Dodaj do ulubionych

ale pinie!!!!!

16.01.14, 00:15
Ja p.....!
Ale pinie!
Zna kto piękniejszy widok niż ten co jest od kilku godzin za oknem:
w światłach latarni śnieg otulający wszystko:
sosny, dachy domów, przybudówek...
śnieg, śnieg, śnieg....
Jeszcze wczoraj deszcz dudnił w nocy o dachy
a śnieg to cichy najeźdźca:
wystarczyło przez jakiś czas nie patrzeć w okno....

dajcie mi przykład miejsca gdzie jest obecnie piękniej niż w Józefowie!
Obserwuj wątek
    • marius68 Re: ale pinie!!!!! 16.01.14, 07:46
      Nie mogłem się oprzeć aby zacytować usłyszaną kiedyś opowieść o Bieszczadach:

"12 sierpnia.
      Przeprowadziliśmy się do naszego nowego domu, Boże jak tu pęknie. Drzewa wokół wyglądają tak majestatycznie. Wprost nie mogę się doczekać, kiedy pokryją się śniegiem.

14 października
      Bieszczady są najpiękniejszym miejscem na ziemi! Wszystkie liście zmieniły kolory - tonacje pomarańczowe i czerwone. Pojechałem na przejażdżkę po okolicy i zobaczyłem kilka jeleni. Jakie wspaniale! Jestem pewien, że to najpiękniejsze zwierzęta na ziemi. Tutaj jest jak w raju. Boże, jak mi się tu podoba.

11 listopada.
      Wkrótce zaczyna się sezon polowań. Nie mogę sobie wyobrazić, jak ktoś może chcieć zabić cos tak wspaniałego, jak jeleń. Mam nadzieje, że wreszcie zacznie padać śnieg.

2 grudnia
      Ostatniej nocy wreszcie spadł śnieg. Obudziłem się i wszystko było przykryte białą kołdrą. Widok jak pocztówki bożonarodzeniowej. Wyszliśmy na zewnątrz, odgarnęliśmy śnieg ze schodów i odśnieżyliśmy drogę dojazdowa. Zrobiliśmy sobie świetna bitwę śnieżną (wygrałem) a potem przyjechał pług śnieżny i znowu musieliśmy odśnieżyć drogę dojazdowa. Kocham Bieszczady.

12 grudnia.
      Zeszłej nocy znowu spadł śnieg. Pług śnieżny znowu powtórzył dowcip z droga dojazdowa. Po prostu kocham to miejsce.

19 grudnia
      Kolejny śnieg spadł zeszłej nocy. Ze względu na nieprzejezdna drogę dojazdowa nie dojechałem do pracy. Jestem kompletnie wykończony odśnieżaniem. Pieprzony pług śnieżny.

22 grudnia
      Zeszłej nocy napadało jeszcze więcej tych białych gówien. Cale dłonie mam w pęcherzach od łopaty. Jestem przekonany, ze pług śnieżny czeka tuż za rogiem, dopóki nie odśnieżę drogi dojazdowej. Skurwysyn!

25 grudnia
      Wesołych Pierdolonych Świat! Jeszcze więcej gównianego śniegu. Jak kiedyś wpadnie mi w ręce ten skurwysyn od pługu śnieżnego...przysięgam - zabije. Nie rozumiem, dlaczego nie posypia drogi solą, żeby rozpuściła to cholerstwo.

27 grudnia
      Znowu to białe gówno napadało w nocy. Przez trzy dni nie wytknąłem nosa, z wyjątkiem odśnieżania drogi dojazdowej za każdym razem, kiedy przejechał pług. Nigdzie nie mogę dojechać. Samochód jest pogrzebany pod górą białego gówna. Meteorolog znowu zapowiadał dwadzieścia piec centymetrów tej nocy. Możecie sobie wyobrazić, ile to oznacza łopat pełnych śniegu?

28 grudnia
      Meteorolog się mylił! Tym razem napadało osiemdziesiąt piec centymetrów tego białego cholerstwa. Teraz to nie odtają nawet do lata. Pług śnieżny ugrzązł w zaspie a ten łajdak przyszedł pożyczyć ode mnie łopatę! Powiedziałem mu, ze sześć już połamałem kiedy odgarniałem to gówno z mojej drogi dojazdowej, a potem ostatnią rozwaliłem o jego zakuty łeb.

4 stycznia
      Wreszcie wydostałem się z domu. Pojechałem do sklepu kupić cos do jedzenia i kiedy wracałem, pod samochód wpadł mi cholerny jeleń i całkiem go rozwalił. Narobił szkód na trzy tysiące. Powinni powystrzelać te pieprzone zwierzaki. Ze tez myśliwi nie rozwalili wszystkich w sezonie!

3 maja
      Zawiozłem samochód do warsztatu w mieście. Nie uwierzycie, jak zardzewiał od tej pieprzonej soli, którą posypują drogi.

18 maja
      Przeprowadziłem się z powrotem nad morze. Nie mogę sobie wyobrazić, jak ktoś kto ma odrobinę zdrowego"

• feelek Re: ale pinie!!!!! 17.01.14, 21:56
        16 stycznia: automatyczna brama odmawia posłuszeństwa.
        Ona odmówiła posłuszeństwa już latem, jak ją Żo piznęła lewym reflektorem wyjeżdżając.... po tym fakcie pozostała opcja: ciągnę bramę wieszając się na niej...
        ale i ona( ta opcja) czemuś zimy nie lubi...
        brama stoi...
        pies korzysta z okazji, wybiera wolność
        my biegamy po okolicy ( pies nie ma kagańca)
        łapiemy psa po jakimś czasie i zamykamy karnie w zagrodzie bez wyroku, niczym Trynkiewicza
        Dzwonimy do firmy Bramin
        Firma Bramin przyjeżdża w drodze powrotnej spod Lublina i reperuje bramę

17 stycznia
        brama po otwarciu nie zamyka się
        Pies wybiera wolność
        Biegamy po okolicy ( pies nie ma kagańca)
        Zamknięty w zagrodzie pies włazi na dach lamusa
        Ściągamy psa z lamusa, idziemy na herbatę
        Przed dojściem do domu widzimy, że pies znowu jest na dachu lamusa
        Ściągamy psa z dachu, wiążemy do budy smyczą łamiąc w ten sposób postanowienie, że nigdy mu tego nie zrobimy głupiemu głupkowi
        dzwonimy do firmy Bramin.
        Firma Bramin jest w Rzeszowie i jak będzie wracać to wpadnie zobaczyć co się bramie stało.
        Za 2- 3 dni
        Rozkręcam siłownik przypominnając sobie, że jestem inżynierem, w środku fajnie migają różne lampki, kabelki łączą się ze sobą, rozpuszczający się śnieg spadając z sosen spada na to elektroniczne k(r)ólestwo...
        przypadkiem zauważam, że kawałek lodu blokuje taki wystający sprężysty kutasik... brama działa
        Pies na uwięzi upomiina się o swoje prawa
        Coś, nie wiem zima, śnieg przytępia u mnie słuch...
        Telefon z towarzystwa opieki nad zwierzętami kategorycznie rząda uwolnienia psa....

• bamerykanka Re: ale pinie!!!!! 16.01.14, 08:28
      zdecia ze moj syn zrobil wczoraj.

www.dropbox.com/s/sfkwtfj5h5lahxq/IMG_9360.JPG
    • surmia Re: ale pinie!!!!! 16.01.14, 11:24
      Pięknie może i jest, lub raczej było wczoraj wieczorem. Dzisiaj jest ślisko. Przynajmniej na mojej ulicy. Zdziwiłam się, bo auto nie chciało się zatrzymać tam, gdzie ja chciałam.

Józefów jest zawsze piękny, ale najpiękniejszy jest na wiosnę.
      Więc czekam.
      • feelek Re: ale pinie!!!!! 16.01.14, 12:17
        Surmia!
        Natychmiast zmień czcionkę!
        z:
        Times Pesymist
        na:
        Bold Always Happy
        PS. Twemu autu zabrania się nie słuchać właścicielki i stawać tam, gdzie zechce
        PS2.: jedna z naszych rodzinnych klechd założycielskich:
        ....było to wtedy, gdy jeszcze zastanawialiśmy się czy Tu zamieszkać a dzieliło nas od tego wiele tysięcy złotych, setek metrów nieotynkowanej elewacji, glazury do kupienia, kłótni ze: stolarzem, 2 ekipami hydraulików, elektrykiem, 3 glazurnikami....wszystko szło jak pogrudzie
        Zajechaliśmy Tu ciemną już grudniową nocą, zapaliliśmy lampy: właśnie padał gęsty śnieg i dosłownie OPATULAŁ wszystko: niewykończony dom, sosny, drogę. ...
        Nie wiem jak jest u was ale w naszej części Józefowa jak spadnie śnieg jest STERYLNIE wprost cicho, ciszę można kroić nożem....
        Nasz wtedy 4 latek- ludzik-wielki pompon zaczął biegać od jednej sosny do drugiej i zaczął się do nich....przytulać
        -Tu jest cudownie, cudownie!!!!!
        Wszelkie trudności prysły jak bańka mydlana, udało się zamieszkać kilka tygodni później.

• feelek Re: ale pinie!!!!! 16.01.14, 12:23
          Po przeczytaniu Mariusa jadę kupić odśnieżarkę
        • surmia Re: ale pinie!!!!! 16.01.14, 12:38
          Ja w zimę nie mogę zmienić czcionki. Taki mam system wadliwy. Automatycznie sama zmienia się na wiosnę.

Co do piękna i zimy w Józku, to też mam takie wspomnienie. Daaaawno, daaawno temu, jako osoba wychowana w mieście i tylko w mieście, zajechałam w odwiedziny do Józka. Zima była, chyba Boże Narodzenie nawet. Poszłam na spacer. Zaczarowało mnie kompletnie. I właśnie ta cisza najbardziej. Młode sosny w śniegu. Jakoś tak czysto i odświętnie.
          Wspomnienie zostało i ja zostałam.

Ale już mi przeszło.
          Co do odśnieżarki - szykuję się do zakupy już którąś zimę. I zawsze jak już mamy dosyć śniegu i łopaty, zima się kończy. I po odśnieżarce.
          Także wstrzymaj się jeszcze trochę z zakupem, a wszystko stanie się jasne.
          • feelek Re: ale pinie!!!!! 16.01.14, 12:44
            a taka spalinowa z Juli za 600 zł, warta coś?
            ktoś coś wie?
            • 13kasiek123 Re: ale pinie!!!!! 16.01.14, 16:19
              O spalinowej nic nie wiem, ale my 3 lata temu kupiliśmy elektryczną PS2000 polskiego producenta i jesteśmy zadowoleni (a najbardziej jak sąsiedzi się męczą łopatą smile)
              • feelek Re: ale pinie!!!!! 17.01.14, 21:30
                elektryczna. ....
                sąsiad ma
                chyba w pakiecie, w pudełku była jakaś pani, co idzie za nim, jak odśnieża i co chwilę przekłada mu kabel,
                inaczej kabel wkręca się w pług - widok jak sąsiad wyciąga kabel z pługa-
                bezcenne!
                • 0bywatelx Re: ale pinie!!!!! 18.01.14, 08:48
                  A ja uwielbiam odśnieżać ręcznie. Mam ze 3 szufle w zależności od okoliczności, szersze, węższe, pojedyncze, podwójne. Ze 3 szczotki z różną długością włosa, skuwaczkę do lodu. Za żadne skarby nie zamieniłbym tego na najlepszą Stigę. Mogę wyjść i pogapić się na padający śnieg, pogadać z sąsiadami. Jeden zawsze oferuje, że może wjechać do mnie swoim cudem techniki i odśnieżyć, ale jestem twardy i nie daję się.
                  Pamiętam powrót z ferii parę lat temu, na dodatek z cieplejszych nieco krajów, jak musiałem koło 23:00 odkopać wjazd, bramę i kawał podjazdu, a na końcu samochód, aby dziecko zawieźć do szkoły następnego dnia. Jak po dwóch godzinach przyszedłem suszyć się do domu, to miałem więcej radochy niż opalania się zimą. Piękny jest Józefów zimą szczególnie, jak śnieg przykrywa sosny i różne inne rzeczy.
                  Lubię takie wpisy Feelka.
          • feelek Re: ale pinie!!!!! 17.01.14, 21:26
            Surmia:
            "taki mam system wadliwy. Automatycznie sama zmienia się na wiosnę

no i proszę nasz Admin to jakaś Aplikacja
            wink

ciekawe czy ma opcję:
            "....zwiększ ilość wpisów na forum...."
            na razie dosyć skutecznie radzi sobie z:
            wulgaryzmami,
            hejterami,
            średnio (choć walczy dzielnie) z trollingiem
            ale żeby jeszcze coś tu się działo!

WYBORY: - My zawsze do usług

najbliższe w maju ale w październiku! Samorządowe!
            Co tu się będzie działo

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka