Dodaj do ulubionych

zbijanie gorączki

17.02.05, 12:40
tak juz się tu rozpanoszyłam, to zapytam jeszcze o jedno:

czy jest jakis lek w miare standardowy na zbijanie gorączki? moje potwory
miały niedawno grype, podawałam im nasoheel i r6 (chyba 6:)) ale gorączkę
miały nieprzyzwoicie wysoką i nawracającą i szczerze mówiac poległam i
podałam panadol.. no wiem, zlinczujecie mnie pewnie teraz, ale ja głupieję
kiedy temperatura przekracza magiczne 40, kapiele schładzające nie schładzają
a dziecko jest prawie nieprzytomne.
Grypa sobie poszła dość szybko (koło tygodnia), ale, zabezpieczając się przed
nastepną podobna sytuacją: co powinnam była zrobic? a może podac częściej r6?

Kurcze, moja wiedza homeo jest strasznie szczątkowa, moze polecicie cos
dobrego do poczytania dla laika?

dzieki :))
a.
Obserwuj wątek
    • beba2 Re: zbijanie gorączki 17.02.05, 14:01
      W homeopatii nie ma zbijania gorączki. To jest po prostu leczenie przyczyny
      lekiem stosownym do objawów jakie wystepują. Można tak:
      Belladonna ( jesli się poci, zwłaszcza w obrębie twarzy), albo aconitum jeśli
      jest rozpalony i nie spocony. Moga byc 9 CH, 15 CH lub 30 CH. Niższe potencje
      przy wysokiej gorączce podaje się nawet co pół godziny, wyższe rzadziej.
      To są leki, które stosuje się przy szybko narastającej temperaturze.
    • very_martini Re: zbijanie gorączki 17.02.05, 21:21
      Naturopaci są zdania, że do 39 nie należy zbijać, więc za 40 nikt Cię (chyba?)
      nie zlinczuje, a już na pewno nie producenci leków:)))))

16%VOL
      22%VAT

• asia_z Re: zbijanie gorączki 02.03.05, 13:53
        Wspaniale E-Homeo, merci wielkie, po czasie jak zwykle, ale wdzieczność z
        czasem nie wygasa, o :)
        bz,
        • beba2 Re: zbijanie gorączki 02.03.05, 14:32
          No ale cio ? Pomogło cuś ?
          • asia_z Re: zbijanie gorączki 02.03.05, 22:44
            bebo, nie pomoglo, bo pytanie bylo na zapas :))
            wyjasnij mi jeszcze prosze ktore potencje sa wyzsze a ktore nizsze, bo sie
            troche pogubialm: 15 ch jest nizsza czy wyzsza od 9 ch? a jak z tymi lm,
            korsakova i innymi?
            merci z góry :)
            a.
        • adzienia Re: zbijanie gorączki 02.03.05, 15:44
          Jestem w szoku! Jejku - Twój przykład na działanie homeopatii powinien być
          pokazywany niedowiarkom i wszystkim przemądrzałym głowom - autorytetom - pseudo
          medycznym, które nie dopuszczają innych metod leczenia jak tylko te jedynie
          słuszne konwencjonalne. Gratulacje.
          • jagusik Re: zbijanie gorączki 03.03.05, 11:21
            No to ja opowiem Wam o mojej "frontowej" walce z wirusiskami. Córka miała przez
            8 dni gorączkę - nie chciała nic jeść ani pić. Dawaliśmy jej Belladonnę 15,
            potem 200 - nie działała, Gelsemium 15, potem 200 - nie działało, najpierw
            Oscillo, potem Engystol. Przy czwartej nocy w granicach 40 stopni zaczęła
            majaczyć i przyjechało pogotowie. Po drodze kąpaliśmy, owijaliśmy w zimne
            pieluchy - leżała jak betka, jeszcze jej takiej nie widziałam. Skończyło się na
            Codiparze w czopkach, bo po Ibufenie wymiotowała... Dziś jest 9 dzień chorowania
            i temperatura spadła do 37... ale za to młodsze pacholę (13 mies.) przejęło
            pałeczkę i w nocy obudziło się rozpalone do 39 :((( Podaję mu Belladonnę 200 z
            wody co 15 min jak nie śpi, i czopki paracetamolowe, bo już wymiękam.........
            No i żelazne Oscillo.
            Gorączkowo pozdrawiam z nadzieją na lepsze jutro
            • beba2 Re: zbijanie gorączki 03.03.05, 11:52
              A trzeba było dać aconitum :(
              • jagusik Re: zbijanie gorączki 03.03.05, 14:40
                Oki, próbuję z aconitum, belladonna do tej pory nie zadziałała.
                Dziębi Beba
                • jagusik Re: zbijanie gorączki 03.03.05, 14:43
                  Ziębi Beba w gorączce, hehe
                  Dzięki miało być, oczywiście
                  • beba2 Re: zbijanie gorączki 03.03.05, 14:53
                    Jak się nie poci, a gorączka wielgachna to aconitum. Tylko błagam nie ładuj
                    dwusetki. 9 CH w zupełności wystarczy.
                    • jagusik Re: zbijanie gorączki 03.03.05, 21:20
                      No i tu się gubię - moja homeo zaleca "gorączkowo" potencje 15 i często, lub 200
                      i rzadko - np. 2 razy dziennie. Moja przyjaciółka leczy się i rodzine u klasyka
                      i on te same "gorączkowe" leki o potencji 200 zaleca rozpuszczać w wodzie i
                      podawać co 15 min. po łyżeczce, w miarę poprawy rzadziej (może to ostępstwo od
                      klasyki, bo nie konsty na wszystko.........? ale im pomaga!!!).
                      Beba piszesz że 9CH w zupełności wystarczy.
                      O żesz, nic nie kumam.
                      • jagusik Re: zbijanie gorączki 04.03.05, 19:17
                        cichosza...???
                        • beba2 Re: zbijanie gorączki 04.03.05, 19:59
                          A tam cichosza..
                          Sprawdziłam i wiem, że wystarczy 9 CH. Nie zawsze trzeba szaleć z wysokimi
                          potencjami. Najlepiej zaczynac od niższych i ewentualnie kończyć na wysokich (
                          nigdy odwrotnie).
                          Dlatego moze byc i 15 i 30 CH - w zależności co masz pod ręką. A to, ze ktoś
                          zaleca np. 2 x dziennie 200 CH, hm...nie rozumiem po co. Natomiast rownie
                          dobrym sposobem jest podanie dwusetki z wody. Ale tez nie tylko dwusetki. Ja
                          czasem podaję 30 CH z wody i też gorączka spada po dwóch godzinach.
                          Wszystko to kwestia dopasowania odpowiedniego do objawów leku ( tu potencja
                          akurat nie jest aż tak istotna, dlatego proponuję zaczynać od nizszej).
                          • jagusik Re: zbijanie gorączki 04.03.05, 21:00
                            Hm. Wszystko się zgadza. 200 wjechało jak 15 (30) nie działało.
                            A szalenie z wysokimi potencjami podpieram autorytetem znanego homeopaty... I
                            to od razu, bez "gry wstępnej", zaczynania od niskich potencji.
                            Mówi, ze gwałtowne procesy potrzebują dużych energii.
                            Pozostaje tylko uznać, że leczenie jest sztuką i każdy uprawia ją inaczej...
                            Z szacunkiem - jeszcze raz dzięki Beba
                            • beba2 Re: zbijanie gorączki 04.03.05, 21:17
                              O tych stanach ostrych i wysokich potencjach wówczas stosowanych, to prawda.
                              Jak najbardziej. Jesli dobry lekarz, to wie co robi.
                              Ja tu nikomu powyżej 30 nic nie zaproponuję z racji reszty zdrowego rozsądku,
                              ktory mi pozostał :)
                            • very_martini Re: zbijanie gorączki 08.03.05, 17:16
                              A mnie czasem dziwi, jak cudownie potrafia zadzialac naprawde niskie
                              potencje... Nawet 5CH, wobec braku innej potencji pod reka, zadzialalo mi
                              wczoraj tak, ze az sie zdziwilam. Szok w trampkach.

16%VOL
                              22%VAT

• julamimi Re: zbijanie gorączki 09.03.05, 09:23
                            beba2 napisała:

> czasem podaję 30 CH z wody i też gorączka spada po dwóch godzinach.

hm, to ja sie upewnie co do tych 2 godzin.
                            Zalozmy, ze dzieciak ma 39,7, daje np aconitum 9ch, za pol godziny sprawdzam
                            goraczke, 40, po godzinie od podania leku 40,2 - nadal cierpliwie czekac?
                            czy podawac lek co pol godziny do czasu az spadnie?
                            • beba2 Re: zbijanie gorączki 09.03.05, 17:11
                              jak gorączka zacznie spadac to zwiększyc odstepy między kolejnymi dawkami leku.
                              Jesli nie spada, a wręcz rosnie po leku z wody, to trzeba go zmienić na inny.
    • yaga20 Re: zbijanie gorączki 09.03.05, 12:22
      A ja prosiłabym o wytłumaczenie jak to jest z tymi lekami z wody, po co to ma
      być rozpuszczone w wodzie? Czy wtedy jakoś inaczej działa?
      • kubalan Re: zbijanie gorączki 10.03.05, 12:52
        Tu jest link do wyjasnien Stefana na ten temat:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=19760&w=18733059&a=18744445
        Ogolnie caly watek jest na ten temat, badz tez wiekszosc :)
        • yaga20 Re: zbijanie gorączki 10.03.05, 14:13
          Dzięki Kubalan już znalazłam:-))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka