Dodaj do ulubionych

Iluminacja przed urzędem TAK. Oświetlenie ulic NIE

01.12.16, 08:40
Jak to jest że stać Józefów na iluminację przed urzędem, a nie stać na oświetlenie ulic w nocy? W nocy od 1 do 4 są wyłączane latarnie bo miasto "oszczędza". Chyba na bezpieczeństwie mieszkańców. Widać nie jest tak źle skoro ozdoby świąteczne będą.
Obserwuj wątek
    • surmia Re: Iluminacja przed urzędem TAK. Oświetlenie uli 01.12.16, 10:14
      Ja naprawdę nie rozumiem dlaczego tak przeszkadza niektórym wyłączanie latarni w nocy. Ile osób porusza się po ulicach głęboką nocą? Garstka. Osobiście cieszy mnie, gdy urzędnicy starają się oszczędnie gospodarować miejskimi pieniędzmi. Gdy szukają oszczędności tam, gdzie można.

Ja robię tak samo w domu.
      Wy nie?
      Ale na święta zapalam lampki i dodatkowo oświetlam dom. Bo to taki czas.
      Wy nie?

Urząd więc ustawia iluminacje dla mieszkańców. Dzieciaki mają radochę, dorośli spojrzą z uśmiechem.
      Może wkład w taką świąteczną radochę mają te zaoszczędzone dzięki wyłączaniu latarni pieniądze ?
      Kto wie...
      • wostr Re: Iluminacja przed urzędem TAK. Oświetlenie uli 02.12.16, 14:29
        Ja się poruszam w tych godzinach. Skłodowskiej. I nie tylko ja, jak czasem widzę. Z tego punktu widzenia nie byłoby nic złego, gdyby to była jakaś bardzo lokalna uliczka. Ale odkąd zafundowano mi asfalt na całej ulicy to niestety jest sporo samochodów właśnie w nocy na jakichś egzotycznych rejestracjach, których kierowcy musieli uwierzyć nawigacji, że tędy będzie szybciej i lepiej niż Wiązowską. I nie czuję się bezpiecznie, zwłaszcza że część z nich została zaskoczona jak zwykle atakiem zimy i ślizgają się wzdłuż i wszerz na letnich oponach.

Ale jest o wiele ważniejsza sprawa. Odkąd były latarnie było bezpieczniej, ogólnie bezpieczniej. Kiedy okradli mojego sąsiada i następnego dnia o 2 w nocy jakieś dziwne typki pojawiły się w okolicy, to było wszystko widać, można było wezwać Policję, która w 5 minut była na miejscu. Teraz nie widać NIC. Jak się zapali światło przed domem to wiele to nie pomaga, bo widzę schody, ale ogrodzenia to już nie. Dla mnie to jest więc oszczędzanie na bezpieczeństwie. Niech oszczędności może szukają gdzie indziej (jakieś głupie tablice z nazwą skweru i inne idiotyzmy).
        • surmia Re: Iluminacja przed urzędem TAK. Oświetlenie uli 02.12.16, 15:21
          Pewnie, że fajniej jest używać ulic jak jest jasno, niż jak jest ciemno.
          Faktycznie, osoby które przemierzają józefowskie ulice ciemną nocą mogą narzekać na niedogodności. Ale nadal będę upierać się przy stwierdzeniu, że jest ich zaledwie garstka.

Co do bezpieczeństwa - jeśli zobaczyłeś w nocy dwóch dziwnych typków, tzn. jeżeli oni pozwolili ci się zauważyć, to z pewnością nie byli to włamywacze.
          Mam wrażenie, że złodziejowi jest raczej wszystko jedno, czy się pali światło czy nie. Czasem nawet wypasiony monitoring nie da rady.
          Przynajmniej tak wynika z obserwowanych przeze mnie ostatnich doniesień o kradzieżach w Józefowie.
          Jak mówi porzekadło - najciemniej pod latarnią.

Wostr - czy ty chodzisz w nocy po ulicy, pomimo obecności chodników??? Bo chyba na nowej Skłodowskiej są chodniki? Sto lat tamtędy nie jechałam.
          • wostr Re: Iluminacja przed urzędem TAK. Oświetlenie uli 18.12.16, 21:48
            Jasne, chodzę po chodniku, a zaraz muszę z niego zejść, bo się kończy i aż do Wiązowskiej go nie ma. A tu ostry zakręt i skrzyżowanie, a obie ulice nieoświetlone.

Ja sobie mogę latareczkę wziąć i chodzić z nią. To nie o to chodzi. Pamiętam, jak nie było oświetlenia na Skłodowskiej i w większości Józefowa. Potem na szczęście powstało. A następnie przyszły oszczędności.

Przedwczoraj natomiast wracając z psami ok. 12 widziałem natomiast mocno podpitego pana leżącego na środku drogi (tak, dosłownie na środku) i próbującego wstać (ale wszelkie jego próby były niweczone przez siły grawitacji). Doprowadziłem do chodnika, poszedł dalej, bo więcej pomocy nie chciał. Była 12, więc jeszcze oszczędności światła nie zgasiły. Godzinę później mógłby leżeć na środku w zupełnych ciemnościach.

I nie mówię, że światło powinno być ze względu na jednego pijaczka, czy jednego mnie, co sobie ubzdurał chadzać nocą po ulicy. Powinno być ze względu na mnóstwo takich małych spraw. Ale oczywiście dopóki się czegoś nie odczuje na własnej skórze, to jest dobrze, nie ma co narzekać. Dobrze robio, będzie na iluminacje.
            • jozefow512 Re: Iluminacja przed urzędem TAK. Oświetlenie uli 18.12.16, 23:55
              wostr napisał:

> Jasne, chodzę po chodniku, a zaraz muszę z niego zejść, bo się kończy i aż do W
              > iązowskiej go nie ma. A tu ostry zakręt i skrzyżowanie, a obie ulice nieoświetl
              > one.

Dlatego w przepisach jest obowiązek noszenia elementów odblaskowych. Fakt, że dotyczy to miejsc poza obszarami zabudowanymi, jednak chodząc poboczem i tak warto je mieć (bez względu na światło).

Poruszasz też bardzo ważny problem, o którym już wcześniej pisałem wielokrotnie: tworzenie stref ruchu uspokojonego. Praktycznie wszędzie w Józefowie poza drogami przejazdowymi powinno być ograniczenie do 30km/h.
      • owjozef Re: Iluminacja przed urzędem TAK. Oświetlenie uli 03.12.16, 01:15
        Czyli nie będziesz protestować jeśli wyłączenia będą na twojej ulicy?

Może zgłoś swoją ulicę na ochotnika zamiast ulicy "mario"?
        • surmia Re: Iluminacja przed urzędem TAK. Oświetlenie uli 03.12.16, 14:45
          Ale moja ulica i okolice także są wyłączane. Nie mam nic przeciwko temu.
    • owjozef Re: Iluminacja przed urzędem TAK. Oświetlenie uli 03.12.16, 01:12
      Jest to oczywista dyskryminacja i dramatyczne pogorszenie bezpieczeństwa - przyjmij wyrazy współczucia.

Osobiście wolę żeby zamiast iluminacji w centrum zapewniono podstawowe bezpieczeństwo jego mieszkańcom.

Jest oczywiste, że palące się latarnie znakomicie odstraszają złoczyńców.

Szkoda, że władz miasta nie stać na poszukiwanie rozwiązań pośrednich w tych godzinach:

1) Instalacja przygaszania do np. 50%

2) Instalacja czujników ruchu (to byłoby świetne jako sygnalizacja, że ktoś się porusza)
      • jozefow512 Re: Iluminacja przed urzędem TAK. Oświetlenie uli 03.12.16, 11:19
        owjozef napisał:

> 1) Instalacja przygaszania do np. 50%

Z tego, co pamiętam, to tam, gdzie jest oświetlenie LED są także układy pozwalająca na przygaszanie oświetlenie (projekt SOWA)

www.jozefow.pl/page/14,aktualnosci.html?id=919
        " Korzyści:

Zastosowane w modernizacji urządzenia posiadają techniczną możliwość kilkustopniowego obniżenia napięcia o ok. 50V co w konsekwencji powoduje, że nowe lampy zostaną przygaszone w godzinach nocnych między godz. 22:00 a 6:00 rano. Ilość zużytej energii spadnie o ok. 40%.
        Poprawie ulegnie efektywność energetyczna systemu oświetlenia ulicznego w mieście.
        Zastosowanie inteligentnego układu zarządzania i sterowania oświetleniem umożliwi zdalne sterowanie systemem oraz uzyskiwanie informacji o awariach oświetlenia.
        Ograniczenie emisji dwutlenku węgla."

Dotyczy to oczywiście tylko opraw LED, bo lamp sodowych nie daje się przygaszać.

> 2) Instalacja czujników ruchu (to byłoby świetne jako sygnalizacja, że ktoś się
        > porusza)

Naświetlacze LED z czujnikami ruchu oraz czujnikami zmierzchowymi można spokojnie instalować na własnych posesjach. Teraz takie lampy są dość tanie, więc warto to rozważyć do instalacji przed domem. Nie musi to być zbyt mocne światło, w nocy wystarczy. U mnie sprawdza się dobrze.

Czy wiadomo, na których ulicach są wyłączane lampy?
    • owjozef Re: Iluminacja przed urzędem TAK. Oświetlenie uli 03.12.16, 01:45
      Aha, jeszcze jedno:

Niedawno widziałem na jozefow.pl albo w jnś informację władz miasta, że wydłużono czas świecenia latarń w mieście, bodajże na wniosek mieszkańców.

O tym mówi się głośno, natomiast po cichu wyłącza się pewne ulice.

Czy nie jest to hipokryzja?
      • surmia Re: Iluminacja przed urzędem TAK. Oświetlenie uli 03.12.16, 14:53
        O wyłączaniu także mówiono głośno i ogłaszano. Dawno to było i nie pamiętam gdzie, ale dla mnie to nie było zaskoczenie.
        • owjozef Re: Iluminacja przed urzędem TAK. Oświetlenie uli 04.12.16, 01:20
          Dziwne, ale nie pamiętam. Natomiast zapamiętałem informację o wydłużeniu czasu świecenia.

Ja by protestował gdyby na mojej ulicy wyłączali. Ty bardziej, że jak się okazuje można je przygaszać. Niech będą mocno przygaszone ale nie wyłączone.

Ciemności przyciągają też dzikie zwierzęta, a to już może się naprawdę źle skończyć.
          • surmia Re: Iluminacja przed urzędem TAK. Oświetlenie uli 04.12.16, 10:03
            Nie wszyscy mają taki luksus i mieszkają tam, gdzie są nowoczesne, wypasione, przygaszalne lampy.
            Mnie tam wszystko jedno, bo ja najczęściej o tej porze zwyczajnie śpię. Wyłączone lampy zobaczyłam w zeszłym tygodniu, bo akurat obudziłam się znienacka w środku nocy.
            I było ciemno. Było też cicho i spokojnie, więc poszłam dalej spać.

Gdyby nawet po ulicy biegały stada dzikich zwierząt, to bym ich niestety nie zobaczyła, bo statystycznie jednak częściej w nocy śpię, niż nie śpię. Chociaż szkoda, bo to mogłyby być np. jakieś duże dzikie koty, jakieś rysie lub chociaż żbiki, które nie mają problemów w poruszaniu się w ciemności. Bo dziki to chyba uruchamiają się jak zaczyna się robić jasno.
    • swierksebski Re: Iluminacja przed urzędem TAK. Oświetlenie uli 04.12.16, 19:40
      Ja uważam, że jeżeli chociażby garstka mieszkańców jest narażona na uciążliwości związane z wyłączaniem oświetlenia to należy zaprzestać tej praktyki. Jak napisał datlas do zadań własnych gminy należy finansowanie oświetlenia znajdujących się na terenie gminy ulic. A jeżeli już władze miasta podjęły taką decyzję to może trzeba było poinformować o tym fakcie mieszkańców. A tak się chyba jednak nie stało. Datlas otrzymał w Urzędzie Miasta informację, że tej decyzji nie opublikowano. Samo poruszanie tego tematu na forum jest dla mnie sygnałem, że wyłączanie oświetlenia ulicznego w nocy jest dla mieszkańców niepokojące i uciążliwe. Jak tak dalej pójdzie to będą dwa Józefowy pierwszy ten lepszy to okolice Urzędu Miasta i mitycznej już ulicy Nowej, gdzie będzie wszystko : chodniki, równe ulice, ledowe oświetlenie uliczne, wybrukowane wjazdy i spowalniacze ruchu i drugi ten gorszy, gdzie jak napisała jakaś mieszkanka na facebooku miasta tylko kurz, ciemność i dziki. A jeżeli chodzi o oszczędności w kasie Urzędu to ja zdecydowanie szukałabym ich gdzie indziej. Polecam na przykład przejrzenie oświadczeń majątkowych zamieszczonych w BIP na stronie miasta, np. prezesów Hydrosfery I TBS Józefów. W Urzędzie Ameryka, a w mieście( przynajmniej jego znacznej części) Afryka. Oczywiście, że iluminacje świąteczne są fajne i dają dużo radości, szczególnie dzieciom. Ale jeżeli już porównywać zarządzanie finansami miasta do zarządzania finansami gospodarstwa domowego to najpierw kupuje się żywność, opłaca rachunki, lekarza, dentystę i kupuje ubrania, a mercedesa to kupuje się na końcu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka