Dodaj do ulubionych

Tablice próbne - czy zawsze?

IP: 213.25.197.* 22.02.02, 13:39
Będę być może chciał niebawem zmienić adres zameldowania - a co się z tym
wiąże, także tablice rejestracyjne. Nastąpi też niestety zmiana urzędu gminy.
Jestem pierwszem włascicielem samochodu, mam wszystkie dokumenty... - więc czy
będę musiał mieć tablice "próbne". Uważam, że nie, ponieważ "nie zachodzi
podejrzenie co do legalności pochodzenia auta i autetentyczności danych
właściciela". Czy ktoś miał podobną sytuację i próbował (skutecznie) walczyć z
gmin o to, aby wydali od razu stałe tablice?
Obserwuj wątek
    • Gość: Mar Nikt nie ma nic do powiedzenia? IP: 213.25.197.* 22.02.02, 23:49
      • Gość: urzędas Re: Nikt nie ma nic do powiedzenia? IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 23.02.02, 10:05
        Na razie przepisy są takie a nie inne - przy zmianie właściwości miejscowej
        czyli przenosin z terenu jednego urzedu na teren drugiego nowy urzad musi dac
        tablice czasowe, potem wyslac zawiadomienie że wpisali cie do swojego rejestru
        pojazdow, stary urząd po otrzymaniu zawiadomienia sprawdza czy podane przez
        nich dane są zgodne z tym co maja u siebie i jeżeli wszystko jest OK wysylają
        do nowwego urzedu potwierdzenie zgodności danych. I dzięki temu systemowi,
        prymitywnemu przyznaje, wylapujemy sporo fałszerzy umów kupna albo takich,
        którym na autku polozył łapę komornik. Pocieszające jest to, że na poczatku
        nastepnegop roku zacznie sie wdrażanie CEP-u czyli Centralnej Ewidencji
        Pojazdów. Do roku 2006 wszystkie Punkty Rejestracji Pojazdow maja chodzic w
        sieci i wtedy klep w klawichy i rejestracja będzie na stale od ręki. A na dzień
        dzisiejszy nie masz szans - dostaniesz co nawyżej decyzje odmowna i jak sie
        nawet odwolasz to przegrasz ( u mnie były 2 takie przypadki ). Pozdrowienia i
        cierpliwości - urzednicy po wyjściu z pracy w innych urzedach też są takimi
        samymi petentami jak Ty. No i jeszcze jeden agrument - myślisz, że sie nam chce
        z petentami kłocić ? Dla nas najlepiej jak możemy załatwic sprawe od ręki i do
        widzenia zapraszamy za rok z kolejnym samochodzikiem ;-)))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka