monia1974 02.12.04, 22:50 jakie lekarstwo na odchudzanie ?? pozdrawiam Monika Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
a.sap Re: pytanie ..? 03.12.04, 10:31 Witam! > jakie lekarstwo na odchudzanie ?? Widzę, że dobrych rad brakuje, to może napiszę jak ja sobie poradziłem z tym problemem. Przy 180 cm ważyłem 92 kg (na początku sierpnia tego roku). Brak ruchu i nadwaga powodowały narastanie różnych dolegliwości. Zacząłem szperać w sieci. Tu masz link, który przestawił nieco moje życie: www.logonia.org/passwd/I_Ching/kp2-2.htm Zwróciłem większą uwagę na odżywianie, zmniejszyłem zdecydowanie spożycie mięsa, mleko odstawiłem zupełnie (czasem wypijam kakao). Odstawiłem zupełnie cukier (piłem duuużo herbaty słodzonej z cytryną) i sól (po prostu przestałem solić np. kanapki z pomidorem). Herbatę czarną zamieniłem na zieloną. Na szczęście nie byłem uzależniony od kawy, więc tu nie było problemów. Żadnych ciastek, pączków i podjadania przy pracy. Najgorzej było z herbatą (2-3 tygodnie nie smakowała mi ta zielona). Potem przyzwyczaiłem się. No i przestałem zarywać noce. Owszem - zdarza mi się teraz posiedzieć do pierwszej w nocy - ale sporadycznie. Wcześniej rytm dobowy tak mi się przestawił, że wstawałem w południe, do wieczora snułem się w podłym humorze, o dwudziestej siadałem do komputera i pracowałem do świtu. Zaraz po przeczytaniu tego artykułu - przez kilka tygodni - kładłem się spać (zgodnie z zaleceniem) o 21 i wstawałam o 7 rano. Myślę, że to wszystko pozwoliło mi wyjść na prostą. Po zastosowaniu tego wszystkiego waga zaczęła spadać dość gwałtownie (w połowie września ważyłem 81-82). Miałem chwile wątpliwości bo czułem się słaby, pojawiły się zawroty głowy. Trochę "wyluzowałem" i w tej chwili pilnuję, żeby waga nie spadła mi poniżej 80. Boję się po prostu, żeby nie dopuścić do niedokrwistości, czy innej anemii. Odstawienie mięsa może spowodować braki B12, poza tym - brak cukru przy mojej pracy - to może nie wyjść na zdrowie. Kontroluję krew i cukier i chyba już będzie ok. Zawroty ustąpiły, herbata zielona mi smakuje, cukru nie potrzebuję. Może u Ciebie to też się sprawdzi? Sorry, że nie o homeopatii ;-) Pozdrawiam Andrzej Odpowiedz Link