Dodaj do ulubionych

fioletowy paluch

IP: 62.29.248.* 04.10.06, 17:11
Po 2 dniach wędrówek w wysokich tatrach duży palec prawej stopy zabarwil mi
się na kolor fioletowy. W ciągu kolejnich dni kolor przybral barwę zbliżoną do
czarnego i niestety pożegnalem się z paznokciem. Pytanie: co bylo tego
przyczyną? i jak moglbym uniknąć takich sytuacji w przyszlości?
Obserwuj wątek
    • Gość: Kuba Re: fioletowy paluch IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.06, 19:03
      Moim zdaniem albo silne uderzenie (nie kojarzysz?), albo wyraźnie zbyt ciasne
      obuwie.
      Pozdrawiam.
      Kuba :)
      • motorus Re: fioletowy paluch 04.10.06, 19:31
        Już to kiedyś widziałem, najczęściej pojawia się na dużym palcu. Niekoniecznie
        z powodu ciasnych butów, również w luźnym bucie palec może zmienić kolor.
        Ratunek jest jeden, trzeba obciąć paznokieć. Nie pomyśl, że cały, tylko tyle
        aby nie wystawał za palec. Dobrze jest taki zabieg przeprowadzać przed wędrówką.
        • kicia7 Re: fioletowy paluch 05.10.06, 22:23
          Też to przećwiczyłam. Moim zdaniem rzecz polega na tym, że przy schodzeniu
          stopa w bucie jedzie trochę do przodu i pazur obija się o przód buta. Pomaga
          albo bardzo krótkie przycięcie paznokcia, albo but ciut dłuższy od stopy, ale
          trzymający nogę w kostce tak, żeby nie jechała do przodu. Na pocieszenie
          powiem, że paznokieć odrasta :)
    • quarol Re: fioletowy paluch 05.10.06, 23:25
      Moim zdaniem jest to wina zbyt malych butow.
      Pewnie masz jakies lepsze buty, wiec pewnie tez mozesz wyjac z nich wkladke.
      Zrob to i postaw na niej stope. Ustaw ja w pozycji, jaka zajelaby w bucie.
      Powinienes miec z przodu miejsce szerokosci dobrego palca.
      Ta wolna przestrzen ma wlasnie zapobiec problemom z palcami. Podczas schodzenia
      stopa przesuwa sie w bucie, bez wzgledu jak mocno masz je zasznurowane
      (oczywiscie z granicach rozsadku).
      • Gość: Tatranka Re: fioletowy paluch IP: *.mofnet.gov.pl 10.10.06, 09:47
        Fioletowe palce, ale u rąk, miałam też z powodu przejedzenia się jagódkami (i
        nie tylko palce;))))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka