Dodaj do ulubionych

INTERNET w Józefowie

16.05.13, 09:30
Po latach związku z TPSA (Orange) zamierzam wejść w mariaż z Netią. Netia oferuje za 69,90 incl. utrzymanie łącza ( w cenie niepotrzebny mi, ale obowiązkowy telefon). W Tepsie mam dosyć cyrku z zawieszaniem i odwieszaniem tez obowiązkowego telefonu. Poza tym Tepsa jest droższa.
Prędkośc Netii - obiecują " do " 10 Mb. Przy umowie wciskają obowiązkowo usługi: bezpieczny internet, wirtualny dysk i identyfikacja numeru. Usługi te rzekomo można sobie wyłączyć na ich portalu Netia-on line, ale jak klient zapomni to jest do tyłu na kilkanascie złociszów.
Czy ktos z Państwa w ostatnim czasie zawierał umowe z Netią, i jakie doswiadczenia? Czy faktycznie te w.w. usługi można wyłączyć?
Obserwuj wątek
    • maryshaa Re: INTERNET w Józefowie 16.05.13, 10:35
      Ja miałam tylko jedną sprawę z Netią... obiecywali do 10 po rozmowie z konsultantem, ale po sprawdzeniu łącza przez TPSę okazało się, że maks 2 wyciągniemy póki co na tym łączu. Owszem, zaraz obok w blokach łącza były już szybsze, ale nasz blok był podłączony do jakiejś starej skrzynki (nie znam fachowych nazw...) i pomimo adresu wskazującego na szybkie łącze, mieliśmy wolne...o czym Netia nie wiedziała i obiecywali więcej niż mogło zapewnić łącze. Podobno wtedy nasz blok czekał na podłączenie dopiero w kolejce do szybszych łączy... Także lepiej sprawdzić. Nam się bardziej opłacalo zostać w TPSa pomimo płacenia za utrzymanie linii. Ale ja nie narzekałam - nic mi się nigdy nie zawieszało. Teraz może się pozmieniało, nie wiem. Wywiało mnie z Józefowa smile
    • kapanna Re: INTERNET w Józefowie 16.05.13, 14:06
      Jestem w Netii co najmniej od trzech lat i właśnie zastanawiam się czy nie powrócić na łono TPSA. Ostatnio bardzo często zrywa się połączenie z Internetem, co netia dyplomatycznie komunikuje wyświetlaną na monitorze informacją o "testowanych łączach", sa takie dni, kiedy nie da się w ogóle pracować z tego powodu. Nie wiem tylko czy przyczyną takich problemów jest infrastruktura, czy dostawca usług. Jeśli to drugie, to zmiana operatora niewiele zmieni.
      Co do prędkości to 10Mb mam tylko na papierze, zwykle nie więcej jak 1Mb.
      Z dostępem "on-line" do własnego konta w netii i odhaczaniem
      niechcianych usług nie ma problemów.

• kapanna Re: INTERNET w Józefowie 16.05.13, 14:07
        Miałam na myśli, ze jeśli infrastruktura powoduje problemy, to zmiana na TPSA niczego nie zmieni...
    • lamina1 Re: INTERNET w Józefowie 16.05.13, 16:55
      Netia nie zapewni Ci takiej jakości, jak TP po wprowadzeniu VDSL w Józku. Chyba, że obie firmy się dogadały i będziesz mieć usługę Netii na sprzęcie TP. Już kiedyś o tym było na forum. Poczytaj. forum.gazeta.pl/forum/w,19980,128563306,,internet.html?v=2
    • sn00kie Re: INTERNET w Józefowie 16.05.13, 23:39
      Netia korzysta z linii TPSA. Jeśli nie mogą czegoś naprawić to nie naprawią. Inną sprawą jest to kiedy jesteś klientem TPSA. Jest coś nie tak z łączem u klienta to MUSZĄ to naprawić bo to ich linia.
      Po 3 razach możesz zerwać umowę z ich winy. Wiem, że w regulaminach o tym nie piszą ale sam miałem taką sytuację w poprzednim miejscu zamieszkania. Za 4 razem napisali mi pismo, że nie mogą świadczyć mi usług w standardzie i mogę wycofać się z umowy bez kosztów.
      • lamina1 Re: INTERNET w Józefowie 17.05.13, 07:29

To prawda, ale tu chodzi o VDSL, czyli mozliwosc korzystania z laczy szerokopasmowych. Rok temu TP nie udostepniala takiej mozliwosci Netii. Wiem, bo sprawdziłam u siebie. Netia dawała mi 1Mb, a w TP mam 40 Mb i jest bez zarzutu.
        • jozefow512 Re: INTERNET w Józefowie 17.05.13, 21:43
          To, co jest przyjemne w VDSL to duży upload. Łącza w tepsie to 80/8 i 40/4. Zdaje się, że Netia miała mniej. Nie wiem, czy czegoś ostatnio nie zmienili.
        • kug777 Re: INTERNET w Józefowie 23.05.13, 09:08
          Dziękuję Państwu za porady i opinie. Trudna decyzja, bo aż na dwa lata. A jak się dowiedzieć, czy Netia oferuje taki sam internet szerokopasmowy VDSL (chociaż i tak nie wiem, co to znaczy), bo przecież w Netii mi nie powiedzą, albo skłamią?
          • grzeg_sz_1 Re: INTERNET w Józefowie 23.05.13, 10:27
            najlepiej popytać się sąsiadów smile
            jeżeli mają Netię i im działa rewelacyjnie - to brać
    • pietrek_w Re: INTERNET w Józefowie 21.05.13, 20:35
      W TP mam bez problemu 16 Mb, nic się nie zawiesza i w mieszkaniu korzystamy z routera. Wielokrotnie z 2..3 komputerów. Nie mam zastrzeżeń.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka