Dodaj do ulubionych

centrum i coś w centrum

18.11.06, 08:08
wpadłem wczoraj do Starej Papierni (www.starapapiernia.pl/)odwiedzając
Konstancin, i tak mi się zamarzyło żeby coś takiego powstało w centrum Józefowa.

Taki elegancki zespół sklepowy, z przestrzenią trochę publiczną w środku,
zamykaną na zimę, księgarnią, lodziarnią, pijalnią czekolady, włoskim żarciem,
piwnicą z winami, ofertą nieruchomości, ofertą jakiś firm budujących drewniane
świdermajery, salonikiem prasowym, fryzjerem, i jakimiś innymi sklepami.
Wszystko to zrobione z elementami świdermajera (co jak pokazuje przykład TBSów
np z Zielonej juź się zupełnie przyzwoicie udaje). Parking na sporo samochodów
gdzieś z tyłu.
Takie miejsce do którego przyjeżdżali by ludzie z Otwocka i Falenicy. Po
drugiej stronie Wyszyńskiego nowy MOK, z planetarium i kinem.
Obserwuj wątek
    • surmia Re: centrum i coś w centrum 18.11.06, 14:18
      Popieram. Też uważam, że powinniśmy w końcu zrobić coś z brakiem własnego
      "centrum". To co jest wygląda fatalnie i nie zachęca do odwiedzin.

Kto coś na ten temat wie, niech napisze...
      • tibi44 Re: centrum i coś w centrum 19.11.06, 00:24
        kiedys chciano postawic supermarket-blaszak w centrum... to by bylo centrum.
        • wielebny123 Re: centrum i coś w centrum 19.11.06, 01:31
          Jeśli chodzi o porządne centrum handlowe to jestem za. Najlepiej z porządnymi
          delikatesami (jak np. Alma w Promenadzie) czynnymi do poźnego wieczora i
          miejscami, gdzie można będzie w końcu dobrze zjeść (Zajazd Myśliwski jakoś mnie
          nie zachwycił). Tylko chyba nie powinno być aż tak ekskluzywane jak Stara
          papiernia (co prawda jeszcze tam nie dotarłem - jakoś za Konstancinem nie
          przepadam, więc opinia o tej ekskluzywności może być nieco przesadzona), żeby
          zdołało zarobić na siebie.
          I bardzo ważne - po pierwsze powinno być otwarte co najmniej do 22:00, a nie tak
          jak np. KOT center w Otwocku (poniedziałek - piątek: 9-18, sobota: 10-14), a po
          drugie niech komuś do głowy nie przyjdzie taka maszkara (zarówno z zewnątrz jak
          i w środku) jak KDT na placu Defilad.
    • muffinek2 Re: centrum i coś w centrum 20.11.06, 22:30
      Chyba strasznie snobistyczna jest ta Stara Papiernia, nawet jesli cokolwiek
      urocza. Ja tam wole bazar z prawdziwego zdarzenia. A Wy tu widze budujecie w
      myslach centurm w centurm.

A jesli chodzi o 'potrzebe centrum handlowego' to chyba burmistrz by sie
      ucieszyl z tego watku - slyszlam, ze ma byc jakies centrum, m.in. w tym miejscu
      gdzie jest teraz stary komisariat. W jakim bedzie stylu i czyje gusta zaspokoi
      to trudno mi powiedziec.

p0lek napisał:

> wpadłem wczoraj do Starej Papierni (www.starapapiernia.pl/)odwiedzając
      > Konstancin, i tak mi się zamarzyło żeby coś takiego powstało w centrum
      Józefowa
      > .
      >
      > Taki elegancki zespół sklepowy, z przestrzenią trochę publiczną w środku,
      > zamykaną na zimę, księgarnią, lodziarnią, pijalnią czekolady, włoskim żarciem,
      > piwnicą z winami, ofertą nieruchomości, ofertą jakiś firm budujących drewniane
      > świdermajery, salonikiem prasowym, fryzjerem, i jakimiś innymi sklepami.
      > Wszystko to zrobione z elementami świdermajera (co jak pokazuje przykład TBSów
      > np z Zielonej juź się zupełnie przyzwoicie udaje). Parking na sporo samochodów
      > gdzieś z tyłu.
      > Takie miejsce do którego przyjeżdżali by ludzie z Otwocka i Falenicy. Po
      > drugiej stronie Wyszyńskiego nowy MOK, z planetarium i kinem.
    • 111majka Re: centrum i coś w centrum 21.11.06, 09:55
      Z odpowiedzi burmistrza:

"Chciałam się tylko dowiedzieć,czy to prawda że ma być budowane centrum handlowe w cenrtum
      miasta. Interesuje mnie to bardzo, ponieważ myślimy z mężem o wynajęciu jakiegoś lokalu i otwarciu
      biznesu, a w naszym mieście takich brak. Gdzie można dowiedzieć się jakiś szczegółów. Pozdrawiam,
      proszę o ODP.

Zamierzam wystąpić do Rady Miasta o zgodę na ogłoszenie konkursu na projekt zagospodarowania
      centrum maista. Dopiero po jego rozstrzygnięciu będzie wiadomo jak centrum będzie wyglądało i co w
      nim będzie się znajdowało."

I jeszcze jedno pytanie na ten temat;

"Czy to prawda że w Józefowie ma być budowany super-market, Tesco. Moim zdaniem super pomysł,
      ściągnoł by dużo ludzi z oklicznych dzielnic. Przydał by się taki sklep.

Nic mi o tym nie wiadomo.'
      • nesca1 Re: centrum i coś w centrum 21.11.06, 10:45
        Jakiś czas temu Rada Miasta uchwalała plan zagospodarowania centrum Józefowa. Z
        tego co pamiętam to założenia były takie aby powstał budynek (oczywiście
        architekturą nawiązujący do Naszego Miasta) z drobnymi sklepikami (oczywiście
        wszystko zależy od Inwestora), poza tym alejki, kawiarenki itp. Nie możemy
        zapomnieć, że centrum to nie tylko miejskie tereny ale i prywatne. W dużej
        mierze zależy też od mieszkańców (właścicieli działek) znajdujących się w
        centrum jaki będzie efekt końcowy.
        Moje wymażone centrum to: stworzenie miejsc do spotkań i drobnych sklepików
        (markety już mamy i to dwa), czynne do 22.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka