Dodaj do ulubionych

Mezereum 15CH - reakcja

18.12.04, 21:57
Córka przyjmuje to od tygodnia. I "jakimś zbiegiem okoliczności" zupełnie
niepodobnie do siebie się zachowuje. Łatwo się złości, marudzi, albo dla
odmiany mocno testuje, jak daleko moze się posunąć. I zaczęła sypiać w dzień.
Normalnie jest bardzo radosna, żywiołowa, odważna i da się z nią dogadać.
Nadmienię, ze ma alergię, również skórną (niemniej zmianom nie towarzyszy
świąd). I dwa lata.
Więc jestem w kropce. Zmiany skórne są jak były. Nie wiem, czy to bunt
dwulatka czy lek.
Jak myślicie - to jest ok?
Aha, mała jest podobno sulfurem.
Obserwuj wątek
    • astria1 Re: Mezereum 15CH - reakcja 20.12.04, 11:52
      Marciszonka a jak długo mała dostaje Mezerum ? i jeszcze od kiedy tak się
      zachowuje ? piszesz ze zmiany skórne wygladają tak jak wyglądały więc opisz je,
      czy są identyczne takie same jak zawsze ?

pzdr
    • patchwork30 Re: Mezereum 15CH - reakcja 20.12.04, 17:13
      Marciszonka,
      nie rozumiem dlaczego lekarz przepisal mezereum, skoro mala ponoc jest sulfurem...
      Zachowanie moim zdaniem zmienilo sie niekorzystnie! Bo z radosnego i odwaznego
      dziecka zrobilo sie marudne i zloszczace! Bunt dwulatka nie przychodzi z dnia na
      dzien (ale moze sie myle, bo juz dawno dwulatkiem nie bylam ;-))
      A jak bylo po sulfurze?
      Najlepsza pomoca bedzie lekarz. Dobry homeopata zauwazy i skoryguje blad, od
      kiepskiego lepiej zmykac.
      Ola
    • marciszonka Re: Mezereum 15CH - reakcja 20.12.04, 20:35
      Mała bierze mezereum dokładnie tyle czasu ile zachowuje się nieswojo - tydzień.
      Zmiany wyglądają następująco - część jest kaszką (na policzkach), część suchymi
      plackami (łydki), a część czerwonymi pryszczami z białą główką (dłonie) plus
      ciemieniucha. Te zmany na bank w ogóle nie zareagowały jeszcze na leczenie.
      Sulfur ma zacząć brać dopiero jak skończy to, także nie jest to łączone. A
      zaciekawiło mnie dlaczego dla sulfura nieodpowiednie jest mezereum, Patchwork?
      Ja ciągle patrzę na nią i nie wiem - daje czadu, ewidentnie sprawdza, kiedy
      zastosuję karę, ale ma przy tym w oczach taki cwany uśmiech, normalnie leci na
      bezczela. I wyje jak najęta kiedy nie może pojechać dalej w temacie. Gdybym
      nie dawała jej leków to normalnie uznałabym to za typowe dwulatkowe szaleństwo,
      dlatego głupio mi tak to wiązać.
      Mogłaby wystąpić tak szybka reakcja na lek? W ciągu 24 godzin?
      Ale rację macie, jutro zadzwonię do pana doktora pozawracać mu głowę.
      Nadmienię, że właśnie z forum był mi polecany :-)
      • patchwork30 Re: Mezereum 15CH - reakcja 21.12.04, 10:26
        > zaciekawiło mnie dlaczego dla sulfura nieodpowiednie jest mezereum,

jesli ktos ma objawy sulfuru, to powinien dostac sulfur, mezereum (czy kazdy
        inny srodek) sie podaje, jak objawy pasuja do tego innego srodka. Zdziwilo mnie
        to dzialanie lekarza, w ktorym stwierdza on, ze dziecko jest sulfurem (dla mnie
        znaczy to, ze ma objawy sulfuru), ale dostaje mezereum...
        • marciszonka Re: Mezereum 15CH - reakcja 22.12.04, 20:39
          Patchwork, ale jak napisałam, mała dostała również sulfur ale do podania po
          zawalczeniu z alergią mezereum i anagellisem. Sulfur, jak rozumiem, jest w jej
          przypadku konstytucyjny. I dodam, że minęły jej "humory" :-) A zadzwoniłam do
          pana doktora i za jego radą robię małej tygodniową przerwę, zeby zweryfikować,
          od czego było to zachowanie. Ale wygląda mi już teraz, że jednak to był napad
          dwulatkowego buntu. Moja córa widać przechodzi to napadami, a nie stopniowo ;-)
          • patchwork30 Re: Mezereum 15CH - reakcja 28.12.04, 16:24
            Oj, to dobrze, ze sie coreczce poprawil humor :-). Dobrze tez, ze lekarz dla
            zweryfikowania dzialenia srodka kazal go odstawic. To znaczy, ze nie wali na
            slepo, tylko obserwuje. Bardzo jestem ciekawa, jak bedzie przebiegala dalsza
            terapia. I oczywiscie zycze, zeby przyniosla sukces :-)))
            patchworek
            • jo5 Re: Mezereum 15CH - reakcja 29.12.04, 13:58
              co to znaczy, że jest "sulfurem". Pytam, bo moja mała ma podobne do opisnych
              objawy skórne
              • patchwork30 Re: Mezereum 15CH - reakcja 29.12.04, 15:38
                jak jest "sulfurem" to znaczy, ze ma (w stanie choroby) takie objawy, jakich
                dostaloby sie po naduzyciu (zatruciu) siarka.
                Sulfur ma powinowactwo do skory. Skora jest sucha, swedzi, po drapaniu piecze.
                (Ogolnie typowe jest odczucie palacego bolu) Mycie, woda pogarszaja ten stan.
                Usta, uszy, dziurki w nosie, odbyt i wszelkie otwory ciala sa mocno czerwone. W
                nocy, pod koldra jest za goraco, sulfur wystawia goroce nogi (stopy) spod koldry.
                Czeste sa uczulenia, astma, hemoroidy o ile calosc objawow pasuje do srodka.
                Choroba moe zaczac sie od stlumienia objawow skornych.
                O charakterze sulfuru mozna pisac i pisac...

Jest on zywiolowy, choc szybko sie meczy. Trzeba o tym pamietac, bo np wysypki
                "graphites" tez sie pogarszaja przez mycie, ale osoba "graphites" jest raczej
                "ociezala" emocjonalnie i ruchowo.
                • jo5 Do patchwork 30 02.06.05, 15:25
                  po czasie, ale dziękuję za odpowiedź
                  w nawale problemów, które się zwaliły zupełnie zapomniałam o tym pytaniu
                  pozdrawiam, jo
                  • ada80 Re: Do patchwork 30 19.12.05, 22:47
                    Haha,ale zbieg okoliczności. Moja córka też jest alergikiem. Podczas
                    pogorszenia jej skóry lekarz już w wejsciu powiedziała, ze sulfur (znała nas
                    wcześniej), oczywiście wywiad zrobiła ale i tak stanęło na sulfurze. Jednak
                    cały czas małej się pogarszało i następnym lekiem był mezerum. Teraz mamy
                    podawa mezerum a później wrócic do Sulfura. Mała bierze mezerum od kilku dni i
                    co prawda nie ma zadnej poprawy ale nie ma tez daleszego pogarszania a to dla
                    nas ogromny sukces. Z tym, ze bierze niestety tez inne leki+dietka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka