margosiek 11.04.08, 11:34 OK - dzięki radom Mądrych Głów - podam dziś krótkotrwale działający lek STRAMONIUM...będę pilnie obserwować małego i dam znać - obawiam się tej nocki - ale jadę! Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
very.martini Re: STRAMONIUM 1 LM!!!! 11.04.08, 14:06 1 LM krótkodziałający? 16%VOL 22%VAT Odpowiedz Link
very.martini Re: STRAMONIUM 1 LM!!!! 11.04.08, 14:42 Si, ale chodzi mi o to, że to taka potencja duża. Czy może Stramonium nie działa tak głęboko w tej potencji? 16%VOL 22%VAT Odpowiedz Link
5_monika Re: STRAMONIUM 1 LM!!!! 11.04.08, 14:47 gdyby w tej potencji miało działać krótkotrwale i płytko, to działałby inaczej niż nam znane.Nie wiem, nie wydaje mi się. Odpowiedz Link
margosiek Re: STRAMONIUM 1 LM!!!! 11.04.08, 17:52 Oczywiście chodziło mi o "LM są niesamowicie delikatne i silne zarazem. W sytuacji chybionego doboru leku nie sieją takiej próby lekowej, jak najmocniejsze w tym względzie 200- tki, przechodzą dla mało wyczulonego oka niezauważenie". - jak twiedzi Marciszonka... Odpowiedz Link
marciszonka Re: STRAMONIUM 1 LM!!!! 11.04.08, 18:11 To się nie zrozumiałyśmy bo delikatny to w żadnym wypadku nie znaczy krótko działający :) To jest potencja 50 000, a więc sięgająca do samego środka swoim działaniem, ale jednocześnie łagodnie traktująca organizm, co wcale nie znaczy krótko. W klasycznej wysokie potencje trzymają przynajmniej kilka tygodni, minimum 6. Odpowiedz Link
very.martini Re: STRAMONIUM 1 LM!!!! 11.04.08, 18:52 Nooo, bo już myślałam, żem jakaś niedokształcona, a tego moja homeoambicja by nie zniosła:) 16%VOL 22%VAT Odpowiedz Link
margosiek Re: STRAMONIUM 1 LM!!!! 11.04.08, 19:13 KAJAM SIĘ _ moja wina, wielka wina - o ja .. lajkonik ze mnie :-) Odpowiedz Link
marciszonka Re: STRAMONIUM 1 LM!!!! 11.04.08, 19:38 Spoko, spoko z tym kajaniem :) Nikt się z tą wiedzą nie urodził. Jak ja tu zawitałam parę lat temu to byłam zielona jak trawa na wiosnę. Odpowiedz Link
margosiek Re: STRAMONIUM 1 LM!!!! 12.04.08, 08:16 Kolejne ... naiwne pytanko.. Dziś z rana jestem w pracy - ale w południe mam zamiar podać w końcu to Stram. - mały przyjmuje teraz taki zestaw : Ipeca 9ch Antimonium tart. 9ch Blatta 15ch Poumon hist. 15ch kalium carb. 9ch to zestaw na cały dzień. Pytanie brzmi - czy i jaki odstęp w podaniu 1LM Stram. zastosować? jaką przerwę między nimi - czy zaprzestać podawania reszty - mały ma galopujace zap. oskrzeli ze świstami itp.. Odpowiedz Link
marciszonka Re: STRAMONIUM 1 LM!!!! 12.04.08, 09:01 Ipeca bo wymiotuje przy kaszlu? Antimonium bo jest zaśluzowany? Blatta na świty, rozumiem Ale ile razy dziennie to wszystko, od jak dawna mu to podajesz i jak to podawanie ma sie do jego stanu? A odstęp... hmmm. Ja używam góra dwóch leków na raz, bo inaczej nie mam jak dojść który co robi. Więc jeden podaję np rano a drugi wieczorem. Tu jest ich więcej więc trudno mi odpowiedzieć, ale chyba minimum godzinę bym dała odstępu między każdym z nich, a im dłużej się da tym lepiej. Odpowiedz Link
margosiek Re: STRAMONIUM 1 LM!!!! 12.04.08, 09:25 Taki zestaw od homeo- nie klasycznej. Ipeca - Przy kaszlu nie wymiotuje - ale zdarzyło mu się to może po wypiciu bardzo słodkiego i kwaskowatego syropu 3xdz. Antim.tart. - po 2godz. po Ipece ( owszem miał bardzo suchy, nie odrywający się kaszel, teraz już odkrztusił wiekszość - nadal kaszle) 3xdz. Blatta i Poumon - jeden rano , drugi wieczorem. Kalium - po 18.00 Ten zestaw od piątku - naprawdę jest dużo lepiej - wcześniej jak pisałam był wyłącznie na PHosp. 1LM od klasyka i cholernie - ups! kaszlał szczekająco. Uderzyłam więc do starej hom. - i dostał ten zestaw - I. i A.t. zawsze mu przepisywała - nigdy nie miał takich objawów suchego kaszlu.. przestaszyłam się czy to nie astma i w ogóle.. To wszystko na 10 dni - do piątku 18 - dodatkowo przez ten czas Flixotide i Berodual (biorę Ventolin póki co - bo jest słabszy) x2. Wizyta w piątek. Wiem - dużo tego - ale ja mam swiadomość, że któryś z tych homeoleków jednak działa... Odpowiedz Link
margosiek Re: STRAMONIUM 1 LM!!!! 12.04.08, 09:44 www.alergia.org.pl/lek/archiwum/99_03/metody.html "W dostępnych poradnikach homeopatii (np. Czelej J., Wasilewski B.: "Homeopatyczny poradnik terapeutyczny". Oficyna Wydawnicza Medyk. Warszawa 1995) wymienia się ponad 10 preparatów homeopatycznych zdolnych do przerwania napadu astmy (np.: Ipecacunanha D12, Cuprum metallicum D12, Antymonium et porass. tart. D12, Blatta americana D10, Aconitinum napellus D30, Belladonna D30 itp.), jak również wiele skutecznych w utrzymywaniu remisji (Arsenicum album D6, Lycopodium clavatum D12, Sulphur D12, Natrum sulphuricum D6, Thuja occidentalis D30, itp.) (D - rozcieńczenia dziesiętne). Homeopaci w Wielkiej Brytanii posługują się preparatem "Londyńskie zanieczyszczenie powietrza", który ma być pomocny w zaostrzeniach astmy wywoływanych zanieczyszczeniami powietrza. Nie ma jednolitego stanowiska wśród homeopatów co do łączenia ich metod z zaleceniami medycyny akademickiej, jednak w przypadku astmy przeważa pogląd, że leczenie homeopatyczne jest 'kompatybilne' z takimi lekami, jak intal czy ventolin. W katarze siennym skuteczne mają być homeopatyczne aerozole donosowe: Luffa compositum i Euphorbicum compositum lub wstrzykiwanie preparatu Mucosa compositum, w pokrzywce: krople Apis Homaccord i Belladonna Homaccord, przyjmowanie podjęzykowe Sulfur Heel, smarowanie preparatem Traumeel S, jak również wstrzykiwanie Cutis comp. lub preparatu Formicin. Dostępność oraz szeroka i profesjonalna reklama również innych 'przeciwalergicznych' preparatów homeopatycznych niemieckiej firmy Heel (Schwef-Heel, Galium-Heel) mogą przyczynić się do wzrostu ich popularności. Omawiając zastosowanie homeopatii w leczeniu chorób alergicznych, nie można pominąć faktu, że jedna z często zalecanych metod leczenia chorób alergicznych - odczulanie swoiste (leczenie wstrzyknięciami wzrastających dawek alergenu uczulającego chorego w celu wywołania stanu tolerancji na alergen) - ma pewne cechy leczenia homeopatycznego." Odpowiedz Link
angelanew2 Re: STRAMONIUM 1 LM!!!! 14.04.08, 21:45 I jak poszło? A tak wogóle - co polecacie homeopatycznego na problemy alergiczne z oczami? Będę się musiała wybrać - mam wciąż opuchnięte powieki :( Muszę się jakoś nastawić, co mnie czeka.... (finansowo) Odpowiedz Link
margosiek Re: STRAMONIUM 1 LM!!!! 17.04.08, 15:05 Po podaniu dawki leku Stram. - 1 łyk w sobotę w południe - żadnej reakcji nie zaobserwowałam - dziecko spało na szczęście spokojnie, pokasłuje do dziś. Widzę lepszy wpływ tego codziennego zestawu kulek o małej potencji o kt. pisałam w wątku - chyba , że to one zniwelowały działanie Str.? Mały -4l. ma charakterystyczny rumieniec na prawym policzku - to przeważnie strona zapalenia - stale pociąga noskiem, jednak katar nie spływa z niego - a dopiero po wydmuchaniu noska oczyszcza go trochę. W nocy pochrapuje, śpi spokojnie przeważnie na wznak - od wczoraj też na brzuszku - a to moim zdaniem oznaka łatwiejszego oddychania - więc cieszę się, że znowu udało się (po 2 tyg.) zniwelować alergiczne zap. oskrzeli bez kolejnego antybiotyku! Odpowiedz Link