Dodaj do ulubionych

Co zrobię dla miasta po wyborach

13.11.06, 09:49
Nawiązując do mojej wypowiedzi w wątku o nieofcjalnych wynikach wyborów
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=19980&w=52059201&a=52064708
zapraszam wszystkich kandydatów, zarówno zwycięzców jak i pokonanych do
wpisywania w tym wątku jak dalej będzie wyglądać ich praca dla Józefowa. Bo na
obietnicach chyba się nie skończy?
Oczywiście wszelkie deklaracje pomocy, współpracy, itp. mile widziane (również
ze strony osób, które nie kandydowały).
Obserwuj wątek
    • st0noga Re: Co zrobię dla miasta po wyborach 13.11.06, 09:58
      z niecierpliwoscia czekam na aktywnosc martinsi'ego.
      • wielebny123 Re: Co zrobię dla miasta po wyborach 13.11.06, 10:14
        Ciekawe czy się doczekasz? Szczerze wątpię...
        A tak swoją drogą - jeśli jego zwierzchnicy (lokalni) z PO czytają nasze forum
        to powinni wyciągnąć w jego kwestii pewne wnioski, bo strasznie im PR psuje.
        Ja czekam na jakiekolwiek merytoryczne wypowiedzi, może choć ja się doczekam...
    • marc_g Re: Co zrobię dla miasta po wyborach 13.11.06, 10:39
      Na sam początek to pewnie znikną z forum do następnych wyborów uncertain a potem znowu
      pełni energii i zapału zaczna agitować.
      Obym sie mylił.
      • agnes535 Re: Co zrobię dla miasta po wyborach 13.11.06, 11:25
        Mnie niestety nieudało się przekonać do siebie większości wyborców w moim
        okręgu, ale zamierzam dalej trzymać rękę na pulsie w ważnych sprawach dot.
        mojego okręgu, czy miasta. Ostatnio zainteresowałam się przydzielaniem przez UM
        drzewa z wycinki osobom ubogim - nie mam jeszcze rzetelnych odpowiedzi, więc
        nie wdaję się w szczegóły. Interesuje mnie również temat planu zagospodarowania
        terenu Górek, który jest wdrażany od 2003 roku. Jestem również bardzo
        zaskoczona, że nikt z UM, czy dotychczasowych radnych nie pojawił się na
        konferencji ZDW dot. planowanych inwestycji na 2008-2011 obejmujących
        modernizację Al. Nadwiślańskiej (najbardziej niepokoi mnie fakt, że na odcinku
        od Górek do Al. Drogowców nie ma w planie ani ścieżki, ani chodnika. Liczę, że
        obecna radna zajmie się tym problemem. Ja ze swojej strony mogę zaoferować
        pomoc.
        • wielebny123 Re: Co zrobię dla miasta po wyborach 13.11.06, 12:18
          Widzę, że kwestie poruszone w tym wątku są chyba zbyt trudne dla kandydatów
          (poza agnes535)... No chyba że wybrani i nie wybrani planują nic nie robić - tym
          również mogą się "pochwalić".
          • 111majka Re: Co zrobię dla miasta po wyborach 13.11.06, 12:25
            Wielebny, daj ludziom trochę czasu. Niektórzy pracują o tej porze. To znaczy - TYLKO pracują.
            • wielebny123 Re: Co zrobię dla miasta po wyborach 13.11.06, 12:50
              ...jakoś w innych wątkach piszą, że aż miło.
              No chyba że myślisz o czasie do namysłu...
    • wielebny123 Re: Co zrobię dla miasta po wyborach 13.11.06, 21:10
      I jak Majko, kandydaci wrócili już z pracy?
      • obywatel25 Re: Co zrobię dla miasta po wyborach 13.11.06, 21:17
        O Przewielebny,daj ludziom odreagować,wyspać się spokojnie,
        pomyślą i wrócą,może.Ja nie startowałem.

Pozdrawiam
        • marius68 Re: Co zrobię dla miasta po wyborach 13.11.06, 21:46
          Myślę, że zanim gremialnie zaczniemy tu wypisywać co byśmy nie zrobili dla Józefowa i licytować się w
          pomysłach, zróbmy to co należy do naszych obowiązków - uprzątnijmy z naszych plakatów płoty, słupy
          energetyczne i drzewa.
          Ja już dzisiaj usunąłem swój plakaty.
          Postaram się zdopingować swoj komitet by czym prędzej usunąć pozostałe plakaty.
          Mariusz
          • wielebny123 Re: Co zrobię dla miasta po wyborach 13.11.06, 22:20
            No i mamy kolejne zgłoszenie w tym wątku: marius68 zadba o porządek w mieście -
            zaczął od siebie i swojego komitetu. Moje gratulacje. Swoją drogą wracając dziś
            do domu zastanawiałem się kiedy znikną plakaty - mam nadzieję, że wszyscy wezmą
            przykład z Mariusza.
            Kolejne wyzwanie - perzebudowa stron internetowych - z medium reklamowego na
            narzędzie do kontaktu z elektoratem - chyba żadna ze stron zwycięskich komitetów
            nie zniknie na 4 lata...
            • michalin.pl Re: Co zrobię dla miasta po wyborach 14.11.06, 08:46
              > Kolejne wyzwanie - perzebudowa stron internetowych - z medium reklamowego na
              > narzędzie do kontaktu z elektoratem - chyba żadna ze stron zwycięskich
              > komitetów nie zniknie na 4 lata...

Ja mam nadzieje, ze spelni sie moj poslulat i strona nowej Rady
              przestanie byc lista Radnych, a bedzie miejscem do kontaktowania
              sie z Mieszkancami.

--
              michalin.pl
            • truski1 Re: Co zrobię dla miasta po wyborach 14.11.06, 08:51
              Myślałam, ze ten wątek nie jest adresowany do osób które nie kandydowały (nie
              doczytałam pierwszego wpisu- wybacz wielebny- ale Tobie to też się czasem
              zdarzało). Postanowiłam że się dopiszę. Co ja będę robiła- będę robiła to co
              robię od kilku już lat. Może nie dla miasta, ale dla jego mieszkańców. Tych
              najmłodszych. Czyli będę „szukała” pieniędzy na różnego rodzaju
              przedsięwzięcia, zajęcia pozalekcyjne, wyjazdy. Na swoimi koncie mam już pomoc
              dla gimnazjum, Józefovii, klubu działającego w ICSiR i jeszcze kilku (oni nawet
              o tym nie wiedzą i niech tak zostanie). Trochę miałam swój udział również w
              sąsiednich gminach. I to będę nadal robiła. No i oczywiście starała się
              organizować różne atrakcje dla naszych przedszkolaczków, dążyła do poprawy ich
              warunków bytowych w przedszkolu. To tyle. Pozdrawiam
              • michalin.pl Re: Co zrobię dla miasta po wyborach 14.11.06, 09:01
                truski1 napisała:

> Myślałam, ze ten wątek nie jest adresowany do osób które nie kandydowały (nie
                > doczytałam pierwszego wpisu- wybacz wielebny- ale Tobie to też się czasem
                > zdarzało). Postanowiłam że się dopiszę. Co ja będę robiła- będę robiła to co
                > robię od kilku już lat. Może nie dla miasta, ale dla jego mieszkańców. Tych
                > najmłodszych. Czyli będę „szukała” pieniędzy na różnego rodzaju
                > przedsięwzięcia, zajęcia pozalekcyjne, wyjazdy.

No to musisz jakos zawiazac sojusz z harcerzami.
                Dla nich taka aktywnosc jest sposobem osiagania celow.

Harcerstwo jest najliczniejsza organizacja w Jozefowie,
                a jednoczesnie najbardziej zaniedbana finansowo.
                --
                michalin.pl
            • michalin.pl Internet w programach wyborczych 14.11.06, 08:56
              87% skladu nowej RM to kandydaci komitetow,
              w ktorych Internet zajmowal bardzo wazne miejsce.

PiS:
              "Darmowy Internet drogą radiową dla wszystkich mieszkańców"
              - pierwszy postulat w punkcie "INWESTYCJE I TURYSTYKA"

Dla Miasta:
              "Dołożymy starań aby Internet w naszym mieście był dostępny dla każdego"

PO:
              "Bezpłatny internet dla wszystkich" - pierwszy punkt programu

Jak patrzylem na wykorzystanie tego medium w kampanii wyborczej,
              to mialem co prawda "dysonans poznawczy", ale mniejsza o to.
              Musimy przypilnowac, zeby Internet zniknal z programow wyborczych
              za 4 lata. Bo juz bedzie w Jozefowie powszechny smile

Konsekwencja tego musi byc oczywiscie przeksztalcenie strony
              UM i RM z elektronicznej wersji slupa ogloszeniowego w dialog.

Postaram sie tego pilnowac.
              I to jest moja deklaracja na najblizsze 4 lata.

--
              michalin.pl
              • wielebny123 Re: Internet w programach wyborczych 14.11.06, 09:08
                Pewnie będę odosobniony ale naprawdę nie rozumiem, dlaczego wszyscy uparli się
                tak na ten internet. Nawet w ulotc K. Kononowicza z Białegosotku jest taki
                punkt. Przy obecnych cenach np. Neostrady dostęp do sieci nie jest drogi, a
                realizacja sieci ogólnodostępnej w mieście o takiej zabudowie (i zadrzewieniu)
                jak Józefów będzie znacznie droższa (na mieszkańca) niż w przywoływanym wciąż
                Rzeszowie.
                Natomiast co do poprawy jakości (a może nawet stworzenia elektronicznego systemu
                obsługi klienta) na stronach UM i RM jestem jak najbardziej za!
              • truski1 Re: Internet w programach wyborczych 14.11.06, 09:14
                Harcerze otrzymują kasę centralnie. Ale jak ją dzielą to od nich zależy.
                Niestety na fundusz z którego moglibyście indywidualnie dostać kasę, termin
                składania wniosków upływa jutro. Ale mozecie sie przygotować na następny rok.
                Kontakt do mnie otrzymasz od (wydaje mi się Twojej szwagierki). Jest naszą
                przewodnicząca w RR. Zadzwoń, umówimy się i pogadamy
                • michalin.pl Re: Internet w programach wyborczych 14.11.06, 10:08
                  truski1 napisała:

> Harcerze otrzymują kasę centralnie. Ale jak ją dzielą to od nich zależy.
                  Jaka kase dostaja centalnie?

> Niestety na fundusz z którego moglibyście indywidualnie dostać kasę, termin
                  > składania wniosków upływa jutro. Ale mozecie sie przygotować na następny rok.
                  > Kontakt do mnie otrzymasz od (wydaje mi się Twojej szwagierki). Jest naszą
                  > przewodnicząca w RR. Zadzwoń, umówimy się i pogadamy
                  Nie wiem o kogo chodzi. Mozesz do mnie napisac albo zadzwonic
                  na kontakt ze strony grodzki.twoimradnym.pl?
                  --
                  michalin.pl
                  • lamelka007 Re: Internet w programach wyborczych 14.11.06, 10:31
                    no jak to nie wiesz!?!?!?!?!?! oprzecież jest żoną Twojego brata!
                    • michalin.pl Re: Internet w programach wyborczych 14.11.06, 10:42
                      lamelka007 napisała:

> no jak to nie wiesz!?!?!?!?!?! oprzecież jest żoną Twojego brata!
                      No to raczej chodzi o moja bratowa, a nie szwagierke...
                      --
                      michalin.pl
                      • lamelka007 Re: Internet w programach wyborczych 14.11.06, 10:58
                        oj! dobrze przynjmniej, że juz wszyscy /zainteresowani/ wiemy o kogo chodziwink
                        • truski1 Re: Internet w programach wyborczych 14.11.06, 11:20
                          sorki o bratową mi chodziło. Co prawda spotykam się z nią dosyć często, ale
                          ciągle jest coś do załatwienia w sprawie przedszkola i nigdy nie miałyśmy czasu
                          pogadać o harcerzach. A o ile mi wiadomo ona równiez działa w tej organizacji.
                          Nigdy jednak nie wspomniała, że potrzebuje mojej pomocy. Trzeba to koniecznie
                          nadrobić.
                          • michalin.pl Re: Internet w programach wyborczych 14.11.06, 11:27
                            truski1 napisała:

> sorki o bratową mi chodziło. Co prawda spotykam się z nią dosyć często, ale
                            > ciągle jest coś do załatwienia w sprawie przedszkola i nigdy nie miałyśmy
                            czasu
                            >
                            > pogadać o harcerzach. A o ile mi wiadomo ona równiez działa w tej
                            organizacji.
                            > Nigdy jednak nie wspomniała, że potrzebuje mojej pomocy. Trzeba to koniecznie
                            > nadrobić.

Koniecznie.
                            --
                            michalin.pl
                          • surmia Re: Internet w programach wyborczych 14.11.06, 11:30
                            A ja sobie zachowałam ulotki wygranego w moim okręgu. Ja co prawda głosowałam na
                            kogoś innego, ale trudno się mówi.
                            W tych ulotkach jest wiele fajnych rzeczy. Poczekamy, zobaczymy....

A ten Internet za free to bujda na biegunach. Wielebny zdaje się o tym pisał, i
                            to mądrze. Ale w zasadzie powinno się wymagać spełnienia tej obietnicy, a co!
                            Niech się tłumaczą!

Ja w każdym razie, jako wyborca, czekam....
                            • wielebny123 Re: Internet w programach wyborczych 14.11.06, 11:57
                              Szkoda miejskich pieniędzy na egzekwowanie tej kiełbasy wyborczej. Niech lepiej
                              zapewnią dobrą obsługę internetową (dla mieszkańców) wszelkich instytucji miejskich.
                            • michalin.pl Portal powyborczy z obietnicami i ich realizacja 14.11.06, 12:36
                              surmia napisała:

> A ja sobie zachowałam ulotki wygranego w moim okręgu. Ja co prawda głosowałam
                              n
                              > a
                              > kogoś innego, ale trudno się mówi.
                              > W tych ulotkach jest wiele fajnych rzeczy. Poczekamy, zobaczymy....
                              >
                              > A ten Internet za free to bujda na biegunach. Wielebny zdaje się o tym pisał,
                              i
                              > to mądrze. Ale w zasadzie powinno się wymagać spełnienia tej obietnicy, a co!
                              > Niech się tłumaczą!

Mozemy zrobic taki powyborczy portal, na ktorym beda deklaracje
                              radnych z czasow wyborow i sledzenie ich dzialalnosci w trakcie kadencji.
                              Mniej wiecej to, o czym kiedys tu pisalem.
                              Ale przede wszystkim dokladne relacje z posiedzen i imienne glosowania.

Moze byc miejscem promowania dobrych rzeczy, ale i pokazywania zlych.
                              --
                              michalin.pl
                              • marius68 Re: Portal powyborczy z obietnicami i ich realiza 14.11.06, 13:12
                                michalin.pl napisał:
                                > Ale przede wszystkim dokladne relacje z posiedzen i imienne glosowania.
                                > Moze byc miejscem promowania dobrych rzeczy, ale i pokazywania zlych.

Relacje warto umieszczać, zawsze może zrobić to któryś z internautów, który będzie na posiedzeniu
                                Rady Miasta lub komisji. Pewnie po wyborach zainteresowanie będzie spore, ale potem osłabnie.
                                Co do głosowań imiennych, prawo stanowi że obowiązkowe są tylko w przypadku zmian w budżecie i
                                to tych które zmniejszają lub zwiększają wydatki.
                                Bądźmy realistami, radni którzy czasami spędzają na posiedzeniach rady po kilka godzin nie zgodzą
                                się na wydłużenie czasu posiedzeń.
                                Zobaczycie sami jak wyglądają posiedzenia w połowie kadencji, prawie nikt z obserwujących nie
                                przychodzi.
                                Ale Mirku nie zniechęcaj się, jeżeli uda Ci się przeforsować trochę zmian będę Ci wdzięczny i sam
                                zasiądę wygodnie przed komuterem by obejżeć posiedzenie Komisji bezpośrednion na swoim
                                komuterze. Tylko kto zapłaci za kamerę, PC i stałe łącze w sali obrad?
                                Mariusz

• wielebny123 Re: Portal powyborczy z obietnicami i ich realiza 14.11.06, 13:46
                                  No chyba Urząd Miasta ma stałe łącze, więc koszt okablowania stanowiska (ew.
                                  WiFi), komputera i kamery zmieści się w 1000-1500 zł - to chyba nie jest za dużo?
                                • michalin.pl Re: Portal powyborczy z obietnicami i ich realiza 14.11.06, 14:11
                                  Mariusz.
                                  Nas nie powinno interesowac to, ile godzin radni debatuja i czy sa zmeczeni.
                                  Zamiast tego powinna nas interesowac dokladna i kompletna informacja z przebiegu
                                  dyskusji i glosowan. No bo niby jak mamy za 4 lata oceniac radnych?

Kamera internetowa jest najtanszym sposobem na zaspokojenie
                                  tej ciekawosci. I najbardziej efektywnym. Jezeli zalozymy,
                                  ze ona bedzie tylko wtedy, jezeli zgodza sie radni, to jej nie bedzie nigdy.

Dzialalnosc rady jest jawna i nie ma przeszkod, zeby to zrobic.
                                  --
                                  michalin.pl
                                  • truski1 Re: Portal powyborczy z obietnicami i ich realiza 14.11.06, 14:16
                                    Oczywiście. Zgadzam się z Wami Panowie w 100%
                                    • marius68 Re: Portal powyborczy z obietnicami i ich realiza 14.11.06, 14:48
                                      Łatwiej przekonać Radnych i Burmistrza do takiej nowinki jeżeli sala posiedzeń będzie pełna.
                                      Jeżeli będzie przychodzić kilka osób usłyszymy odpowiedź - jak ktoś jest zainteresowany zawsze może
                                      przyjść na sesję, proszę bardzo wolne miejsca i nawet herbaty, czy kawy można się napić.

Sam nie wiem czy to do końca dobry pomysł. Radnych powinno się oceniać po efektach ich pracy, a nie po
                                      tym jak wykłócają się o konkretne zapisy w uchwałach. Sam wiem, jak nielubię jak klienci patrzą mi na
                                      ręce przy projektowaniu. Wolę w skupieniu przygotować layout i już gotowy wysłać do akceptu klientowi.
                                      Mariusz
                                      • lamelka007 Re: Portal powyborczy z obietnicami i ich realiza 14.11.06, 15:41
                                        to że radni sie wykłócają to normalka ale nie robią chyba niczego niezgodnie z
                                        prawem lub ze standardami pracy samorządowców (chyba że sie mylę?) i nie
                                        powinni takiej argumentacji wogóle brać pod uwagę. podejmując sie takich
                                        obowiązków napewno zdają sobie sprawę że przez te 4 lata będą na świeczniku, że
                                        będą osobami publicznymi. powinni wiedzieć, że pracują dla nas, za nasze
                                        pieniądze i ty my mieszkańcy powinniśmy podnosić im "poprzeczkę", że oczekujemy
                                        że znajdziemy się w 1 dzisiątce gmin w kraju smile
                                        ps. miałam myśl i mało czasu ale mam nadzieję że mnie zrozumieliście.
                                  • lamelka007 Re: Portal powyborczy z obietnicami i ich realiza 14.11.06, 15:34
                                    pomysł jest bradzo dobry. a argument że można sie napić kawy i herbaty do mnie
                                    akurat nie przemawia! smileczęsto jest tak, że wiele aktywnych osób nie przychodzi
                                    na takie spotkania bo nie ma opieki dla dzieci!
                                    • michalin.pl Re: Portal powyborczy z obietnicami i ich realiza 14.11.06, 16:05
                                      lamelka007 napisała:

> pomysł jest bradzo dobry. a argument że można sie napić kawy i herbaty do
                                      mnie
                                      > akurat nie przemawia! smileczęsto jest tak, że wiele aktywnych osób nie
                                      przychodzi
                                      >
                                      > na takie spotkania bo nie ma opieki dla dzieci!

Na przyklad. Przeciez po to pomysl z kamera,
                                      zeby NIE TRZEBA BYLO wychodzic z domu.
                                      --
                                      michalin.pl
                                      • marius68 Re: Portal powyborczy z obietnicami i ich realiza 14.11.06, 16:20
                                        Tak, ale jak nikt nie będzie przychodził na sesje to nie przekonamy że jesteśmy zainteresowani tym co
                                        robią. 17 819 mieszkańców, nie wszyscy bawią dzieci, a zdażały się sesje że nikt z publiczności się nie
                                        zjawił. Tylko pokazując zainteresowanie przekonamy decydentów że warto takie coś zrobić.
                                        Mariusz
                                        • wielebny123 Re: Portal powyborczy z obietnicami i ich realiza 14.11.06, 21:23
                                          Chyba muszę Was pogodzić. Jestem jak najbardziej za wideorejestracją posiedzeń
                                          Rady. Czy transmitować je na żywo, czy później (np. następniego dnia - na pewno
                                          nie tak jak protokoły) udostępniać publicznie do pobrania - jest to kwestia do
                                          ustalenia, choć jedna metoda nie wyklucza drugiej. Rejestracja posiedzeń jest
                                          również w interesie radnych - zawsze w stosunku do protokołu można mieć
                                          zastrzeżenie - choćby o to, że został stronniczo napisany i nie odzwierciedlał
                                          dyskusji. Poza tym przykład idzie z góry, a obrady sejmu są transmitowane w
                                          publicznej TV.

Z drogiej strony rozumiem troskę Mariusza o obecność publiczności. Jeśli
                                          traktować ją tylko biernych obserwatorów to transmisja internetowa w zupełności
                                          wystarczy. Jeśli traktować mieszkańców jako czynnego uczestnika posiedzeń Rady
                                          Miasta, to ich osobista obecność jest konieczna.

I tu również jedno nie wyklucza drugiego. Zatem proponuję:
                                          1. Transmisję na żywo w internecie.
                                          2. Publikowanie na serwerach UM zapisu video z posiedzeń Rady (ale np. również
                                          ze spotkań burmistrza z mieszkańcami)
                                          3. Dbanie o czynne uczestnictwo mieszkańców w obradach (na pewno sporo osób w
                                          ogóle nie ma świadomości o czym się na posiedzeniach mówi i nie wiedzą, ze
                                          publiczność jest tam miel widziana - może jak zobaczą to następnum razem przyjdą
                                          osobiście)

A może pójść dalej i zrobić józefowską TV internetową? Jest to spore pole do
                                          popisu dla MOKu - np. transmisje na żywo ze spektakli tratralnych byłyby nie
                                          lada gratką.
                                          • michalin.pl Re: Portal powyborczy z obietnicami i ich realiza 14.11.06, 21:30
                                            Wielebny.
                                            Ja sie czuje ukontentowany takim pogodzeniem.
                                            --
                                            michalin.pl
                                            • lamelka007 Re: Portal powyborczy z obietnicami i ich realiza 15.11.06, 08:02
                                              ja też! ja też!smile
                                              • michalin.pl Relacje z obrad Rady Miasta przez internet 15.11.06, 08:19
                                                Pozostalo nam juz tylko doprowadzenie tego do finalu.
                                                Tego, czyli relacji z obrad Rady Miasta przez kamere
                                                internetowa (gdyby ktos nie czytal watku od poczatku)

--
                                                michalin.pl
                                                • truski1 Re: Relacje z obrad Rady Miasta przez internet 15.11.06, 08:21
                                                  No to do dzieła. Moze jakaś petycja od mieszkańców do Nowej Rady Miasta?
                                                  • michalin.pl Re: Relacje z obrad Rady Miasta przez internet 15.11.06, 11:27
                                                    truski1 napisała:

> No to do dzieła. Moze jakaś petycja od mieszkańców do Nowej Rady Miasta?
                                                    Na przyklad.
                                                    Ale poczekajmy do ukonstytuowania sie nowej Rady.
                                                    Potem uzgodnimy tresc petycji i zlozymy ja do nowego Przewodniczacego Rady.
                                                    Chyba, ze sa inne propozycje dot. trybu. To napiszcie.
                                                    --
                                                    michalin.pl
                                                  • michalin.pl Re: Relacje z obrad Rady Miasta przez internet 15.11.06, 11:31
                                                    Petycje mozna bedzie przygotowac w wersji elektronicznej,
                                                    w formie strony internmetowej z prosba o podpisywanie jej
                                                    przez Mieszkancow. Potem wydruk z tych podpisow mozna
                                                    zaniesc do Rady.

Rownolegle do tego mozna bedzie pochodzic po ludziach
                                                    i poprosic o podpisanie wersji drukowanej.

Nie pochodzilem przed wyborami (a niech to szlag!)
                                                    to teraz bede mogl to nadrobic...
                                                    --
                                                    michalin.pl
                                                  • truski1 Re: Relacje z obrad Rady Miasta przez internet 15.11.06, 12:08
                                                    Nie pochodzilem przed wyborami (a niech to szlag!)
                                                    > to teraz bede mogl to nadrobic...
                                                    > --
                                                    Przede wszystkim to "niech to szlag", ze zdecydowałeś się kandydować z tego
                                                    samego okręgu co Rupert. Szkoda też, ze Paweł Kołodziej SOS wybrał też ten
                                                    okreg. To też facet, który jak sie angażuje to na całego. Przed następnymi
                                                    wyborami musicie jakoś się zgrać.
                                                  • michalin.pl Re: Relacje z obrad Rady Miasta przez internet 15.11.06, 14:33
                                                    truski1 napisała:

> Nie pochodzilem przed wyborami (a niech to szlag!)
                                                    > > to teraz bede mogl to nadrobic...
                                                    > > --
                                                    > Przed następnymi
                                                    > wyborami musicie jakoś się zgrać.

No.
                                                    --
                                                    michalin.pl
                                                  • obywatel25 Re: Brawo-Michalin 15.11.06, 21:07
                                                    Brawo,
                                                    ha,nauka nie idzie w las... ponoć,masz przed sobą 3lata.

To jeszcze cierpliwości,"Pukajcie a wam otworzą,Proście a będzie wam dane"
                                                    temi słowy sam sprawdziłem, skutecznie w innej profesji,

Uff, oglądam piłkę kopaną.

• martinsi Re: Co zrobię dla miasta po wyborach 14.11.06, 23:25
      Hmmmm, niechęć niektórych uczestników forum, a wręcz nienawiść do mojej osoby
      mnie zaczyna juz bawić. To tak na początku.

Co do innych wątków.
      Fakt, wiele obietnic padło, więc wiele będzie do zrobienia.
      Platforma Obywatelska ma mało do powiedzenia zarówno w samym Józefowie, jak i
      całym Powiecie Otwockim. Na najbliższe 4 lata przypadła nam w przeciwieństwie do
      wielu innych miast i powiatów rola recenzenta z pozycji opozycji (
      konstruktywnej oczywiście ).
      Obietnice będą musieli spełniać głównie pan Kruszewski i Prawo i Sprawiedliwość.
      Ciekawi mnie przyszła współpraca między radnymi tych dwóch obozów, oraz relacje
      burmistrza Kruszewskiego z przyszłym Starostą Powiatu z PiS-u ( a może i
      prezydentem Otwocka również z PiS-u ).

Ciekawe czy zwycięstwo obozu obecnego burmistrza nie okaże się purynowe. O
      fundusze unijne nie będzie już tak łatwo - szczególnie że na Mazowszu szykuje
      się koalicja PO-PSL, więc kasa unijna będzie płynąć szerokim strumieniem tam
      gdzie będą te dwa ugrupowania miały swoje wpływy i obietnice do realizacji. W
      powiecie zaś ziejący nienawiścią do Kruszewskiego PiS też raczej kasa nie sypnie
      Np. na drogi powiatowe na terenie Józefowa.

Widzicie państwo, wygrywać wybory w jednym mieście to jedno, ale współpracować z
      wyższymi szczeblami samorządowymi to drugie, a bez tego można pogrążyć się w
      politycznej izolacji, która na pewno nie przyniesie naszemu miastu wiele
      dobrego. Niejeden burmistrz / prezydent czy wójt się o tym w Polsce przekonał.
      Nasz burmistrz tez do nich należy, gdyby nie fakt że za fundusze unijne w
      ustępującym zarządzie województwa odpowiadał członek PO ( nie PiS-u ), nie
      cieszylibyśmy się dziś takim dobrym stanem pracy wodociągowo-kanalizacyjnych (
      aż strach pomyśleć co by było gdyby tym działem kierował jakiś PiS-owiec
      sterowany odpowiednio przez radna sejmiku Sikorę, dbająca o odpowiednio niski
      poziom sukcesów obecnego burmistrza ).

Polityka jest obecna na wszystkich szczeblach władzy, tylko inaczej się nazywa.
      Jest więc polityka lokalna, polityka regionalna i polityka centralna. Każda ma
      swoje własne reguły, ale każda także ma wiele wspólnych cech, o których można by
      nie jedną pracę naukowa napisać ( w zasadzie to ja chce o tym pisać w mojej
      pracy magisterskiej )

Nic tylko życzyć wszystkim radnym zdrowia, rozsądku, a panu burmistrzowi wiele
      cierpliwości i umiejętności dyplomatycznych, bo mu się w tym całym lawirowaniu
      przydadzą.
      Z ciekawością sam będę się przyglądał tej lokalnej grze z pozycji zwykłego
      mieszkańca naszego miasteczka.

Ps. Widać że niektórzy mało wiedzą o mojej osobie, albo nie czytali zbytnio
      uważnie moich danych na stronie / ulotce. Zapewniam was że sam siebie karcić ani
      uciszać nie będę. W pełni odpowiadam za swoje słowa i jestem świadomy ich wpływu
      na nasza rodzima PO, w końcu jestem sekretarzem struktur powiatowych formacji.
      • chiste Re: Co zrobię dla miasta po wyborach 15.11.06, 08:42
        Martinisi, odpowiem Ci w zwykłym stylu otwockim:

Jesteś niedowartosciowanym bucem, któremu wydaje się, ze studia na politologii
        dają palmę pierwszeństwa w znajomosci lokalnej polityki. Palma owszem, raczej
        Ci bije, bo nie potrafisz się pogodzić z tym, że na zwykłego pryszczatego
        siusiumajtka defetystę, nawet jeśli jest z PO, nikt rozsądny nie zagłosuje.

Odnośnie do lokalnych układów i współpracy w ramach powiatu, województwa czy
        zdobywania funduszy unijnych - Kruszewskiemu jakoś najlepiej ta współpraca się
        układała. To on moze odcinać kupony od najbardziej zaawansowanych w powiecie
        prac nad systemem kanalizacyjnym wspieranym przez kasę umijną. To
        Kruszewskiemu udało się bezproblemowo i co ważne - szybko - przeprowadzić
        remonty przejazdów kolejowych własnie we współpracy ze starostwem otwockim i
        PKP PLK. To jemu najlepiej idzie dogadywanie się w sprawie wspólnych remontów
        dróg powiatowych, w przeciwienstwie np. do Otwocka, gdzie prezydent i radni
        potrafią jedynie odbijac piłeczkę na strone starostwa zamiast wypracować
        sensowny kompromis i szybko przeprowadzić choćby najpotrzebniejsze remonty.
        Jak na burmistrza małej gminy wasz burmistrz po profesorsku wykorzystuje prawie
        każdą szansę na współpracę ze wszystkimi samorządami i robi to NIEZALEŻNIE OD
        TEGO, KTO I Z JAKIEJ PARTII NA JAKIM STOŁKU SIEDZI. Dlatego jest milion razy
        wiarygodniejszy niż młody frustrat widzący szanse jedynie w układach
        partyjnych. Po prostu potrafi sobie poradzić.

Jeszcze jedno, kolego sekretarzu. Zwycięstwa bywają pyrrusowe, ale napewno nie
        purynowe. Puryna (imidazolopirymidyna) jest dwupierścieniowym związkiem
        heterocyklicznym zawierającym azot. Wykazuje znaczne podobnieństwo strukturalne
        do tryptaminy. W przyrodzie występuje dosyć rzadko, natomiast jej pochodne
        pełnią ważną rolę jako alkaloidy, metabolity oraz nukleotydy. Jedną z
        pochodnych puryny jest kwas moczowy.
        Nie sikaj za często, martinisi, bo po prostu się pognębiasz.

_______
        Ospo czorna!
        Idź do Dorna!
        • tomtom25 Re: Co zrobię dla miasta po wyborach 15.11.06, 15:39
          Martinisi miałeś wyjechać z Józefowa ! Zrób to szybko i już nic nie pisz
          proszę. Taśmy Begerowej to pikuś przy twoich tekstach. Myślałem, że w PO nie ma
          korupcji politycznej.
          • doomi Re: Co zrobię dla miasta po wyborach 28.02.07, 13:27
            Szanowny Panie Burmistrzu! Mieszkam na osiedlu Dębinka, na którym młodzież nie
            ma się gdzie spotkać i posiedzieć. Pamiętam Pana ulotkę wyborczą dot.
            wybudowania boiska (do koszykówki itd.) i w związku z tym mam pytanie: kiedy
            ono by powstało? Dziękuję za odpowiedź i proszę pamiętać o tej sprawie smile

Nie zapomniałem o obietnicach, chętnie je spełnię, jeśli pomożecie Państwo
            znaleźć odpowiedni teren.

Nieco bezczelna odpowiedź Miłościwie Nam Panującego sad
            To co, wcześniej Burmistrz nie wiedział jakimi terenami dysponuje miasto? oj
            jakoś tak dziwnie mi się zrobiło...
            • marius68 Re: Co zrobię dla miasta po wyborach 28.02.07, 13:40
              Klaudia napisała:
              Szanowny Panie Burmistrzu! Mieszkam na osiedlu Dębinka, na którym młodzież nie ma się gdzie
              spotkać i posiedzieć. Pamiętam Pana ulotkę wyborczą dot. wybudowania boiska (do koszykówki itd.) i w
              związku z tym mam pytanie: kiedy ono by powstało? Dziękuję za odpowiedź i proszę pamiętać o tej
              sprawie smile

Burmistrz napisał:
              Nie zapomniałem o obietnicach, chętnie je spełnię, jeśli pomożecie Państwo
              znaleźć odpowiedni teren.
              >
              doomi napisała:
              Nieco bezczelna odpowiedź Miłościwie Nam Panującego sad
              To co, wcześniej Burmistrz nie wiedział jakimi terenami dysponuje miasto? oj
              jakoś tak dziwnie mi się zrobiło...

Mariusz napisał:
              Doomi, to nie jest bezczelna odpowiedź, tylko oparta o pewne doświadczenia z poszukiwaniem takich
              miejsc w Józefowie. Nie wystarczy mieć odpowiedni plac by zrobić plac zabaw dla dzieci czy też boisko.
              Problem jest z mieszkańcami. Nikt nie chce by pod jego oknami głośno bawiła się józefowska
              młodzież.
              UM takich miejsc szuka, co nie zmiena faktu, że jeżeli ktoś mieszkając na danym terenie i mając lepsze
              rozeznanie takie miejsce wskaże to przyspieszy wybudowanie czy to placu zabaw czy boiska w swojej
              okolicy.
              To wszystko. Nie widzę w tym żadnej bezczelności.
              Pozdrawiam
              Mariusz
              • doomi Re: Co zrobię dla miasta po wyborach 28.02.07, 14:29
                Przykro mi, ale jakoś mnie Twoja wypowiedź marius nie przekonuje.

To znaczy wierzę, że nikt nie chce mieć pod oknami boiska, ale:
                jeśli urząd miasta dysponuje odpowiednim terenem to po prostu robi ten plac
                zabaw dla dzieci, boisko itd. i się mieszkańców nie pyta. Tak bylo w innych
                miejscach w józku, że wspomnę tylko o placu zabaw na 3 maja, który
                oprotestowali okoliczni mieszkańcy, a mimo to powstał.

Bo głosy na "-" zawsze będą, jak świat światem, nie da się dogodzić wszystkim.

Jeśli jednak urząd takiego terenu nie posiada, to na co niby liczy? że ktoś
                kawałek swojej działki odstąpi?
                Proszę mnie oświecić na czym dokładnie polega problem Dębinki.
                • michalin.pl Re: Co zrobię dla miasta po wyborach 28.02.07, 18:25
                  doomi napisała:

> Proszę mnie oświecić na czym dokładnie polega problem Dębinki.
                  Doomi. Mysle, ze wiesz co powinnas zrobic
                  jezeli chcesz naprawde miec to boisko.
                  --
                  michalin.pl
                  • doomi Re: Co zrobię dla miasta po wyborach 28.02.07, 19:41
                    Wiem, mocno trzymać Burmistrza za słowo wink

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka