Dodaj do ulubionych

Kontenery socjalne

26.07.11, 12:36
Witajcie!
Obserwuję protesty społeczne przeciw stawianiu kontenerów socjalnych w Poznaniu, a tu dowiaduję się, że takie stoją w Józefowie przy Wiązowskiej 95. Czy ktoś może powiedzieć ile rodzin, czy w ogóle ludzi tam mieszka i w jakich warunkach?
cia.media.pl/poznan_kontenery_socjalne_jednak_stana_przy_ul_sredzkiejPozdrawiam
Obserwuj wątek
    • bamerykanka Re: Kontenery socjalne 26.07.11, 20:08
      Ten, ktore sa zielone i bialy?

Bylam tam tydzien temu, i chyba 16 nowej rodzin mieszka tam. Maja woda w srodku (lepiej niz duzo drewniakow). Nie pamietam ile osob--ale duzo wiecej niz ilosc ktore mieszkaja tylko w drewniaku i malym domkow.

Te male nie maja wody albo lazienek w srodku (maja spolnie pompa--reczna), i w duzym drewniaku...maja wode w kazdym (mysle, ale nie bylam w kazdym mieszkaniu--ale kilka), ale lazienka i WC jest spolnie.

• pod_las_ianka Re: Kontenery socjalne 27.07.11, 10:44
        www.rozbrat.org/publicystyka/kontrola-spoeczna/1511-getto-jozefow-kontener-narzedziem-segregacji-spolecznej
        To bardzo smutne jak się marginalizuje ludzi, ja bym się cieszyła gdyby zamiast tabliczki dumnie głoszącej, że "z naszych podatków wybudowano ten chodnik" stała tabliczka "utworzyliśmy nowe miejsce pracy dla ludzi borykających się z problemami".
        Dzieci żyjące w takich warunkach....
        Znajdźmy jakieś pomysły, naświetlmy sprawę, ludzie długo żyjący w takich warunkach nie mają siły aby upominać się o cokolwiek, nawet nie znają swoich praw.
        • najnormalniejszy Re: Kontenery socjalne 27.07.11, 11:15
          >"utworzyliśmy nowe miejsce pracy dla ludzi borykających się z problemami".

Ale samorząd nie jest od tworzenia miejsc pracy tylko od wykonywania zadań publicznych, jak np. budowa chodników. Jak samorząd zbuduje chodniki i kanalizację wzdłuż ulic, to przedsiębiorcy przy tych ulicach utworzą miejsca pracy i zatrudnią mieszkańców.

A jak samorząd zajmie się tworzeniem miejsc pracy to do utworzenia 3 stanowisk potrzebne będzie 4 urzędników, a to się nazywa... biurokracja. I tak to właśnie działa smile
          • pod_las_ianka Re: Kontenery socjalne 27.07.11, 11:39
            To zacznijmy od początku. Kto przenosi (eksmituje, wyrzuca) ludzi w to miejsce? Kto za to miejsce odpowiada i nim zarządza i z jakich pieniędzy? Czy ktoś interesuje się losem tych ludzi?
            Mieszkam w Józefowie od roku, ani razu nie słyszałam o tym miejscu.
            No i znalazłam częściową odpowiedź:
            www.linia.com.pl/indeks.php?d=34&w=277&p=02
            • pod_las_ianka Re: Kontenery socjalne 27.07.11, 11:49
              www.jozefow.pl/WWW/MJ/SP/SM/urm189.pdf
            • bamerykanka Re: Kontenery socjalne 29.07.11, 21:39
              pod_las_ianka napisała:
              Czy ktoś int
              > eresuje się losem tych ludzi?

Tak, ludzie pomagaja.. i czesto.

Ale, pytanie...czy pani/pan interesuje sie w tych ludzi?

Dzisiaj dostalam 2 sms-a od ludzie ktore szuka praca. Niestety, nie mam tak duzo...Czy pan/pani moze pomagac tych ludzie z pracą? Bylobym wdzieczna. Oby pani ktore pytala mi pracuje dobrze, ale, tez mieszkaja w drewniaku--tylko nie w tej.

Mieszkamy blisko nasze "getto", wiec, znam duzo ludzie tam. Te wideo jest okropnie, ale czyja odpowiedzialnosci jest wszystko? Jezeli mam grzyby u mnie w domu...JA musze sprzatac. Nie panswta. Jezeli ja mam brudny w/c, JA musze uczyscic...nie pokazuje jak brudna jest. Jezeli moje kuchnia potrzebuje nowa farba, musze jechac do sklepu i kupic i sama robic...

Znamy duzo biednych ktore same robili wody...w drewniach, bo oni chcieli miec lepszy zycia.

Tez, ten pan (na wideo) powiedzial, ze tam nie mieszka "alkoholikami", itd. (jezeli rozumialam dobrze), ale, bylobym ciekawa jezeli do policja jechalismy, i pytalismy, jezeli oni znaja te ludzie tam. Odpowiedz jest jasny (juz wiem). Tez byloby ciekawe jaki procent ludzie tam "siedzial" (dorosly) albo byl w poprawczaku.

Tam, jest najgorszy, slyszlalam, bo ludzie tam czesto nie placi czyns. Jezeli oni maja "za darmo" mieszkanie...to nie calkowicie zly. Czesto ich dzieci mieszkaja w Jędrusie, albo domu dzieckach albo internat na Majowej (Otwock) albo Ognisko (Swider). Wiec, panstwa placi tez dla dzieci.

Ten wideo nie reprezentuje kontenery...pokazuje "drewniak". Kontenery sa nowe i maja wode, --albo slyszalam. Ten male domki nie maja wody albo w/c, oczywiscie.

Ale, ludzie musze chciec zmieniec sie ich zycia wedlug prace i przestanie alkoholu. Musze. Nie ma wyboru.

Jezus powiedzial, "The poor you will always have with you." Nasze getto na prawda jest nie dobry, ale, odpowiedz nie jest caly czas "daje, daje, daje". Oni musze "pracowac, pracowac, pracowac".

Ale jezeli ktos ma prace dla biednych (ale dobra pracownikow), znam 2 pani ktore moze sprzatac. 509-202-267 (moje) Pilnie potrzebuje prace zeby moge kupic jedzenia i placic na prad.
    • taki-tam-jeden Re: Kontenery socjalne 28.07.11, 17:50
      Takie kontenery socjalne do których mają sprowadzić ludzie niepłacących za nic ma powstać w okolicach zbiegu ul Otwockiej i Wilsona - teren raczej od ul Cisowej, którą właśnie w naprędce "odkryto" i się ją robi na przejezdną. Mają tu sprowadzić pasożyty społeczne, które nie są przyzwyczajone do płacenia za cokolwiek. Skoro gdzie indziej nie płacił to dlaczego miałby tutaj płacić? Z drugiej strony ogrzewanie takich kontenerów to kwestia jedynie za pomocą energii elektrycznej - rachunki wyjdą więc znowu po kilkaset zł których nie będą płacić. W konsekwencji znowu społeczeństwo zapłaci za pasożyty... Albo pieniądze za nich pójdą z urzędu miasta - czyli moje, albo znowu będzie podwyżka en elektr - czyli i tak ja dostanę po kieszeni...
    • michaszkowy Re: Kontenery socjalne 28.07.11, 18:31
      Osiedle kontenerowe i ludzie w nim mieszkający www.youtube.com/watch?vshock0itlgZa1eQ
    • ludwik_13 Re: Kontenery socjalne 29.07.11, 11:04
      Cóż, z założenia mieszkania socjalne nie powinny być czymś raz na zawsze. Umowy zawiera się na rok. Czynsz jest niższy niż w komunalnych czy TBS. Trafiają tam głównie osoby eksmitowane z powodu niepłacenia czynszu. W tej sytuacji, gdy nadal nie płacą - dług narasta wolniej. TO jakaś alternatywa dla mieszkania pod mostem. A że na odludziu ? Trochę szkoda byłoby lokować mieszkania socjalne w centrum miasta, gdzie ceny gruntu są zawrotne.
      Czasami też się zdarza, że czynsz nie jest płacony nie dlatego, że kogoś nie stać, tylko dlatego, że wydaje mu się, że można nie płacić, bo co mu zrobią. DLa niezamożnych (kryterium dochodowe trzeba spełnić - dla osoby samotnej to brutto ok. 1200 zł, w przypadku większej liczby osób w rodzinie ok. 800 zł/osobę.
      Sposób wyliczania dodatku jest dość skomplikowany, ale generalnie zależy od faktycznie ponoszonych wydatków. Można też ubiegać się o ryczałt na ogrzewanie.
      Warunek otrzymania dodatku (kiedyś taki był, ile wynosi dziś - nie wiem) - nie można mieć zaległości w czynszu. I tu est problem największy, bo mamy tzw. błędne koło.
      • taki-tam-jeden Re: Kontenery socjalne 29.07.11, 15:23
        Jeśli się komuś nie chce płacić za mieszkanie to niech koczuje pod wiaduktem kolejowym... Nie życzę sobie śmietnika społecznego w centrum miasta. W dodatku za moje pieniądze... Na całym świecie ludzie jeśli ich nie stać na mieszkanie w danej dzielnicy - przeprowadzają się do tańszej, albo do innego miasta. Czyżbym teraz musiał dokupić dodatkowy zamek do drzwi i alarm bo mi sprowadzą pasożytów pod nos? Niech sobie Kruszewski z ekipą założy takie getto na Dębince, dokąd sprowadza nuworyszy, a nie gnębi Józefów C albo i D...
        Kanalizacja Cisowej jest tylko przykładem jak interesowana jest "nasza" władza.
        • cha-tte Re: Kontenery socjalne 29.07.11, 20:22
          Nie bardzo rozumiem co ma wspólnego kanalizacja Cisowej do interesowności władz.
          Akurat teren z budynkami socjalnymi na Cisowej kanalizację ma od bodajże pięciu lat z przyłaczem od Otwockiej.
          • taki-tam-jeden Re: Kontenery socjalne 03.08.11, 14:47
            Kanalizacja to podłączenie budynków do podłoża na stałe - wtedy w grę wchodzą trochę inne przepisy. Wymagana jest zgoda sąsiadów na tego typu budowy. Dopóki budynki/kontenery nie są połączone na stałe z podłożem - traktuje się je na podobnych zasadach co np barakowóz.
            • cha-tte Re: Kontenery socjalne 03.08.11, 19:02
              Tekst linka
              No niekoniecznie. Można wykonac przyłacze kanalizacyjne i wykorzystywac je okresowo - istnieją budowle tymczasowe np. kontenery sanitarne które stawia się jako zaplecza budów albo na czas imprez masowych i podłacza sie je do kanalizacji tylko na czas ich wykorzystywania - nawet na jeden dzien. No i nadal nie rozumiem "interesowności" władz w rozumieniu kanalizacji w ul. Cisowej. To chyba zrozumiałe, że buduje się kanalizację przede wszystkim w tych rejonach, które są gęsto zamieszkałe, a poza budynkami komunalnymi na Cisowej są jeszcze inni mieszkańcy, którzy dostepu do tej kanalizacji (jeszcze) nie mają...
        • inkaarth Re: Kontenery socjalne 30.07.11, 01:23
          taki-tam-jeden napisała:

> Jeśli się komuś nie chce płacić za mieszkanie to niech koczuje pod wiaduktem ko
          > lejowym... Nie życzę sobie śmietnika społecznego w centrum miasta. W dodatku za
          > moje pieniądze... Na całym świecie ludzie jeśli ich nie stać na mieszkanie w d
          > anej dzielnicy - przeprowadzają się do tańszej, albo do innego miasta. Czyżbym
          > teraz musiał dokupić dodatkowy zamek do drzwi i alarm bo mi sprowadzą pasożytów
          > pod nos? Niech sobie Kruszewski z ekipą założy takie getto na Dębince, dokąd s
          > prowadza nuworyszy, a nie gnębi Józefów C albo i D...
          > Kanalizacja Cisowej jest tylko przykładem jak interesowana jest "nasza" władza.
          >
          TAKI TAM ŻYCZĘ CI POWODZENIA,,,A JESLI MASZ DZIECI WYCHOWUJ JE NA TAKICH SAMYCH TAKICH TAM......
          • taki-tam-jeden Re: Kontenery socjalne 03.08.11, 14:56
            @inkaarth - ciekawe jak byś reagowała gdyby Tobie za płotem mieli sprowadzić sam dół społeczno-cywilizacyjny... Ciekawe, dlaczego ekipa Kruszewskiego robi taką spychologię na tzw Jarosławiu Północnym a nie np na Dębince... Zauważ że wszelkie kluczowe inwestycje są realizowane w ogromnej większości po "tamtej" stronie torów. Chodniki, asfalty, oświetlenie ulic, parkingi itp to wszystko jest dla "lepszej" części Józefowa. Najlepszym przykładem jest chodnik wzdłuż torów między Michalinem a Józefowem - zobacz jak to wygląda po obu stronach torów.
            Nie można to pasożytów usadowić na obrzeżach miasta? dlaczego nimi karać normalnych, płacących podatki mieszkańców? Nie jestem wrogiem takich ludzi, ale ja nie chcę mieć takich sąsiadów, dzięki którym będę musiał się bać o swoją posesję... Może ich zakwaterować na olbrzymiej plebanii jednej czy drugiej? niech im ponoć miłosierny kościół pomaga. Po co plebanowi i jego gosposi 500m2 plebanii? Dokwaterować mu z 10 rodzin i tak będzie miał luz.
            • abigeil12 Re: Kontenery socjalne 03.08.11, 20:40
              Chłopie coś się uwziął na Dębinkę ? Myslisz że tutaj mamy jakieś luksusy dzięki "ekipie Kruszewskiego " - to chyba nigdy tu nie byłeś . Radzę zaczekać na decyzje gdzie mają stanąć kontenery a potem pić pianę
              • 80_nocnymarek2 Re: Kontenery socjalne 04.08.11, 22:46
                Przeglądam ten wątek i sam nie wiem co o tym myśleć, ale.... wymóg "chwili" to te kontenery dla tych, którzy uchylają się od płacenia, nikt nie będzie szczęśliwy z takiego sąsiedztwa, ale na miłość ..... - jakąkolwiek to są ludzie HOMO SAPIENS. Gdzieś ich trzeba humanitarnie umieścić. Jestem ciekawy czy ci najbardziej zjadliwi oponenci znaleźliby optymalna lokalizację w Józefowie dla kontenerów, a może od razu znaleźliby dla tych ludzi cieplutkie miejsce pod wiaduktem? Niezależnie czy to ekipa Kruszewskiego, czy ktokolwiek z władnych musi podejmować decyzje. Może zamiast jojczyć konkretne propozycje, bez podziałów na ten czy tamten Józefów.
    • bamerykanka artykuły ze skanowałam 06.08.11, 11:42
      www.solidrockpl.org/linia%20otwocka%20art%20.PDF
      od 2010

i od 2008.
      www.solidrockpl.org/newspaper%20article%20part%201.PDF
      • taki-tam-jeden Re: artykuły ze skanowałam 19.08.11, 15:33
        z artykułów dobitnie wyziera prawda, że takim ... nie warto pomagać. Nawet nie dbają o to co mają mimo, ze mają bardzo mało. Każda pomoc takim pasożytom tylko ich rozwydrza i rozleniwia. Nie chce się iść do pracy, bo pomoc społeczna da. Degrengolada. A na wódę i papierochy to jakoś mają - nie nie są to tanie sprawy...Pomóc im można tylko w ten sposób że odetnie się takim nierobom całkowicie wszelką pomoc materialną i rzeczową. Zmusi to ich do jakiejkolwiek pracy i może zaczną dbać o swoje najbliższe otoczenie... Ja bym ich wysiedlił do jakiegoś ośrodka po nieistniejącym PGRze na zabitej dechami wsi ze 200 km stąd. Tam koszt utrzymania jest zdecydowanie niższy...
        • feelek Szanowny Taki-tam -jeden! 24.08.11, 00:49
          poniższe dedykuję koledze o nicku Taki -tam- jeden:

1.Józefów, jak każda społeczność składa się z ludzi b. bogatych, bogatych, średnio zamożnych, niezamożnych.. też takich którym się zwyczajnie nie udało czy sierot społecznych.... Także składa się z ludzi kompletnie nieodpowiedzialnych, których zwykło się określać wdzięcznym mianem "marginesu społecznego"

2. Nikt oczywiście nie zamierza tolerować darmozjadów, cynicznych wyłudzaczy, którzy płacić nie będą bo "co im zrobimy.. "

3. Problem tkwi jak zwykle w szczegółach. Napatrzyłem się na to swego czasu z bliska: na ludzi cynicznych, którzy nachodzą nieustannie rozmaite instytucje z awanturami o kolejne zasiłki, próbujących wyłudzać gminne mieszkania socjalne. Widziałem też dzieci rodziców popadających w alkoholizm, robiące WSZYSTKO aby tych rodziców z tego nałogu wyrwać. Widok i wrażenie były zawsze poruszające. Podobnie: dzieci których jedyną winą jest to, że są sierotami...

4. oczywiście NIKT nie wie ze 100% pewnością, ile % jest autentycznie potrzebujących a ile to zwykli naciągacze. Widziałem jednak jak ta pomoc jest udzielana przez różne lokalne instytucje, z prawdziwym podziwem dla fachowości ludzi, którzy się tym zajmują (fachowość polega na tym że na kilometr potrafią odróżnić naciągaczy od ludzi autentycznie potrzebujących pomocy i na nią zasługujących). Często im współczułem bo b. często spotykają ich poniżenia, agresja ze strony tego naciągającego "marginesu"

5. wobec tych 5% ludzi z społecznych j. skich nizin moje obserwacje były początkowo podobne do pańskich, panie Taki - tam - jeden. Najpierw widziałem w nich prawie wyłącznie przeżartych chorobą alkoholików, ci są zawsze najgłośniejsi, potem zauważyłem że znaczna ich część to ich rodziny - ich kobiety, dzieci. W tej grupie oprócz roszczeniowców znacznie więcej było takich zrezygnowanych: biedą, grzybem... Nawet ich ubrania z second - handu tak nieszczególnie pachniały stęchlizną. WIELU, znacznie więcej niż się Panu wydaje to ludzie choć prości to jednak wysokiej kultury, choć żyjący b. skromnie to nie roszczeniowa zgraja. Którzy wstydzą się prosić o jakąkolwiek pomoc. Dla nich dodatkowym poniżeniem i wstydem jest to, że się ich niesłusznie, opiniami takimi jak pańskie, zalicza do jednego zbioru z tamtymi z "marginesu".

6. z ciekawością patrzyłem , jaki będzie efekt rozdziału 30 mieszkań komunalnych na ulicy Rejmonta tak z 6 lat temu. Osobom niezamożnym, wręcz biednym w takich ładnych nowoczesnych 2 piętrowych kamieniczkach z placem zabaw. Nie słyszałem aby ci ludzie byli w jakikolwiek sposób uciążliwi dla otoczenia, aby dewastowali powierzone im mieszkania, zalegali z czynszem...

7. świat proszę pana Taki tam jeden jest bowiem dla wszystkich i dla tych bogatych i dla tych biednych. Wykluczanie kogokolwiek zwykle kończy się jakimś kolejnym komunizmem

8.. i w ogóle zachęcam Pana do przemyśleń typu: każde społeczeństwo powinno znaleźć w swoim otoczeniu miejsce dla KAŻDEGO. Nawet dla tych przysłowiowych pijaczków. Zapewniam pana, że wielu z nich u każdego budzi pewien rodzaj sympatii, oni też mają swój honor. No i zwyczajnie wielu z nich tak sobie w życiu nabradziażyło, że trudno sobie wyobrazić aby w jakikolwiek sposób mogli wyjść na prostą. Choć powinni próbować.

9..Jeżeli jednak ktokolwiek chce nadużywać swojej pozycji kosztem innych , to należy tworzyć takie miejsca jak baraki na Wiązowskiej. Zapewne spełniają swoje zadanie jako swoisty straszak dla winnych. Dla pokrzywdzonych, jak dzieci, są te baraki minimum tego, co jako ludzie jesteśmy im winni. Nie można pańskich stwierdzeń z wyrzucaniem tych ludzi a zwł. dzieci traktować poważnie. Przecież nawet wobec zwierząt nie stosujemy takich standardów. Nie znam nikogo, kto zapoznałby się z ich sytuacją i twierdził inaczej.

PS. Choć to oczywiście nie jest na forum wymagane, byłoby dobrze gdyby był pan uprzejmy podpisać się imieniem i nazwiskiem, byłoby to z korzyścią dla tej dyskusji, jej poziomu. Zwykle jest bowiem tak, że anonimowość sprzyja zbyt grubiańskim stwierdzeniom, jakich wiele także w Pańskich wypowiedziach, a których pod nazwiskiem zapewne wypisywać byłoby Panu zwyczajnie głupio czy też takiemu no niegrzecznemu dosyć spoufalaniu się jak nazywanie p.burmistrza "Kruszewskim"
          z poważaniem Zbigniew Kozłowski

• 0bywatelx Re: Szanowny Taki-tam -jeden! 24.08.11, 08:07
            Feelek to jest gość - mówię serio!
            • hanka31 Re: Szanowny Taki-tam -jeden! 24.08.11, 09:01
              feelek masz u mnie szacunek, podpisuję się pod Twoim listem do Szanownego Takiego Tam Jednego.Jest dokładnie tak jak napisałeś mieszkam przy takich domach komunalnych gdzie mieszkają ludzie z róznymi problemami, kilku nie pracuje , jednemu pomaga rodzina, drugi jak trzeźwy pracuje "na czarno" a fachowiec z niego dobry, trzeci zbiera złom i pomaga ludziom w ogrodzie,Ten co pracuje na czarno .czynszu nie płaci od czasu do czasu wyłaczają mu prąd. Zastanawiałam sie nie raz jak mu pomóc i nic nie wymyśliłam, jak jest trzeźwy to pracuje, duzo czyta , zawsze chętnie pomoże po sąsiedzku ale wódka odbiera mu rozum i zdrowie.
          • taki-tam-jeden Re: Szanowny Taki-tam -jeden! 07.09.11, 10:33
            Szkoda że nie zostałem zrozumiany... i opieprzony za cudze domysły a nie za treść, którą chciałem przekazać. Jeszcze raz chciałem wyłuszczyć:
            - nie godzę się na robienie z "mojej" dzielnicy slumsów - przecież tańsze życie jest w gminach wiejskich, gdzie nie trzeba płacić wysokich czynszów i produkty są tańsze, więc zapraszam tam gdzie będzie taniej żyć tym ludziom
            - część społeczeństwa, która chce żyć na koszt reszty konsekwentnie będą nazywał pasożytami. Bo to przez nich właśnie mam droższy prąd i inne media (muszę płacić także za tych którzy tego nie robią). I nie jest tu jakkolwiek istotny status finansowy. Ja sam nie czuję się nawet klasą średnią - jestem zwykłym szaraczkiem, ale dlaczego mam tolerować ludzi żyjących na mój koszt?
            - myślenie roszczeniowe zostawiam już bez komentarza
            - dawanie takim ludziom gotowych rozwiązań typu pieniądze, mieszkanie czy dobra finansowe to jakaś pomyłka i krzywdzenie tych ludzi. Dopóki nie zobaczą oni że do wszystkiego trzeba dojść jakąś pracą nie będą nawet myśleli o innym sposobie zdobywania dóbr. To jest właśnie czysty socjalizm - rozdawnictwo publicznych środków...
            - o wykluczeniu ludzi ze społeczności decydują sami "wykluczeni" kradnąc i chlejąc. Przecież nie muszą... Ja mogę co najwyżej kontaktować się z nimi lub nie - moja decyzja czy to zrobię.
            - pomoc społeczna niestety ogranicza się do prostego rozdawnictwa, zero przemyśleń i środków systemowych typu edukacja, roboty społeczne itp, ale dyskutujemy tu na inny temat..
            - jeśli pijaczki mają swój honor to fajnie, ja im tego nie odbieram, tylko jakoś nie mam sympatii do żuli. Dlaczego mam szanować ludzi, którzy sami siebie nie szanują?
            Moich wypowiedzi nie oceniam jako grubiańskie - ale jako szczere. Próbując nazwać pijaka i naciągacza inaczej - zafałszowałbym przekaz... Ale to kwestia oceniania innych wypowiedzi. "Kruszewski" jest traktowany jako pojęcie józefowskiej władzy odgórnej. Nie dziwisz się "feelek" dziennikarzom i politykom mówiącym o Tusku czy Palikocie? To przecież to samo...
            Podpisywać się nie muszę i nie chcę, bo to nie ja jestem tu najważniejszy tylko problem jaki chcą nam nasze kochane władze sprowadzić na głowę...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka