Dodaj do ulubionych

Dziwny przetarg

13.03.15, 16:39
Już jakiś czas temu zauważyłem w bip naszego urzędu miasta informacje o przetargu na:
,,KONSERWACJĘ TERENÓW ZIELENI MIEJSKIEJ NA TERENIE JÓZEFOWA W 2015 ROKU.
Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia: Zadanie obejmuje konserwację zieleni w następującym zakresie: 1) zebranie śmieci z trawników przed koszeniem oraz przewiezienie ich do kontenera miejskiego znajdującego się na terenie Józefowa; 2) usuwanie odrostów krzewów i drzew ograniczających widoczność przy skrzyżowaniach ulic i przy znakach drogowych; 3) wykaszanie trawników w pasach drogowych dróg utwardzonych i gruntowych na terenie miasta, na terenie pasa kolejowego (wzdłuż torów), w parkach i w wyznaczonych miejscach - szacowana powierzchnia ok. 40 ha, wysokość trawy po skoszeniu ok. 5 cm; 4) wygrabianie skoszonej trawy i odpadów zielonych oraz wywóz i zagospodarowanie tych odpadów bezpośrednio po koszeniu. Termin wykonania zadania od dnia 1 kwietnia 2015 r. do dnia 31 października 2015 r.".
Dało mi to do myślenia, po co przeprowadzać przetarg na tą usługę, wszakże:
1. Mamy doskonale wyposażony w nowy, kosztowny sprzęt Zakład Oczyszczania Miasta, który zajmował się do tej pory takimi pracami, to co likwidują go teraz?
2.Wspomniany Zakład Oczyszczania Miasta w tym roku już dokonał przecinki, przynajmniej po wschodniej stronie torów, i pracownicy wycieli wszystkie krzewy i drzewa utrudniające widoczność.
Tak więc po co ten przetarg? Racjonalnej odpowiedzi nie znajduje. Moim zdaniem to udowadnia tezę z wątku o oczyszczalni o tym, że coś nie tak jest z tymi zamówieniami publicznymi w naszym mieście w ostatnim czasie. więcej o tym przetargu: jozefow.bip.eur.pl/public/?id=143618
Obserwuj wątek
    • grudziaz Re: Dziwny przetarg 13.03.15, 18:41
      Przetarg, bo mamy takie idiotyczne prawo, wszystko powyżej wartości X, ma być załatwione wg prawa zamówień publicznych. Jak myślisz dlaczego w Warszawie MPO staje do przetargu na wywóz śmieci czy odśnieżanie?
      • sapl Re: Dziwny przetarg 13.03.15, 19:05
        No nie, bo do tego przetargu nie stanął Zakład Oczyszczania Miasta, tylko 8 firm zewnętrznych: jozefow.bip.eur.pl/public/get_file_contents.php?id=321318
        To nie prawo w tym wypadku.
    • feelek Re: Dziwny przetarg 14.03.15, 00:05
      mozna zadzwonic do UM i zadac im takie pytanie
      Po co ten przetarg
      Mnie tam rozne " technikalia" nie interesują ale jak Ci sie wydaje to dziwne, ciekawe, zadzwon
      tel. do UM: 22 779 00 00
      • xymena Re: Dziwny przetarg 14.03.15, 08:49
        Burmistrz przed wyborami obiecywał, że będzie czytał forum i wypowiadał się na nim.... Panie Burmistrzu, może to dobra okazja?
        • catalpa_ovata Re: Dziwny przetarg 14.03.15, 10:30
          xymena naprawdę sądzisz że Burmistrz nie ma co robić, tylko siedzieć w internecie???
          Ma dużo ważniejsze zadania.
      • sapl Re: Dziwny przetarg 14.03.15, 11:00
        Drogi Panie feelek, pewnie, że zadzwonię do UM w tej sprawie albo wyślę email. Miałem jednak nadzieję, że kto na forum rozwieje moje wątpliwości. Jak już ktoś napisał Burmistrza na forum bywał, może jest zajęty, ale są i inni np. Pani Rzecznik, która bywa na forum często, Pan Mariusz Batorski, Pan Cezary Łukaszewski, i inni radni, nawet ci z opozycji różni realiści są na forum. Tak więc może ktoś rozwieje te moje wątpliwości. Tym bardziej, że dotychczas Zakład Oczyszczania Miasta moim zdaniem wykonywał swe zadania wzorowo. Ponadto jak wspomniałem wyżej wycinka krzewów i drzew już przeprowadzona była. Po co zatem robić przetarg na tą usługę na 150 000 zł (najniższa złożona oferta to 88 tys. z kawałkiem).
    • sapl Re: Dziwny przetarg 14.03.15, 11:49
      Chciałbym jeszcze doprecyzować, że przez przymiotnik ,,dziwny" chodziło mi o małą racjonalność tego przetargu w tym roku, gdy ZOM (Zakład Oczyszczania Miasta) już wykonał te czynności. Przypominam, że w latach poprzednich również przetargi na konserwację zieleni miejskiej przeprowadzano, wówczas były uzasadnione w pełni, ale dzisiaj chyba nie do końca, gdyż: 1)ZOM już wykonał część prac (usunięcie drzew i krzewów); 2) ZOM posiada dobry sprzęt i dobrze przygotowanych ludzi do zajęcia się koszeniem zieleni. Wtedy te pieniądze, które na przetarg ten przeznaczono zostały by w budżecie Miasta, a zarobił by ZOM i jego pracownicy.
      Nie chcę, aby ten wątek traktowany był jako rzucenie podejrzenia na Burmistrza i jego ekipę, że coś nie tak jest jeśli chodzi o ich zamiary. Popieram działania obecnych władz miasta jeśli chodzi o inwestycje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka