swiderbajer 29.04.16, 13:20 Czy ktoś z szanownych forumowiczów, mieszkańców Józefowa, ma już na koncie środki z 500 plus? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
muffinek2 Re: 500 plus w Józefowie 29.04.16, 13:29 ja niestety jeszcze nie, ciągle tylko o nich śnię Odpowiedz Link
jozefow512 Re: 500 plus w Józefowie 05.05.16, 08:23 www.jozefow.pl/page/14,aktualnosci.html?id=1393 Rozpoczęła się wysyłka decyzji o przyznaniu świadczenia rodzinnego. Dokumenty nadawane są listem poleconym. Pierwsze wypłaty świadczeń rozpoczną się w połowie maja. Do tej pory wpłynęło ponad 1200 wniosków od mieszkańców Józefowa. Obecnie trwa ich weryfikacja. Urząd na rozpatrzenie wniosku o świadczenie ma trzy miesiące. Odpowiedz Link
mikes33 Re: 500 plus w Józefowie 29.04.16, 13:52 Ja też nie. A wniosek poszedł 1 kwietnia przez Internet. Ale chyba mają aż 3 miesiące na rozpatrzenie wniosku i przesłanie kasy. Odpowiedz Link
swiderbajer Re: 500 plus w Józefowie 29.04.16, 14:03 Od znajomych wiem, że w Otwocku już wypłacają. Wnioski są, środki są, więc na co czekać? Odpowiedz Link
sn00kie Re: 500 plus w Józefowie 29.04.16, 14:23 Z tego co ja wiem to wypłaty jeszcze nie ruszyły. Czekamy! Odpowiedz Link
irol05 Re: 500 plus w Józefowie 29.04.16, 14:27 oj ruszyły ruszyły.... chwalili sie że już wypłacili 127 mln. Zresztą pierwsze efekty juz są: wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,19996795,matka-miala-we-krwi-prawie-4-promile-alkoholu-dla-ojca-zabraklo.html?google_editors_picks=true Odpowiedz Link
beauty-akuku Re: 500 plus w Józefowie 05.05.16, 13:13 Noooo...powiem, że miałam dziś wizualizację PRLowskiej urzędniczyny... Dramat, pani jak lwica broniła WSZELKICH informacjji, powtarzając jak mantrę "TRZY MIESIĄCE..." koszmar!!! Dla porównania, w Otwocku, w skarbówce na prawdę można dużo się dowiedzieć przez telefon, a osobiście - prawie wszystkiego. I nikt nie robi "pod górkę", nikt nie czeka z terminami do końca... Odpowiedz Link
jarecki_2 Re: 500 plus w Józefowie 05.05.16, 19:37 A tak, urząd w Józefowie to nadal częściowy PRL. W tych przypadkach w których ja się znalazłem nadal panuje przekonanie, że to nie ja jestem dla urzędu tylko urząd robi mi łaskę, że zechce mi udzielić odpowiedzi, pomoże coś załatwić, oczywiście mam również przykłady żywcem z PRL-u i na szczęście pamiętam nieco tamten okres i wiem jak się poruszać wśród tego rodzaju urzędników, więc załatwiam, ale mogło by się to zmienić. Wymiana pracowników to czasem jedyne wyjście. Odpowiedz Link
opoint Re: 500 plus w Józefowie 05.05.16, 20:06 Ta sama Pani z pretensją i mi udzieliła krótkiej odpowiedzi-TRZY miesiące... Odpowiedz Link
gaba29 Re: 500 plus w Józefowie 05.05.16, 20:27 O, to jestem zaskoczona. Do tej pory nie spotkałam w naszym urzędzie "pań z PRL-u" i teraz już przyzwyczaiłam się że może być życzliwie, ale pierwszy rok to był prawdziwy szok, nie mogłam się nadziwić jaki to urząd w Józku przyjazny. Odpowiedz Link
jozefow512 Re: 500 plus w Józefowie 06.05.16, 09:28 beauty-akuku napisała: Dramat, pani jak lwica broniła WSZELKICH informacjji, powtarzając jak mantrę "TRZY MIESIĄCE..." Ale co miała ci powiedzieć? Program 500+ jest kompletnie nieprzygotowany, kasy na to brak (stąd te nerwowe listy Szałamachy, bo zaraz będzie trzeba drożej pożyczać na 500+. Tak, program jest w całości finansowany obligacjami, które trzeba kupić a spłacą je w podatkach za 20 lat dzieci, które dzisiaj dostają 500zł z odsetkami za 20 lat). Jak zadzwoni 1200 osób i każdy spyta: "kiedy?" to kiedy te panie mają te wnioski przerobić. Dla porównania, w Otwocku, w skarbówce na prawdę można dużo się dowiedzieć przez telefon, a osobiście - prawie wszystkiego. Skarbówka obsługuje 500+ i ma do przerobu w krótkim czasie taką masę wniosków? Raczej nie. Spróbuj zadzwonić do skarbówki i spytać się 30 kwietnia kiedy dostaniesz zwrot podatku. Polecam wydział architektury w Otwocku (podległy Rupniewskiemu). To jest dopiero masakra. Dadzą ci 2 dni na dostarczenie pierdyliona kwitów z innych urzędów. Mi kiedyś kazali coś dostarczyć w dwa dni tuż przed świętami. Owszem - mogłem zgodnie z KPA prosić o przywrócenie terminu i tego typu bzdety. Najwyżej nie dostarczysz i nie będziesz mieć decyzji. Odpowiedz Link
1_tralala Re: 500 plus w Józefowie 06.05.16, 12:40 jozefow512 napisał: >A co się dziwisz? > Program 500+ jest kompletnie nieprzygotowany, kasy na to brak (stąd te nerwowe > listy Szałamachy, bo zaraz będzie trzeba drożej pożyczać na 500+. Tak, program > jest w całości finansowany obligacjami, które trzeba kupić a spłacą je w podatk > ach za 20 lat dzieci, które dzisiaj dostają 500zł z odsetkami za 20 lat). Nie pleć pleciugo. Gdyby Józefów nie miał kasy na 500+, to ta info widniałaby na stronie urzędu i to grubym drukiem. Pieniądze są, tylko nasz urząd sobie nie radzi. Liczba 1200 wniosków dla tak dużego urzędu nie powinna stanowić problemu. > Jak zadzwoni 1200 osób i każdy spyta: "kiedy?" to kiedy te panie mają te wniosk > i przerobić. No patrz jakie biedne te panie w urzędzie. Gdyby ludzie nie składali tak masowo wniosków, panie nie miałyby problemów z udzielaniem info przez telefon. > Dla porównania, w Otwocku, w skarbówce na prawdę można dużo się dowiedzieć p > rzez telefon, a osobiście - prawie wszystkiego. > > Skarbówka obsługuje 500+ i ma do przerobu w krótkim czasie taką masę wniosków? > Raczej nie. > Spróbuj zadzwonić do skarbówki i spytać się 30 kwietnia kiedy dostaniesz zwrot > podatku. > Polecam wydział architektury w Otwocku (podległy Rupniewskiemu). To jest dopier > o masakra. Dadzą ci 2 dni na dostarczenie pierdyliona kwitów z innych urzędów. > Mi kiedyś kazali coś dostarczyć w dwa dni tuż przed świętami. Owszem - mogłem z > godnie z KPA prosić o przywrócenie terminu i tego typu bzdety. Najwyżej nie dos > tarczysz i nie będziesz mieć decyzji. A mi się wydaje, że te swoje żale do władz powiatu to wylewałeś za czasów Więckowskiej i PO. Teraz obarczasz nimi Rupniewskiego? Odpowiedz Link
mikes33 Re: 500 plus w Józefowie 06.05.16, 13:04 A mnie ciekawi o co pytano panią w okienku? Kiedy wypłata? Sądzę, że pani w okienku nie miała takich informacji (nie ten poziom decyzyjności) - bo decyzję podejmuje pewnie burmistrz. I teraz chyba podjęto decyzję, że zaczynają płacić w połowie maja. Odpowiedz Link
jozefow512 Re: 500 plus w Józefowie 06.05.16, 15:30 1_tralala napisał: > > Program 500+ jest kompletnie nieprzygotowany, kasy na to brak (stąd te ne > rwowe > > listy Szałamachy, bo zaraz będzie trzeba drożej pożyczać na 500+. Tak, pr > ogram > > jest w całości finansowany obligacjami, które trzeba kupić a spłacą je w > podatk > > ach za 20 lat dzieci, które dzisiaj dostają 500zł z odsetkami za 20 lat). > Nie pleć pleciugo. > Gdyby Józefów nie miał kasy na 500+, to ta info widniałaby na stronie urzędu i > to grubym drukiem. Niczego nie zrozumiałeś. Nie pisałem o naszym urzędzie, tylko o samym programie 500+. Kasa (wirtualna) na 500+ jest. Wszyscy dostaną. Natomiast MF musi tę kasę pożyczyć. Stąd te nerwowe ruchy, o których pisałem. > A mi się wydaje, że te swoje żale do władz powiatu to wylewałeś za czasów Więc > kowskiej i PO. Teraz obarczasz nimi Rupniewskiego? A co za różnica, kto rządzi w powiecie.? Teraz jest Rupniewski. > No patrz jakie biedne te panie w urzędzie. Gdyby ludzie nie składali tak masow > o wniosków, panie nie miałyby problemów z udzielaniem info przez telefon. Domyślam się, że te panie mogą udzielić tylko informacji, że będzie w przeciągu trzech miesięcy. I to jest podstawowy zarzut, jaki tu jest formułowany - mówią, że będzie i nic więcej. Odpowiedz Link
13kasiek123 Re: 500 plus w Józefowie 05.05.16, 20:43 Środków jeszcze nie mam, ale mam już decyzję. Na stronie napisali, że pierwsze wypłaty w połowie maja i że mają ok. 1200 wniosków. Swoją drogą, to nie dziwię się, że tak odpowiadają, skoro nie mogą zająć się robotą, tylko mają odpowiadać na telefoniczne pytania. W końcu to też czas. Dajmy im popracować, a szybciej środki będą u nas na kontach. Odpowiedz Link
jarecki_2 Re: 500 plus w Józefowie 06.05.16, 09:48 Jak z dziećmi, Pani w okienku jest od tego, żeby odpowiadać i nie koniecznie to ta Pani zajmuje się rozpatrywaniem wniosków a ludzie maja prawo pytać i otrzymać odpowiedź, uprzejmą, kompetentną i bez łaski. Odpowiedz Link
jozefinnka Re: 500 plus w Józefowie 08.05.16, 00:25 A ja juz mam srodki na rachunku od 06.05 - wniosek zlozylam 4 kwietnia w urzędzie Odpowiedz Link
sn00kie Re: 500 plus w Józefowie 08.05.16, 09:32 6 maja poszedł przelew z UM do 160 rodzin Odpowiedz Link
beauty-akuku Re: 500 plus w Józefowie 18.05.16, 10:58 Pomyłka, ten link miał być: m.onet.pl/biznes/kraj,rwe231 Odpowiedz Link
mama4387 Re: 500 plus w Józefowie 18.05.16, 12:24 Ja złożyłam wniosek 1 kwietnia i do dnia dzisiejszego nie dostałam ani decyzji ani środków.Znajomi w Otwocku starali się na pierwsze dziecko i już w kwietniu mieli wypłatę. Odpowiedz Link
anula349 Re: 500 plus w Józefowie 20.05.16, 18:59 Ja składałam 4 kwietnia i też cisza. A najlepsze jest to, że kilka dni po złożeniu wniosku, zadzwoniła do mnie pani, bo znalazła mój wniosek odłożony gdzieś tam, gdzie leżą różne ulotki, gazetki...Bałagan mają tam niesamowity. Odpowiedz Link
venoos1 Re: 500 plus w Józefowie 20.05.16, 22:43 ja składałam jakos później - w połowie kwietnia - i dostałam ( za 2 miesiące) Odpowiedz Link
czarbox Re: 500 plus w Józefowie 13.06.16, 10:03 6.05 wyplata za 2 msc, jest 13.06 i kolejnej brak ... czy ktos wie dlaczego?? Odpowiedz Link
jozefow512 Re: 500 plus w Józefowie 13.06.16, 12:04 Terminy wypłat masz w decyzji. Do dwudziestego któregoś każdego miesiąca (AFAIR). Odpowiedz Link