05.09.11, 08:04
witam . jestem przed podjeciem decyzji o wyborze dostawcy dostepu do internetu. chcialbym dowiedziec sie z jakich firm kozystacie i jaka jest jakosc uslug i predkosc.
mialem kiedys lacza TPSA ale duza awaryjnosc spowodowala ze przenioslem sie do NETII. Ito byl strzal w kolano !!!!
Podpisalem z nimi umowe na predkosc tyle ile da rede kabel (czyli bez ograniczen)-moj dal rede 8Mb. ale to trwalo tylko dwa miesiace aktualnie jest 1Mb (pani na infolinii mnie rozbawila bo powiedziala ze to jest zgodnie z umowa bo aktualnie moj kabel tylko tyle moze)i wciaz szukaja przyczyny tragedia i brak kompetencji na infolinii.
moj telefon komorkowy w sieci ORANGE na terenie michalina i jozefowa dziala z predkoscia 6Mb.
czekam na Wasze opinie i doswiadczenia.
pozdr
Obserwuj wątek
    • xymena Re: internet 05.09.11, 08:20
      Od 7 lat mam Neostradę i duża awaria była od tej pory raz (w styczniu 2009). Mniejsze były może ze dwa-trzy razy i trwały po ok. godziny, a wiszę na internecie po 15 godzin dziennie. Nie mam tepsie nic do zarzucenia, więc polecam, może spróbuj jeszcze raz.
      • slawoz Re: internet 05.09.11, 09:02
        Dziękuje. jakbyśmy do naszych opinii podawali parametry tech przylacza to by ułatwiło podjęcie decyzji. u mnie prędkość 1 Mb działa wyśmienicie ale nie za to płace na forum widzę że jedna i druga firma mś dużo na sumienu .
        • pepe_01 Re: internet 05.09.11, 09:36
          Ale co za różnica czy TPsa czy Netia skoro połączenie idzie po tym samym kablu?

Mam 6Mb w TPsa, na obrzeżach Józefowa. Alternatywy narazie nie widzę.
          • slawoz Re: internet 06.09.11, 07:11
            no widzisz jest roznica mam 1Mb na tych samvch laczach tylko operator inny
        • xymena Re: internet 05.09.11, 09:40
          My mamy Neostradę 6 MB, upload ok. 512.
    • marek.bsk Re: internet 05.09.11, 10:24
      Mam Neostradę 2 mb z telewizją. Większy transfer nie był możliwy w pakiecie z TV a nie chciałem montować talerza, ciągnąć kabli itp.

Były problemy z podłączeniem ale od uruchomienia wszystko działa bez problemu.
    • surmia Re: internet 05.09.11, 10:56
      Neostrada 10 mb/s. I tyle mam naprawdę - sprawdzam smile Korzystam z Neostrady od początku jej istnienia. Wszystko gra i buczy. Żadnych zerwań czy braku czegokolwiek. Używam netu codziennie i przez cały dzień. Czasem też noc. Tak jak pisała Xymena - awaria była do tej pory jedna. J e d n a !
      • youri Re: internet 05.09.11, 22:01
        7 Mb - Netia, 800 m od stacji
        • jozefow512 Re: internet 06.09.11, 08:34
          youri napisał:

> 7 Mb - Netia, 800 m od stacji

A czy ktoś wie, gdzie są stacje w Józefowie?
          Potencjalna prędkość zależy od jakości kabli i właśnie tej odległości.
    • misinka35 Re: internet 14.09.11, 10:17
      A czy ktoś z Was ma internet w Cyfrowym polsacie? podobno jest jakaś super prędkość w nowoczesnej technologii. Czy to działa w Józku. napiszcie czy warto?
      • rafal-majewski Re: internet 21.02.12, 22:41
        w Michalinie:

1. CyfrowyPolsat HSPA+ działa średnio. Max co udalo mi się osiągnąć download to ok 7mbit (technologia reklamowana że może osiągać 21mbit) - z podlaczoną anteną zewnętrzną aczkolwiek nei kierunkową , 50zł limit 3gb(dzien)+9gb(noc) , niejasne zasady naliczania transferu , bardzo nieprecyzyjne naliczanie transferu - czesto skutkuje naliczeniem dodatkowych opłat.

2. Orange na telefonie HTC Wildfire - ok 4-6mbit
        3. Orange na telefonie Samsung Galaxy SII - 5-7mbit , myślę że lepsza antena wewnętrzna telefonu, może lepszy modem , bardzo duża róznica na plus.

4. Play prepaid HSDPA , poprawnie, aczkolwiek oferta jest odgornie ograniczona do 1mbit

ogólnie najlepszym rozwiązaniem jest prepaid Orange z dobrym smartphon'em - żadnych abonamentów w polsacie , ani orange - z autopsji wiem że to porażka , nie skusi mnie chyba już nawet LTE - chyba żeby można było najpierw przetestować przez tydzień . to w tym momencie , a ogólnie należy nadal cierpliwie czekać na rozwój lini światłowodowych tak żeby była możliwość podłączyć dobrej jakości sygnał neostrady , jeśli tyko kable są dobre to naprawde dobra usługa . o internecie z kablówki niestety należy zapomnieć w tej lokalizaji . możnaby próbować z radiówką w technologii 5ghz ale jedyna na tym obszarze firma Nettete (chyba tak sie nazywa) nie jest zainteresowana , nie raczą nawet odpisać na pytania potencjalnych klientów
    • pietrek_w Re: internet 22.02.12, 19:05
      Neostrada 16 Mb/s, ul. Zielona.
    • reid_radek Re: internet 29.02.12, 21:54
      Witam, u mnie:
      Neozdrada udalo sie ustawic na 16mb, ale place za 20MB! (mozna wybrac tylko 10 lub 20) Dziala w miare dobrze. Zdarza sie "zwis" i wowczas reset..
      Absurdalnie Netia w Otwocku mimo 8mb wydaje mi sie stabilniejsza.
      3 Maja okolice Wyszyńskiego.
      w tej chwili pomiar SpeedTestem:
      Ping 21
      Dwn 16,36Mb/s
      Up 0,99Mb/s
    • wzorowy_sasiad Re: internet 02.03.12, 00:11
      Cześć,

ja też przewaliłem tony postów co za internet w Józku wybrać. Ostatecznie wybrałem neostrade. Chciałem 20mbs ale pani w tepsie powiedziała, że w mojej lokalizacji maksymalnie bedzie dzialac 6mbs.. Nie mając alternatywy zgodziłem się... Po paru tygodniach zaczely sie problemy... Rozlaczanie w godzinach szczytu i weekendy na 2-3 godziny... zadzwonilem na infolinie i powiedzieli mi ze przysla serwis. przyjechal pan i powiedzial ze stabilnie bedzie dzialac 2mbs i moge sobie obnizyc.. czekalem i zastanawialem sie zeby przejsc na netie.. ale w miedzyczasie zadzwonili i zaproponowali mi ta nowa neostrade do 40mbs (swiatlowody) zgodzilem sie i narazie nie narzekam... fakt ze przewaznie jest 15mbs (czasami 20-25) upload jest non stop w okolicach 4mbs.. place 79zl miesiecznie.. pozdrawiam
      • marcello_pomodore Re: internet 18.06.12, 20:58
        Witam, jestem tu nowy; Czy doszły jakieś njusy na temat interentu w Józefowie? Co warto wybrać? Okolice ulicy Sobieskiego 13... w Michalinie. Od 1 lipca prawdopodobnie zamieszkam w sąsiedztwie. Co doradzicie? Chciałbym jakoś połączyć internet (minimum 6 mb/s) z telewizją... i nie wydać majątkusmile
        • rafal-majewski Re: internet 18.06.12, 23:59
          Skusiłem się jednak na to LTE w Michalinie, jak na razie działa najlepiej ze wszystkiego co używałem w tej lokalizacji (cały czas czekam na światłowodywink ) ,
          DL w miare stabilnie 10Mbit/s , max 26Mbit/s , UL ok 1Mbit/s.
          Niestety drzewa są wyższe niż położenie anteny , czy to na antenach parapetowych (dwóch) czy to z kominową (taką 'patykową pion poziom' którą dają w Plusie) sygnał wg aplikacji Plusa pod Windowsem 3/5 - nadajnik po drugiej stronie torów , za piekarnią. Na razie innych anten nie próbowałem.
          W Plusie czy CP masz kilka dni testów, tak naprawde to jedna i ta sama firma teraz.
        • lamina1 Re: internet 19.06.12, 08:46

Szerokopasmowy internet po kablu z TP czyli VDSL, 40 mb internet z telefonem lub 20/20 mb internet z telewizją. Koszty do 150 zł. Działa bez zarzutu. U mnie odległość od szafy jest ok.800 m, na Sobieskiego powinno być podobnie. Mapka jest na stronie urzędu. Możesz też pytac w TP, ale 3 miesiące temu nie mieli jeszcze pełnej inwentaryzacji i mojej lokalizacji nie widzieli.
          • rafal-majewski Re: internet 19.06.12, 10:11
            >lamina1 napisała:
            > Mapka jes t na stronie urzędu.

możesz podać link? nie mogę znależć tej mapki, tylko 2 dokumenty .pdf z opisem
            • lamina1 Re: internet 19.06.12, 11:08
              Archiwum z listopada 2011. Jest też taki wątek na forum.
              • marcello_pomodore Re: internet 21.06.12, 21:46
                lamina1 napisała:

> Archiwum z listopada 2011. Jest też taki wątek na forum.

Zamówiłem 6 mb/s i TV Extra (taki pack) w Orange/Neostradzie za 100 zł/mies. Dla porównania w Warszawie w UPC net 25 mb/s i tv standard było za 95 zł/mies - więc net o niebo lepiej, a kanałów tv troche więcej (nie ma Planet, Kuchni TV !!!, TLC... no i cholera nie ma Travela!!! ogolnie lipa..) ale coz zrobic... Może w przyszlym roku bedzie ten szerokopasmowy internet w Józefowie? Nie wiecie czy go założyli na ul.Sobieskiego?
                blog orange pl/korporacyjny/entry/szerokopasmowy_j%C3%B3zef%C3%B3w
                chciałbym zobaczyć mapkę ulic z tym szerokopasmowym internetem, ale sie nie mogę doszukać... może dokładnego linka zapodacie?? Wiecie coś więcej co się dzieje z tym szerokopasmowym internetem? Kiedy uszy?? Czy będzie za darmo?? Wszak projekt jest robiony za unijne pieniadze smile
                • jozefow512 Re: internet 22.06.12, 23:45
                  > blog orange pl/korporacyjny/entry/szerokopasmowy_j%C3%B3zef%C3%B3w
                  > chciałbym zobaczyć mapkę ulic z tym szerokopasmowym internetem, ale sie nie mog
                  > ę doszukać... może dokładnego linka zapodacie?? Wiecie coś więcej co się dzieje
                  > z tym szerokopasmowym internetem?

Łapki ucieli, czy co?

www.jozefow.pl/ARCH/INDEX/11/FILES/1111/AKT/111122A/info.html
                  > Kiedy uszy?? Czy będzie za darmo?? Wszak projekt jest robiony za unijne pieniadze smile

Nie wiem, jakie uszy natomiast za unijne jest wodociąg i kanalizacja, więc ci mogą podłaczyć kibel a nie internet. smile I też nie za darmo.

Najlepiej gdybyś dowiedział się bezpośrednio w tepsie (tzn. chciałem powiedzieć orange). smile

• marcello_pomodore Re: internet 24.06.12, 20:49
                    Dziękuje za info! Widze że śwaitłowody ciągna ul. Willową, więc sięzastanawiam jak się to ma do równoległej Sobieskiego? Czy instalacja 30 mb/s też jest możliwa? Ciekawe jaka cena? Musze się skomunikowanc z TPshockrange

jozefow512 napisał:
                    > <a href="www.jozefow.pl/ARCH/INDEX/11/FILES/1111/AKT/111122A/info.html" target="_blank" rel="nofollow">www.jozefow.pl/ARCH/INDEX/11/FILES/1111/AKT
                    >
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka