Dodaj do ulubionych

Zaczynamy z homeoopatią

02.03.12, 09:11
Witam, podczytuję forum od jakiegoś czasu. Kłopoty zdrowotne córki (wysiękowe zapalenie ucha + trzeci migdał), a w zasadzie mało skuteczne leczenie konwencjonalne (do tego sprzeczne diagnozy lekarskie) skłoniły mnie do zwrócenia się ku metodom alternatywnym. Koncepcja działania homeopatii bardzo mi odpowiada i jest zgodna z moim holistycznym postrzeganiem człowieka.

Córka dostaje arsenicum iodatum 15 ch raz dziennie trzy kulki (w maju skończy 4 lata) i kalium muraticum 15 ch raz dziennie trzy kulki. Do tego jest na diecie bezmlecznej, bez konserwantów, sztuczności itp. Wczoraj na kontroli ucho wyglądało normalnie, lekarka nie widziała wysięku, błona bębenkowa wyglądał normalnie. Po dwóch tygodniach brania leków i diety (aha, co tydzień córka dostaje też zastrzyk) zauważyłam, że nie ma wydzieliny w nosie - wcześniej zawsze coś wysmarkiwała, mniej lub więcej, różnego koloru. Teraz jest sucho w nosie, ale nos jest jakby spuchnięty - strumień powietrza jest wąski i nie przelatuje tak swobodnie jak u zdrowego dziecka. Czy ktoś mógłby skomentować naszą sytuację?

Co do siebie - wczoraj po dwóch dniach brania tabletek Homeogene 9 przeszedł mi silny ból gardła i zaczerwienienie migdałów. Normalnie skończyłoby się na antybiotyku. to mój mały pierwszy sukces :) Teraz tylko czekam, żeby córci pomogło....
Obserwuj wątek
    • akownik Re: Zaczynamy z homeoopatią 02.03.12, 15:12
      A co na to mówi homeopata?
      Pewnie nie napisałaś tu tego wszystkiego co powiedziałaś homeopacie. On na pewno wie o Was więcej.
      • ashley36 Homeopatka mówi... 02.03.12, 17:31
        Że powinno pomóc na migdał. Że kalium jest właśnie na migdał m.in. I że takie "oczyszczanie" organizmu dietą trochę trwa. Do tego córka bierze Immunotrofinę (to nie homeopatia), która zawiera jod i ponoć ładnie wpływa na układ limfatyczny gardła.

Aha, zapomniałam napisać, że dzwoniłam dzisiaj do naszej Pani dr i wypytywałam o uszka - błona bębenkowa jest trochę zaróżowiona - chyba niestety źle zrozumiałam wczoraj. Ale ucho nie wygląda na zapalne, ale raczej na kataralne. Co może być związane z infekcją wirusową, którą wszyscy przechodzimy.

Czy mógłbyś skomentować, co sądzisz o takim leczeniu? Czy idziemy w dobrą stronę? Z góry dziękuję.
        • akownik Re: Homeopatka mówi... 02.03.12, 21:10
          Dieta bez mleka i bez konserwantów jest dobrym pomysłem, ale niekoniecznie prowadzi do oczyszczania organizmu.
          Nie wiem czy jesteście na dobrej drodze bo nie wiadomo jakie były objawy przed podaniem leków i jakie są teraz. Nie wiemy czy jest jakaś poprawa. Z drugiej strony może być i tak, że najpierw może wystąpić pogorszenie, czy nawrót dawnych objawów a dopiero potem może bć dobrze. trudno powiedzieć, czy homeopata dobrze dobrał leki, bo samo stwierdzenie o zapalnym wysięku czy trzecim migdale, to dla homeopaty za mało. Potrzebna jest znajomość objawów.
          Czyli wiemy za mało o powodach dla których szukałaś pomocy homeopaty.
          • ashley36 Re: Homeopatka mówi... 02.03.12, 21:19
            Starałam się pisać jasno, no ale opisanie całej historii chorób to się nie da na forum. Generalnie córka była zdrowa odkąd poszła do żłobka w 15 miesięcy. Wtedy zaczęły się wieczne choroby, kaszle wieczorne, katary. Na podstawie objawów - kaszel po położeniu spać - zdiagnozowano refluks i raczej to była trafiona diagnoza, bo po bioprazolu kaszel minął. Dwa lata był spokój (tzn. w okresie jesienno-zimowym katarki + refluks, zaleczany bioprazolem i lekkostrawną dietą, ale mleko jadła). W październiku 2011 po raz pierwszy zachorowała na ostre ucho, po którym został wysięk, cofał się, narastał, w cyklach kataralnych. Generalnie grozi nam drenaż i wycięcie trzeciego migdała. To z grubsza wszystko. Czyli wysięk w uchu to główny powód wizyty u homeo. Tylko że ja ten wysięk wiążę z ciągłymi katarami jesienno-zimowymi. Dziwne jest jeszcze to, że latem wszystko przechodzi, refluksy, katary itp.
            • akownik Re: Homeopatka mówi... 03.03.12, 10:50
              Od homeopaty leki dostałaś po przedstawieniu całej historii choroby. Tu podajesz kilka wybranych informacji i oczekujesz opinii. Pewnie więc i na forum nie da się ocenic skuteczności leczenia.
              Co to znaczy: zachorowała na ostre ucho? Homeopacie pewnie opisałaś objawy.
              Co to znaczy: trzeci migdał? Myślisz, że homeopata przepisze lek ze względu na hasło "trzeci migdał"? Dlaczego grozi wycięcie trzeciego migdała?
              Jak widzisz pytań jest sporo.
              • ashley36 Re: Homeopatka mówi... 04.03.12, 09:50
                Ostre ucho to ucho bolące, z ropną wydzieliną (pękła błona bębenkowa i ropa się wydostała na zewnątrz), temperatura. Dziecku grozi wycięcie migdała i drenaż z powodu nawracających wysięków w uszach i powiększonego trzeciego migdała (którego skutkiem jest wysięk, jak twierdzą laryngolodzy).
          • ashley36 Co do zman u corki 02.03.12, 21:20
            To tak jak w pierwszym poście - nos jest raczej suchy (wcześniej coś zawsze wysmarkiwała). Teraz problem numer jeden dla mnie to wrażenie obrzękniętego, bez wydzieliny nosa. No i te uszka z błoną zaróżowioną lekko......
            • akownik Re: Co do zman u corki 03.03.12, 10:54
              Pod wpływem leków homeopatycznych objawy początkowe, czy objawy w ogóle, będą się zmieniać. Żeby ocenić leczenie to trzeba by wiedzieć o pacjencie co najmniej tyle ile wie homeopata przepisujący te leki.
              • ashley36 Re: Co do zman u corki 04.03.12, 09:45
                Dziękuję za poradę :)
                • halszka111 Re: Co do zman u corki 05.03.12, 11:05
                  Ja tylko dodam, że opis samej choroby to nie wszystko, ważne jest też to, jak się dziecko zachowuje (w czasie choroby i normalnie), co lubi jeść, apetyt, ile pije, jak śpi, relacje z innymi dziećmi np. czy jest typem przywódcy, no jest tego mnóstwo. Bez tego nie sposób ocenić czy lek był prawidłowo dobrany, a mam nadzieję, że homeopatka wzięła to pod uwagę, a nie tylko fakt że migdałki do wycięcia i bolące ucho.
                  • ashley36 Re: Co do zman u corki 05.03.12, 19:00
                    No akurat takie pytania dokładne nie padły. Nie wiem w takim razie, czy według was wywiad był źle przeprowadzony i leczenie nie ma sensu? :(
    • ashley36 Po dzisiejszej wizycie kontrolnej 15.03.12, 20:24
      Nos suchy, bez wydzieliny, trochę przytkany (być może od migdała), migdały gardłowe zmniejszyły się trochę, uszy po badaniu otoskopem w stanie prawidłowym. Wysięku brak, błona bębenkowa różowa, z refleksem :)

Chyba się upiję ze szczęścia :) A takim byłam niewiernym Tomaszem...

Jedziemy dalej z dietą, kulkami i zastrzykami.....

• very.martini Re: Po dzisiejszej wizycie kontrolnej 18.03.12, 00:08
        Nie upijaj się:) Zaplanuj sobie super menu na Wielkanoc, żeby nie było za dużych odstępstw od diety:)

16%VOL
        22%VAT
        • ashley36 Re: Po dzisiejszej wizycie kontrolnej 19.03.12, 19:12
          Dzięki :) Całą rodzinką trzymamy dietę i wszyscy lepiej się czujemy. Mężowi bóle głowy przeszły a ja wreszcie nie czuje się zmulona od słodyczy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka