23.08.04, 13:02
korzystając z wyszukiwarki znalazłam kilka wątków o komarach i postanowiłam
się zaopatrzyć w polecane przez wiele osób Ledum. i tu pojawił się problem.
pytałam o to w aptekach, ale w żadnej nikt nawet nie słyszał o czymś takim.
czy w to Ledum można się zaopatrywać tylko w jakichś specjalnych
miejscach? ;) szukam namiarów w Trójmieście.
Obserwuj wątek
    • beba2 Re: Ledum 23.08.04, 14:31
      Pójdź do jakiejkolwiek apteki i poproś by zamówili Ci lek homeopatyczny o
      nazwie LEDUM PALUSTRE 5 CH z firmy Boiron ( na przykład). Jesli jest jakis
      farmaceuta w Polsce, który nie zna chociaż tej firmy, to...chyba nie jest
      farmaceutą.
      Ale faktem jest,że jeszcze wielu aptekarzy nie pojęcia o homeopatii w ogóle,
      natomiast leki jak sądzę znać powinni. Chociażby z racji tego, że leki te noszą
      nazwy łacińskie wszelkich substancji, o których aptekarz chociaż powinien
      wiedzieć , że istnieją.
    • jacekoczkowski Re: Ledum 23.08.04, 14:36
      Widziałem też aptekę wysyłkową /informacja tv/. Ale nie znam adresu /zamówienia
      internetowe/.
    • littlemy Re: Ledum 23.08.04, 14:45
      a bylas w aptece na wajdeloty w gdańsku wrzeszczu? tam, kolo basenu start jest
      apteka homeopatyczna...zawsez tam maja wszystko, a jesali nie, to sprowadzaja
      na nastepny dzien :)
    • justa_79 Re: Ledum 23.08.04, 15:42
      dzięki za dokładną nazwę i namiary. sugerowałam, że to może być Boiron, ale
      akurat nie było Ledum na tej półce ;)
      zaś do Wrzeszcza może się wybiorę, dobrze wiedzieć, że istnieje taka apteka.
    • justa_79 Re: Ledum 25.08.04, 09:49
      udało mi się w końcu kupić, przywieźli z hurtowni. ale okazało się, że na
      opakowaniu nie ma sposobu dawkowania - tylko napis w stylu: ściśle wg wskazówek
      lekarza. farmeceutki nie chciałam pytać, gdyż nawet nie potrafiła odczytać
      nazwy ;) pisaliście tu chyba, że bierze się 3-5 granulek. ale czy są jakieś
      dodadtkowe zasady, np. ileś godzin przed jedzeniem albo po? kiedyś miałam inny
      preparat homeopatyczny, chyba firmy Dagomed, i tam dawkowanie zawsze było na
      opakowaniu.

aha, jak ktoś zna to Ledum Boirona - strasznie się męczę z otworem w tym
      opakowaniu, krecę i kręce, zanim te granulki wyjdą. niby dozownik miał być
      ułatwienie, a ja kompletnie nie mogę rozgryźć jego działania ;)
    • very_martini Re: Ledum 25.08.04, 09:58
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=19760&w=13147005&a=13147005
      Co do liczby kulek, to nie ma zgodnych opinii, ale dzielnie trzymamy się tu
      teorii, że 10 kulek to za dużo jak na jedną dawkę, ale głównie z powodów
      finansowych;)- po co płacić, skoro nie trzeba;) ja zawsze biorę 1, ale licząc
      średnią tutaj, wyszłoby, że 2-3 mogą być. Homeopatia jest terapią bodźcową, a
      nie ilościową, na sobie potwierdziłam, że czasem jedna mikrogranulka
      wystarczyła, choć według producenta jedną dawką jest cała fiolka mikrogranulek;)
      Pudełko Boirona - przekręcasz je głową w dół i kręcisz tą przeźroczystą częscią
      tak, jak pokazuje strzałka. Kulka sama wpada do pojemniczka, prosto z
      pojemniczka hop do buzi, leków lepiej nie dotykać, pod język i czekać aż do
      rozpuszczenia.

16%VOL
      22%VAT

• justa_79 Re: Ledum 25.08.04, 14:27
        no to się załamałam tym fragmentem:

"Tak na serio to podczas leczenia homeopatycznego trzeba sie wystrzec po kolei:
        wszystkich potraw i napoi kwasnych, vitaminy C, camphory, miety, menthol nawet w
        formie vicks vapo rub (maz na skore), olejki eteryczne czy tam
        aromaterapeutyczne, pszerozne smarowidla na rheumatyzm o zapachu kamforowym czy
        mentholowym, buzia powinna byc wolna od zapachow miety od pasty do zebow, takze
        niektore ziola czy tam cherbatki ziolowe tak jak rumianek, mieta itp. tez
        potrafia spowodowac ze leki beda mniej skuteczne."

czy naprawdę wszyscy tego unikają czy po prostu jest to tylko teoria, której
        się nie przestrzega w praktyce?
        • very_martini Re: Ledum 25.08.04, 16:14
          nieeeeeeee:)
          nie przerażaj się.
          zapachy mocno miętowe można sobie faktycznie odpuścić, szczególnie niedługo
          przed i niedługo po wzięciu kulki, ale ja twardo myję zęby miętowawą pastą i
          piję kawę, od gumy czasem nie stronię, a kulki ewidentnie działają. Do złego
          namawiam, ale już się tu przetoczyła dyskusja. Jasne, że najlepiej jest się
          stosować do zakazów i składam głęboki pokłon każdemu, kto to robi. Podziwiam!

16%VOL
          22%VAT

Takie tam... Forum homeopatia
        • beba2 Re: Ledum 25.08.04, 17:38
          Podstawą jest unikanie mięty, camfory i olejkow eterycznych, na inne trzeba
          uważać na zasadzie nie przyjmowania leku w krótkim odstepie czasu od zjedzenia
          czy wypicia pewnych rzeczy np. kawy.
          • beba2 Re: Ledum 25.08.04, 17:39
            I lepiej tego przestrzegać, zeby potem nie wyskoczyć z twierdzeniem, ze lek
            homeopatyczny nie działa. Niestety nie ma jak zadziałać np. w obecności mięty,
            bo wiele substancji eterycznych ( mocno pachnących) działa jak antidotum na
            leki homeo.
          • justa_79 Re: Ledum 26.08.04, 09:50
            to szkoda, bo ja bardzo lubię olejki eteryczne :( ale dziwne, że to się tak
            gryzie, sądziłam, że obie metody są raczej mało inwazyjne dla organizmu.
            • beba2 Re: Ledum 26.08.04, 12:29
              Trudno powiedzieć co to jest "duża inwazja" leku na organizm. Dla mnie to nie
              tylko jego mocne oddziaływanie na leczenie danego schorzenia, ale także skutki
              uboczne jakie wywołuje.
              Dlatego w maxymalnym skrócie porównując : antybiotyk, olejki eteryczne i
              homeopatyki - tylko ten pierwszy jest dla mnie naprawde inwazyjny. Natomiast w
              drugiej kolejności byłyby olejki ( które niewłaściwie stosowane moga powodowac
              skutki uboczne! - zwłaszcza u dzieci). Natomiast leki homeopatyczne nie czynią
              spustoszeń w organizmie,i są w tej chwili chyba najbezpieczniejszymi lekami na
              świecie.
              To nie jest tak, ze olejki i homeo się "gryzą", a zatem mogą powodować jakieś
              reakcje krzyzowe. Po prostu leki homeo "wywietrzeją" z organizmu po
              zastosowaniu mocno pachnących substancji i nie spełnią swej funkcji
              terapeutycznej.
    • virginia1 Re: Ledum 30.08.04, 20:07
      przypuszczam, że musiałaby pani powiedzieć w aptece, że chodzi o lek
      hemoopatyczny ( Dolisos lub Boiron) W bydgoszczy nie ma problemu z żadnym
      lekiem hemoopatycznym tych firm i wielu innych.Jeżeli któraś Pani farmaceutka
      nie jest zorientowana, to zawsze mówię o jaką firmę mi chodzi.W sytuacji, gdy
      wszystko jest skomputeryzowane żadna apteka nie powinna mie c problemu z
      poszukaniem takiego ( i innych specyfików)
      Z wyrazami szacunku
      Alina

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka