gazella17 23.10.08, 22:53 Chciałam zapytać jakiej szerokości i grubości ławy fundamentowe należy robić w Józefowie, żeby dom nie popękał po paru latach. Jesteśmy na etapie projektu i chętnie wysłuchamy opinii tych co mają już tutaj domy Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
twd Re: szerokość ław fundamentowych ? 23.10.08, 23:18 To głównie zależy od tego, co chcesz na nich oprzeć. W mniejszym stopniu od podłoża. Bez konstruktora ani rusz Odpowiedz Link
danek76 Re: szerokość ław fundamentowych ? 24.10.08, 00:28 przy standardowym domku jednorodzinnym (parterowy z poddaszem użytkowym) szerokość ław powinna wynosić min.60cm. Głębokość fundamentu uzależniona jest od strefy przemarazania gruntu - w Józefowie około 80cm (lepiej ławy zrobić na 1 metr). Pamiętaj o właściwym zazbrojeniu ławy oraz na wykonaniu odpowiedniej podbudowy - ubity piasek i warstwa chudego betonu. Odpowiedz Link
hiperrealizm oczywiście, tylko że 24.10.08, 22:47 takie parametry odpowiednie są dla pasków co najmniej średnio załączonych lub gruntów spoistych co najmniej twardo plastycznych (przy braku większych zmienności na obszarze planowanej inwestycji) Jeśli w podłożu występują grunty słabonośne (lub istnieje znaczna zmiennosc podłoża) to sprawy się komplikują. Konstruktor może zalecić wymianę podłoża, jego wzmocnienie lub zrezygnować z posadowienia bezpośredniego na rzecz np. pali. Może też zmienić konstrukcje fundamentu bezpośredniego (poszerzyć ławy, wzmocnić je dodatkowym zbrojeniem) Odpowiedz Link
hiperrealizm No tak, cóz to za róznicza, czy 24.10.08, 22:41 stawiamy budynek na torfie, czy na skale.... Odpowiedz Link
hiperrealizm To określi projektant 24.10.08, 22:40 na podstawie badań geotechnicznych. Wszytko zalezy od tego jaki budynek bedzie wznoszony i w jakich warunkach geologicznych. Odpowiedz Link
gazella17 Re: To określi projektant 25.10.08, 20:47 Tak właśnie, konstruktor zaleca zrobienie badań geotechnicznych. Dlatego pytam, bo podejrzewam, że w Józefowie jednak podłoże jest wszędzie podobne (piaski) i może ktoś robił przed swoją budową takie badania. Planowany jest budnynek jednorodzinny, niepodpiwniczony, z użytkowym poddaszem, ale dość "ciężki", kryty dachówką ceramiczną. Czy wystarczą ławy betonowe (zbrojone 4 prętami #12 + strzemiona) szerokości 65cm i grubości 35cm ? Szerokość ściany fundamentowej 40cm. Odpowiedz Link
twd Re: To określi projektant 26.10.08, 11:59 Przy domu niepodpiwniczonym badanie geologiczne nie jest wprawdzie obowiązkowe, ale jego koszt przy cenie domu nie jest duży, a pomyłki co do oceny nośności gruntu mogą by bardzo kosztowne (pół biedy jak wyjdą po odkrywce, gorzej jak po wybudowaniu całości). Ja bym zrobił Odpowiedz Link
hiperrealizm Re: To określi projektant 26.10.08, 20:26 twd napisał: > Przy domu niepodpiwniczonym badanie geologiczne nie jest wprawdzie obowiązkowe, > ale jego koszt przy cenie domu nie jest duży, a pomyłki co do oceny nośności > gruntu mogą by bardzo kosztowne (pół biedy jak wyjdą po odkrywce, gorzej jak po > wybudowaniu całości). Ja bym zrobił ======================================== Święte słowa. Kiedyś już widziałem jak facet lamentował nad wykopem w dnie ktorego torfy były a betoniar już z towarem w drodze była.... PS Takie badania powiny kosztować w granicach 800-1200zł. Odpowiedz Link
twd Re: To określi projektant 26.10.08, 20:38 hiperrealizm napisał: > Takie badania powiny kosztować w granicach 800-1200zł. > Też tyle zapłaciłem 2 lata temu Odpowiedz Link
hiperrealizm Jeśli konstruktor zaleca to nie ma co oszczędzać. 26.10.08, 20:23 Działka koastowała z 600tyś. Drugie tyle bedzie kosztowała budowa. Wydajesz milion a chcesz zaoszczedzić 1000zł ktry może zdecydować o powodzeniu całej inwestycji. Gdzie tu sens? ======= W ózefowie nie wszedzie sa piaski. Można tez trafić na namuły, torfy, gliny, iły zastoiskowe a nawet przy odrobinie szczescia porwaki iłów trzeciorzędowych. Po za tym pozostaje kwestia polożenia zwierciadła wód gruntowych. PS A dlaczego konstruktor zażyczył sobie tych badań? Może budynek ma być podpiwniczony? A może chcesie sobie zafundować mini-oczyszczalnę z rozprowadzeniem przy pomocy sączkow? Po za tym wybacz, ale dlaczego oczekujesz, ze ktoś na forum okresli tobie jak dom nalezy posadowić? Czy lekaż leczy ciebie przy pomocy np. faksu? Odpowiedz Link
galeonik Re: szerokość ław fundamentowych ? 25.10.08, 22:33 Szerokość ław określa projektant, ale głębokość tak jak w poprzednich postach - zależy od warunków miejscowych. 80 cm dla naszej strefy na piaskach- grunty niewysadzające- jest wystarczające(poniżej granicy przemarzania), ale z jednym b. istotnym zastrzeżeniem. Na całym obwodzie dno wykopów musi dojść do stabilnego gruntu rodzimego- czyli nie ruszonego łopatą. W moim wypadku niestety, na skutek tradycji zakopywania śmieci na wolnych posesjach w niektórych miejscach fundamenty aby dotrzeć do tego poziomu musiały być zagłębiane nawet do głębokości 2 m a z działki wywiozłem kilka dobrych ciężarówek zakopanych śmieci. Spowodowało to oczywiście niespodziewany wzrost kosztów - beton, przeprojektowanie zbrojenia i fundamentu na schodkowy etc... Pozdrawiam i życzę budowania bez niespodzianek Galeonik Odpowiedz Link
doomi Re: szerokość ław fundamentowych ? 25.10.08, 23:05 Ano właśnie, galeonik z ust mi wyjąłeś co chciałam napisać W naszych okolicach praktyki o których piszesz są bardzo częste niestety. Kiedyś myślałam, że dotyczy to głównie działek w okolicy domów komunalnych, ale z opisów znajomych wiem już że nie tylko. To jakaś dziwna lokalna tradycja zakopywania śmieci, czasem nawet na swojej własnej działce - obok domu. Teraz sobie przypomniałam (sięgając pamięcią do czasów dzieciństwa), że wokół domu mojej babci las był pełen takich dołów ze "skarbami". Teraz ten las to działki budowlane w okolicy ul. Werbeny, Wawerskiej, Jachowicza... tam było kiedyś bardzo dużo drewniaków, w jednym z nich mieszkała moja babcia i jestem pewna, że nie było w pobliżu jej domu żadnego śmietnika czy kontenera. Aż strach pomyśleć ile ton śmieci tam siedzi w ziemi Odpowiedz Link
hiperrealizm A to bardzo ciekawa rzecz 26.10.08, 20:32 Na takie niespodzianki nie ma żadnej rady. Z badaniami tez mozna w coś takiego nie trafić. Nie mnie wykop powinna odebrać osoba posiadająca odpowiednie uprawnienia. Rzeczą niedopuszcaalną jest pozostawienie pod ławą fundamentową gruntów nasypowych (tzn. takich ktore były przekopane, nawiezione) oraz wszelkiego rodzaju śmieci i opdapdów. To wszystko trzeba wywieść. Odpowiedz Link