marps 26.11.06, 12:32 Dziewczyny. Wiem, że beta pokazuje wiek ciąży. Ja strasznie się boję, że moja okaże się biochemiczna. Czy beta to wykaże? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aleksandra1977 Re: co potwierdzi beta 26.11.06, 17:04 hcg to tzw. gonadotropina kosmówkowa. Jest to hormon wydzielany przez łożysko w okresie ciąży. Podtrzymuje aktywność i trwanie ciałka żółtego przejmując działanie hormonu luteinizującego od 8 dnia po owulacji. Jest to podstawowy hormon wczesnej ciąży umożliwiający rozwój zapłodnionej komórki jajowej. W przypadku tzw. ciąży bochemicznej test ciążowy będzie dodatni, ale będzie to tzw. wynik fałszywy. Wprawdzie dochodzi wówczas do zapłodnienia, ale zarodek nie zagnieżdza sie w macicy, ani oczywiscie poza nią, tylko z krwią "miesiączkową" zostaje wydalony z macicy. Takiej ciąży nie można wykryć za pomocą USG. Test ciażowy z moczu moze wykryć ciaże ok 8-10 dni od zapłodnienia, a z krwi- nawet 3 dni(beta hcg!) - ale jest to data od zapłodnienia, a nie od stosunku, czy owulacji. Wiekszość testów ma czułość 25 mui/ml moczu. Jeśli masz obawy, że może to być ciąża biochemiczna, to odczekaj kilka dni po otrzymaniu dodatniego testu z moczu i oznacz poziom bety z krwi. Następnie idź do lekarza. Odpowiedz Link