Dodaj do ulubionych

Włamanie - kradzież

21.03.14, 12:55
W dniu wczorajszym w nocy na osiedlu TBS przy ul. Werbeny dokonano włamania do piwnic. Skradziono kilkanaście rowerów oraz nowe (jeszcze w kartonach) wyposażenie kuchni (zmywarka, okap, kuchenka mikrofalowa). Kradzież była wyjątkowo zuchwała - na osiedlu jest monitoring, a żeby zabrać tyle sprzętu to trzeba podjechać dużym samochodem. Może ktoś coś zauważył podejrzanego i mógłby pomóc w ujęciu sprawców. Dzisiaj my, jutro będą następni. Zadaję sobie pytanie, czy mogłam jakoś temu zapobiec? Pewnie nie, jedyne co w tej chwili mogę zrobić, to ostrzec innych i zaapelować o niekupowanie używanych rowerów bez potwierdzenia legalności źródła. To samo dot. innych sprzętów. Czuję się paskudnie, nie tylko z tego powodu, że poniosłam stratę materialną, ale że ktoś nas obserwuje, planuje i realizuje swoje zamiary wobec nas, a my nie jesteśmy niczego świadomi. Nikt nic nie słyszał, nie widział.
Obserwuj wątek
    • youri Re: Włamanie - kradzież 21.03.14, 19:46
      macie garaż podziemny na pilota ? jeśli tak to proponuję zmienić kod pilota do wszystkich bram.
      u nas było podobnie i taki ruch chyba pomógł (nie słyszałem o kolejnych włamach). jest ryzyko że ktoś niepowołany ma pilota
    • em-kwadrat Re: Włamanie - kradzież 21.03.14, 20:12
      Niestety od dłuższego czasu Józefów stał się "świetnym" miejscem na wypady dla złodziei. Mieszkańców można podzielić na tych co byli i na tych co będą okradzeni. Kradzieże są coraz bardziej zuchwałe. Ciekawi mnie ich wykrywalność - mniej niż 5%?
      Czy mogłaś temu zapobiec - nie, bo to złodziej pilnuje Ciebie.
    • jozefow512 Re: Włamanie - kradzież 21.03.14, 22:36
      luka06 napisała:

Skradziono kilkanaście rowerów oraz nowe (jeszcze w kartonach) wyposażenie kuchni (zmywarka, okap, kuchenka mikrofalowa).

I naprawdę nikt niczego nie widział?
      Ktoś musiał wiedzieć, że planujesz remont/wykończenie i kupujesz sprzęt, który zbierasz w piwnicy.
    • opoint Re: Włamanie - kradzież 22.03.14, 07:09
      Zgadzam się z tym, że Józefów podzielony jest na dwie grupy, tych okradzionych (raz lub więcej) i tych co to nie ominie. Niestety.
      Wykrywalność? Żadna, bądź znikoma.
      Ja osobiście czekałam dwa miesiące na pismo z prokuratury, a w tym czasie zero odszkodowania za samochód. Dopiero po kilku telefonach i wizycie na komisariacie umorzono sprawę. Prawie trzy miesiące byłam bez samochodu i kasy na nowe autosad
      Dwa lata mijają, a moja wzmożona czujność została i chyba będzie trwać bardzo długo. Trauma, żal do siebie i wściekłość długo nosiłam w sobie, że nic nie zauważyłam. Kompletnie nicsad
    • pietrek_w Re: Włamanie - kradzież 22.03.14, 17:17
      A gdzie nasza kochana policja? Może tak by się zainteresowali sprawą, na Zielonej w bloku TBS, też tak z miesiąc temu ukradli rowery....
      • ktosiek81 Re: Włamanie - kradzież 25.03.14, 21:38
        teren osiedla bloków TBS i domów ul. Werbeny to łakomy kąsek dla złodziejachów. Szkoda że nasza policja tak rzadko tam zagląda, a jeszcze rzadziej ta z Wawra... Może patrole obywatelskie zaczniemy wystawiać to wtedy sami zadbamy o swój majątek.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka