malootka2 02.01.07, 15:07 Witajcie, czy ktos z Was dysponuje wiedza, co w skladzie maja krople R43 i R48? W necie nie moge znalezc, wszedzie suche informacje... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tom_j23 Re: Krople R43 i R48 dr Reckeweg 02.01.07, 16:02 malootka2 napisała: > Witajcie, czy ktos z Was dysponuje wiedza, co w skladzie maja krople R43 i > R48? W necie nie moge znalezc, wszedzie suche informacje... organicpharmacy.org/products/Herbamine.R43 organicpharmacy.org/products/Pulmosol.R48 Stefan Odpowiedz Link
malootka2 Re: Krople R43 i R48 dr Reckeweg 02.01.07, 16:35 DZiekuje, Stefan, szukalam w polskim necie. Z angielskiego jestem taka sobie ale tu nie ma nic trudnego. Dzieki :) Ciekawa jestem co oznacza ten "x" przy potencjach, czy to oznacza CH? Odpowiedz Link
tom_j23 Re: Krople R43 i R48 dr Reckeweg 02.01.07, 16:48 malootka2 napisała: > DZiekuje, Stefan, szukalam w polskim necie. Z angielskiego jestem taka sobie > ale tu nie ma nic trudnego. Dzieki :) Ciekawa jestem co oznacza ten "x" przy > potencjach, czy to oznacza CH? Oczywiście, że nie ma tam nic trudnego. Składy na lekach w Polsce i tak są podawane albo po łacinie, albo po angielsku. W polskim internecie jest mało konkretnych informacji. X oznacza potencję "dziesiętną". Czyli 30X - to 30 razy po kolei rozcieńczano w stosunku 1:10. C - oznacza to samo ale w stosunku 1:100. H - oznacza metodę Hahnemanna (rozcienczamy -> bierzemy 1/10 do nowego naczynia, rozcieńczamy, itd.) K - oznacza metodę Korsakova (rozcieńczamy -> wylewamy, wlewamy rozcieńczalnik do tego samego naczynia, potencjonujemy, wylewamy, itd. Zakłada sie w tej metodzie, że to co zostaje na ściankach naczynia - to mniej więcej 1/100. Zaletą metody jest oszczędność naczyń, które w metodzie H są jednorazowego użytku). Stefan Odpowiedz Link
omamamia1 Re: Krople R43 i R48 dr Reckeweg 02.01.07, 17:04 Stefan zawsze zna odpowiedź na wszystkie pytania(napewno na te na które odpowiada:) Odpowiedz Link
tom_j23 Re: Krople R43 i R48 dr Reckeweg 02.01.07, 17:07 omamamia1 napisała: > Stefan zawsze zna odpowiedź na wszystkie pytania(napewno na te na które > odpowiada:) Dokładnie - na te, na które nie znam - nie odpowiadam :-). Stefan Odpowiedz Link
malootka2 Re: Krople R43 i R48 dr Reckeweg 02.01.07, 17:16 Czyli jesli X oznacza potencje dziesietna, to rownie dobrze mogloby to byc D? BO z tego co wiem, D jest to potencja dziesietna? Odpowiedz Link
tom_j23 Re: Krople R43 i R48 dr Reckeweg 02.01.07, 17:29 malootka2 napisała: > Czyli jesli X oznacza potencje dziesietna, to rownie dobrze mogloby to byc D? > BO z tego co wiem, D jest to potencja dziesietna? Tak. 30X i D30 to jest to samo. Stefan Odpowiedz Link