Dodaj do ulubionych

Storczyki.

20.11.10, 13:54
Mam w domu kilka storczyków, gdy je dostawałam pięknie kwitły. Niestety żaden z nich nie zakwitł u mnie po raz drugi. Niby rosną, mają nowe liście, mają piękne pąki kwiatowe. Żaden z pąków (pięknie przebarwiony) jednak się nie rozwija tylko zasycha i opada. Taka sytuacja powtarza się kolejny raz. Nie mam pojęcia co może być tego przyczyną. Może ktoś z was poradzi co robić?
Z góry dzięki. paninata.
Obserwuj wątek
    • abigeil12 Re: Storczyki. 20.11.10, 14:15
      moje kwitną po kilka razy w roku , stoją na parapecie na oknie , storczyki nie lubią przestawiania z chwila kiedy wypuszczają młode pędy . Ze swojego doswiadczenia mogę ci powiedzieć , że to są trudne kwiaty i nie każdy moze je hodować . Ja zanim doszłam w swoim domu , gdzie mogą stać i jak się nimi opiekować też wyrzuciłam do kosza kilka . Teraz raz w tygodniu przelewam je ciepła przegotowaną wodą i nie przestawiam ich - to tyle co dla nich robię . Kiedyś kupowałam odżywki , zaglądała co chwilę a one jak na złośc za dobre traktowanie zdychały .
      • paninata Re: Storczyki. 20.11.10, 14:25
        Nie przestawiam ich. Na, pewno nie przelewam-to moim kwiatkom nie grozismile Wyglądają naprawdę na zdrowe. Nie mają tylko siły rozwinąć pąków.
    • lamina1 Re: Storczyki. 20.11.10, 16:16
      Do storczyków trzeba trochę cierpliwości. U mnie stoją na południowym oknie. Lubią ciepło i mokro. Podlewam zwykłą wodą ze studni józefowskiej. Nie gotuję jej i nic z nią nie robię. Po prostu podlewam. Pozwalam też, żeby na podstawce woda była cały czas. Czasami, jak sobie przypomnę to daję zwykły florowit. Trochę to wbrew temu co piszą o hodowli storczyków, ale działa. Problemy pojawiają się, gdy wyjeżdżam i temperatura spada poniżej 16 stopni, wtedy pąki zasychają i opadają. Storczyki nie lubią zmian temperatury i nasłonecznienia. Nie lubią też przeciągów i jak się je przestawia na inne miejsce (ale tego to chyba nikt nie lubi).

Myślę, że Twoje storczyki zakwitną tylko znajdź im cichy i bardzo słoneczny, ciepły kąt.

Pozdrawiam i trzymam kciuki, żeby się udało.
      • paninata Re: Storczyki. 20.11.10, 16:46
        Ehhhsad to chyba nie to. Okno południowe, temp. pomieszczenia stała około 22st. Pąki zrzucają i latem i zimą. Ale dzięki smile
        • abigeil12 Re: Storczyki. 20.11.10, 17:22
          to moze pogadaj z nimi , mój brat tak robi i ma chyba najpiękniejsze kwiaty jakie można sobie wyobrazić . co do jego rozmów kwiatowych to mam wiele zastrzeżeń bo czasami używa języka "łacinskiego " ale chyba one lubia tekie słówka bo rosną jak szalone . Oczywiście nie namawiam nikogo na uzywanie takiego języka w kontaktach z kimkolwiek i czymkolwiek ale u mojego brata to skutkuje .
          Cóż pewnie trzeba poczekać aż same zdecydują kiedy być ładne i pieknie zakwitnąć , pozdrawiam
    • jozefinka1234 Re: Storczyki. 20.11.10, 18:49
      Jak ktoś zieje nienawiścią do drugiego człowieka, przynajmniej na forum to się objawia, to kwiaty nie moga u niego kwitnąć i czuć sie dobrze. Kwiaty rozwijają sie tylko w atmosferze miłości i ciepła, a jeśli ktoś jest tak zajadły jak Ty, niestety nie tworzy wokół siebie dobrego klimatu. Tak więc zastanów się najpierw jakim jesteś człowiekiem, zrób rachunek sumienia, a wiaty będę same u Ciebie kwitnąć. Życzę przyjemnego weekendu.
      • lamina1 Re: Storczyki. 20.11.10, 18:56
        To Ty pewno mieszkasz na pustyni, skoro nawet temat storczyków wywołuje w Tobie tyle agresji, że musisz przyładować.
      • paninata Re: Storczyki. 20.11.10, 19:34
        jozefinka1234 napisała:

> Życzę przyjemnego weekendu.

Dziękuję jozefinko1234 za życzenia.

paninata.
        • megiifasolka Re: Storczyki. 20.11.10, 21:33
          Paninato moje też nie chciały rosnąc, więc się na nie "obraziłam"wink
          Kupiłam kilka sztucznych, wiecznie kwitnących gałązek i przestałam się przejmowac.
          A krótko potem moje storczyki postanowiły udowodnic mi, że żywe kwiaty są piękniejsze i ... w końcu zakwitły! I to jak! W jednej doniczce naliczyłam 19 kwiatów!
          Nie gwarantuję, że to zawsze działa, ale co Ci zaszkodzi spróbowac?
          Trzymam kciuki i życzę wyrwałości!
          • paninata Re: Storczyki. 20.11.10, 23:25
            Dobrze wiedzieć, że nie tylko u mnie nie kwitnąbig_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka