shagnilka 26.06.07, 14:02 Od miłośników chętnie sie dowiem, czy na pierwszą wizytę, lepiej wybrac jako miasto "stacjonarne" Szklarską Porębę czy Karpacz??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
przekierowania Re: Karkonosze 26.06.07, 14:18 W zasadzie nie ma za dużej różnicy. I tu i tu będzie gdzie pochodzić. Choć zapewne będąc w Karkonoszach zechcesz wejść na Śnieżkę, a to już z Karpacza. Z drugiej strony będąc w Szklarskiej możesz zahaczyć o Góry Izerskie (polecam), nawet/zwłaszcza w formie odpoczynku rowerowego między jednym chodzeniem a drugim. Dobra metoda to spędzić pół urlopu w Karpaczu i pół w Szklarskiej (na e- stronach miast masz kalendarz imprez - dopasuj wg uznania). Komunikacja autobusowa między miejscowościami działa, choć z tego co pamiętam tylko 2 razy dziennie (1 kurs rano 10-11 i jeden wieczorem ok. 18) W razie dodatkowych pytań/szczegółów zapraszam na maila, chętnie dopowiem Odpowiedz Link Zgłoś
moopsenia Re: Karkonosze 28.06.07, 22:55 ja tez bym podzieliła na pół...Jakoś obdzielam i Karpacz i Szklarską sympatią "po równo"...I oba miasteczka są dobrą bazą wypadową. Jak wolisz mniej zaludnione szlaki, to pojedź do Szklarskiej i stamtąd rób wypady w Góry Izerskie - będzie znacznie spokojniej niz na szlaku na Śnieżkę :) Odpowiedz Link Zgłoś
1ambrozja Re: Karkonosze 11.07.07, 21:26 W Karpaczu byłam dwa razy w Szklarskiej chyba z siedem . Wolę Szklarską . Odpowiedz Link Zgłoś
kajtoch Re: Karkonosze 12.07.07, 10:56 byłam i w Karpaczu i w Szklarskiej i serdecznie odradzam!!! lepiej znaleźć jakąś miłą małą wioskę "pomiędzy", bo tam niestety kicz, komercha i tłumy ludzi! jeśli chcesz odpocząć to lepiej unikaj takich "pereł" pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
franc81 Re: Karkonosze 12.07.07, 11:16 Zgadza sie. Komercja do bólu, mnóstwo turystów, nie ma możliwości w spokoju i ciszy delektować się pieknem gór. Dla mnie beznadzieja. Karpacz to totalna tragedia. Przez miasto idzie się tak, jak przez Krupówki w Zakopcu. No chyba że lubisz takie klimaty. Pozdro. Odpowiedz Link Zgłoś
emem78 Re: Karkonosze 18.07.07, 10:42 Byłem w sobote w Karpaczu - po południu w ładną pogode jest dużo gorzej niż w Zakopanem. Na szlakach nie jest najgorzej, ale od wyciągu na Kope po Śnieżke totalne przeludnienie. Na samej Śnieżce w jednym momencie kilkaset osób! Tragedia! Odpowiedz Link Zgłoś
moopsenia Re: Karkonosze 18.07.07, 11:59 niestety...ale chyba nie gorzej i nie gęściej niż w którykolwiek weekend na drodze do Morskiego Oka :-) Odpowiedz Link Zgłoś
bestiaa Re: Karkonosze 19.07.07, 18:06 ale dla osób które chodzą po górach świat nie kończy się na Śnieżce, a większość tylko tam w chodzi, idąc szlakami nie ma aż tyle osób, często też było tak iż szliśmy całkowicie samemu przez długi okres czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
emem78 Re: Karkonosze 20.07.07, 09:50 Droga drogą ale szczyt! Co do Moka to sie nie wypowiadam bo w weekendy unikam :). Ostatni raz byłem w październiku, przed południem halny, w schronisku 10 osób. Gorąca herbata z widokiem z jadalni - bezcenne :) Odpowiedz Link Zgłoś
joanna_1 Re: Karkonosze 12.07.07, 13:20 Ciężko doradzić, bo po tylu latach jeżdżę i tu i tu na zmianę :-) Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda_lin Re: Karkonosze 20.07.07, 15:51 ja bym wybrała szklarską porembę. byłam tam. to znaczy blisko bo 3 km czy jakoś tak. duzo do zwiedzania: 2 wodospady, złoty widok, wyciag na szrenicę i zakręt śmierci. 15 km i Jelenia góra. Bardzo miłe miasto. Hotelu nie bede pisała ale ja byłam w wyśmienitym :D Odpowiedz Link Zgłoś
katja_24 Re: Karkonosze 20.07.07, 15:58 Bylam dwa razy w Karpaczu i kilka razy w Szklarskiej. Wole Szklarska :) Odpowiedz Link Zgłoś
nut.cracker Re: Karkonosze 22.07.07, 22:09 Byłam w maju po raz pierwszy w Karkonoszach- i przed wyjazdem miałam podobny dylemat.. W końcu zdecydowaliśmy się na schroniska górskie :-). Dojechalismy do Szklarskiej i przeszliśmy górami aż na Okraj, a stamtąd do Karpacza, zatrzymując się w różnych schroniskach. Polecam :-) Odpowiedz Link Zgłoś