Gość: guzik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.10, 20:13 minivan? minivan to scenic... ten bus to van z krwi i kosci przecie.. Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: Gość Re: Przypudrowane Renault Espace IP: *.gel.usherbrooke.ca 03.11.10, 20:18 Scenic to popierdolka a nie minivan. Moj Dodge Grand Caravan to minivan. Van to Mercedes Sprinter, Dodge Ram Van lub Ford Econoline. Link Zgłoś
Gość: RPWL Re: Przypudrowane Renault Espace IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 03.11.10, 22:17 @gosc Wroc do Europy - tu samochody sa nieco inne. Scenic to kompaktowy minivan, Espace to penowymiarowy van. Sprinter to minibus. Ech terminologia :-) Link Zgłoś
Gość: And Re: Przypudrowane Renault Espace IP: *.chello.pl 04.11.10, 07:15 Przy nowych VW Sharanie i Seacie Alhambra blado to widzę zwłaszcza że obecna generacje Espace jest chyba najbardziej awaryjnym autem w tej klasie Link Zgłoś
Gość: Miodek Re: Przypudrowane Renault Espace IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.11.10, 09:12 Do Pana "And" Obecna generacja Espace jest najbardziej awaryjna? To słuchaj: Mam Grand Espace z 2005 roku, silnik 1.9 dci 117 koni. Fakt, że mocą nie grzeszy, ale się giba. Poza tym, ma nastukane 154 tysiące i ani jednej awarii przez cały okres eksploatacyjny!. Nie no, raz mi stanął, bo coś tam ze szczotkami alternatora było nie tak. Dodam że mój Espejsik jest regularnie serwisowany w ASO, robię w nim wszystko co wymaga wymiany itp. Poza tym, Alhambra, Galaxy lub Touran mogą tylko z zazdrością patrzeć jak do mojego Espace wsiada lekko 7 osób i jakieś bagaże tam jeszcze wejdą. Masz to swoje najbardziej awaryjne auto w klasie:P. Wiem, że niektóre silniki są awaryjne, ale zobacz sobie test VW Sharana w Auto Świat. Był tak awaryjny, że redaktorzy bali się nim wyjeżdżać w trasy, co poskutkowało bodajże ostatnim miejscem na liście testowanych długodystansowców. Więc nie pieprz mi tu o niemieckich technologiach:). Pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: XxX Re: Przypudrowane Renault Espace IP: 109.199.3.* 04.11.10, 09:37 @Miodek i trzeba zaznaczyć, że niemiecka gazeta testowała niemiecki samochód. A oni raczej faworyzują swoje auta:) Link Zgłoś
Gość: Turbokozik Re: Przypudrowane Renault Espace IP: 195.114.174.* 04.11.10, 10:11 Potwierdzam niską awaryjność "renówek" Mamy w firmie różnych modeli kilkanaście, niektóre mają kilka lat i setki tysięcy nabite. Na prawdę nie ma powodów do narzekań. Link Zgłoś
Gość: WTC Re: Przypudrowane Renault Espace IP: *.luksus.net.pl 04.11.10, 13:01 Miodek nie porównuj Espace do Tourana raczej musiałbyś porównać go do Sharana który odpowiada właśnie tej klasy samochodów, ale jakość i zainstalowane systemy bezpieczeństwa w Sharanie są jedne z najlepszych na rynku. Po za tym Sharan jako jedyny Van jest dostępny w połączeniu silnika Ecofuel (z instalacją gazową) z automatem DSG Link Zgłoś
Gość: P Re: Przypudrowane Renault Espace IP: *.icpnet.pl 04.11.10, 17:52 Potwierdzam Megane od nowości ponad 230 tys km i zadnych usterek. Link Zgłoś
Gość: gość Re: Przypudrowane Renault Espace IP: *.home.aster.pl 04.11.10, 18:06 EcoFuel to silnik na gaz ziemny, więc przestań uprawiać tę propagandę na rzecz Volkswagena. Sharan przy Espace to popierdółka, wystarczy porównać rozmiar foteli i pojemność bagażnika. Link Zgłoś
Gość: Miodek Re: Przypudrowane Renault Espace IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.11.10, 19:34 Właśnie dziś nabiłem kolejne 200 km moim Espacem i jestem z niego dumny, pozdrawiam:) Link Zgłoś
Gość: fan espace Re: Przypudrowane Renault Espace IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.10, 19:48 Szukam wiadomosci o Renault Espace - rocznik 2003 i w gore. Najlepiej diesel i od uzytkownikow. Jakie wrazenia z uzytkowania. Jakie wady tego auta.Na co zwrocic uwage przy zakupie. Jaki silnik 2.2 dci 1.9 dci Link Zgłoś
Gość: Miodek Re: Przypudrowane Renault Espace IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.11.10, 09:10 Do Pana Fan ESPACE: Nie kupuj silnika 2.2 dci - są one awaryjne i coś się tam w nich urywa po 150 k kilometrów. Dlatego te wersje osiągają zazwyczaj niższe ceny sprzedaży. Natomiast wersja 1.9 dci jest już bezusterkowa. Fakt, nie grzeszy przy ruszaniu i wykazuje się ogromną turbodziurą:). Ale na wyższych biegach już się giba i pozwala na sprawne wyprzedzanie. Ogólnie jazda samochodem powoduje się każdy kilometr pokonujemy niezwykle odprężeni. Jest to przede wszystkim rodzinny samochód, który może przewieźć też dużo bagażu. Raz wiozłem nim rozdzielnię elektryczną o wymiarach 2 metry na metr. Oczywiście przy wyciągniętych fotelach. Fotele w tylnym rzędzie są trochę za ciężkie i trzeba się natargać przy ich wyciąganiu, ale po zrobieniu tego, można w tym aucie spać w dwie osoby :). Przy zakupie zwrócić uwagę czy licznik nie był przekręcany. U mnię (prawdziwy przebieg) 150 tysięcy, przecierają się trochę boki przednich foteli (wysiadanie z espaca wymaga przekręcenia się w fotelu:)).. Tak więc jeśli zamierza Pan kupić Espaca i zobaczy, że przedni fotel kierowcy jest mocno poobcierany, to na pewno ma on sporo przejechane. Poza tym, należy dowiedzieć się czy poprzedni właściciel serwisował swoje autko w aso, jeśli tak, to nie myśleć tylko brać. Warto zapytać się też, czy Espace chorował na awarię alternatora - było kilka przypadków, że występowały awarie tego urządzenia. Mój silnik jest idealny - nie bierze oleju, od wymiany do wymiany nie muszę dolewać (20 tysięcy). Trzeba lać dobry olej - elf evolution SXR 5w-30. No i to chyba tyle. Jeśli kupi Pan zadbany egzemplarz, to będzie Pan naprawdę zadowolony:). Pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: anka Re: Przypudrowane Renault Espace IP: *.pool.mediaWays.net 06.10.11, 14:39 Wlasnie zajrzalam na ta strone, bo mam problemy (ciagle od zakupu) z tym super Espacem. Nie jest wart tych pieniedzy co zadaja . Mam silnik 2,2 dci okolo 130 tkm przejechanych i niestety siada silnik (po przejechaniu ok.2000 musze dolewac olej). Jezdze nim juz 6,5 roku i tylko nerwowka. Optycznie bardzo fajne auto, ale jakosciowo niewypal rynkowy. Szkoda mi czasu na wypisywanie usterek w ciagu tego okresu, ale nie polecam nikomu zakupu tego samochodu. Link Zgłoś
Gość: espasowicz Re: Przypudrowane Renault Espace IP: *.torun.mm.pl 05.11.10, 17:54 Espace IV to jest absolutnie zaj...y samochód - jeździłem trzema takimi, a samych Espaców różnych generacji miałem ho-ho i jeszcze trochę. Ale niestety nie jest to rozsądny wybór. Po prostu nie da się do niego dobrać odpowiedniego silnika. Wszystkie diesle, z 3.0dCi na czele są nie tylko awaryjne, ale i nietrwałe - są bardzo obciążone - mechanicznie i termicznie. Wielokrotnie jedyną metodą naprawy uszkodzonego diesla jest wymiana silnika na nowy. Optymalna jest jednostka 3.5 V6, ale jest niedostępna w Polsce, a w samochodach używanych rzadka - na dodatek ma bardzo wysokie zużycie paliwa (przy spokojnej jeździe po mieście 18-20l/100km, gdy typowe limuzyny z podobnym silnikiem łykają 13-14l/100km). Najrozsądniejsza wydaje się być jednostka 2.0 turbobenzyna. Jednak jak do tego dojdą awarie niesilnikowe (karty!, ogrzewanie, etc.) to z samochodu, który wydaje się być idealny na wakacje, wychodzi samochód, który potrafi wakacje idealnie spieprzyć. Po latach jeżdżenia Espace'ami przesiadłem się na zwykłego sedana i choć nie jeździ się tak fajnie, to jeździ się dużo spokojniej. Link Zgłoś
Gość: Mateusz Re: Przypudrowane Renault Espace IP: *.chello.pl 18.11.10, 07:00 ludzie jeśli komuś się Espace nie psuje to niech czym prędzej sie uda do Częstochowy na kolanach! Miałem to szczęście wywalić grubą kasę na Espace 3,0 DCi z automatem i przez pierwsze 100 tys km wracałem na lawecie do domu chyba z 10 razy. Szczytem była awaria silnika przy 200 km/h na autostradzie gdzie olej spod maski zalał całą przednią szybę a ja nie wiedziałem czy przeżyję i wyhamuję. To największy syf na rynku, w naprawy włożyłem chyna drugie tyle. Jaki by nie był ten nowy Sharan to musi być lepszy bo gorszego auta niż Espace nie da się zrobić Link Zgłoś