irol05 21.05.07, 17:27 ... no i wyrastaja nam 2 nowe bloki, na Swiderskiej obok poczty. Wycieli juz 90% drzew na dzialce ok. 5000m2. I nie sa to nawet bloki socjalne ani TBS.... jakas dzialalnosc komercyjna. Ciekawe kiedy to sie wreszcie skonczy? J. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
m975 Re: Dwa nowe bloki 22.05.07, 10:32 dla mnie przerazajaca jest to ze miasto wydaje zgode na budowe duzych budynkow w centrum miasta. a najgorsze to chyba to ze pozwlaja wycinac wszystkie drzewa nie patrzac czy mlode czy stare czy zdrowe i ładne. Jak wycieli tam takie piękne świerki to az sie serce krajało... wg mnie powinni wymuszac wkomponowanie takich drzew w osiedle albo je przesadzac Odpowiedz Link
truski1 Re: Dwa nowe bloki 22.05.07, 11:13 a tam był taki fajny domek, otoczony ogródkiem. potem trochę zaniedbany. Żal, naprawdę żal. może będzie ładnie wkomponowane, ale mnie to wkurza strasznie. Odpowiedz Link
muffinek2 Re: Dwa nowe bloki 22.05.07, 12:30 ten dom był do sprzedaży, moja znajoma się nim interesowała, ale po oględzinach zrezygnowała, bo owszem ładny, ale w środku trzcina, i takie tam, no długo to on by już nie postał ale te świerki to zupełnie inna sprawa, przecież rosły na samym prawie końcu działki, nie wiem dlaczego nie mogły zostać?! jeśli wycina się drzewa to musi być na to zgoda stosownych władz, ale władze sprawdzają tylko, czy się mieścisz w % działki, na którym możesz budować budynek, tu zdaje się, że procent nie był mały skoro mają być 2 bloki i zero drzew, za to pewnie będzie dużo cywilizowanej kostki tak czy inaczej to wypadadałoby znów podziękowac naszemu burmistrzowi za świetny pomysł zagospodarowania centrum, brawo urzędnicy naszego UM! truski1 napisała: > a tam był taki fajny domek, otoczony ogródkiem. potem trochę zaniedbany. Żal, > naprawdę żal. > może będzie ładnie wkomponowane, ale mnie to wkurza strasznie. Odpowiedz Link
marius68 Re: Dwa nowe bloki 23.05.07, 09:19 na stronie UW jest uchwalony Plan Zagosodarowania Przestrzennego dotyczący m.in. tej działki www.jozefow.pl/WWW/MJ/SP/PZP/04_251/info.html Symbol przy tej działce to 4U + MWm. A co czytamy w PZP? W zakresie zasad, warunków i standardów kształtowania zabudowy: 1. Ustala się, że w obrębie jednostek terenowych, oznaczonych na rysunku planu symbolami 1÷6.U, 1.UH, 1÷6.U+MWm i 1.U+MN, noworealizowane budynki muszą swoją architekturą, a przede wszystkim detalem nawiązywać do stylu określanego potocznie nazwą ?Świder-Majer? (stworzonego przez architekta Andriollego na przełomie XIX i XX w.), charakterystycznego dla historycznej zabudowy pasma Wawer-Józefów-Otwock. 2. Ustala się obowiązek utworzenia w zabudowie pierzei ciągłych w miejscach wyznaczonych na rysunku planu. 3. Ustala się, że w obrębie jednostek terenowych oznaczonych na rysunku planu symbolami 1÷6.U, 1.UH i 1÷6.U+MWm noworealizowane budynki usługowe i usługowo-mieszkalne, o gabarytach większych od gabarytów typowych dla wolnostojących budynków jednorodzinnych (tj. o długości lub szerokości przekraczającej 15 metrów), muszą być rozczłonkowane poprzez odpowiednie ukształtowanie bryły, na części (segmenty) wymiarowo zbliżone do budynków jednorodzinnych. 4. Ustala się obowiązek stosowania w noworealizowanych budynkach dachów spadzistych, o kącie nachylenia połaci dachowych wynoszącym 30÷45°. 5. Dla poszczególnych jednostek terenowych ustala się: ? maksymalną wysokość zabudowy, ? maksymalną powierzchnię zabudowy lub wskaźnik intensywności zabudowy, ? minimalny wskaźnik powierzchni terenu biologicznie czynnej, wartości których podano w rozdziale 6. szczególnie podoba mi się to zdanie " noworealizowane budynki muszą swoją architekturą, a przede wszystkim detalem nawiązywać do stylu określanego potocznie nazwą ?Świder-Majer? (stworzonego przez architekta Andriollego na przełomie XIX i XX w.), charakterystycznego dla historycznej zabudowy pasma Wawer-Józefów-Otwock." Jeżeli spojrzymy na nowo budowany budynek przy poczcie od stony Polnej, który obecnie jest obijany drewnianą szalówką, to mamy już jasność że nie jest to dobra wola budującego ale wymóg PZP. Też jestem przeciw budowie nowych bloków i wycinaniu drzew, ale czyż wszyscy na tym forum nie jesteśmy za budową centrum. Symbol 4U oznacza że będą tam też usługi. Ile jeszcze inicjatyw typu "Cafe Fusy" musi paść byśmy doszli do wniosku że musimy mieć centrum. Mariusz Odpowiedz Link
irol05 Re: Dwa nowe bloki 23.05.07, 10:56 Ja osobiscie jestem jak najbardziej za centrum handlowo-uslugowym. Z planu wynika ze stary bazarek ma laczyc sie z centrum miasta pasazem ktory obecnie nie istnieje? z planu wynika tez ze w okolicy starej komendy policji rowniez powstana bloki.... J. Odpowiedz Link
muffinek2 Re: Dwa nowe bloki 23.05.07, 23:36 marius68 napisał: > Też jestem przeciw budowie nowych bloków i wycinaniu drzew, ale czyż wszyscy > na tym forum nie jesteśmy za budową centrum. Symbol 4U oznacza że będą tam też usługi. oczywiście dzięki za link do Planu Zagospodarowania Przestrzennego no to poczekajmy i zobaczymy, jakie "usługi" będziemy mieli w tych budynkach, może kiosk z gazetami?, hi, hi Odpowiedz Link
truski1 Re: Dwa nowe bloki 24.05.07, 08:25 muffinek2 napisała: > > no to poczekajmy i zobaczymy, jakie "usługi" będziemy mieli w tych budynkach, > może kiosk z gazetami?, hi, hi A może wspólnie wynajmiemy jedno z pomieszczeń i tak w ramach protestu otworzymy sklepik z erotycznymi gadżecikami? Zrobimy kampanię reklamową, ale byłaby jazda. Odpowiedz Link
muffinek2 Re: Dwa nowe bloki 24.05.07, 10:51 truski1 napisała: > A może wspólnie wynajmiemy jedno z pomieszczeń i tak w ramach protestu > otworzymy sklepik z erotycznymi gadżecikami? Zrobimy kampanię reklamową, ale > byłaby jazda. cha, cha, cha, no, ale z tego co słyszałam to te bloki mają być dopiero pod koniec przyszłego roku więc może do tego czasu już ta słynna akcja ucichnie, albo się rozwinie?! Odpowiedz Link
michalin.pl Jozefow stracil swoj charakter 24.05.07, 11:47 Czy teggo chcemy czy nie ceny mieszkan spowodowaly, ze Jozefow stracil swoj charakter. Oczywiscie za zgoda wladz Jozefowa, ktore pozwalaja na budowanie blokow gdzie sie da wychodzac chyba z zalozenia, ze wzrost wplywow z podatkow jest chyba wystarczajacym powodem, zeby zblizyc masze miasto do sypailni Warszawy. -- michalin.pl Odpowiedz Link
feelek Re: Jozefow stracil swoj charakter 24.05.07, 12:50 Michalin napsal: "Jozefow stracil swoj charakter. Oczywiscie za zgoda wladz Jozefowa..." to oczywiście b. słuszne stwierdzenie niestety mało prawdziwe władze miasta, z tego co wiem, nie za wiele mają do powiedzenia gdy ktoś zarząda wydania pozwolenia na budowę budynku podobnego do sąsiednich i choćby Michalin .pl był naszym przyszłym burmistrzem to tego zrobić mógł nie będzie bo go właściciel - inwestor poda do sądu i - niechybnie wygra. Po co drodzy internauci kreujecie się na wrogów wszelkich działań nazwijmy to "urzędu" skoro sami niczego byście nie mogli tam zabronić. To moim zdaniem niezbyt uczciwe stawianie sprawy. no można uchwalić plan zagospodarowania ale to chyba zadanie Rady Miasta a nie burmistrza? ------------------------------ nigdy nie dzielę ludzkich działań inaczej niż na mądre i ich przeciwieństwo nie bronię niczego poza logiką i słusznością udowodnij mi że nie mam racji, z ociąganiem Ci ją przyznam Odpowiedz Link
muffinek2 Re: Jozefow stracil swoj charakter 24.05.07, 14:47 feelek napisał: > Po co drodzy internauci kreujecie się na wrogów wszelkich działań nazwijmy > to "urzędu" skoro sami niczego byście nie mogli tam zabronić. > To moim zdaniem niezbyt uczciwe stawianie sprawy. > no można uchwalić plan zagospodarowania ale to chyba zadanie Rady Miasta a > nie burmistrza? ej, a dlaczego Ty kreujesz się w takim razie na obrońcę "wszelkich działań nazwijmy to 'urzędu'"? ta pozycja jest bardziej uprzywilejowana? no czasem słusznie przywołujesz do opamiętania, ale może też trochę przesadzasz próbując jakoś chyba napisać, że się czepiamy urzędu, który pzrecież nie ma nic wpływu, de facto?! wszystko zaczyna się od planu zagospodarowania przestrzennego dla danego terenu, jeśli nazwijmy to 'urząd' (i juz nie czepiaj sie słów, że czasem ktoś pisze burmistrz, a czasem urzad miasta) wydaje PZP, w którym pozwala budować bloki to przecież to właśnie ten 'urząd' podjął taką decyzję, inwestor tylko z niej skorzystał, i albo to sknocił, albo nie, co też się czasem zdarza. Tylko, że takie, a nie inne plany nie uchwala przecież cała społeczność, tylko jej przedstawiciele. I to oni ponoszą moralną odpowiedzialnośc za to, jak to centurm będzie wyglądało. Nie jestem taka pewna, ale może Ty, lub ktoś inny, będzie wiedział, jak np. nasz UM może wpływać na to, żeby np. w miejscu tych dwoch bloków rzeczywiście blok, który spełni warunki PZP. Czy istnieje jakaś dziura pomiędzy PZP, pozwoleniem na budowę, a powstałą inwestycją? Bo tak to wychodzi, że winny ewentualnie może być tylko inwestor, a urzędy (od UM, po starostwo i nadzór budowalny) na nic nie mogą wpływać. Odpowiedz Link
marius68 Re: Jozefow stracil swoj charakter 24.05.07, 15:12 Feelek mówił o przypadku bloku budowanego na działce gdzie nie ma PZP. A takich działek jest większość w Józefowie. Uchwalanie PZP wzbudza zawsze mnóstwo protestów i ciągnie się latami. A w międzyczasie właściciel działki powołując się na sąsiedztwo choćby drewniaka (było nie było budynku wielorodzinego) dostaje pozwolenie na budowę bloku. Jedyną możliwością zachamowania i ucywilizowania tego procesu jest uchwalenie PZG dla całego Józefowa. Wtedy radni świadomie dopuszczają zabudowę wielorodziną tylko tam gdzie jest ona pożądana, a nie tam gdzie wymyśli to sobie deweloper. Mariusz Odpowiedz Link
muffinek2 Re: Jozefow stracil swoj charakter 24.05.07, 15:21 ok, tylko, że to nie jest ten przypadek z naszego wątku? ale to i tak, w dalszym ciagu nie tłumaczy kto ponosi odpowiedzialność za przypadkowość planów zagospodarowania działek i postulowanej przez feelka obrony "urzędu" powiem więcej, to mnie nawet doprowadza, póki co, do wniosku, że nikt nie ponosi odpowiedzialności za to, co się może stać na działce obok, no może krasnoludki marius68 napisał: > Feelek mówił o przypadku bloku budowanego na działce gdzie nie ma PZP. > A takich działek jest większość w Józefowie. Uchwalanie PZP wzbudza zawsze mnós > two protestów i > ciągnie się latami. A w międzyczasie właściciel działki powołując się na sąsied > ztwo choćby drewniaka > (było nie było budynku wielorodzinego) dostaje pozwolenie na budowę bloku. > Jedyną możliwością zachamowania i ucywilizowania tego procesu jest uchwalenie P > ZG dla całego > Józefowa. Wtedy radni świadomie dopuszczają zabudowę wielorodziną tylko tam gdz > ie jest ona > pożądana, a nie tam gdzie wymyśli to sobie deweloper. > Mariusz Odpowiedz Link
irol05 Re: Jozefow stracil swoj charakter 24.05.07, 18:09 .. podejrzewam ze niestety, nie jest to jedyna motywacja - w gre wchodza w koncu miliony PLN zysku z takich blokow. A zgode na bloki w miejscu gdzie brakuje Planu Zagospodarowania, o ile wiem, wydaje jednoosobową decyzją, sam burmistrz. W Polsce wiele gmin opoznia sporzadzanie planow - bo jest to ograniczaniem ich wlasnej wladzy..... Sa na swiecie pewne uniwersalne zasady planowania, np. ze nie buduje sie osiedli w parku (choc wielu by chcialo!), nie buduje sie blokow miedzy niska zabudowa (choc znowu jest to kuszace bo takie mieszkania sa atrakcyjne i mozna dobrze zarobic itp)... niestety w Jozefowie te uniwersalne zasady sa ciagle lamane. J. Odpowiedz Link
feelek Re: Jozefow stracil swoj charakter 24.05.07, 19:59 PL nie różni się od innych krajów zasada prawna jest b. prosta: albo jest plan zagospodarowania dla terenu albo obowiązuje zasada sąsiedztwa, która mówi, że na jakiejś działce może powstać budynek nie wyższy od działek sąsiadujących nie jest to czyjekolwiek widzimisię ale prawo, które obowiązuje także burmistrza Odpowiedz Link
feelek akurat w omawianym wypadku jest pzp 25.05.07, 09:14 :plan zagospodarowania przestrzennego 1.zgodnie z nim powstaną tam: 2 budynki 2 i 1/2 kondygnacyjne, nie wyższe niż 12m, po 4 segmenty o kubaturze ukształtowanej na podobną do zabudowy jednorodzinnej (<800m3) [cytaty z pamięci]. 2. błędne jest wtłaczanie mojej osoby i kreowanie na adwokata urzędu. choć przyznaję tak to wychodzi. Ale ja bo się kreuję na obrońcę faktów a nie kogokolwiek. 3. To, że prawo o zabudowie sąsiedzkiej [gdy urzędy wszelakie MUSZĄ wydać inwestorowi zezwolenie gdy planowana przez niego inwestycja jest "zbliżona" do sąsiadujących budynków] może być zagrożeniem, niech świadczą tereny "Pod Skocznią" w Wawie - tam inwestorzy, żyłując przepisy, doprowadzili do budowy 20 piętrowych punktowców w okolicy zabudowy jednorodzinnej i to pomimo rządów PIS, którego chyba o przekręty posądzić nie można ? Więc jedynie uchwalenie pzp może być skuteczną ochroną. Co i JEST w wypadku budowy vs. poczty uffff. Odpowiedz Link
shelmahh a co z przedszkolami? 25.05.07, 11:44 doczytalem sie,ze budowa blokow da zarobic naszemu miastu grube miliony zlotych..a moze by tak te grube miliony wpompowac w budowe conajmniej 3 przedszkoli zamiast myslec juz pare lat o jednym? ciekawe ile zarobiono z tytulu sprzedazy ziemi i czemu ta kasa nie idzie od razu na budowe placowek oswiatowych,ktore sa w tym przypadku na maxa potrzebne bo do tych blokow wprowadza sie mlodzi ludzie, ktorzy maja lub beda mieli dzieci? to samo jesli chodzi o szkoly nagle do zerowek przyszlo na tyle duzo dzieci,ze szkoly podstawowe beda przepelnione ale jesli by wlodarze miasta planowali na pare lat na przod to juz 6 lat temu wiedzieliby,ze nowa szkola to podstawa bo przyjdzie moment,ze te maluchy w pieluchach pojda niebawem do 1 klasy :\ czy to sie nazywa krotkowzrocznosc? dla mnie mozna nie budowac centrum jozefowa..wole bardziej uzyteczne mieszkancom inwestycje Odpowiedz Link
muffinek2 Re: a co z przedszkolami? 25.05.07, 11:50 shelmahh napisał: > dla mnie mozna nie budowac centrum jozefowa..wole bardziej uzyteczne mieszkancom inwestycje na razie to sie centrum miasta zabudowuje, a nie buduje, a ile w nich będzie użyteczności dla wszystkich to się okaże, oczywiście mam nadzieję, że ta uzyteczność będzie a jeśli chodzi o przepełnione przedszkola i szkoły to nasze władze powinny dostać za to mocno po głowie, bo z tymi faktami trudno dyskutować, że miejsc jest po prostu za mało i szkoda, że o tym nikt nie myślał sprowadzając tu bolkersów Odpowiedz Link
michalin.pl Re: a co z przedszkolami? 25.05.07, 13:44 muffinek2 napisała: > a jeśli chodzi o przepełnione przedszkola i szkoły to nasze władze powinny > dostać za to mocno po głowie, bo z tymi faktami trudno dyskutować, że miejsc > jest po prostu za mało i szkoda, że o tym nikt nie myślał sprowadzając tu > bolkersów Przedszkola by byly pewnie mniej przepelnione, gdyby dawne przedszkole na ul. Granicznej nie zostalo de fakto przekazane prywatnej firmie zwanej WSGE. -- michalin.pl Odpowiedz Link
michalin.pl Re: a co z przedszkolami? 25.05.07, 13:42 shelmahh napisał: > doczytalem sie,ze budowa blokow da zarobic naszemu miastu grube miliony > zlotych..a moze by tak te grube miliony wpompowac w budowe conajmniej 3 > przedszkoli zamiast myslec juz pare lat o jednym? Budowa blokow nie daje zarabiac Miastu tylko TBS' owi. TBS jest spolka, w ktorym Miasto ma 100% udziałow. Co oczywiscie nie znaczy, ze zysk z dzialalnosci TBS przekazywany jest np. do budzetu na budowe drog w Jozefowie. Zysk z TBS idzie do TBS. -- michalin.pl Odpowiedz Link
irol05 Re: akurat w omawianym wypadku jest pzp 25.05.07, 16:19 > 2 budynki 2 i 1/2 kondygnacyjne, nie wyższe niż 12m, po 4 segmenty o kubaturze > ukształtowanej na podobną do zabudowy jednorodzinnej (<800m3) [cytaty z > pamięci]. [ciach] aha, wiec sadzisz ze np. osiedle na ul.Reja spelnia warunki i swietnie sie wpisuje w otaczajaca architekture? J. Odpowiedz Link
feelek Re: akurat w omawianym wypadku jest pzp 25.05.07, 22:40 1. nie znam osiedla na ul. Reja, nie wiem jak wygląda, nie wiem czy było budowane "pod rządami" obecnego planu, 2. z innymi w J. - różnie jedne się nie wpisują zwłaszcza te co mają po 5 kondygnacji inne tak, jak np. to komunalne na Rejmonta z 2006 ma właśnie po 2 i 1/2 kondygnacji choć bryła nie jest rozczłonkowana na jednorodzinnopodobne segmenty 3. zapisy jakiekolwiek planu nie uchronią nas od brzydkiej architektury one co najwyżej mogą uchronić przed zapędami inwestorów chcących zbyt wiele wycisnąć z zakupionego terenu Odpowiedz Link
irol05 Re: akurat w omawianym wypadku jest pzp 28.05.07, 11:16 w temacie blokow nie chodzi o to czy zostaly wybudowane zgodnie z prawem - bo pewnie zostaly. Burmistrz i spolka juz o to na pewno zadbali - w koncu nie sa amatorami. Chodzi o to ze takie zezwolenia wogole zostaly wydane - albo przepchnieto zmiany w PZP albo wydano te jednoosobowe decyzje tlumaczac ze przeciez "wysokosc nie przekroczy sosen" itp. Wbrew woli wiekszosci mieszkancow miasta. Teraz wystarczy znalezc jakis stary swidermajer, oznaczyc teren jako "z zabudowa wielorodzinna" i wydac zgode na budowe kolejnego bloku.... do wysokosci korony sosen oczywiscie, aby bylo wszystko ok. Nie wiadomo czy ludzie ktorzy zaplacili 600-1000k za dzialki w ostatniej licytacji nie dostana za jakis czas bloku przez plot (w koncu swidermajerow tam jest w brud). I w koncu taka jest praktyka w tym miescie ze stawia sie ludziom bloki za plotem - obok postawionej willi. Rzecz jasna zupelnie legalnie. Ciekawe czy kiedykolwiek w tym miescie odbyly sie konsultacje spoleczne w tych kwestiach, zwlaszcza wsrod ludzi zamieszkujacych dana okolice? Watpie! J. Odpowiedz Link
feelek Re: akurat w omawianym wypadku jest pzp 28.05.07, 14:00 1. w omawianym miejscu jest pzp i on ogranicza wysokość domów, ich wielkość etc. o to pretensje jeśli je masz kieruj do radnych, którzy ten plan uchwalali 2. wreszcie zrozum człowiecze, że ciągle mylisz 2 rzeczy: TAM PLAN JEST, nie obowiązuje więc zasada zgodnie z którą można zbudować coś analogicznego do sąsiedztwa 3. jak ktoś tu już wspomniał należy wszędzie dążyć do powstania planów wszędzie, gdzie tylko się da 4. podczas ich ustalania są ustawowe konsultacje, wszędzie , gdzie jest plan , BYŁY, warto to wiedzieć a nie wypisywać byle co 5. czasami konsultację są prawdziwą zmorą i działają przeciw harmonii urbanistycznej, tak jest w 2 miejscach blisko Wisły, gdzie sąsiedzi działając sobie na złość ( to moje pryw. zdanie) nie dopuszczają do powstania planu od kilku lat, robiąc sobie moim zdaniem szkodę ale to dłuższy temat Odpowiedz Link
irol05 Re: akurat w omawianym wypadku jest pzp 28.05.07, 14:58 2. wreszcie zrozum człowiecze, że ciągle mylisz 2 rzeczy: > TAM PLAN JEST, nie obowiązuje więc zasada zgodnie z którą można zbudować coś > analogicznego do sąsiedztwa drogi Feelku: Generalnie z tonu wiekszosci Twoich postow wynika ze traktujsz cala mase ludzi jak stado kretynow wiec szkoda czasu by kontynuowac ta dyskusje. Tu nie chodzi o to czy obszar ma PZP czy nie. I tu nie ma nic skomplikowanego do zrozumienia "czlowiecze", by inni nie potrafili pojac twoich skomplikowanych tokow myslenia... post byl o ogolnych praktykach przyjetych w miescie dotyczacych zwlaszcza obszarow bez PZP. a obszar w Michalinie jesli ma PZP to super - nie wiedzialem o tym. Pewnie dlatego ceny osignely taki poziom. Odpowiedz Link
irol05 Re: akurat w omawianym wypadku jest pzp 28.05.07, 18:59 > 4. podczas ich ustalania są ustawowe konsultacje, wszędzie , gdzie jest plan , > BYŁY, warto to wiedzieć a nie wypisywać byle co przeciez nie nie chodzi tu o sytuacje gdy byl ustalany PZP, ale o stawianie blokow bez PZP. czy wtedy konsultacje rowniez byly prowadzone? Odpowiedz Link
michalin.pl TBS i przedszkola nas wczorajszej sesji RM 25.05.07, 13:49 Na wczorajszej sesji Rady Miasta poruszany byl (a nawet dlugo dyskutowany) temat budownictwa nowych mieszkan w Jozefowie przy okazji przekazywania kolejnej dzialki dla TBS. Przy okazji innej dyskusji poruszony byl tez temat braku miejsca w przedszkolach. Zwlaszcza w kontekscie likwidacji przedszkola na Granicznej. Nagrywalem, wiec wieczorem postaram sie cos wrzucic na strone. -- michalin.pl Odpowiedz Link
michalin.pl Nowe mieszkania TBS - VIDEO 28.05.07, 09:57 > Nagrywalem, wiec wieczorem postaram sie cos wrzucic na strone. Relacje z dyskusji mozna obejrzec tu: www.michalin.pl/index.php?modul=video2&kategoria=12-- michalin.pl Odpowiedz Link
jozefovicz Re: Nowe mieszkania TBS - VIDEO 18.06.07, 12:21 Nie wiecie ila tam krzycza za metr mieszkania? dla znajomych czegos szukam w okolicy. Z plotek slyszalem ze ma byc grubo ponad 7 tys. ale az mi sie wierzyc nie chce. Odpowiedz Link
irol05 Re: Nowe mieszkania TBS - VIDEO 18.06.07, 13:54 tabelaofert.pl/szczegoly/oferta_94371 7490zl/m2 plus garaz (27000zl). Balkony i tarasy - 1 070 / mkw. brutto Ogródek - 107 / mkw. brutto Pomieszczenie gosp. - 1 605 /mkw. brutto Ida podobno jak woda.... \/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/ (ostatnie zdaniem wężykiem - ze to żart ) J. Odpowiedz Link
doomi Re: Nowe mieszkania TBS - VIDEO 18.06.07, 14:13 > > Ida podobno jak woda.... > \/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/ > > (ostatnie zdaniem wężykiem - ze to żart ) > > J. Pójdą, pójdą zakład? wrzuć linka jeszcze raz, chętnie zobaczę co i jak Odpowiedz Link
doomi Re: Nowe mieszkania TBS - VIDEO 18.06.07, 14:17 Sorka, już widzę. Wcześniej wyskakiwał mi błąd... Odpowiedz Link
gramolem KUR.....................^&)^&^&^$ $%@$%#!%$^%%&*((& 25.06.07, 13:24 poprostu zal tylek sciska ;-((((( po jaka cholere oni buduja te bloki u nas????? co to jest jakis ursynow czy co???? no krew mnie zalewa....................................................... Odpowiedz Link
muffinek2 Re: KUR.....................^&)^&^&^$ $%@$%#!%$^% 25.06.07, 14:43 bo mieszkańcy marzą o tym, żeby mieć więcej usług w Józku (jak mnie ktoś przekonywał), no i będą mieli, bo w tych blokach mają być jakieś sklepy, usługi (potwierdzam, bo rozmawialam z człowiekiem, który widział plany tych bloków), no żeby Józefów był prawdziwym miastem, żeby miał centrum... no i takie różne tam gramolem napisała: > poprostu zal tylek sciska ;-((((( po jaka cholere oni buduja te bloki u > nas????? co to jest jakis ursynow czy co???? no krew mnie > zalewa....................................................... Odpowiedz Link
luka06 Re: KUR.....................^&)^&^&^$ $%@$%#!%$^ 25.06.07, 15:19 gramolem napisał: "po jaka cholere oni buduja te bloki u > nas?????". Naprawdę nie wiesz? To popyt określa podaż (podstawowe prawo rynku). Dopóki są chętni, aby zamieszkać w Józefowie i dopóki będzie choć kawałek wolnej ziemi, gdzie można budować - mieszkania i domy będą powstawać. A nawet gdy już tych wolnych działek zabraknie to myślę, że mieszkańcy willi sąsiadujących z blokami będą się swych nieruchomości pozbywać w poszukiwaniu mniej zaludnionych terenów a na ich miejsce deweloperzy wybudują nowe bloki. Dla dewelopera bardziej opłacalne jest wybudowanie na 1500 metrowej działce bloku z 30 mieszkaniami (30 x 400 tys. = 12 mln) niż domu jednorodzinnego (1,2mln). Czysta ekonomia. Odpowiedz Link
truski1 Re: KUR.....................^&)^&^&^$ $%@$%#!%$ 26.06.07, 07:56 nic dodać nic ująć Odpowiedz Link
gramolem Re: KUR.....................^&)^&^&^$ $%@$%#!% 26.06.07, 11:40 no wiem ale i tak mnie strzela!!!!!!!!!!! bo jeden z drugim kupuja mieszkanie w bloku w jozefowie bo tu ladnie i duzo zieleni a nie pomysla gamonie ze za jakis czas nic z tego nie zostanie przez te ich bloki wlasnie.... wiecie co???????? ekonomia ekonomia ale dla mnie to jest krotkowzrocznosc i tyle!!! zeby nie powiedziec slepota! Odpowiedz Link
doomi Re: KUR.....................^&)^&^&^$ $%@$%#! 26.06.07, 11:45 Ślepy gamoń pozdrawia Odpowiedz Link
luka06 Re: KUR.....................^&)^&^&^$ $%@$%#! 26.06.07, 11:55 Ty chyba żartujesz z tą krókowzrocznością? Masz pretensje do ludzi, że mając taką możliwość kupują mieszkania w zielonej okolicy (przez co przyczyniają się do wycinki drzew i psują dobre samopoczucie i widoki z okien mieszkańców willi) zamiast altruistycznie zamieszkać na Ursynowie (bo tam już nie ma czego wycinać). A jako osobie dalekowzrocznej nie przyszło Ci do głowy pytanie: ile by trzeba było wyciąć drzew, żeby pobudować domki dla 30 rodzin mieszkających w jednym bloku? Czy aby to Twój wzrok nie sięga tylko do końca Twojego nosa (czy raczej podwórka)? Odpowiedz Link
gramolem Re: KUR.....................^&)^&^&^$ $%@$%# 26.06.07, 12:29 ani bloki ani wille na malenkich podworkach mi sie nie podobaja i nie zmienie zdania, tym bardziej jesli buduje sie je w lesie, na mojej dzialce nie zostalo wyciete ani jedno drzewo, kupilismy lyse pole, za to zasadzilismy juz dzisiatki drzew i krzewow, obiecuje wiecej nie nazywac nikogo gamoniem czy inaczej, to bylo przykre, przepraszam, nie przekonacie mnie jednak do blokow i duzych domow (moj dom tez jest moim zdaniem zbyt duzy, ale na to niestety nie mialam wplywu) moze sie ekscytuje dlatego ze jak 20 lat temu sie tu sprowadzilismy to byla wies tuz pod warszawa czyli idealne miejsce a niestety juz nie jest.... ;-( Odpowiedz Link
doomi Re: KUR.....................^&)^&^&^$ $%@$% 26.06.07, 12:49 No i ja Twój punkt widzenia rozumiem, chociaż nie muszę się z nim w pełni zgadzać Tyle tylko, że ciągle niektórzy mylą dwie rzeczy: pretensje co do budowy bloków i willi w lesie trzeba mieć do: a) Rady Miasta za uchwalenie takiego a nie innego planu zagospod. przestrzennego/lub za jego brak, co w konsekwencji daje punkt b) czyli wydanie warunków zabudowy przez Burmistrza na terenie bez pzp c) do Starostwa Powiatowego za wydanie pozwolenia na budowę bloków/willi na terenach leśnych. d) ewentualnie do pazernych deweloperów, którzy ostatnimi czasy budują coraz większe bloki (niekoniecznie wyższe, teraz to idzie w szerokość) na coraz mniejszych działkach. Ale na boga, jaka w tym wina tych ludzi, którzy te mieszkania kupują? Wkrótce wychodzisz zamąż, załóżmy że wyprowadzisz się od rodziców (teoretyzuję, bo może już mieszkasz w wypasionej willi), będziesz szukać dla swojej rodziny domu. Czy w tych poszukiwaniach będziesz brała pod uwagę, czy Twój wymarzony dom stoi w miejscu gdzie kiedy był las (a w józku poza ścisłym centrum i terenami łąkowymi był prawie wszędzie) czy po prostu kupisz chałupę bo Ci się podoba? Mam bardzo blisko fajny sklep z roślinkami. Stoimy sobie czasami z jego właścicielką i wspominamy jaki fajny był obok (czyli pod moim blokiem). Ona wzdycha i ja wzdycham. To tędy właśnie się na religię kiedyś zasuwało, więc jak nie pamiętać Tyle tylko, że ja się nie czuję odpowiedzialna za tę wycinkę. Widzę, że sama zrozumiałaś że pewne słowa są niestosowne i chwała Ci za to, szkoda tylko, że padają one na forum co jakiś czas. Odpowiedz Link
truski1 Re: KUR.....................^&)^&^&^$ $%@$% 26.06.07, 12:53 Ja mieszkam tu całe życie i decyzja o dopuszczeniu wszystkich terenów zielonych pod zabudowę przede wszystkim wielorodzinna, załamała mnie doszczętnie. Rozumiem ludzi, którzy mają swoje działki i od wielu lat starają się postawić tam swoją ostoję. Ale jak to są spore działki a jeszcze nie wytną za wiele drzew, potem dosadzą swoje będzie to jakoś wyglądało i przyjemnie się mieszkało. Jednak perspektywa kolejnych osiedli, co za tym idzie wycinanie kolejnych drzew, a te które pozostaną i tak uschną, bo ich korzenie będą uszkodzone, bądź pozbawi się je wystarczającej ilości wody, mnie przeraża. Myślę, ze za ileś tam lat, wielu mieszkańców będzie szukało innego miejsca, a może nawet Ci którzy teraz tu zamieszkują w blokach. Ale to ekonomia….. Odpowiedz Link
doomi Re: KUR.....................^&)^&^&^$ $%@$ 26.06.07, 13:00 > Myślę, ze za ileś tam lat, wielu mieszkańców będzie szukało innego miejsca, a > może nawet Ci którzy teraz tu zamieszkują w blokach. Ale to ekonomia….. Pewnie że tak będzie. Sama mam działkę w józku, ale jakoś mi przeszła ogromna na początku chęć budowy domu właśnie w tym miejscu. Na razie w józku trzymają mnie dzieci (ich szkoły, społeczność itd.) oraz ogromny sentyment do tego miejsca. Jeśli nagle gdzieś w tyle głowy zamiast "to twoje miejsce na ziemi", usłyszę "zwiewaj stąd, Wilga (na przykład) czeka" to będziecie musieli znaleźć sobie nowego admina Odpowiedz Link
gramolem Re: KUR.....................^&)^&^&^$ $%@ 26.06.07, 13:26 no to dostalam reprymende ale nadal uwazam ze i wladze i ludzie kupujacy mieszkania sa winni tego co sie dzieje, w zyciu bym nie zbudowala domu w gestym zdrowym lesie! nie ma sensu zalewanie betonem zielonego po to zeby uciekac i zalewac po jakims czasie nowe... brrr Odpowiedz Link
doomi Re: KUR.....................^&)^&^&^$ $% 26.06.07, 14:15 > ale nadal uwazam ze i wladze i ludzie kupujacy mieszkania sa winni tego co sie > dzieje, i masz prawo mieć swoje zdanie > nie ma sensu zalewanie betonem zielonego po to zeby uciekac i zalewac po jakims > > czasie nowe... brrr Czyli co? jedynym wyjściem jest chyba nie rozmnażać się W blokach nie mieszkają tylko "napływowi", jest cała masa rdzennych mieszkańców. A tak swoją drogą nie cieszysz się, że w Twojej okolicy zrobiono ścieżkę rowerową i chodnik? po pierwsze skądś muszą być na to pieniądze po drugie, też można by powiedzieć, że to "zalewanie betonem zielonego" Zresztą nie będę się po raz setny powtarzać, wątków na ten temat było na forum kilka (polecam wyszukiwarkę). Odpowiedz Link
doomi wygląda na to 04.08.07, 00:20 że bloki przenoszą się na drugą stronę torów w przyszłym roku prawdopodobnie ruszy budowa mieszkań socjalnych na ulicy Rejtana. Odpowiedz Link