morkub 09.03.06, 22:21 Józefów koło Otwocka? Józefów koło Warszawy? Józefów nad Świdrem? Józefów nad Wisłą? No właśnie - która nazwa jest właściwa? Może wszystkie? Na budynku poczty jest na tablicy napisane 05-420 Józefów k. Otwocka. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
doomi Re: Józefów - jaki? 09.03.06, 22:44 Zdecydowanie właściwą nazwą jest Józefów k/Otwocka www.odleglosci.pl/mapa,polski,Jozefow-K-Otwocka.html Odpowiedz Link
111majka Re: Józefów - jaki? 09.03.06, 23:50 Najbardziej mi pasuje Józefów nad Świdrem. A ten Józefów nad Wisłą to już nie my, to gdzieś na Roztoczu. Odpowiedz Link
mefistto Re: Józefów - jaki? 10.03.06, 08:49 Majka to chyba ten JnŚ tak przez sympatię do gazety Ja uważam, że jednak poczta ma rację - Józefów koło Otwocka. Odpowiedz Link
michalin.pl Józefów nad Świdrem 10.03.06, 08:55 Józefów nad Świdrem jest de best. Bo koło Otwocka, to jakoś tak niepolitycznie. Że niby dlaczego nie Otwock k/Józefowa? -- michalin.pl P.S. Ew może być Józefów k/Michalina. Zart Odpowiedz Link
doomi Re: Józefów nad Świdrem 10.03.06, 10:05 A ciekawe, jakby tak napisać w adresie józefów nad świdrem, ale bez kodu, coby poczcie nie ułatwiać - to doszedłby list bez problemu?? Odpowiedz Link
morkub Re: Józefów nad Świdrem 10.03.06, 10:24 Wolałabym nie ryzykować bo różne przygody już z tą skostniałą instytucją miałam, eh. Odpowiedz Link
michalin.pl Re: Józefów nad Świdrem 10.03.06, 21:01 doomi napisała: > A ciekawe, jakby tak napisać w adresie józefów nad świdrem, ale bez kodu, coby > poczcie nie ułatwiać - to doszedłby list bez problemu?? Dostałem kiedyś kartke z Grodna (Białoruś) tak zaadresowaną: Mirek Grodzki Jóżefów Polska Poczta Polska mi ją dostarczyła! MG Odpowiedz Link
111majka Re: Józefów nad Świdrem 10.03.06, 21:13 Dobre)) Ale w końcu nasz Józefów jest największy. Odpowiedz Link
morkub Re: Józefów nad Świdrem 10.03.06, 10:28 Żart żartem, ale... To, że Józefów na świecie i mapie Polski istnieje, dotarło do mej świadomości jakieś 2 lata temu, gdy mieszkałam już w Wawie i dowiedziałam się, że moja koleżanka tu mieszka (a dokładnie w Michalinie). No nie dziwcie się - z daleka pochodzę... Za to o Michalinie i Otwocku wiedziałam od dziecka! Bo gdy miałam 6 lat, moja mama wyjechała na tydzień na jakieś szkolenie do Otwocka i mieszkała właśnie w Michalinie... Dla mnie wtedy to było wielkie przeżycie, taki tydzień bez mamy. Nawet pocztówkę wtedy dostałam A moja mama, gdy mnie teraz tu odwiedza, wciąż wspomina tamtą delegację To tyle na temat sławy Michalina Odpowiedz Link
doomi Re: Józefów nad Świdrem 10.03.06, 10:47 Losy ludzkie są zaskakujące: mój małżonek pacholęciem będąc przyjechał do michalina na... kolonie - z Wawki dodam. I mieszkał w budynku domu dziecka. Kto by pomyślał, że po iluś tam latach będzie sobie tutaj mieszkał. Odpowiedz Link
111majka Re: Józefów nad Świdrem 10.03.06, 11:02 Tak, kiedyś jak się mieszkalo w Warszawie, to ten Józefów był tak strasznie daleko. Nawet dla mnie z Saskiej Kępy to było "gdzieś tam hen za Warszawą". Ja przyjeżdżałam z mamą nad Świder i do Błot. Ale czy w Błotach jest jakaś woda? Jakoś teraz nie kojarzę... Odpowiedz Link
doomi Re: Józefów nad Świdrem 10.03.06, 11:54 Przypominam ile Józefowów różnych mamy w Polsce mapa.szukacz.pl/?m=Jozefow&zoom=3 Majka, a na Błotach to może chodziło o jezioro Łacha... Odpowiedz Link
iguloo Re: Józefów nad Świdrem 10.03.06, 19:02 Wczasy nad Swidrem.....pamiętam, oj pamiętam. Przieżdzałam tu z Warszawy na wczasy z dziadkami...jakieś 25 lat temu Odpowiedz Link