedy 2 lata póżniej w NOVUM usłyszałam że
              potrzebna jest histreroskopia ponieważ kanał szyjki macicy jest zrośnięty.Tak
              więc jak dr Rokicki umieścił zarodek skoro nie było wejścia?
              Też czytałam złe opinie o NOVUM jednak ja im zaufałam, wiem że to duża klinika
              i nie zawsze można trafić do tego samego lekarza , ale to naprawde
              profesjonaliści.Dziś jestem w 11 dniu po transferze beta 44, czego i Wam życze.
              • aurita Re: dr Rokicki odradzam !!!!! 16.11.06, 15:08
                pusiu: gratulacje i niech beta Ci rosnie jak najwiekszasmile

Tylko powiem ze bardzo czesto spotykalam sie z opinia ze dr Rokicki i Invimed sa
                wspaniali poniewaz NIE robia tylu badan co w Novum...
      • aurita Re: dr Rokicki odradzam !!!!! 16.11.06, 15:04
        dr Rokickiego znam tylko z opowiadan ale jak sa slabe parametry nasienia to
        robienie IUI nie ma wiekszego sensu. Przy prawidlowych parametrach ta technika
        ma ok 12% sukcesu...

> Acha najważniejszym wskazaniem do inseminacji ( a wiem bo mialam ich 7) jest
        > gorsza jakość nasienia i wrogi śluz.
        • hamaa Re: dr Rokicki odradzam !!!!! 16.11.06, 15:13
          U mnie zrobił 1 iui, przy fatalnych parametrach nasienia (w ruchu A - 0%), a
          jak sie go pytałam jakie mamy szanse to bardzo krecił, najpier mówił 10% (jak
          byłam na wizycie z m.), a potem po zrobieniu iui stwierdził ze 5%. Też nie
          mogłam otrzymac informacji od niego jakie były parametry nasienia do iui,
          naipier mówił ze duzo lepsze, a potem stwierzdził ze sa tak złe, ze zostaje
          tylko icsi. Jaka ja głupia byłam, ze wtedy nie zmieniłam lekarza. Czasem miałąm
          wrazenie ze mówi o wynikach innych pacjentak a nie moich.
    • ivoral Re: dr Rokicki odradzam !!!!! 16.11.06, 15:39
      Nie bede sie dlugo rozpisywac o Invimedzie, bo mnie to za duzo nerwów i zdrowia
      kosztuje.
      Napiszę tylko kilka zdan:
      1) Parametry nasienie M. lekarz moze wydrukowac ok. 15 minut po iui z ich
      systemu, kiedy juz wstukaja to embriolodzy. Nie wierzcie, ze z tego systemu nie
      da sie drukowac. Da sie. Jesli problemem u Was moze byc nasienie, to domagajcie
      sie tego wydruku po kazdej iui.
      2) Dr K. ma wyjatkowy talent do wyprowadzania czlowieka z równowagi psychicznej
      i dla własnego zdrowia albo trzeba sie tym nie przejmowac, albo 90 % tego , co
      mowi "na pewno" puszczajcie mimo uszu. Wyławiajcie tylko suche fakty i nimi
      sie przejmujcie. Moglabym podac kilkanascie przykladow tych "na pewno", ktore
      po badaniach okazały sie pudłem, a ja wczesniej sie ztrasznie tym denerwowalam,
      bo uwierzylam, ze dr K. musi miec dobra intuicje z tym "na pewno".
      3) dr K. jest bardzo "rozstrzepana". Nie zostawiajcie jej oryginałow badan, bo
      gubi. O wielu rzeczach tez zapomina - np. umowi sie , a potem okazuje sie, ze
      jest na dawno zaplanowanym urlopie.
      3) Invimed nie ma jednolitego podejscia i procedur jak Novum. Kazdy lekarz
      leczy inaczej, swoim sposobem, zaleca z reguly co innego, ma swoje ulubione
      leki, ktore preferuje (np. dr Karwacka kwas foliowy 5 mg i 2x2 B complex)i
      liste badan, ktore preferuje zrobic.
      4) Invimed kaze robic bardzo, bardzo mało badan. Rowniez dlatego, ze wiekszosci
      badan nie robi ich laboratorium i zlecaja je na zewnatrz.
      Uzasadniaja je tym, ze "bedzie taniej, bo najtaniej to w suumie zawsze in vitro
      bez badan wychodzi". Byc moze tak jest u wielu pacjentek, ale trzeba sie liczyc
      z ryzykiem, ze bedziemy w tej mniejszosci i mamy np. problem z macica, czy
      immunologia, a przez to in vitro sie nie uda.
      5) W wiekszosci przypadkow pra do jak najszybszego in vitro (szczegolnie dr
      K.). Czy chodzi przede wszystkim o pieniadze ?
      Czesciowo, ale nie tylko.
      Moim zdaniem jest to tez taka chec zeby byc slawnym, robic jak najwiecej in
      vitro, zeby moc sie tym pochwalic i nabrac w tym doswiadczenia.
      6) Nie zaryzykuje stwierdzenia o poziomie merytorycznym lekarzy Invimedu, ale
      zaryzykuje stwierdzenie, ze maja bardzo slabe laboratorium i bardzo słabych
      embriologow.

Oj jednak sie rozpisalam, a nie chcialam tego robic.
      • weronusia InVimed i Przyjaciele 16.11.06, 16:22
        dziewczyny a widziałyście ten wątek? Tu są z kolei osoby zadowolone i te którym
        w InVimedzie się udało.

Być moze ,ze teraz się pogorszyło sad sad

A z tą listą u dr K. to prawda , no i Folik5 oraz wit. B complex- widocznie w
        standardzie.
        • weronusia Re: InVimed i Przyjaciele- link !! 16.11.06, 16:23
          www.nasz-bocian.pl/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&p=1062347#1062347
          nie wkleiłam linka
          • mj78 Re: InVimed i Przyjaciele- link !! 16.11.06, 16:32
            Leczę się, a właściwie obecnie prowadzę ciążę (obecnie 32 tydzień) w
            Invimedzie smile Jestem pacjentką dr Niemoczyńskiego i jestem z niego zadowolona,
            bo doprowadził nas do ciąży po 4 m-cach (obecnie mija rok jak się tam zjawił
            najpierw mój mąż).

Dr Rokickiego znam tylko z widzenia.

Jeśli chodzi o ocenę kliniki to nie mam im nic do zarzucenia smile
            • chrumpsowa Re: InVimed i Przyjaciele- link !! 16.11.06, 17:35
              A ja uwazam, ze jest duzo do ZARZUCENIA, skoro robia inseminacje i in vitro bez
              badan typu HSG, laparoskopia, histeroskopia. Ja jak na razie nie robilam badan.
              Poszlam naradzic sie do mojej lekarki rodzinnej. Ona nie jest ginekologiem, ale
              podala logicznie jakie badania poleca w zwiazku z tym, ze moj maz ma wyniki b.
              dobre, a ja regularna miesiaczke (wykresy temp. prawidlowe):
              - monitoring
              - test PCT
              - laparoskopia/histeroskopia

jesli zwykly internista wie, ze to sa wazne badania to nie rozumiem dlaczego
              specjalista od nieplodnosci robi inseminacje bez laparo czy HSG. Przeciez
              logicznie myslac trzeba sprawdzic czy nie ma mechanicznych przeszkod w
              zaciazeniu (niedrozne jajowody, nieprawidlowa budowa macicy itp.) Wg mnie to co
              piszecie nie swiadczy na korzyc tych lekarzy. A o dr K slyszalam wiele dobrego.
              Dodam, ze udowodniono iz na plodnosc dobrze wplywa vit B6 i magnez wiec te vit.
              b kompleks to nie taka glupia sprawa wink Kwas foliowy dziala dobrze na podzialy
              komorkowe i przeciwdziala anemii takze zazywanie wiekszych dawek moze pomoc.
    • mjd0 Re: dr Rokicki odradzam - a ja się nie zgadzam 16.11.06, 17:32
      Droga ir_76,

Jestem pacjentką Invimedu, a w szczególności dr. Rokickiego od prawie dwóch lat
      i absolutnie nie popieram twojej negatywnej opini o nim i o Invimedzie. Do
      doktora trafiłam z diagnozą galopującej endometriozy, po operacji częściowej
      resekcji jajników, z jednym jajnikiem nieaktywnym i z niedrożnymi jajowodami.
      Konsultowałam się w wielu ośrodkach, również za granicą, bo mój mąż jest
      cudzoziemcem i wszędzie dawano mi bardzo nikłe szanse na zajście w ciążę, mniej
      więcej wynoszące 5-10%. Dr. Rokicki ocenił je nieco wyżej, ale powiedział, ze
      spróbuje, bo dopóki są szanse, to nie wolno się poddawać. Miał rację. Dziś, po
      4 próbie in vitro jestem w 6 tygodniu ciąży, która rozwija się bezproblemowo.
      To fakt, ze dr. Rokicki nie jest osobą, która dużo mówi (choć ZAWSZE odpowiada
      na zadawane pytania), nie zleca tysiąca badań, a jedynie te najbardziej
      potrzebne (najczęściej z uwagi na nasze kieszenie i aby oszczędzić cierpień),
      ale jest wielkiej klasy specjalistą i wie, co robi. Jego doświadczenie w
      odczytywaniu obrazów USG pozwala mu na bezbłędną ocenę stanu twoich dróg
      rodnych oraz poziomu twoich hormonów. Nie wiem, czy wiesz, ale jest uważany za
      jednego z najlepszych opisujących obraz USG, wielu warszawskich lekarzy wysyła
      do niego swoje pacjentki na konsultację. Twierdzisz, że nie am nigdy do niego
      kolejki. Mylisz się, zawsze jest do niego tłum pacjentek, tylko doktor jest
      dobrze zorganizowany i przyjmuje dokładnie o tej godzinie, o której jesteś
      zapisana. Stąd brak "zatorów" w przyjmowaniu, i to też świadczy o dużej
      profesjonalności. Lubię więdzieć, ze jeśli jestem zapisana na 12.20 to wchodzę
      na wizytę o 12.20 i ledwo zdążę zdjąć płaszcz, a już mnie wzywają do
      gabinetu.Każdy lekarz ma swoje metody pracy. każdy ma też swój charakter. Jedni
      sa mniej wygadani, inni bardziej. Jedni zlecają milion badań, inni nie muszą
      tego robić, bo więdzą, jakie będą wyniki. Myślę, ze najważniejsze są wyniki w
      pracy i jak zapewne się już zorientowałaś (bo przecież wybrałaś Invimed), ta
      warszawska klinika ma bardzo dobre rezultaty. Dr. Rokicki też i nie na darmo
      jest nazywany przez pacjentki Invimedu Doktorkiem Cudotwórcą lub Czarodziejem.
      Każdy ma prawo wyboru - ja, wybierając dr. Rokickiego, wybrałam profesjonalizm,
      bo tego wymagam od lekarza, a nie tego, zeby spędzał ze mną czas na dyskusjach.
      Może Ty potrzebujesz w lekarzu innego podejścia, może czujesz się pewniej, jak
      musisz biegać od laboratorium do laboratorium i z zabiegu na zabieg, może wtedy
      czujesz, że ktoś sie Tobą zajmuje. Ale to mogą być tylko złudzenia. Załuję
      tylko, że Pani dr. Karwacka zachowała się mało profesjonalnie podważając opinię
      swojego współpracownika i Dyrektora. Bo zachowała się jak polityk prowadzący
      kampanię negatywną, a to nie świadczy o dużej pewności nas siebie, jeśli musimy
      się waloryzować umniejszając innych.
      Szkoda mi Ciebie, bo jesteś w momencie niepewności, co będzie dalej. Musisz
      zaufać, bez tego się nie uda. Niezależnie czy to jest dr. Rokicki czy inny
      lekarz, pamiętaj, ze są to lekarze na bardzo wysokim poziomie medycznym, w
      większym stopniu naukowcy, niż interniści i nie pracowali by w takich
      klinikach, gdyby nie mieli dobrych wyników. Po prostu musisz wybrać lekarza,
      którego metoda pracy będzie Ci odpowiadać i do którego będziesz miała pełne
      zaufanie, bo tylko na tym może się opierać Wasza "wspólpraca" Ja zaufałam dr.
      Rokickiemu i nie pomyliłam się. Zawdzięczam mu niemożliwe.....
      Na stronie internetowej www.nasz-bocian.pl jest forum poświęcone pacjentkom
      Invimedu. Invimedówki i Przyjaciele. Zapraszam Cie do poczytania uwag na temat
      lekarzy pracujących w Invimedzie, może Nam uwierzysz.......
      • chrumpsowa Re: dr Rokicki odradzam - a ja się nie zgadzam 16.11.06, 17:45
        mjd0 a Ty masz dobra opinie o tym lekarzu, bo w koncu doczekalas sie upragnionej
        ciazy. Wg mnie to nie do przyjecia, by lekarz nie informowal o stanie mojego
        zdrowia. Mi nawet zwykly internista wyjasnia dzialanie lekow, masci itp., mowi
        skad sie bierze dana przypadlosc. Lekarz ma obowiazek informowac CO sie dzieje -
        ryzykuje najwyzej, ze pacjent nie zrozumie.

Po drugie ja tez slyszalam z ust ginekologa jakie sa procedury odnosnie
        nieplodnosci:
        - wyeliminowaie przyczyn hormonalnych
        - wyeliminowanie przyczyn mechanicznych
        Lekarz powinien POINFORMOWAC o ew. sposobach leczenia, podac za i przeciw, a nie
        decydowac o kieszeniach innych samodzielnie! Lekarz tez sie moze mylic, a na usg
        nawet najlepszy specjalista nie zobaczy czy jajowody sa drozne. Jesli lekarz
        kieruje sie dobrem portfela pacjenta to cos tu nie gra. Lekarz powinien pomoc w
        zanalezieniu przyczyny i jej wyeliminowaniu. Niech pacjent zdecyduje czy chce
        odchudzic swoj portfel wydajac pieniadze na hsg czy laparo.
        Dodam, ze ja pacjentka polskich klinik nie jestem wink
        • mjd0 Re: dr Rokicki odradzam - a ja się nie zgadzam 16.11.06, 19:27
          Chrumpsowa,

To jest oczywiste, ze mam dobre zdanie o dr. Rokickim, bo jestem w ciąży. Ale
          tekie samo dobre zdanie miałam po wcześniejszych 3 próbach nieudanych.....
          Nieprawdą jest, że lekarz ten nie informował mnie o stanie mojego zdrowie.
          Trzeba nauczyć się pytać. Czasami lekarzom się wydaje, ze wiemy rzeczy, które
          dla nich sa oczywiste. Ale przecież potrafomy mówić i jeśli się z czymś nie
          zgadzamy czy czegoś nie wiemy, to wystarczy zadać pytanie. ja na wszystkie
          swoje pytania miałam bardzo szczegółowe odpowiedzi. Natomiast co do badań,
          przecież My wszystkie udając się do specjalistycznej kliniki, mamy już cały
          bagaż doświadczeń za sobą i badań. Czy jest sens powtarzać badanie na drożnoć,
          jeśli jest ona bezsprzecznie stwierdzona? I czy trzeba powtarzać badania
          hormonalne jeśli ma się wszystkie wyniki z ostatniego miesiąca? Z tego, co ir
          opisała, część wyników już miała, a doktor uzupełnił je obserwacją cyklu, więc
          nie widzę podstaw do argumentów, ze doktor kwalifikuje do konkretnej metody
          leczenia bezpłodności na zwyczajowego nosa......
          • hamaa Re: dr Rokicki odradzam - a ja się nie zgadzam 16.11.06, 21:58
            mjdo, przepraszam ale wydaje mi sie ze głupoty piszesz. Moim zdaniem po to jest
            lekarz aby pacjentke informował,w końcu za to mu płace.A jesli tak duzo płace
            to chciałabym, aby traktował mnie nie jak idiotke a klientke. Ja nie musze
            wszystkiego wiedziec. A jezeli to go juz nudzi to niech zmieni zawód.
            A co do badań, to nie wszsytkie mamy plik badań, czy tez zasób ogromnej wiedzy.
            Poprostu widzisz ze sie nie udaje juz dosć długo i twoj ginekolog mówi ze juz
            pomóc nie moze i wskazuje ci takie kliniki. A w moim przypadku zrobienie icsi
            bez tych dodatkowych badan było błedem. U mnie zrobił iui bez badania
            droznosci, czy twoim zdaniem ona ma nosa?
        • mjd0 Re: dr Rokicki odradzam - a ja się nie zgadzam 16.11.06, 19:32
          A ja jestem świadomie pacjentką polskiej kliniki, bo najlepsi specjaliści
          zagraniczni (a wierz mi, ze miałam mozliwości konsultacji z różnymi sławami od
          leczenia bezpłodności)mówili zgodnie, ze nic innego niż polskie kliniki mi nie
          mogą zaproponować. To są te same techniki, ten sam sprzęt, te same leki i
          bardzo dobrzy polscy specjaliści, szkoleni dokładnie w tych samych ośrodkach co
          specjaliści zagraniczni. Zresztę na Forum Bocianowym jest pacjentak, które
          podchodziła do In vitro za granicą, ale udało jej się dopiero w Polsce.
          • mk1975 Re: dr Rokicki odradzam - a ja się nie zgadzam 16.11.06, 22:27
            dołączam się do wypowiedzi o Dr R, u nas też ruchliwosć 0% a zaproponował na
            IUI, oczywiście Dr K powiedziała, że szans na powodzenie nie było w ogóle, ale
            nie skrytykowała Dr R. Też mało mówił i też nie dał skierowania na nowe
            badania, oparł się tylko na "historycznych" ogólnych.
            Myślę, że każda firma oprócz Dyrektorów, ma równiez Prezesów, Zarząd, Rady
            Nadzorcze, Dyrektorzy nie wnosza kapitału do spółki i tym się nie zajmują,
            zajrzyjcie na stonę invimedu, jest chyba na dole jakiś przełożony.
      • bardali Re: dr Rokicki odradzam - a ja się nie zgadzam 16.11.06, 22:32
        Ja również się nie zgadzam z negatywną opinią na temat Invimedu i Dr
        Rokickiego. Mam porównanie z Novum. Cały proces leczenia w Novum to były
        wyrzucone pieniądze. Dr Lewandowski inkasując pieniądze za in vitro, które mnie
        kosztowało w sumie prawie 14 tys. zł powiedział, żę może się nie udać bo mam
        nadwagę. Wyobrażacie sobie po 2 latach leczenia mówi pacjentce, że jest za
        gruba. Cała procedura in vitro była źle prowadzona. Najlepsze pęcherzyki pękły
        przed punkcją bo oczywiście wspaniały dr Lewandowski nie robi punkcji w
        niedzielę tylko czeka do poniedziałku.
        Przez mojego gina załamana i zrozpaczona trafiłam do Invimedu do dr Karwackiej
        i dr Rokickiego. Nigdy nie spotkałam lekarza, który dwoni z każdym wynikiem
        badań uczestniczy, osobiście w HSG i troszczy się o pacjenta. Procedura in
        vitro była przeprowadzona sprawnie i nie było żądnych problemów. Przy
        transfarze uparłam się, aby podano mi trzy zarodki. Dr Rokicki powiedział, że i
        tak to będzie ciąża bliźniacza. W Novum dawali mi 5% szans na donoszenie
        bliźniaków. Faktycznie intuicja go nie zawiodła. Była to ciąża bliźniacza. Dr
        Karwacka prowadziła całą moją ciązę, aż do 38 tygodnia. Jej troska i
        opiekuńczość sprawiła, że urodziłam dwójkę dzieci w terminie mając 35 lat. Dr
        Rokicki przyjął moje dzieci na świat przez cc i ie wziął za to ani grosza.
        Powiedzcie mi gdzie znajdziecie takiego lekarza? Odwiedzał mnie w szpitalu i
        opiekował się mną mimo, że tak aprawdę byłam pacjentką dr Karwackiej.
        Poleciłam klinikę moim 2 koleżankom z pracy jedna z nich dwukrotnie poroniła w
        7 i 10 tygodniu ciąży. Dzięki Invimedowi i dr Karwackiej obie są dziś mamami
        ślicznych dziewczynek urodzonych w terminie. Na korytarzu w pracy możemy
        porozmawiać teraz o dzieciach a nie o problemach z zajściem w ciążę. Jutro ma u
        niej wizytę moja siostra. Wierzę, że szybko zostaną ciocią, bo sama zadbałam o
        to aby trafiła w dobre ręce.
        Bardzo trudno mi uwierzyć w wasze negatywne opinie na temat Invimedu i leakrzy
        w nim pracujących tak jak i trudno mi uwierzyć w pozytywnae opinie na temat
        Novum. Wiem jedno po 7 latach walki dzięki mojej determinacji i wspaniałym
        lekarzom z Invimedu jestem dziś mamą 1,5 rocznych Smyków Maksa i Aleksa bez
        których nie wyobrażam sobie życia. Życzę Wam dużo wytrwałości i cierpliwości,
        gdyż droga do macierzyńska jest trudna, ale najważniejsza w naszym
        życiu.
        • aurita Re: dr Rokicki odradzam - a ja się nie zgadzam 17.11.06, 13:42
          to ja bym napisala tak:

"Bardzo trudno mi uwierzyć w wasze negatywne opinie na temat Nowum i leakrzy
          w nim pracujących tak jak i trudno mi uwierzyć w pozytywnae opinie na temat
          Invimedu. "
          Bo ja mam akurat dziecko z Nowum, ale tak nie napisze bo kazda klinika ma swoje
          plusy i minusy.

> Bardzo trudno mi uwierzyć w wasze negatywne opinie na temat Invimedu i leakrzy
          > w nim pracujących tak jak i trudno mi uwierzyć w pozytywnae opinie na temat
          > Novum.
      • aurita Re: dr Rokicki odradzam - a ja się nie zgadzam 17.11.06, 13:37
        Przepraszam ale takich bzdur to dawno juz nie czytalam. Usg nie sluzy ocenianiu
        poziomu hormonow! Usg nie wykaze niedroznych jajowodow, przegrody w macicy itp.
        Niestety prawda jest ze dr Rokicki nie zleca PODSTAWOWYCH badan ktore powinny
        byc wykonane przed inseminacja lub IVF.

i chyba mylisz Rokickiego z Roszkowskim, nie slyszalam zeby ktokolwiek uwazal
        Rokickiego za specjaliste od usg. Co zreszta nie jest ZADNA ujma dla niego: nie
        mozna byc dobrym we wszystkim.

mjd0 napisała:
        > To fakt, ze dr. Rokicki nie jest osobą, która dużo mówi (choć ZAWSZE odpowiada
        > na zadawane pytania), nie zleca tysiąca badań, a jedynie te najbardziej
        > potrzebne (najczęściej z uwagi na nasze kieszenie i aby oszczędzić cierpień),
        > ale jest wielkiej klasy specjalistą i wie, co robi. Jego doświadczenie w
        > odczytywaniu obrazów USG pozwala mu na bezbłędną ocenę stanu twoich dróg
        > rodnych oraz poziomu twoich hormonów. Nie wiem, czy wiesz, ale jest uważany za
        > jednego z najlepszych opisujących obraz USG, wielu warszawskich lekarzy wysyła
        > do niego swoje pacjentki na konsultację.

hmmm a to mi sie zlosliwie skojarzylo....

> jest nazywany przez pacjentki Invimedu Doktorkiem Cudotwórcą lub Czarodziejem.
    • magdaszek Re: dr Rokicki odradzam !!!!! 17.11.06, 07:50
      proponuje autorce watku, aby na wizytach zadawała dużo pytań, jesli czegoś nie
      wie, nie rozumie, ma wątpliwości.
      Ja tak robie bo wychodze z załozenia,że skoro płace to i mam prawo wymagac. Nie
      lubie być niedoinformowana, bo w końcu chodzi o tutaj o mnie.
      Lekarza nie nalezy sie bac, a jesli nie darzymy go zaufaniem, nalezy go zmienic.
      Ja tak zrobiłam. Na razie jestem zadowolona. Po dwóch pierwszych wizytach
      (koniec wrzesnia i polowa października)na kórych lekarz przerowadził baaaardzo
      dokładny wywiad i zlecił kluczowe badania, skierowana zostałam na HSG. Teraz
      wiem na czym stoje i bede mogła za miesiąc podchodzic do IUI. W miedzyczasie mój
      M bierze leki.
      Staram sie o dziecko juz ponad 10 lat i dopiero teraz trafiłam na lekarza, który
      prowadzi mnie pewnie i fachowo, udziela wszelkich informacji jakich zapragnę.
      Mam nadzieje, ze w końcu się uda. Z własnego doswiadczenia wiem,ze szkoda czasu
      na niektórych lekarzy. Wiec jesli jestes niezadowolona z dr. Rokickiego, to
      poszukaj innego, albo porozmawiaj z nim szczerze i poproś o uzasadnienie jego
      postepowania.
      Dodam,ze nie lecze sie w Warszawie

pozdrawiam i zycze owocnych starań.
    • pajda Re: dr Rokicki odradzam !!!!! 17.11.06, 08:44
      Nie zamierzam Cię przekonywac, ze InviMed to najwspanialsza klinika pod
      słońcem, ale fakt jest taki, ze ja i moja przyjaciółka dzięki lekarzowi z
      InviMedu (dokładnie chodzi o doktora Dworniaka) jestesmy w ciązy !! Masz prawo
      zmienić klinikę, iść do innego lekarza jeżeli do kogoś nie masz zaufania ... Bo
      według mnie zaufanie to podstawa tego leczenia !!
    • anagrzech Re: dr Rokicki odradzam !!!!! 17.11.06, 08:45
      Jestem pacjentką dr Rokickiego i słabo mi się robi, jak czytam te bzdury. Dość
      powszechna jest wiedza o tym, iż dr Rokicki do gadatliwców nie należy, ale czy
      o to w leczeniu niepłodnoći chodzi? Miałam już doczynienia z lekarzem, który
      duzo mówił, zlecał duzo badań i za każdą wizytę, nawet podczas której zobaczył
      tylko wyniki a wizyta trwała 5 minut kasował 120 zł. Wiem, że probelm z
      niepłodnością i leczeniem budzi duzo emocji, ale czasem trzeba pewne sprawy
      przeanalizować zanim wyda się opinię o kimś. Zauważ, że jeśli chciałaś wszytsko
      dokładnie wiedzieć, to po prostu mogłaś zapytać. Ja na każdą wizytę
      przygotowuję sobie listę pytań, którą wyciagam i na każde pytanie otrzymuję
      wyczerpującą odpowiedź. Po drugie,leczenie niepłodności jest bardzo kosztowe,
      więc to że lakarz nie zleca kolejnych badń, które i tak nie koniecznie muszą
      coś wnieść do całego procesu leczenia, jest jak najbardziej zasadne i wg mnie
      uczciwe wobec pacjenta. Kolejna sprawa, dr Rokicki jeśli nie widzi szans
      powodzenia w jednej czy drugiej metodzie, to nie będzie owijał w bawełnę, że
      warto próbować, i za to go cenię. Nam na wizycie powiedział wprost, że z takim
      parametrami, to mamy szansę tylko podczas ICSI i też powinniśmy pamiętać, że to
      tylko ok.30% szansy, a decyzja nalezy do Nas. Więc,...to Ty i Twój mąż
      podejmujecie decyzję czy zgadzacie się na zaproponowane leczenie i to także Wy
      musicie mieć świadomośc, że nie ma jescze metody 100% gwarantującej zajście w
      ciążę, a jak chcesz mieć komfort lekarza gadatliwca a nie specjalisty, to
      proponuję rzeczywiście zmienić klinikę. W Novum z penością poczujecie się
      lepiej, skoro na dzień dobry wydacie 1300 zł na badania, bo niestety nie uznają
      badań robionych w innych laboratoriach, więc...decyzja należy do Ciebie i może
      następnym razem zanim napiszesz te straszne rzeczy o dr Rokickim, zapoznasz się
      z opiniami nie tylko dziewczyn, którym sie udało ale i tym, którym nie wyszło,
      ale dalej sa pacjentkami dr Rokickiego. Dużo informacji na jego temat
      znajdziesz za stronie www.nasz-bocian.pl. na wątku Invimedówki i
      Przyjaciele...serdecznie zapraszam, to może trochę przemyślisz całą sprawę, bo
      uważam iż skrzywidziłaś swoją opinią nie tylko dr Rokickiego, ale wszytskie
      jego pacjentki, które się u niego leczą.
      • hamaa Re: dr Rokicki odradzam !!!!! 17.11.06, 09:44
        Zupełnie nie rozumiem dlaczego poddajecie w watpliwośc krytyczne wypowiedzi
        dziewczyn o Rokickim. Czy sugerujecie ze kłamia, ze same wymyslaja takie rzeczy?
        Rozumiem ze jesteście jego fankam i macie do tego prawo, ale dziewczyn kóre sa
        z niego niezadowolone tez maja prawo do słów krytyki!!! Niestety nie jest nas
        mało.
        A co do wizyt u dr, to u mnie niestety tez trwały nie dłuzej niż 5 min (każda
        kosztował 100zł), na moje pytania, bo tez zaczełam robic liste pytań, cos sobie
        burczał pod nosem, a w końcu mówił ze poźniej o tym porozmawiamy. A co do badan
        to wydaje mi sie ze lepiej wydać 1000 zł przed in vitro, niż 10 tys. A dla
        porównania to dr Karwacka od razu kazał mi je zrobic.
        • mjd0 Re: dr Rokicki odradzam !!!!! 17.11.06, 10:26
          Przecież wcale nie sugerujemy, ze kłamią. Mówimy tylko, ze widocznie te
          dziewczyny wolą inny sposób podchodzenia do pacjenta i być może lubią komfort
          podparcia się tysiącami badań i to, ze będą mogły z lekarzem obgadać wszystkie
          problemy. Ja idąc do lekarza nie oczekuję jego wylewności, a profesjonalizmu i
          wyleczenia. Niektórzy dużo mówią, ale wynikami nie mogą się pochwalić. Jeśli
          czujesz się z tym lepiej, ze musisz robić mnóstwo badań, to twoja wola. Nikt
          przecież nie zmusza Cię do leczenia się u tego a nie innego lekarza. Ja miałam
          zawsze zaufanie do dr. Rokickiego i lubię jego osobiste zaangażowanie w
          leczenie każdej pacjentki. Lubię to, ze pracuje w weekend, kiedy trzeba zrobić
          punkcję, że zawsze odbiera telefony od spanikowanych pacjentek i że sam
          osobiście dzwoni z każdym wynikiem oraz sam potwierdza datę transferów....
          Tylko szkoda, ze w chwili złości i rozczarowania mozna tak bardzo skrzywdzić
          kogoś swoją opinią.....
          • egoscicka Re: dr Rokicki odradzam !!!!! 17.11.06, 10:42
            Apropo doktor Karwackiej to podobno niezle namieszala, zostawila pacjentke by
            pojsc wywiadu udzielac dla polsatu i to sie nazywa profesjoalizm.......

A tak po za tym ot juz wyrazilam swoje zdanie......Nigdy nikt nie okazal mi
            tyle zainteresowania moim problemem co dr rokicki i ufam mu bezgranicznie
            A co do dr K to uwazam z ejako kobieta ma leosze psychologiczne wyczucie potrzeb
            pacjenta. Umie wyczuc ze chcesz isc na hsg i kazda inna decyzja bedzie zla. Ja
            tez bylam obcykana na forum i sprawdzalamm rozne rzeczy i porownywalam.
            Powiem wam tylko tyle przeszlam chociażby konsultacje u najlepszych lekarzy w
            calej Polsce,Dębski, Korzycki, Polak ,Szamantowicz,Rokicki i jeszcze jacys
            specjalisci od usg.
            Czy uwierzycie ze oni nie zauwazyli z emma pcos. ba w pewnym momencie moje
            wyniki zaczely na to ocno wskazywac i co , nic. Każdy uważał że iui jest
            wlasciwym postepowaniem, ale oni uwazajż , że " nie ma co się męczyć, lepiej do
            in vitro podejść i po problemie"
            Jak sie potem okazało mamm bardzo intensywne pcos,i normlana procedura in vitro
            grozila by mi szpitalem i hiperstymulacja i nie daj Boze czyms jeszcze.

Dr Rokicki na pierwszej wizycie juz to zauwazyl, nakierowal mnie i kazal
            odpoczac psychicznie, uspokoic sie z tej takiej, "juz teraz natychmiast, ja wiem
            najlepiej". Oczywiscie nie powiedzial tego ale teraz juz wiem co chcial
            osiągnac. Ja poszlam po pol roku na kolejna wizyte to zaproponowal ivm i mowi z
            eon by sie bal robic u mnienormalnego ivf.
            Poinformowal mnie o szanssach i nawet odpowiadal na pytania "co by bylo gdyby".
            Dzwonil do mnie po punkcji czy wszystko ok, jak sie czuje.Czulam sie przy nim na
            prawde wyjatkowo.

Ale powiem wam jeszcze cos za co cenie ponad wszystko dr Rokickiego, a
            mianowicie, ze zajal sie moim mezem. On nei ma zadnych problemow, wszystko
            ideolo, ale od tej pory nikt z nim nie chcial rozmawiac, jak wchodzil ze mna byl
            jak kloda, nawet jak zadawal pytania to nikt go ei traktowal powaznie.
            A moj malzonek odsunal sie tym samym ode mnie, nie byl w to zaangazowany.
            Dr Rokicki ako pierwszy rozmawial z moim mezem, jak ja bylam po punkcji , mimo z
            emial pacjentki, poszedl do neigo, wszystko mu wykjasnil "Po Polsku".Nawet się
            smialam bo dyskutowal z nim ile zarodkow bedziey chcieli podac, bo przy 3
            jestwieksza szansa ale i ryzyko ciazy mnogiej. Dogadali sie chlopaki, aja sie
            czulam taka szczesliwa i nadal jestem, bo myslalam z emoj maz do tego nie
            dojzal, dlatego sie odcina, a on nie mial szans.

To cudowny czlowiek
            • chrumpsowa Re: dr Rokicki odradzam !!!!! 17.11.06, 11:20
              Dziewczyny ja mieszkam za granica i naprawde nic nie mam do dr ROkickiego. O dr
              Karwackiej slyszalam same dobre rzeczy. Natomiast dla mnie osobiscie szokiem
              bylo, ze robi sie stymulacje, inseminacje i in vitro bez takich badan jak lapro
              czy histro. To wg mnie jest blad w szutce. Logicznie pomyslcie po co wywalac
              kase na inseminacje, nakrecac sie psychicznie jak jajowody moga byc niedrozne i
              guzik z tego zabiegu bedzie? TYlko zal, ze znow sie nie udalo.
              Mi powiedzial gin wyrazie jakie sa procedury: czekac rok, wykluczyc problem u
              faceta, wykluczyc problem hormonalny u kobiety (za wysoka prolaktyna, pcos),
              wykluczyc problem mechaniczny. Czyli zanim sie zabriora do dawania CLO czy
              inseminacji robia wszysktie badania!

I normalnie rece mi opadaja jak czytam:
              egoscicka napisała:
              > A co do dr K to uwazam z ejako kobieta ma leosze psychologiczne wyczucie potrze
              > b
              > pacjenta. Umie wyczuc ze chcesz isc na hsg i kazda inna decyzja bedzie zla.

To mi rece opadaja!!!!

To nie pacjent o tym decyduje!!! Lekarz nie jest jasnowidzem i nie wie czy
              przypadkiem nie masz wad macicy i droznych jajowodow. Usg tego nie wykaze!
              Wg mnie to, ze tak chwalicie dr Rokickiego - zajal sie mna, zajal sie moim mezem
              to normalna sprawa. ja mimo, ze za granica wybrala prywatnego ginekologa, bo
              chcialam by moj lekarz nie patrzyl krzywo na wykresy temp. I co? Zajal sie mna i
              jak miala wyniki wymazow przyjal mnie po godzinach nie biarac za to pieniedzy!!!
              Dodam, ze tu NORMA jest - przynajmniej ja sie z tym spotkalam na izbie przjec w
              szpitalu, u internisty, u 2 ginekologow, ze w trakcie robienia badan mowia
              wszystko! Dlatego wg mnie w PL to tez powinna byc norma zwlaszcza w klinice,
              ktorej placicie za leczenie grube pieniadze! I moze nie chodzi o to, by osadzac
              od czci i wiary lekarzy, ale by miec swiadomosc, ze inseminacja (nawet gdy facet
              ma super wyniki) bez HSG moze sie nie powiesc, bo przyczyna moga (oczywiscie nie
              musza byc) niedrozne jajowody. Ale jak sie zrobi hsg a potem laparo to juz
              inseminacja moze byc niepotrzebna. Chyba forum sluzy wymianie informacji, nie?
              Jesli jakis lekarz robi zabiegi bez caloksztaltu obrazu sytuacji to jest to wg
              mnie blad w sztuce! A lekarzowi lepiej nie ufac bezgranicznie, bo to tez
              czlowiek, ktory moze sie pomylic.
              • anagrzech Re: dr Rokicki odradzam !!!!! 17.11.06, 12:33
                Hm...coż nie pozostaje mi nic innego, jak tylko poradzić Ci, żebyś po prostu
                zmieniła i lekarza i klinikę!!! Z Twoich wypowiedźi jasno wypływa, że jesteś
                rozgoryczona i rozżalona, dlatego nie ma sensu tłumaczyc Ci pewnych rzeczy, bo
                Ty z góry jesteś nastawiona na "NIE", a tak swoja droga, skoro tak świetnie
                leczą niepłodność poza granicami Naszego kraju i uważasz zagranicznych lekarzy
                za świetnych, to zupełnie nie rozumiem, dlaczego w ogóle zjawiłaś się w
                Invimedzie. Nikt nie zarzuca tu nikomu kłamstwa i jestem zdania, że są osoby,
                którym sposób postepowania nie odpowiada, tak jak mnie nie odpowiadało leczenie
                u poprzedniego gin, za którym inne kobiety "szalały", że niby taki super,
                ale...zamiast naklejać mu etykietkę partacza po prostu przestałam korzystac z
                jego usług. To proste, żyjemy w wolnym kraju i każdy ma prawo wyboru lekarza,
                kliniki, itp. Znam osobe, która leczona w Novum, po 2 nieudanych ICSI i 1 też
                nieudanym ICSI w Invimedzie nie wylewa tyle źółci na temat lekarzy, bo wie, że
                robią co mogą i dalej walczy nie poddaje się i leczy własnie w Invimedzie.
                Nadal będę stała na stanowisku, że zachowałaś się bardzo nieetycznie w stosunku
                do dr Rokickiego, po prostu jeśli nie spełnił Twoich oczekiwań jako lekarz to
                trzeba do zmienić, a ponadto, pamiętaj, że poza osobami niezadowolnymi jest
                szerokie grono kobiet, które dzięki jego fachowości i kompetencji tuli dziś
                swoje upragnione dziecko, czego i Tobie z całego serca życzę.
                • kobietapoicsi Re: dr Rokicki odradzam !!!!! 17.11.06, 13:25
                  Chrumpsowa mi ręce opadają jak autorytatywnie wypowiadasz się na temat
                  obowiązujących standartów medycznych... widocznie takie masz też wykształcenie..
                  choć ja byłabym ostrożniejsza w sądach bo należy zrozumieć że jeśli pacjentka
                  ma wyrażny problem w badaniach podstawowych ... hormony śluz lub partner go
                  ma .. a jednocześnie usg jest w normie.. nie ma ma wywiadu zapaleń otrzewnej ,
                  przydatków, endometriozy czy czegokolwiek co może wskazywać na przyczynę
                  mechaniczną błędem w s z t u c e może być wykonanie HSG a już o zgrozo laparo -
                  bo kochana są to zabiegi inwazyjne i mogą spowodować wtórnie niepłodność
                  mechaniczną - czyli odnieść skutek odwrotny. tak się składa że przechodziłam
                  przez wszystkie trzy zabiegi (HSG, Histero i Laparo i gdyby ktoś mi je zrobił
                  za frajer to nie wiem...)

O doktorze Rokickim z pewnością można powiedzieć że jest małomówny, myślę że
                  często bezbłędnie umie ocenić ile pacjentka gotowa jest usłyszeć. trudna jest
                  rozmowa lekarza z pacjentem i nie jest możliwe zawsze dostosować się do jego
                  potrzeb i możliwości. Dlatego należy pytać....

I jeszcze jedno.. ilu lekarzy tyle opinii i trzeba komuś zaufać...zawsze ten
                  następny nowy wydaje się mądrzejszy hehe... do czasu następnego...

Pozdrawiam.
                • chrumpsowa Re: dr Rokicki odradzam !!!!! 17.11.06, 13:52
                  anagrzech napisała:

> Hm...coż nie pozostaje mi nic innego, jak tylko poradzić Ci, żebyś po prostu
                  > zmieniła i lekarza i klinikę!!! Z Twoich wypowiedźi jasno wypływa, że jesteś
                  > rozgoryczona i rozżalona, dlatego nie ma sensu tłumaczyc Ci pewnych rzeczy, bo
                  > Ty z góry jesteś nastawiona na "NIE", a tak swoja droga, skoro tak świetnie
                  > leczą niepłodność poza granicami Naszego kraju i uważasz zagranicznych lekarzy
                  > za świetnych, to zupełnie nie rozumiem, dlaczego w ogóle zjawiłaś się w
                  > Invimedzie. Nikt nie zarzuca tu nikomu kłamstwa i jestem zdania, że są osoby,
                  > którym sposób postepowania nie odpowiada, tak jak mnie nie odpowiadało leczenie
                  >
                  > u poprzedniego gin, za którym inne kobiety "szalały", że niby taki super,
                  > ale...zamiast naklejać mu etykietkę partacza po prostu przestałam korzystac z
                  > jego usług. To proste, żyjemy w wolnym kraju i każdy ma prawo wyboru lekarza,
                  > kliniki, itp. Znam osobe, która leczona w Novum, po 2 nieudanych ICSI i 1 też
                  > nieudanym ICSI w Invimedzie nie wylewa tyle źółci na temat lekarzy, bo wie, że
                  > robią co mogą i dalej walczy nie poddaje się i leczy własnie w Invimedzie.
                  > Nadal będę stała na stanowisku, że zachowałaś się bardzo nieetycznie w stosunku
                  >
                  > do dr Rokickiego, po prostu jeśli nie spełnił Twoich oczekiwań jako lekarz to
                  > trzeba do zmienić, a ponadto, pamiętaj, że poza osobami niezadowolnymi jest
                  > szerokie grono kobiet, które dzięki jego fachowości i kompetencji tuli dziś
                  > swoje upragnione dziecko, czego i Tobie z całego serca życzę.

Nie wiem czy to bylo skierowane do mnie???? Do Twojej informacji: nie leczylam
                  sie w Invimedzie, nie jestem rozoryczona tylko zdziwiona procedurami
                  postepowania, bo mi kilku niezaleznych lekarzy (dwoch ginekologow i o dziwo
                  rowniez zwykly internista) wyjasnialo procedury jakie bedzie sie stosowac gdy po
                  roku prob nie zajde w ciaze. Mysle, ze forum jest po to, by wymieniac sie
                  informacjami. Nie wszysktie wiedza PO CO wykonuje sie HSG, laparoskopie i ze te
                  badania wg informacji 3 lekarzy (info, ktore ja zdobylam) POWINNO sie wykonac -
                  tak mi tlumaczono. Nie uwazam, ze za granica WSZYSCY swietnie lecza, ale o dziwo
                  nie jestem sfrustrowana, ze lekarz mnie olewa, bo tu gdzie mieszkam norma jest
                  informowanie pacjenta o tym co sie dzieje z jego organizmem, jakie zabiegi sa
                  stosowane itd. Widze jednak, ze "zjecie" i zakrzyczycie kazdego kto smie
                  powiedziec zle slowo na WASZYCH idolach. Dziele sie tym co wiem (co do tego wg
                  Ciebie autorytatywnego tonu), chyba zle odebralas to co napisalam. Kazdy ma swoj
                  rozum i bedzie korzystal z uslug tych lekarzy, ktorzy mu odpowiadaja. Nie
                  wypowiadalam sie negatywnie o zadnej z uczestniczek, wiec jesli post powyzej byl
                  skierowany do mnie, prosze Cie O NIE PRZYKLEJANIE mi etykietek "zakochanej w
                  zagranicy", a sfrustrowanej na Invimed. Ja podzielilam sie tym, co wiem i swoim
                  zdziwieniem, ze lekarze w Polsce postepuja inaczej, swoje wypowiedzi poparlam
                  konkretnymi argumentami. Nie zarzucaj mi tonu autorytatywnego, bo ja nie uwazam
                  sie za wyrocznie. HSG i laparo to inwazyjne i niebezpieczne zabiegi? A wg Ciebie
                  inseminacja na cyklu stymulowanym czy in vitro nie nie niesie za soba zadnych
                  niebezpieczenstw? Zwlaszcza takie bez 100% pewnosci czy "w srodku" wszystko w
                  porzadku? Nie mam zamiaru klocic sie i dysputowac, czy ta konkretna klinika jest
                  be czy nie w zasadzie myslalam, ze potrafie jako niezaangazowana (nie mialam
                  stycznosci z ta klinika i tym lekarzem) wypowiedziec sie w miare obiektywnie.
            • ir_76 Re: dr Rokicki odradzam !!!!! 17.11.06, 11:40
              Witam, no coz spodziewalam sie ze opinie beda podzielone na temat lekarzy.
              Ponieważ dzis juz troszke sie ''uspokoilam '' to pragne jedynie dodac kilka
              kwesti
              1. Wybierajac dr Rokickiego zdawalam sobie sprawe ze jest
              czlowiemiem ''zamknietym'' i ze do ''gaduł'' nie nalezy i mimo ze moja pierwsza
              wizyta w Invimedzie u dr Rokickiego trwala ok 10 min max to nie zrazilo mnie to
              ( chcoiaz nie ukrywam ze troche mnie to zastanowilo).Odnosnie zadawania pytan
              to oczywiscie nie jestem dzieckiem , pytalam sie ale niestety odpowiedzi byly
              bardzo lakoniczne ale nadal mi to az taka bardzo nie przeszkadzalo , pomyslalam
              sobie przeciez ja nie jestem lekarzem , nie musze wszystkiego rozumiec, moze dr
              sam jeszcze nie postawil diagnozy, najwazniejsze ze trafilam do specjalisty i
              ze on na pewno wie co robi. Niestety kazde kolejne wizyty trwaly lacznie z usg
              max 5-7 min. Nigdy nie uzyskalam jednoznacznej odpowiedzi czy mam w koncu PCO,
              czy mam prawidlowa owulacje zero podstawowych informacji.
              2.Wcale nie jestem fanka robienia tysiaca badan, wrecz przeciwnie a HSG jak na
              razie bardzo sie boje. Ale skoro jeden lekarz jednoznacznie stwierza ze nie
              robi sie IUI bez wczesniejszego upewnienia sie ze sa drozne jajowody to chyba
              daje to troszke do myslenia. Wybralam sie do dr. Karwackiej by dowiedziec sie
              czegos na swoj temat bo niestety od dr Rokickiego nie mialam tych informacji
              mimo pytan. Pozatym mialam caly czas watpliwosci odnoscie moich hormonow i PCO(
              zawsze mialam problemy z miesiaczka , ktora byla bardzo nie
              regularna ,nadmierne owlosienie itp) obawialam sie ze jesli bede miala IUI na
              naturalnym cyklu to szanse sa male ,a dr Rokicki niestety nigdy niczego nie
              potwierdzil ( czu owu jest O.K , co z hormonami)
              3 Wczorajsze moje zbulwersowanie wynikalo rowniez z faktu ze bylam po prostu
              bardzo rozczarowana cala sytuacja. Przypomne ze to na zyczenie dr Karwackiej
              wizyte przelozylam o 1 godz a i tak sie oakzalo ze nie ma dla mnie czasu.
              Zaluje ze w ogole nie zrezygnowalam z tej wczorajszej wizyty, bo ona nie miala
              calkowicie sensu. Nie dosc ze niczego sie dowiedzialam , to namieszala mi w
              glowie , mimo zrobionego w biegu usg nie wiem jak duzy byl pecherzyk, a na
              dodatek caly czas mowila do mnie ''dziecko'' mimo ze mam skonczone 30 lat ,
              niby to szczegół , nie jestem upierdliwa, jestem w stanie zniesc wiele by miec
              upragnione dziecko.
              Na koniec chce dodac tylko jedno ze marzy mi sie by lekarze po prostu
              traktowali mnie z szacunkiem, czy to takl wiele ?
              Na razie do konca roku odpuszczam sobie Invimed , musze odpoczac psychicznie ,
              szkoda sad(
              • magdaszek Re: dr Rokicki odradzam !!!!! 17.11.06, 12:17
                w pełni Cie rozumiem. Masz prawo być rozczarowana, bo pewnie oczekiwałas innego
                traktowania Twojej osoby, bardziej profesjonalnego.
                Ktoś tu wcześniej słusznie zauważył, ze gadatliwośc lekarza niekoniecznie musi
                isć w parze z jego skutecznoscia.
                Leczyłam sie kiedys u sławetnego klimka, który nie spieszył sie i duzo mi
                tłumaczył na wizytach, ale jak sie później okazało (ze też wczesniej nie dotarło
                to do mnie)wygadywał same brednie i popadłam przez to w depresje.
                Niedawno trafiłam do pewnej pani ginekolog, która namówiła mnie na naturalne,
                monitorowane próby. Odpowiadała tylko na moje pytania (czasem bardzo
                wymijająco), ale co najgorsze nie chciała nawet zlecic pewnych wydawałoby sie
                dosć istotnych badan, np badania nasienia, czy PCT, bo stwierdziła, ze nie sa
                konieczne. Była miła, odpowiadała tylko na moje pytania, ale miałą tak wiele
                pacjentek, ze zaczynała mylic fakty. przez ponad pół roku zrobiła ze mna tylko
                jedną próbę. Po czym zaproponowała mi wybranie sie do jakiejś kliniki (szkoda,
                że nie zrobiła tego po 2 pierwszych wizytach).
                To wszystko oczywiście w telegraficznym skrócie. Jak widzisz nie miałam
                szczescia do lekarzy i też zależało mi na takim, który bedzie posiadał pewne
                cechy: bedzie uczciwy, szczery, bedzie mnie traktwał powaznie i bez pospiechu. I
                chyba własnie takiego znalazłam. Znalazłam jednak i negatywne opinie o nim na
                forum bociana. Cóz, ile pacjentek tyle opinii. Jednak dzieki 2 wizytom, wiem, ze
                przede wszystkim nalezy zajać sie moim M (moje badania wyszły OK) i zrobic IUI.
                Do tej pory lekazre, kórzy mnei prowadzili nie widzieli potrzeby zbadania mojego
                M, zajmowali sie tylko mna, a tu prosze...
                Dobrze sobie wszystko rozważ. Jesli uważasz, ze potrzebujesz przerwy zrób
                sobie ją, poczytaj jak najwiecej opinii o swoim lekarzu i innych? Moze one
                pomoga ci podjać decyzje? Nie jest to łatwe, wiem, ale trzymam kciuki, żebys
                podjeła dobrą decyzje.
                pozdrawiam
              • kobietapoicsi Re: dr Rokicki odradzam !!!!! 17.11.06, 20:55
                ir 76 kompletnie nic nie wiem na temat dr K ( nie wiem czy czytałyście watek o
                wywiadzie w czasie inseminacji - jeśli to prawda to rzeczywiście dała plamę)
                i zgadzam się z tobą że szacunek to podstawa.
                Prawda jest taka że to bardzo stresujące ta cała walka o dziecko i ponieważ nie
                jesteśmy w stanie sami wszystkiego sprawdzić czy jest właściwe na 100% to
                musimy komuś zaufać. Tak jest łatwiej. Ja zaufałam dr R choć targały mną
                wątpliwości... zwłaszcza po dwóch nieudanych próbach.
                Ale ufam mu że choć czasami to nie wydaje się logiczne on naprawdę wie co robi.
                Nie chcę sugerować że to musi być dr R ale chodzenie do kilku lekarzy pogorszy
                sytuację.
                I naprawdę robi się i IVI i IVF bez HSG - jesli nie ma podejrzenia niedrożności
                jajowodów. To bardzo bolesne i inwazyjne badanie, obarczone ryzykiem powikłań.
                Tak czy inaczej życzę Ci powodzenia i nie poddawaj się.
              • Gość: mio Re: dr Rokicki odradzam !!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.06, 23:01
                Chciałam dodać, że nie tylko dr R. mało informuje pacjentki. Ja byłam u dr. D.
                i również mało informował. Poza tym był wyjątkowo niemiły jeśli chodzi o
                godziny umawiania się.
                Zwracam się teraz do zwolenniczek Invimeduz apelem: napiszcie prosze czy
                miałyście problemy z umówieniem się na godziny tak po 16.00? Bo u mnie za
                każdym razem były straszne problemy, włącznie ze stwierdzeniem lekarza, że
                powinnam zmienić klinikę, bo klinika tego nie praktykuje. Co zamierzam zrobić,
                ALE CIEKAWA JESTEM JAKIE są wasze doświadczenia.
                • Gość: Lena Re: dr Rokicki odradzam !!!!! IP: *.nsa.gov.pl 30.11.06, 08:22
                  ja jestem pacjentką Dworniaka i z tego co wiem on po prostu nie przyjmuje po
                  16. Zreszta powinnaś wiedzieć, że pewne badania trzeba wykonać rano, tak żeby
                  doktor w odpowiednim dniu cyklu mogł zadecydować co dalej. Ponieważ ja pracuje
                  od 8 zawsze umawiałam sie przed 8 (nigdy nei było z tym problemu). Myślę, ze
                  nie powinnaś mieć pretensji do lekarza,a le jeżeliCi faktycznie aż tak bardzo
                  nie pasują godziny pracy to moze faktycznie zmień klinikę ... A propo w Novum
                  jeżeli chodzi o wizyty godziny wizyt jest jeszcze gorzej .... No i nie ma szans
                  jeżeli chodzi o zabiegi (iui, ivv czy isci) żeby sie odbyły w sobotę lub w
                  niedzielę, a w Invimedzie taka praktyka jest na porządku dziennym. Przede
                  wszystkim musisz sobie odpowiedzieć na pytanie co Ci tak naprawdę przeszkadza:
                  godziny przyjęć czy brak zaufania do lekarza, bo jeśli to drugie to faktycznie
                  znajdź sobie inna klinikę.
                  • aurita Re: dr Rokicki odradzam !!!!! 30.11.06, 15:07
                    zle Cie poinformowano, W nOwum w sobote wykonywane sa wszystkie zabiegi. A
                    wizyty to mialam i o 20....

Gość portalu: Lena napisał(a):

> A propo w Novum
                    > jeżeli chodzi o wizyty godziny wizyt jest jeszcze gorzej .... No i nie ma szans
                    >
                    > jeżeli chodzi o zabiegi (iui, ivv czy isci) żeby sie odbyły w sobotę lub w
                    • Gość: Lena Re: dr Rokicki odradzam !!!!! IP: *.nsa.gov.pl 30.11.06, 15:36
                      no ale w niedziele nikt ci by już iui nie zrobił .... no i lekarz prowadzący
                      jest tylko z nazwy. Zreszta to nie o to chodzi - ja nie mam nic przeciwko Novum
                      (moja koleżanka jest dziś dzięki lekarzom z Novum szczęśliwą mamą !), próbuje
                      wytłumaczyć tylko innej forumowiczce żeby sie zastanowiła nad tym co robi i co
                      jej przeszkadza - lekarz czy organizacja pracy w klinice ...
                  • Gość: mio Re: dr Rokicki odradzam !!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.06, 19:42
                    Droga Leno, Dziękuję Ci za rady, nie od parady. Nie wiedziałam, ze jesteś
                    rzecznikiem doktora i kliniki. W każdym razie czytając na stronie kliniki
                    dumnie brzmiące ogłoszenie:
                    Godziny otwarcia kliniki:

Poniedziałek: 7.30-18.00
                    Wtorek: 7.30-19.30
                    Środa: 7.30-20.20
                    Czwartek: 7.30-18.00
                    Piątek: 7.30-18.00
                    Sobota: 8.00 - 13.00
                    Niedziela: indywidualne wizyty
                    po wcześniejszym umówieniu się

Przyznasz ,że czuję się zrobiona w trąbkę, gdy słyszę później w gabinecie, że
                    wizyty są tylko do 16.00, a idę tam pełna wiary, że uda mi się umówić na wizytę
                    w tych godzinach, o jakich dumnie głoszą. Bardzo jestem szczęśliwa , że udaje
                    Ci się przed pracą ummówic na spotkaie i szybciutko zdążasz jeszce do pracy.
                    Mnie to nie urządza, więc nie pisz mi takich rzeczy. I faktycznie wiem,ze mogę
                    zmienić klinikę, nie musisz mi tego pisać, chodzi my tylko o traktowanie
                    pacjentki zgodnie zszumnie głoszonymi przez klinikę sloganami. Gdyby godziny
                    wizyt były dla mnie nie ważne zrobiłabym to na NFZ. Co do Novum , to oczywiście
                    nie sprawdziłaś, a się mądrzysz. Poza tym na tym formu są już podobne do mojej
                    opinii o P. Dokroze i problemach z umawianiem wizyt, więc problem istnieje.
                    • Gość: Lena Re: dr Rokicki odradzam !!!!! IP: *.aster.pl 02.12.06, 21:52
                      Moja droga to że jesteś rozgoryczona potrafię zrozumieć, ale ataku na moją osobę
                      już nie ... Nie jestem rzecznikiem InviMedu, a co do Novum to może fakt nie
                      jestem na bieżąco (jak się u nich leczyłam to byłam - dla ciekawskich klinikę
                      zmieniłam, nie ze względu na godziny wizyt, ani kompetencje lekarzy, tylko z
                      przyczyny bardzo prozaicznej - InviMed mam pod przysłowiowym nosem). I droga Mio
                      radzę zmienić ton wypowidzi na mniej obraźliwy ... A wszelkie problemy związane
                      z funkcjonowaniem klinikie zgłaszać nie do mnie, ale do Dyrekcji, bo nie ja
                      ustalam godziny przyjęć.

A jeżeli tak bardzo zależy Ci na godzinach popołudniowych to umów się do doktora
                      Niemoczyńskiego czy Ciebiery.

Z poważaniem samozwańczy rzecznik prasowy kliniki smile)) niestety jest to funkcja
                      społeczna, a więc kasy z tego nie mam ....
      • aurita Re: dr Rokicki odradzam !!!!! 17.11.06, 13:40
        A ja jestem pacjentka Nowum i jak czytam takie bzdury to mi sie slabo robi....

anagrzech napisała:

> Jestem pacjentką dr Rokickiego i słabo mi się robi, jak czytam te bzdury. Dość
        .......
        > proponuję rzeczywiście zmienić klinikę. W Novum z penością poczujecie się
        > lepiej, skoro na dzień dobry wydacie 1300 zł na badania, bo niestety nie uznają
        > badań robionych w innych laboratoriach,
        • chrumpsowa HSG - nie takie straszne jak go niektorzy maluja 18.11.06, 12:24
          www.zdrowie.med.pl/uk_rozrodczy/badania/hist.html
          Gdyby komus nie chcialo sie czytac najwazniejsze rzeczy:
          CZEMU SŁUŻY BADANIE?
          Badanie to umożliwia w sposób inwazyjny ocenę kształtu jamy macicy (stwierdzenie
          zmian rozwojowych, przegrody, niedorozwoju macicy, guzów macicy), ocenę zmian
          chorobowych jej błony śluzowej, czyli endometrium (istnienie przerostu, polipów,
          zrostów śródmacicznych), a także ocenę przebiegu, drożności, kształtu jajowodów
          oraz zmian w okolicy przydatków macicznych (rozpoznanie zrostów
          okołoprzydatkowych). Badanie wykonuje się w celu dokonania rozpoznania lub
          precyzyjnego określenia specyfiki istniejącego zaburzenia.

MOŻLIWE POWIKŁANIA PO BADANIU
          Mogą rzadko wystąpić objawy uczulenia na środek cieniujący. Wcześniejsze
          określenie stopnia czystości mikrobiologicznej pochwy poprzez oceną rozmazu
          mikrobiologicznego eliminuje możliwość powikłań w postaci zapalenia przydatków i
          zapalenia otrzewnej. Patrz dodatkowo "Możliwe powikłania po znieczuleniu" w
          "Metody anestezjologiczne w badaniach diagnostycznych" w rozdziale "Metody
          znieczulania". Jeśli jest taka potrzeba, badanie może być powtórzone. Wykonywane
          jest u pacjentek w każdym wieku. Nie może być wykonywane w okresie krwawienia
          miesiączkowego i u kobiet ciężarnych.
          • tekla12 Re: HSG - nie takie straszne jak go niektorzy mal 18.11.06, 13:32
            Tekst poczciwie napisany ale:
            -hsg w polskich realiach jest w większości wypadków wykonywane bez znieczulenia
            albo ze znieczuleniem typu popularny analgetyk albo dolargan - dlatego jest
            nieprzyjemny i bolesny,
            - daje mnóstwo wyników fałszywych, które nie zawsze są korygowane laparoskopią
            diagnostyczną,
            - jest archaiczne i powinno być zastąpione usg z kontrastem,
            - prawdopodobieństwo niedrożności jajowodów przy braku w wywiadzie danych
            wskazujących na przebyte stanu zapalne jest małe, dlatego nie wydaje mi się,
            żeby powinno być badaniem pierwszej potrzeby.
            • magdaszek Re: HSG - nie takie straszne jak go niektorzy mal 18.11.06, 20:23
              Nie watpie, ze moze i jest teraz juz archaiczne, ale moze sporo wyjaśnić. Byleby
              tylko wykonał je doswiadczony fachowiec. Dzieki HSG wiem na czym stoje i nie
              musze bez potrzeby obciażac orgaznizmu narkoza i stresowac się kilkudniowym
              pobytem w szpitalu. A HSG nawet po zastrzyku z pyralginy da sie przezyc.
              Zgadzam sie z toba, ze moze być odczytane nieprawidłowo. Miałam taka historie,
              ale na szczescie laparo wyjasniła wszystko. Dodam, że lekarz , który
              przeprowadzał HSG robił to po raz pierwszy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka