Dodaj do ulubionych

Jak sie dociera silnik

IP: *.crowley.pl 01.03.04, 15:03
Mam Fabie 1.4TDI i mam lekką zagwozdke. Po pierwsze to ciut więcej pali niż w
instrukcji (średnio 8). Po drógie to niewiem czemu ale jak "przycisne" to
pali mniej niż jak traktuje auto jak jajko. No i najważniejsze jak mam
docierać silnik jeśli wogóle się jeszcze to praktykuje. Chodzi mi o obroty i
prędkość. Jak dłógo się bawić w docieranie.
Obserwuj wątek
    • Gość: Maciejosss Re: Jak sie dociera silnik IP: 217.98.119.* 01.03.04, 15:15
      stary nie baw się w docieranie bo jak będziesz przesadzał z wolną jazdą to tak
      sobie zamulisz silnik że maluch przy tobie to będzie rakieta.

Staraj się jezdzić normalnie a od czasu do czasu to nawet trochę depnij.

Ja mam Fabię 1,2 HTP 64 km i mi w mieście to tylko raz przekroczyło 8l (8,2l)
      a tak średnio to ok. 7,3-7,6l. (czyli tyle co w instrukcji)

Trochę dziwi mnie to twoje wysokie spalanie.(moja benzynka pali mniej :-) )

Skody nie lubią wysokich obr. Jak bedziesz jezdził w granicach 2000-2500 obr/min
      to spalanie będzie niższe.

pozdr.
      • qrakki999 Re: Jak sie dociera silnik 01.03.04, 16:03
        No nie do końca powinien dac sobie spokój. Wystarczy że przeczyta
        zalecenia /nie nakazy/ producenta i dowie się, że przez pierwsze ok 1500 km
        silnika nie powinno się obciążać co mniej więcej przekłada się na zalecenie
        wykorzystywania ok. 3/4 mocy auta. Np. w przypadku silnika grupy VW 1,2 65 KM
        nie powinno się przekraczać 110 - 120 km.h na V biegu!
        Zalecenia powinnien znaleźć w instrukcji:-)

A co do zmulenia auta to o co chodzi? Przecież to raptem 1500 km przy których
        zaleca się nie wykorzystywanie pełnej mocy aby poszczególne podzespoły
        miały 'czas i odpowiednie warunki do prawidłowego ułożenia'.

pzdr.
        Q
        • Gość: Maciejosss Re: Jak sie dociera silnik IP: 217.98.119.* 01.03.04, 16:13
          miałem okazje docierać 3 sztuki (nowe) Citroen Berlingo 1,9D (służbowe) no i
          jak się okazało pierwszy był najbardziej zamulony bo docierałem go do 2000 km
          (nie przekraczałem 110km/h)
          za to trzecia sztuka po przejechaniau 200 km zacząłem użytkować normalnie
          i co za tym poszło spadło spalanie i silnik wył żawawszy.
          • qrakki999 Re: Jak sie dociera silnik 01.03.04, 16:40
            Hmmmmmmmmm
            No ja przyznam, że az takich doświadczeń nie mam.
            Ja docieram obecnie pierwszy raz. Ale korzystając z doświadczeń wspólnego
            wczesniej docierania z ojcem powiem że zarówno Skoda Felicia 1,3 jak i Seat
            Ibiza 1,4 60 km jak i Yaris 1,0 nie zmuliły się? Powiem więcej, ojciec cały
            czas jeżdzi spokojnie i ja z moją delikatnie cieższą nogą nie zauważyłem
            jakiegoś drastycznego spadku mocy czy osiągów poprzez jego styl jazdy?

Myślę też, że problem docierania obecnie nie jest problemem a po prostu wynika
            z nieodległych jeszcze czasów gdy nowe auta naszej produkcji nadawały się
            właściwie do remontu;) he, he, he lepiej więc było spokojnie pojeździc i
            zobaczyc co nówkę boli!

Ja widać jako dzieco musiałem nasiąc /choć w tamtych czasach nigdy w domu nie
            było nowego auta/ i stąd jeszcze jakiś tydzień nie spróbuje ile moje auto da
            radę się rozpedzić:)

pzdr.
            Q

Pzdr.
            Q

• qrakki999 errata 01.03.04, 16:43
              ale babola strzeliłem - nasiąc!!! he, he, he
              nasiąknąć oczywiście;-)

pzdr.
              Q
              • Gość: Maciejosss Re: errata IP: 217.98.119.* 01.03.04, 16:49
                auta które docierałem to były 1,9D (diesle) i może to właśnie dizelki tak się
                mulą jak się ich nie depnie od początku.

Moja Fabka 1,2 HTP 64 km ma już 5000 km i pali mniej niz na początku (ok
                0,6l ), stała się trochę cichsza i lekko żwawsza.
                • qrakki999 Opisz pierwsze 5 tys tego 1,2 01.03.04, 16:54
                  Mam ten sam silnik ale w ludowozie.
                  Napisz ile to pali miasto, trasa, mieszane!
                  Jak się wogóle silnik sprawuje?

ja jestem póki co hepi wery macz;-) ale przesiadłem się z Felici 1,3 co miała 9
                  lat wiec trudno o porównanie.

Pzdr.
                  Q
                  PS. Czemu w skodzie ten silnik ma 64 km a u VW ma 65 czyżby kwestia skrzyni?
                  myslałem ze maja te same?
                  • Gość: Maciejosss Re: Opisz pierwsze 5 tys tego 1,2 IP: 217.98.119.* 01.03.04, 17:04
                    silniki i skrzynie w Fabi Ibizie I polo są te same i mają te same przełożenia

przy 100 km/h na V biegu wszystkie po ok 3200obr/min (dokładnie sprawdzałem)

Polo moze mieć inny wydech (przecież jest krótsze ) i może dlatego :-) ma 65 km
                    a tak serio to przecież musi być czymś lepsze

Pierwsze 500 km jazda max 130

potem to juz nawet (bardzo rzadko )obr. wchodził na czerwone pole

w miescie łagodnie jadąc pali ok. 7,2l (wskazanie komp. po przebiegu 10km)
                    podczas osttrej jazdy nawet 8,5litra

na trasie podobnie
                    -wolno 5,2l
                    -szybko 6,5l (do 130km/h)
                    • qrakki999 Dzieki 01.03.04, 17:10
                      Gość portalu: Maciejosss napisał(a):

> a tak serio to przecież musi być czymś lepsze

O tak - ma wygodniejsze fotele z przodu.

>
                      > Pierwsze 500 km jazda max 130
                      >
                      > potem to juz nawet (bardzo rzadko )obr. wchodził na czerwone pole
                      >
                      > w miescie łagodnie jadąc pali ok. 7,2l (wskazanie komp. po przebiegu 10km)
                      > podczas osttrej jazdy nawet 8,5litra
                      >
                      > na trasie podobnie
                      > -wolno 5,2l
                      > -szybko 6,5l (do 130km/h)

Hmmm
                      Ja na razie tylko miasto i wychodzi 7,2 / 100 - cóz liczyłem na 0,5 l mniej.
                      pzdr.
                      Q
                      • fredek8 Re: Dzieki 29.06.04, 10:56
                        Witam, właśnie mija mi 20.000 na silniku 1,2 64km wersja kombi. W mieście
                        (Warszawa- godziny szczytu) 6,5-6,8l/100km wg wskazań komputera. Jak właśnie
                        zaczęły się wakacje to spalanie spadło do 6,2-6,3 (mniej samochodów). Ostatnio
                        zwiększyło mi się o 0,3 l bo jeżdżę z bagażnikiem na dachu:)). W trasie 5,5
                        l/100 przy jeździe z prędkością 100-105km. Z klimatyzacją 5,8-6l w zależności
                        od ilości wyprzedzeń, ale z taką prędkością wyprzedzam tylko tiry i maluchy:)).
                        Poza tym sprawuje się bez zarzutu zaraz będę musiał jechać na przegląd roczny
                        więc zobaczymy czy coś się wydarzyło w podwoziu i innych częściach
                        niewwidocznych. Ogólnie silnik sprawuje się bardzo sympatycznie, choć
                        odczuwalny jest brak 4 km przy włączonej klimie.
                        Pozdrawiam Fredek
                    • Gość: Wedymin Re: Opisz pierwsze 5 tys tego 1,2 IP: 213.17.228.* 29.06.04, 11:18
                      Hmmm, trochę trudno będzie, bo kupiłem używany, jak miał 27kkm... Teraz ma
                      28000 (trochu ponad) i ostatnio byłem w szoku: w jeździe mieszanej (40
                      miasto/60 trasa) miała 6,1 l/100km! Bez klimy rzecz jasna... No, ale pogoda
                      taka nie za bałdzo jest na klimę, nie? A po za tym - nie narzekam... Aha, to
                      jest Combi 1,2.

Pozdrówka,

Wedymin
    • Gość: ja Re: Jak sie dociera silnik IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.03.04, 15:43
      nie zapomnij o uspokojeniu turbiny po jezdzie.
      serio
      mailem 1.9 tdi i wiem co mowie.
      pzdr
    • Gość: TomaszPoznań Re: Jak sie dociera silnik IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 29.06.04, 03:36
      Wszyscy widzę mądrzy.Że auto pali mniej po iluś tam kilometrach.To jest rzecz
      oczywista. Każdy silnik jak jest nowy to jest "ciasny" i ma ciężej.Z czasem
      opory znikają i zaczyna palić mniej i mniej, potem się już rozkręca i zaczyna
      palić więcej i więcej i... naprawa główna.
      • Gość: Fabian Re: Jak sie dociera silnik IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.06.04, 22:07
        Do 1500 km raczej nie przesadzaj z obrotami i gwałtownym wciskaniem pedału gazu.
        Analogicznie na zimnym silniku.
        Potem jeździj już normalnie, z pewnocią nic się nie zamuli :>

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka